Kilpailuta sammaleen poisto katolta vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta sammaleen poisto katolta vain muutamassa minuutissa

Sammal ei ole mitenkään epätavallinen näky talon katolla. Joidenkin mielestä se on epämiellyttävän näköistä, kun taas toisten mielestä se saa aikaan kodikkaamman ja luonnollisemman tunnelman. Sammal on itiökasvi, joka viihtyy kosteassa ja hämärässä paikassa. Kiinteistön ympärillä kasvava runsas puusto edesauttaa kattojen sammaloitumista. Puut estävät aurinkoa paistamasta katolle. Pelkkä auringonvalo saattaa vaikuttaa sammalen kasvua vähentävästi. Puista putoavat lehdet edistävät omalla tavallaan sammalen hyvinvointia pudotessaan kosteina katolle.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Sammaleen poisto katolta
Miksi sammal tulisi poistaa katolta?
Kuinka usein sammaleen poisto pitäisi tehdä?
Paljonko sammaleen poistaminen maksaa?
Kuinka sammal poistetaan katolta?
Saako työstä kotitalousvähennystä?
Sammaleen kasvun ennaltaehkäisy

Sammaleen poisto katolta

Sammaleella ei ole lainkaan juuria, vaan se imee vettä lehtiensä ja vartensa avulla vielä voimakkaammin.

Sammaleen poistamisen voi tehdä itse ja tätä tarkoitusta varten myydään erilaisia kemikaaleja mm. rautakaupoissa ja tavarataloissa. Mikäli katolle kiipeäminen tuntuu hankalalta ajatukselta, voi sammaleen poistamista varten tilata myös ammattilaisen paikalle. Useat eri yritykset tarjoavat sammaleen poistamispalvelua.

Katon huoltaminen on hyvä tehdä esimerkiksi keväällä, kun sää on lämmennyt tarpeeksi. Ilman lämpötilan on oltava vähintään +5 astetta, missään tapauksessa mittari ei saisi pudota pakkaslukemiin katonpesun ja kuivumisen aikana.

Miksi sammal tulisi poistaa katolta?

Sammal ei ole vaarallista asukkaille tai katolle. Ongelmana on kuitenkin se, että sammal imee itseensä suuren määrän kosteutta ja pitää sen sisällään pitkään. Kun sammal on kasvanut kattotiilen päälle, pysyy kattotiilikin kosteana. Lämpötilan pudotessa nollan tuntumaan, alkaa tiilessä oleva vesi supistumaan ja laajenemaan lämpötilan vaihteluiden mukaan. Tästä aiheutuu tiileen pieniä halkeamia ja näin kattotiili alkaa hajoamaan. Sammal myös käyttää tiilessä olevaa kalkkia ravinnokseen päästäen näin veden entistä paremmin tiilen sisälle.

Huopakatolla sammal saattaa repiä auki jopa saumoja, jolloin kosteutta pääsee rakenteisiin ja sitä kautta sisätiloihin entistä helpommin.

Sammaleen vuoksi myös räystäskourut saattavat tukkeutua, jolloin kosteusvaurioita saattaa syntyä laajemmin.

Kuinka usein sammaleen poisto pitäisi tehdä?

Sammaleen poisto suositellaan tehtäväksi muutaman vuoden välein. Ajanjakso vaihtelee eri kiinteistöjen välillä ja jo sijainnilla on merkitystä. Toiset puhdistavat katon sammaleesta jopa vuosittain. Sammaleen puhdistusainetta suositellaan käytettäväksi enintään joka toinen vuosi.

Paljonko sammaleen poistaminen maksaa?

Tehdessäsi sammaleen poiston itse, riittää jopa muutaman kymmenen euron sijoitus. Sammaleen poistoaineen voi tehdä myös itse. Ostaessasi valmiin sammaleen poistoaineen, katso tarkkaan, kuinka sitä tulee käyttää turvallisesti.

Ammattilaisen palveluna sammaleen poiston hinta vaihtelee suuresti. Keskimäärin neliöhinta pyörii noin 15-40 euron välillä. Katon pinnoittaminen lisää kustannuksia, mikäli tällainen toimenpide katsotaan aiheelliseksi. Katto on syytä pinnoittaa, mikäli entinen pinnoite on kulunut kokonaan pois.

Kuinka sammal poistetaan katolta?

Katon puhdistuksen voi tehdä joko mekaanisesti tai kemikaalien avulla. Mekaanisen puhdistuksen osalta täytyy tarkistaa, onko katon materiaali mekaanisen pesun kestävässä kunnossa. Hankaaminen saattaa kuluttaa katon pinnoitetta liikaa. Tiili- tai huopakaton yhteydessä painepesurin käyttö ei ole mahdollista. Pinnat ovat huokoisia, jolloin paine saattaa suurentaa huokosia tai jopa rikkoa pinnan. Tämä taas altistaa kosteuden ja epäpuhtauksia siirtymisen kattomateriaaliin.

Ennen sammaleen poistamisen aloitusta tulee katolta lakaista kaikki roskat, lehdet ja irtosammaleet pois.

Räystäskourut tulee puhdistaa lakaisemisen jälkeen.

Tiilikatto

Kun katon alustavat puhdistustyöt on tehty, levitetään valittu sammaleen poistoaine katolle. Yleensä tätä varten käytetään matalapaineruiskua. Tämän toimenpiteen jälkeen aineen annetaan vaikuttaa. Katolle ei enää tarvitse tehdä mitään. Sammaleen poistoaine ja sammaleet valuvat katolta pois vähitellen tulevien kuukausien aikana sekä tuulen ja vesisateiden avustamana.

Huopakatto

Huopakaton osalta sammaleen poistaminen tapahtuu samalla tavalla, mutta huopakatto tarvitsee eri puhdistusaineen, kuin tiilikatto.

Peltikatto

Peltikatto ei yleensä kärsi sammaleesta samaan tapaan kuin huokoiset tiili- ja huopakatto. Vesi valuu yleensä peltikatolta pois lähes välittömästi, joten ympäristö ei ole kovin otollinen sammaleen kasvulle. On kuitenkin olemassa joitakin sammal- ja jäkäläkasvustoja, jotka pärjäävät äärimmäisenkin karuissa olosuhteissa. Peltikatolla kasvavat kasvustot altistavat kattomateriaalin ruostumista.

Peltikaton puhdistaminen tapahtuu myös sammaleen poistoaineella, aivan kuten muidenkin kattomateriaalien. Peltikatto on kosteana hyvin liukas, joten sen suhteen tulee noudattaa erityisen suurta varovaisuutta ja harkita ammattilaisen palvelua.

Saako työstä kotitalousvähennystä?

Verottaja tarjoaa kuluttajien käyttöön kotitalousvähennyksen. Verottajan sivuilta löytyy lisätietoa siitä, mitä töitä kotitalousvähennys koskee. Katon sammaleen poistokustannusten osalta kotitalousvähennys on hyödynnettävissä, mikäli käytetään ammattilaisen palveluita. Kotitalousvähennys on hyödynnettävissä työn kustannuksiin, ei materiaaleihin. Sen vuoksi kotitalousvähennys ei ole hyödynnettävissä, mikäli sammaleen poisto tehdään itse.

Sammaleen kasvun ennaltaehkäisy

Kattomateriaalille vahingollista sammaleen kasvua voidaan ennaltaehkäistä karsimalla puustoa tai vähintään oksistoa rakennuksen ympäriltä, mikäli se on mahdollista. Sammaleen kasvun vähentämiseksi on hyvä, että aurinko pääsisi paistamaan katolle mahdollisimman paljon. Tämä vähentää kosteutta, jolloin sammaleen kasvumahdollisuudet vähenevät.

Tarkastele katon tilannetta mahdollisimman usein, jotta pysyt tilanteen tasalla. On hyvä, että kattoa hoidetaan hieman liian usein, kuin liian harvoin. Liian harvoin tapahtuvat tarkistus saattaa aiheuttaa sen, että katto on mennyt niin huonoon kuntoon, ettei kattoremontilta enää vältytä. Ja tuolloin kustannukset kohoavat huimasti suuremmiksi, kuin sammaleen poistamiseen liittyvät kustannukset.

Valitessasi sammaleen poistoainetta, valitse luonnon puolesta paras vaihtoehto. Lue ja selaile erilaisia palautteita ja tietoa erilaisista kasvinsuojeluaineista. Hyviä kokemuksia sammaleen poistosta löytyy myös kotikonstein tehtyjen liuosten osalta. Ruokasooda, tämä lähes jokaisesta kodista löytyvä ihmeellinen pulveri on saanut kehuja myös sammaleen puhdistamisen yhteydessä. Tämä vaihtoehto on taatusti myrkytön ja edullinen aines.

Valitettavasti sammaleen poistoaineet tuhoavat väkisinkin osittain myös muuta kasvustoa, johon se pääsee vaikuttamaan. Tässä yksi syy, miksi sammaleen poistoainetta ei voi käyttää vuosittain, vaikka kattoa muutoin puhdistettaisiinkin joka useammin. Nykyään saatavilla on onneksi koko ajan enemmän luontoystävällisempiä vaihtoehtoja. Muista noudattaa aina varovaisuutta eri liuosten suhteen ja huomioi suojavälineiden käyttö, mikäli näin suositellaan.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy