Rännien asennus luotettavasti - Kilpailuta remonttisi
Kirjaudu

Rännien asennus

Toimivat rännit ovat tärkeitä kiinteistön kunnossapidon kannalta. Rännit, eli vesikourut ohjaavat ylimääräisen sadeveden pois rakennuksen katolta ja räystäiltä, ja niiden asianmukainen toiminta on tärkeämpää, kuin moni tulee äkkiseltään ajatelleeksi. Rikkinäinen tai ylikuormittunut ränni ei kykene ohjaamaan kaikkea syyssateista aiheutunutta vesimäärää pois, ja katastrofin ainekset ovat käsillä. Puu voi lahota, ja tiiliin ja rappaukseen voi tulla pakkasvaurioita. Rakenteisiin alkaa kasvaa hometta. Uusien rännien asentaminen tulee huomattavasti halvemmaksi, kuin toimimattomasta vesikourusta aiheutuva kiinteistön mittava kosteusvaurio.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Milloin on ränniremontin aika?
Uusitaanko koko ränni vai vain osa?
Isompien koukkujen vaihto
Teräs kestää säätä ja aikaa
Ränniremontin kotitalousvähennyskelpoisuus

Milloin on ränniremontin aika?

Onneksi rännien vaihtamisen ei tarvitse olla kuitenkaan vaikeaa, ja vältyt kiinteistön arvon tuhoutumiselta muutamalla pienellä toimenpiteellä. Kenties vaikeinta rännien vaihdossa on taustatyö, sopivien rännien ja materiaalien valinta sekä työn suunnittelu. Tämä saa monen jättämään rännien vaihdon liian myöhäiseksi syksyyn, kun pahimmat rankkasateet ovat jo alkaneet.

Rännit pitää vaihtaa viimeistään välittömästi, kun niissä havaitaan vuotokohta. Ränniremontti kannattaa kuitenkin tehdä jo ennen reiän syntymistä. Pikkuvuodot ja reiät voi myös paikata, eikä koko ränniä tarvitse uusia.

Koko rännin uusimista suositellaan silloin, kun vesijärjestelmä ei selkeästi kykene johtamaan riittävää määrää vettä pois kourulta, vaan sitä valuu yli äyräiden seinille aiheuttaen kosteusvaurioiden riskiä. Tällöin voidaan punnita, riittääkö kapasiteettia parantamaan ylimääräisen syöksyputken lisäys, vai pitääkö koko räystäskouru vaihtaa isompaan.

Tässä arvioinnissa voi kääntyä alan ammattilaisen puoleen.

Uusitaanko koko ränni vai vain osa?

Ränniremontin suunnittelu ja hinnanmuodostuksen hahmottaminen aloitetaan talon pohjapiirrustusta silmäilemällä. Talon pinta-ala on ensimmäinen merkittävä seikka, ja se antaa osviittaa tarvittavien vesikourujen pituudesta ja määrästä.

Esimerkiksi 90 neliömetrin pituiseen omakotitalon lappeeseen riittää yksi nurkassa oleva syöksytorvi, kun 190 neliömetrin pituiseen lappeeseen tulee sijoittaa syöksytorvet jo molempiin päihin.

Aina koko räystäyskourua ei tarvitse vaihtaa, mikäli lisätään syöksytorvien määrää ja näin vesijärjestelmän kapasiteettia johtaa vettä räystäältä syöksyputkea pitkin alas kaivoon. Mikäli tämä ei riitä, vaan vettä valuu edelleen yli äyräyden, tulee asentaa leveämmät vesikourut.

Mikä vaikuttaa ränniremontin hintaan?

Hinnanmuodostukseen vaikuttavat monet seikat, mutta karkeasti arvioituna keskikokoisen omakotitalon rännien uusiminen maksaa keskimäärin noin 1 500e-3 500e. Materiaalien osuus tästä liikkuu 900e-1 300 euron tienoilla.

Hintaan vaikuttavat syöksyjen lukumäärä ja korkeus, räystään korkeus ja korkeusvaihtelut, rännien pituus ja lukumärä sekä katon jyrkkyys ja materiaali. Mitä pidempi ränni on, sitä enemmän tarvitaan kiinnikkeitä.

Hintaan vaikuttaa myös mahdolliset vanhan rännin purkutyöt. Myös katon ominaisuudet, kuten kaltevuus ja katemateriaali vaikuttavat lopulliseen hintaan. Mikäli katto on hyvin kalteva ja näin mahdoton työskennellä, joudutaan urakkaa varten vuokraamaan kalliita henkilönostimia.

Syöksyt ja kulmat

Pohjapiirrustuksesta saadaan selville pinta-alan lisäksi myös talon muodot ja kulmat, ja näin ollen hahmottuu ränniin tarvittavien syöksyjen ja kulmien määrä. Syöksyputkien korkeus määräytyy räystään korkeudesta suhteesta maahan. Nyrkkisääntö on, että toimivan ja tehokkaan syöksytorven oikea kallistuskulma on 1-3mm jokaista metriä kohden.

Kun tarvittavat suunnitelmat on tehty, ja materiaalit tilattu alkaa itse vesikourun asennustyö. Uudet vesiräystäät voi asentaa myös itse, tai ne voi tilata mitoitettuna alan ammattilaisilta.

Isompien koukkujen vaihto

Vesiräystäät asennetaan kiinnityskoukkujen avulla, ja koukkujen koon tulee olla oikea suhteessa rännin kokoon. Esimerkiksi 125mm levyinen kouru on vain hieman leveämpi, kuin 100mm levyinen kouru, mutta johtaa silti vettä kolmanneksen enemmän. Näin koukkujen tulee olla huomattavasti kestävämpää tekoa.

Koukut asetetaan tasaisesti koko räystään matkalta. Mikäli ränni asennetaan uuteen taloon, se tehdään ennen kattohuovan asennusta tekemällä reiät yläjyrsimellä. Uutta ränniä vaihtaessa uusia reikiä voi jyrsiä tarpeen mukaan.

Syöksyputket kootaan maassa elementteinä, ja tämän jälkeen nostetaan paikoilleen. Mikäli syöksyputken pituuden laskemisessa on käynyt virhe, ja putki paljastuukin pidemmäksi, voidaan sitä lyhentää rautasahalla.

Teräs kestää säätä ja aikaa

Kun rännien asentamiseen on päädytty, on taloudellinen ratkaisu asentaa kerralla pitkä-ikäinen ränni. Mikä sitten on materiaaliltaan paras ratkaisu sadevesikouruun? Vastaus on kuumasinkitty teräs.

Muovista valmistetut sadevesikourut ovat alttiita lämpötilavaihteluiden aiheuttamalle laajenemiselle ja supistumiselle. Tämä liike kuluttaa liitoksia ja haurastuttaa kourut. Myös alumiinikourut murtuvat helpommin lämpötilavaihteluiden seurauksena, ja ne ovat myös verrattain äänekkäitä.

Kouruja valmistetaan myös sinkistä, ja ne kestävät hyvin merivettä sekä ilmansaasteita. Ne ovat kuitenkin myös verrattain pehmeitä, ja niiden asennus vaatii tarkkuutta. Toisin kuin teräskouru, sinkkikouru patinoituu ajan myötä ja muuttuu harmaaksi.

Teräskouru on säänkestävä valinta, joka ei rasitu ajan hampaissa herkästi. Metallikourut kestävät myös paremmin lumen painoa, ja kalliimmasta hinnastaan huolimatta ne tulevat pitkällä aikavälillä taloudellisemmiksi.

Ränniremontin kotitalousvähennyskelpoisuus

Moni miettii ränniremonttia tilatessaan, katsotaanko se verotuksessa kotitalousvähennyskelpoiseksi. Vastaus on, että ränniremontti katsotaan kotitalousvähennyskelpoiseksi, mutta tietyin edellytyksin. Yksi näistä edellytyksistä on, että urakoitsija kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Kuinka suuri sitten kotitalousvähennyskelpoisuus on vuonna 2022? Työn osuuden arvonlisäverollisesta hinnasta kotitalousvähennyskelpoisuus on 40%. Tämä tarkoittaa sitä, että kourujen materiaalikustannukset eivät ole kotitalousvähennyskelpoisia. Omavastuuosuuden määrä on 100e, ja kotitalousvähennyksen enimmäismäärä remonttikuluissa on 2250e.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy