Kilpailuta kone- ja lukkosaumakatto vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Konesaumakatto vai lukkosaumakatto? Kilpailuta sopivin

Peltikattoa valitessa eteen tulee usein kysymys, pitäisikö valita konesaumakatto vai lukkosaumakatto. Molemmat katot ovat äärimmäisen laadukkaita ja todella vedenpitäviä. Konesaumakatot ja lukkosaumakatot ovat ulkoisesti hyvin samannäköisiä, mutta niillä on kuitenkin useita eroavaisuuksia. Suurimmat erot näkyvät käyttöiässä sekä hinnassa. Lukkosaumakaton käyttöikä on noin 50 vuotta, kun taas konesaumakaton käyttöikä on jopa tuplasti pidempi, eli jopa 100 vuotta. Lukkosaumakatto on kertainvestointina pienempi kuin konesaumakatto. Pitkällä tähtäimellä on tapauskohtaista, kumpi katoista tulee lopulta halvemmaksi.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Konesaumakatto vai lukkosaumakatto?
Konesaumakaton parhaat ominaisuudet
Konesaumakaton huonot puolet
Lukkosaumakaton parhaat ominaisuudet
Lukkosaumakaton huonot puolet
Panosta katon huoltoon
Kattoremontti on mittava investointi

Konesaumakatto vai lukkosaumakatto?

Konesaumakaton parhaat ominaisuudet

Konesaumakaton asennuksessa kattopeltiin ei tarvitse tehdä yhtään reikää, jolloin se on oikein asennettuna täysin vesitiivis. Koska konesaumakaton tekeminen on käsityötä, sitä voidaan käyttää myös monimuotoisimmissa ja haastavimmissakin katoissa. Konesaumakaton pinta on kauniin elävä ja vuosien varrella pellin eläessä lämmönvaihteluiden mukana sen pintaan syntyy persoonallisia kuvioita. Konesaumakatto on perinteinen ja sopii erinomaisesti esimerkiksi vanhoille arvokohteille.

Konesaumakaton huonot puolet

Käsityönä tehtynä konesaumakatto tulee kertainvestointina kalliiksi ja lopputulos riippuu paljon tekijän ammattitaidosta, joten sopivan tekijän etsimiseen kuluu aikaa. Laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi konesaumakaton asennus vaatii todella paljon pohjatyötä. Konesaumakatto pitää usein myös pauketta sääolosuhteiden muuttuessa tiiviiden saumojensa takia. Konesaumakaton kanssa on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta alipainetuulettimin, koska se ei tuuletu harjalta.

Lukkosaumakaton parhaat ominaisuudet

Lukkosaumakatto on todella helppo ja nopea asentaa, jolloin kattorakenteet ovat vähemmän aikaa alttiina säälle ja kosteudelle. Se tuulettuu harjalta ja on huomattavasti konesaumakattoa hiljaisempi. Lukkosaumakatto on myös kertainvestointina paljon konesaumakattoa edullisempi.

Lukkosaumakaton huonot puolet

Lukkosaumakattoa ei voida käyttää haastaville ja monimuotoisille katoille. Lukkosaumakatto ei välttämättä ole ihan yhtä vesitiivis kuin konesaumakatto, vaan vaatii alleen myös aluskatteen.

Panosta katon huoltoon

Katon hinnan, huoltotietojen ja koko käyttöiän kannalta katon hinnan näkymät muuttuvat useiden tekijöiden mukaan. Kun katto on ammattimaisesti tehty asennusohjeiden mukaisesti, se voi olla erittäin kestävä. Toisaalta taas jopa kalliit katot voivat olla huonosti tehtyjä, joko epäpätevien tai välinpitämättömien asentajien tekeminä, jolloin jopa suuret investoinnit voivat mennä hukkaan. Kaikki katot tarvitsevat myös huoltoa, kuten roskien siivoamista, tarvittaessa puhdistamista ja erilaisia ​​korjauksia.

Peltikatot on myös huollettava 10-15 vuoden välein, ja näiden toimenpiteiden ansiosta katto voi toimia hyvin luvatun käyttöiän aikana. Katto voi myös kärsiä erityyppisiä vaurioita, tyypillisimpiä syitä ovat myrskyt ja lumiset talvet. Jotkut riskit voidaan minimoida, kuten pudottamalla lunta katolta, myrskyn tapauksessa katto voidaan pitää vain hyvässä kunnossa ja toivoa, että myrsky ei aiheuta vakavia vahinkoja. Jos myrsky tekee tuhojaan, erilaiset vauriot vaikuttavat katon kestoon ja kuntoon.

Muista säännöllisyys

Katon säännöllinen huolto on erittäin tehokas tapa pitää kaikki katto-ominaisuudet kunnossa. Jos sinulla on asiantuntemusta ja riittävät turvavarusteet peltikattojen käsittelyyn, voit korjata katon itse. Yhä useammat ihmiset kuitenkin luovuttavat peltikattojen huollot ja korjaukset ammattilaisille sen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Peltikattojen säännöllinen huolto tarkoittaa katolle kertyneen irtonaisen jätteen puhdistamista, varsinkin kun puut pudottavat lehtiä. Tuuli voi myös puhaltaa roskia katolle. Likaisuuden lisäksi suurin ongelma roskissa on se, että se estää veden haihtumisen katon pinnalta, jossa roskat sijaitsevat. Roskat kerääntyvät usein ränneihin. Ne on syytä puhdistaa ajoittain.

Talven jälkeen on syytä tehdä kevätpuhdistus

Kevään lumen sulamisen jälkeen tehdään toinen kausittainen huolto. Yleensä useita kertoja vuodessa rutiininomainen katon huolto on erittäin tehokas tapa vähentää katon kulumista, ja se voi myös poistaa katon alkavat viat hyvin varhaisessa vaiheessa. Peltikatto ei kuitenkaan tarvitse paljon huoltoa, peruspuhdistus tehdään pehmeällä harjalla ja irtonainen lika poistetaan katolta. Puhdistusta tehostetaan tarkastuksella, mikä antaa mahdollisuuden korjata pienet viat vahingoittamatta kattoa. Peltikatto puhdistetaan tarpeen mukaan. Vesihuuhtelu ja pehmeä harjapuhdistus ovat yleensä sopivia puhdistusmenetelmiä kaikille peltikatoille.

Pidä rännit auki

Kun alat epäillä, että katon päällä oleva kosteus on lisääntynyt, syyllinen on usein tukkeutuneessa rännissä. Roskien joukkoon kerääntyvä kosteus katon pinnalla heikentää katon pinnoitetta ja pienimmätkin naarmut voivat muodostua lopulta ruosteeksi. Kun roskat puhdistetaan, etenkin syksyllä, voi säästää paljon vaivaa. Katon kuluminen hidastuu ja ränni pysyy hyvässä kunnossa pidempään. Kaikissa katoissa on roskia. Syksyinen hoito tulisi sijoittaa lehtien putoamisen ja lumisateen väliin. Kattavan tarkastuksen avulla huolto auttaa myös kattoa kestämään tulevan talven taakkaa. Katon kunto kannattaa tarkastaa perusteellisesti kaikkien huoltokäyntien aikana.

Kattoremontti on mittava investointi

Kattoremontteja pyritään tekemään sadettomaan aikaan. Käytännössä se tarkoittaa keväällä, kesällä ja syksyllä tehtävää työtä. Aikaa remontteihin kuluu muutamista päivistä joihinkin viikkoihin. Kattoremontti maksaa tyypillisesti 2500 - 40 000 euroa. Tarjoukset kannattaa vertailla ja kilpailuttaa eri toimijoiden välillä.

Kattoremontilla ostetaan myös rakennukselle käyttöikää

Kattotyyppiä harkittaessa ei kannata liikaa tuijottaa pelkkään kertamaksuun, sillä investoidut varat kannattaa jakaa pidemmälle aikavälille, tyypillisesti koko katon käyttöiälle, ja miettiä, mitä rahalle saa vastineeksi. Tuoko isompi alkuinvestointi enemmän vastinetta jatkossa, kun aika kuluu? Entä millaisia kustannuksia eri kattotyypeistä on esimerkiksi huoltojen tai korjaustöiden muodossa? Tällaiset asiat on hyvä pohtia valmiiksi ennen lopullista päätöstä.

Tee tapauskohtainen arviointi

Alkuinvestoinnin jälkeen katon ikä on suuresti kiinni siitä, kuinka hyvin asennus on suoritettu, millaista rasitusta katto kohtaa, ja kuinka hyvin kattoa huolletaan. Konesaumakatto on melko todennäköinen voittaja kun kaikki tekijät otetaan huomioon. Paljon riippuu kohdekaton tarpeista ja ostajan tilanteesta. Katolle kannattaa tehdä perusteellinen arviointi ennen valintaa lukkosaumakaton ja konesaumakaton välillä. Ota tarvittaessa yhteys kattoalan ammattilaiseen tarkemman kattoarvion tekemiseksi. Alan ammattilaisia löytyy ympäri Suomen eri hintaisina sekä erilaisilla asennusajoilla. Kattoremonttia suunnitellessa kannattaa olla ajoissa liikenteessä, sillä parhaat tekijät ovat tyypillisesti erittäin kiireisiä.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy