Kilpailuta aluskate vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta aluskatteen asennus vain muutamassa minuutissa

Tässä artikkelissa käymme läpi asioita aluskatteesta. Se on monille sanana tuttu ja usein kuultu, mutta varsinaiselta merkitykseltään se voi olla tuntemattomampi. Alla selvennämme yleisiä asioita aluskatteeseen liittyen.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Aluskate
Mikä on aluskate?
Miten valita sopiva aluskate?
Aluskatteen asennus

Aluskate

Mikä on aluskate?

Aluskate on välttämätön osa kattoa. Se on kosteudelta suojaava kerros vesikatteen alla. Tarkalleen ottaen aluskate on heti katteen alapuolella oleva ainekerros, joka estää varsinaisen katteen saumojen tai reunojen kautta hyvin todennäköisesti toisinaan tunkeutuvan veden tai lumen sekä myös kondenssiveden pääsyn kastelemaan yläpohjaa. Vesi siis valuu ulkoseinälinjan ulkopuolelle aluskatetta pitkin, jolloin kosteutta ei pääse kerääntymään rakenteisiin.

Se on suunniteltu kestämään katolla niin kauan kuin varsinainen kattomateriaalikin kestää. Aluskatteen tärkeyttä ei siis voi vähätellä ja sen rakentamiseen on syytä paneutua huolella.

Suomessa eletään sen verran vaativissa ja vaihtelevissa sääoloissa, että aluskate meidän ilmastossamme on ehdoton. Katon täytyy kyetä suojaamaan rakennusta niin paahtavassa auringossa, tuiskuisessa pakkassäässä kuin kovassa kesäisessä ukkosmyrskyssäkin. Harva maa maailmassa joutuu tai pääsee elämään säätilojen kannalta yhtä vaihtelevissa oloissa kuin kotoinen Suomemme rakennuksineen.

Aluskatteen tehtävä

Aluskatteen tärkeä tehtävä on suojata rakennuksen kattorakenteita. Sen tulee estää sekä sade- että kondenssivesien pääsy yläpohjan rakenteisiin. Kosteussuojan kannalta aluskate on äärimmäisen merkittävä osa kattoa.

Vaikka aluskate on tärkeä osa rakennusta, siinä havaitaan usein rakennusvalvonnassa puutteita. Esimerkiksi taloa ostaessa on ehdotonta kuntokartoitusvaiheessa tarkastaa myös aluskatteen toiminta.

Miten valita sopiva aluskate?

Jokainen katemateriaali siis vaatii alusrakenteen kuten yllä on kerrottu. Aluskate on oikeastaan vain yksi osa toimivaa katon alusrakennetta.

Rakenteellisesti hyvin toimivan vesikaton osat on aina suunniteltava yksityiskohtaisesti mielellään ammattilaista apuna käyttäen. Markkinoilla on monenlaisia erityyppisiä diffuusioavoimia aluskatteita, jotka hengittävät, lisäksi löytyy vesihöyryä läpäisemättömiä niin sanottuja kondensiosuojattuja aluskatteita, ja vielä kiinteälle alustalle asennettavia aluskatteita ja -kermejä.

Mikä sitten on oikea valinta aina kullekin katolle? Hengittävät aluskatteet eli niin sanotut diffuusioavoimet aluskatteet ovat silloin erityisen hyvä valinta, kun tuuletusväli rakennuksen eristepinnan ja vesikatteen välillä on rajallinen. Toisinaan sitä ei voida myöskään korottaa riittävästi esimerkiksi ulkonäöllisistä syistä taloissa tai jos yläpuoliset muut rakenteet vaativat tilaa, joka rajoittaa korotusta. Diffuusioavoin hengittävä aluskate voidaan kätevästi asentaa suoraan rakennuksen lämmöneristeen päälle ilman pienintäkään tuuletusväliä. Tällöin rakenteen tuuletus hoidetaan aluskatteen ja vesikatteen välistä.

Diffuusioavoimuus on terminä vaikea, mutta se tarkoittaa sitä, että kosteus siirtyy aina kosteammalta puolelta kuivemmalle puolelle. Tällaisten hengittävien aluskatteiden toimivuus perustuu tällöin kosteuseroon eli ne eivät läheskään aina päästä kosteutta lävitseen, vaikka niinkin luullaan.

Aluskatteen asennus

Aluskate on erittäin tärkeä osa kattoa, ja vaikka se on lopullisessa tarkoituksessaan luotu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinainen katemateriaalikin, sitä ei kuitenkaan tule rakennusvaiheessa jättää pitkäksi aikaa esimerkiksi säälle tai muille ulkopuolisille rasituksille alttiiksi.

Aluskate ei myöskään ole tarkoitettu edes hetkellisesti rakennusaikaiseksi sääsuojaksi, vaan rakennus tulee jokaisessa rakennusvaiheessa sääsuojata erikseen siihen tarkoitetuin materiaalein. Kun aluskate on asennettu paikalleen, tulee varsinainen kate asentaa sen suojaksi mahdollisimman nopeasti. Aivan ehdottomasti muutaman viikon kuluessa aluskatteen asentamisesta.

  1. Aluskatteen asennus tapahtuu kattotuolien päälle ja se tehdään yleensä vaakasuuntaan. Sen menekki voidaan laskea niin, että se tulee olemaan noin 1,15 kertaa katon pinta-ala.
  2. Aluskatteen työstämiseen katolla käytetään muun muassa puukkoa, vasaraa ja nitojaa. Kiinnitys onnistuu hakasilla tai suurilla huopanauloilla. Kaikessa työstämiseen liittyvässä toiminnassa tulee olla erityisen huolellinen.
  3. Aluskate niin sanotusti limitetään vähintään 150 mm verran vaaka- ja pystysaumoissa. Se jätetään paikalleen hieman löysästi 10-30 mm heitoilla, jotta sillä on myöhemmässä vaiheessa elämisvaraa.

Mikäli asennus ihmetyttää, kannattaa suosiolla kääntyä ammattilaisen puoleen!

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy