Kilpailuta huopakatto vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta huopakaton asennus vain muutamassa minuutissa

Vaikka perinteinen kattohuopa on jo vuosikymmeniä sitten korvattu bitumikatteella, on huopakatto jäänyt vahvasti puhekieleen. Nykyään huopakatosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä siis bitumikattoa, vaikka bitumikatto ei ominaisuuksiltaan vastaan entisaikojen huopakattoja. Huopakate on tullut käyttöön 1900-luvun alkupuolella, kun raakahuopaa käytettiin katon tukikerroksina. Lasikuituhuovat tulivat 1950-luvulla, mutta ne eivät olleet kestäviä. Bitumikumin elastisuus on tehnyt vasta nyt niistä kestäviä.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Huopakatto
Paljonko huopakaton asennus maksaa?
Milloin kannattaa asennuttaa huopakatto?
Kannattaako valita huopakatto rullista vai paloista?
Kuinka kauan asennuksessa menee?
Mitä muuta huopakaton asennuksessa tulee ottaa huomioon?

Huopakatto

Bitumikate on suosittu eritoten tasa- ja loivakattoisissa rakennuksissa sen vedenkestävyyden takia. Bitumikatto on pinnaltaan karhea, joten se pitää hyvin lumen paikoillaan, eikä lumi pääse tippumaan katolta aiheuttaen vaaratilanteita. Se on elastinen, joten se sopii hyvin erilaisiin kattomuotoihin. Sen vahvuus on se, että se kestää hyvin erilaisia lämpötilojen ja sään vaihteluita ja sillä on korkea mekaanisen rasituksen kesto. Huopakatto on kestävä ja siitä syystä suosittu kattomateriaali. Värit eivät myöskään hypi silmille, vaan sulautuvat nätisti maastoon.

Paljonko huopakaton asennus maksaa?

Huopakattoa eli bitumikattoa valitessa katon materiaaliksi, ovat syitä sen valintaan äänettömyys, edullisuus, keveys ja asentamisen helppous. Sen hinta asennettuna on ikään nähden edullinen, sillä huopakatto kestää noin 20-40 vuotta. Kun kattoa huoltaa säännöllisesti, saa sillä kymmenen vuotta sille ikää lisää. Huopakatteen asentaminen on helppoa ja kun sitä huolletaan säännöllisesti, jäävät kulut pieniksi ja katon käyttöikä pitenee.

Miten asennustyö tehdään?

Huopakaton asennus aloitetaan räystäältä niin, että ensin asennetaan tippapellit ja sisätaitteisiin jiirikermit. Kun nämä on asennettu, aloitetaan niiden päälle varsinainen työ. Kun kate on asennettu, tehdään viimeistely harja- ja päätylevyillä. Päätylevyn voi korvata myös päätyräystäspellillä. Tämän jälkeen työ viimeistellään ja läpiviennit käsitellään tiivistysmassalla.

Mistä hinta muodostuu?

Asennushinta riippuu useasta eri seikasta. Minkälainen itse katemateriaali on, kuinka iso on katon pinta-ala, kuinka korkea on rakennus sekä mitä muita kattotarvikkeita tarvitaan asentamiseen. Myös rakenteiden kunto vaikuttaa hintaan. Jos esimerkiksi vesi on päässyt katon alle ja rakenteet ovat kastuneet, on urakka isompi ja vaikuttaa silloin myös hintaan. Oleellisesti hintaan vaikuttaa myös se, voiko vanhan bitumikaton tai huopakaton jättää uuden alle, vai onko se myös uusittava. Jos alla oleva kate on siinä kunnossa, ettei sitä tarvitse lähteä poistamaan, on se tärkeää putsata hyvin ja sen on oltava rypytön ja hyvin kiinni.

Bitumikaton asennuksen hintaan vaikuttaa myös, jos samalla kertaa tehdään muita lisätöitä, kuten pellitykset, räystäslaudat, sadevesijärjestelmän uusimiset, kattoikkunat tai vaikkapa aurinkopaneelien asennus.

Muita lisätöitä huopakattourakan yhteydessä:

 • Purkutyöt
 • Höyrynsulut
 • Rakennustekniset työt kuten puutyöt
 • Sääsuojaukset
 • Lämmöneristetyöt
 • Kaatokorjaukset
 • Peltityöt
 • Valokupujen asennukset
 • Sadevesijärjestelmän uusimiset
 • Kattokaivojen vaihdot
 • Savunpoistojärjestelmien asennukset
 • Sulanapitokaapeloinnit
 • Kattoturvavarusteet
 • Suojaukset

Milloin kannattaa asennuttaa huopakatto?

Kevät ja syksy ovat antoisinta aikaa katon asentamiselle. Katolle ei kannata mennä liian kuumalla ilmalla eikä talvi ja luminen katto ole paras aika katolle menemiselle. Keväisin ja syksyisin on paras aika tarkastaa katon kunto ja katsoa saumausten kunto ja tiiviys sekä läpiviennit. Jos katteessa on kulumia ja kupruja, kertovat ne yleensä paikkauksen tarpeesta.

Katolla liikkuessa kannattaa olla varovainen, jottei katon pinta vahingoitu. Katon asentaminen kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Näin työt tulevat varmasti tehtyä oikein eikä tarvitse miettiä, missä kunnossa katto on. Lisäksi katon asennus vaatii tulityölupaa ja asennukset, jotka on tehty ilman, eivät kuulu vakuutusyhtiön piiriin.

Saako huopakaton asennuksesta kotitalousvähennystä?

Kun huopakattoa korjataan tai saneerataan, on sen asennus- ja korjaustyö kotitalousvähennyskelpoista kotitalouksille. Kotitalousvähennyksestä saat lisätietoa verottajan sivuilta.

Kannattaako valita huopakatto rullista vai paloista?

Nykyään huopakatoissa on paljon erilaisia väri- ja kuosivaihtoehtoja. Sitä myydään sekä rullatavarana että paloina. Yleensä uuden katon voi asentaa vanhan katon päälle. Jos katossa ei ole mutkia eikä muotoja, on palojen käyttö kätevää. Rullasta puolestaan on helppoa leikata sopivia osia, jos katolla on esimerkiksi kattoikkunoita tai muita muotoja. Palahuopa on helppo asentaa ja se on kevyttä, joten sen saa vietyä helposti katolle.

Kuinka kauan asennuksessa menee?

Asennuksen kestoon riippuu katon pinta-ala ja sen asentamiseen liittyvät työvaiheet ja mahdolliset lisätyöt. Kun katon korjausta tai uusimista lähdetään tekemään, tehdään ensin suunnitelma, jonka jälkeen valitaan tuotteet ja tekijä. Työ kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Erilaisia työvaiheita ovat:

 • Vanhan vedeneristymateriaalin purkaminen
 • vedeneristysalustan uusiminen tai kunnostaminen
 • rakennustekniset työt
 • lämmön- ja vedeneristys työt
 • läpivientien, hormien sekä räystäiden pellitystyöt
 • kattoturvallisuustuotteiden asentaminen

Kahdesti vuodessa on tärkeää tarkastaa katon kunto ja puhdistaa katolta kaikki roskat. Säännöllinen huolto on kattoliiton ohjeistuksen mukaan usein myös katon takuun ehtona.

Mitä muuta huopakaton asennuksessa tulee ottaa huomioon?

Kun huopakattoa lähdetään asentamaan, on tarkastettava että aluslaudoitus vanhan palahuovan alla on ehjä ja yläpohjan tuuletuksen on toimittava kunnolla. Uudessa ja vanhassa laatassa on oltava lähes sama etenemä. Aluskermi on asennettava, sillä se takaa katon vedenpitävyyden ja katon kulma on oltava loivempi kuin 1:3. Kiinnityksessä on hyvä käyttää huopanauloja, jotka kiinnitetään aluslaudoitukseen.

Kun katon uusiminen tai korjaaminen tulee ajankohtaiseksi, on hyvä kilpailuttaa urakka ammattilaisilla. He tulevat paikan päälle tarkastamaan katon kunnon ja näkevät, missä kunnossa kate on. Kun on valittu itselle sopiva urakoitsija ja suunnitelma on tehty, on aika miettiä asennuttamisen ajankohta. Suomessa on on tehty huopakattoja vuosikymmeniä, joten ammattitaitoisia asentajia löytyy ja materiaalit ovat laadukkaita ja sertifioituja.

Talvella lumen pudotukset on hyvä jättää ammattilaiselle ja kato voi mennä rikki. Jäätä ei koskaan saa ruveta hakkaamaan pois katolta. Nämä työt on myös hyvä jättää ammattilaiselle. Kun huopakattoa huoltaa oikein, on katto pitkäikäinen ja isoja kustannuksia ei pääse syntymään.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy