Kilpailuta tiilikattoremontti vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta tiilikaton asennus

Tiilikatto on Suomen toiseksi yleisin kattotyyppi heti peltikaton jälkeen. Se on ekologinen, kestävä, kaunis ja hiljainen vaihtoehto. Oikein hoidettuna tiilikatto kestää keskimäärin jopa 70 vuotta. Tiilikatto voidaan tehdä joko savi- tai betonitiilistä. Betonitiili kestää erinomaisesti Suomen ankarat sääolosuhteet ja lämpötilanvaihtelut. Betonitiilikatto on käyttöikäänsä nähden kaikkein edullisin kattomateriaali.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Tiilikatto
Tiilikaton hyvät ja huonot puolet
Paljonko tiilikaton asennus maksaa ja mistä hinta koostuu?
Tiilikaton huolto

Tiilikatto

Tiilikaton hyvät ja huonot puolet

Tiilikatto on oikein asennettuna ja säännöllisesti hoidettuna todella pitkäikäinen. Tyylikäs tiilikatto sopii monipuolisesti erilaisiin taloihin ja tiiliä saa useissa eri väreissä ja muodoissa. Tiilikaton valintaan vaikuttaa myös asuinmukavuus, sillä sateella tiilikatto on hiljainen. Myös korjaus on helppoa ja vaivatonta, kun yksittäisen rikkoutuneen tiilen voi vaihtaa uuteen itse ilman suurempaa remonttia.

Tiilikatto vaatii melko jyrkän kattokulman toimiakseen ihanteellisesti, joten se ei sovi ihan kaikille kattomalleille. Lisäksi tiilikatto on painava, mikä on syytä muistaa, jos on vaihtamassa vanhaa, kevyempää kattoa tiilikattoon. Tiilikatolla on myös syytä huolehtia säännöllisestä lumen pudotuksesta, jotta katon rakenteille ei kerry liikaa painoa. Tiilikatto on kertainvestointina muita kattotyyppejä kalliimpi ja sen asennus kestää hieman kauemmin.

Paljonko tiilikaton asennus maksaa ja mistä hinta koostuu?

Tiilikaton asennuksen hinta koostuu niin monista eri tekijöistä, että yleispätevää hintahaarukkaa on vaikea antaa. Hintaan vaikuttaa suuresti se, riittääkö pelkkä kattotiilien vaihto vai tarvitseeko myös alusrakenteita korjata. Asennuksen hintaan vaikuttavat katon pinta-ala, muoto, asennettavien tiilien määrä ja materiaali sekä muoto, asennukseen käytetty aika sekä nostureiden ja muiden apuvälineiden käyttö.

Tiilikaton huolto

Jotta tiilikaton elinkaari olisi mahdollisimman pitkä, sitä täytyy säännöllisesti huoltaa. Katto on syytä puhdistaa lehdistä ja neulasista kaksi kertaa vuodessa sekä samalla puhdistaa räystäät. Katon puhdistuksen yhteydessä tarkastetaan myös, että kattoturvatuotteet ovat paikallaan ja tiilet kunnossa. Kun rikkoutunut tiili saadaan nopeasti vaihdettua uuteen ei suurempaa vahinkoa ehdi syntyä. Nämä huoltotoimenpiteet on helppo tehdä itse, mutta vaativimmissa huolloissa, kuten tiilikaton pinnoitteen uusimisessa tai sammaleen poistossa voi olla viisainta pyytää ammattilaisen apua. Oikein tehdyillä huoltotoimenpiteillä tiilikaton elinikää voidaan pidentää jopa kymmenillä vuosilla, kun taas huoltamattomuudella katon elinkaari voi lyhentyä saman verran. Säännöllinen huolto myös auttaa välttämään ennenaikaisia kalliita korjauksia.

Tiilikaton maalauspinnoitus vai suojakäsittely?

Ajan saatossa tiilen tehdaspinnoite alkaa heiketä ja rakoilla. Tiilikatto kannattaa suojakäsitellä uudelleen, kun katto on 10-15 vuotta vanha tai kun katto alkaa likaantua, sammaloitua tai väri haalistua. Tällöin tiilikaton pinnoitus on syytä uusia vaurioiden estämiseksi. Pinnoitus saa tiilikaton näyttämään taas hyvältä sekä suojaa tehokkaasti sammaloitumiselta, kosteudelta ja pakkausvaurioilta. Tarjolla on sekä värittömiä suojapinnoitteita että värillisiä maalipinnoitteita.

Jos tiilikaton väri on hallistunut tai katon väriä halutaan vaihtaa, maalauspinnoitus on sopiva vaihtoehto. Jos taas tiilien väri halutaan pitää ennallaan, on suojakäsittely oikea valinta. Maalauspinnoituksella ja suojakäsittelyllä on hieman erilaisia ominaisuuksia, jotka on hyvä ottaa huomioon pinnoitetta valitessa.

Maalauspinnoitusta suositellaan katoille, joissa vanha pinnoite on kulunut osittain tai kokonaan pois. Maalauspinnoitus sopii kaikenikäisille tiilikatoille. Suojakäsittely taas sopii parhaiten alle 15 vuotta vanhoille katoille, joiden suojapinnoite on vielä hyvässä kunnossa. Savitiilikatolle ainoa vaihtoehto on suojakäsittely. Maalauspinnoitus on suuritöisempi ja hinnaltaan korkeampi, mutta se antaa katolle suojan 10-15 vuodeksi, kun suojakäsittely antaa suojan vain 5-7 vuodeksi.

Ennen tiilikaton pinnoitusta kattotiilien tulee olla ehjiä sekä katon tulee olla täysin puhdas, eli katto pestään huolellisesti painepesurilla. Useimmat pinnoitevalmistajat suosittelevat käsittelemään tiilet sammaleenestoaineella pesun yhteydessä. Tämän jälkeen katon tulee antaa kuivua täysin ennen uuden suojapinnoitteen levitystä.

Tiilikaton pesu

Tiilikaton säännöllinen pesu on yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä, joilla katon käyttöikään voidaan vaikuttaa. Tiilikatto voidaan pestä joko mekaanisesti harjaamalla, painepesurilla tai käyttämällä katon puhdistukseen tarkoitettua liuosta. Painepesuri irroittaa tiilen suojapinnoitetta, joten jos tarkoituksena ei ole uudistaa katon pinnoitetta pesun yhteydessä, painepesurin käyttöä ei suositella.

Tiilikaton pesu aloitetaan aina varmistamalla, että aluskate on täysin ehjä. Tämän jälkeen katolta huuhdellaan pois näkyvä lika sekä erilaiset roskat. Työskentely aloitetaan aina katon harjalta edeten alaspäin. Käytettäessä painepesuria, tulee varmistaa, että vesisuihku on kohtisuorassa pintaan nähden. Jos vettä suihkutetaan liian alhaalta ylöspäin, tiilet saattavat hieman nousta ja vesi päästä aluskatteisiin. Kevyen lian irroitukseen riittää vesi ja esimerkiksi katuharja. Vaikeampien likojen ja sammaleen puhdistukseen tarvitaan painepesuri ja kova harja. Puhdistusta voi helpottaa tiilikatolle sopivilla pesuaineilla. Lopuksi katto huuhdellaan pesuaineesta, irronneesta sammaleesta ja muusta katolle jääneestä liasta. Jos käytössä on katolle jätettävä pesuaine, se levitetään vasta huuhtelun jälkeen.

Kun katto on huuhdeltu perusteellisesti, puhdistetaan kourut roskista ja liasta sekä tehdään tarkastus mahdollisten vaurioiden varalta. Myös katto tulee tarkastaa sen kuivuttua.

Sammaleen poisto tiilikatolta

Vaikka katon puhdistaisi säännölisesti kaikesta roskasta, sammalta saattaa silti ajan kuluessa alkaa ilmestyä tiilien Katolle kertyvä sammal on hyvin haitallista, sillä se kerää itseensä hyvin kosteutta ja estää katon normaalia kuivumista. Tämä haurastuttaa tiilen pintaa ja pakkasten saapuessa tiilien sisälle päässyt kosteus jäätyy ja voi aiheuttaa tiilien halkeamisen. Tyypillisesti uuteen tiiikattoon alkaa kertyä sammalta noin 3-6 vuoden ikäisenä. Kun sammalta on kertynyt vasta hyvin vähän, tiilen suojapinnoite on yleensä vielä ehjä. Tällöin sammalta ei kannata lähteä poistamaan painepesurilla, sillä tämä rikkoo tiilen suojapinnoitetta. Tiilikatto tulee tällöin puhdistaa mekaanisesti vedellä ja harjalla sammaleesta sekä irtoroskasta. Tämän jälkeen katolle levitetään sammaleenestoainetta, joka imeytyy tiilien saumoihin ja huokosiin. Sammaleenestoainetta ei huuhdella pois levityksen jälkeen. Katto puhdistuu sammaleesta täysin 1-2 vuoden kuluttua käsittelystä rikkomatta tiilien pinnoitusta. Käsittely sammaleenestoaineella antaa tiilikatolle suojan useammaksi vuodeksi eteenpäin.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy