Parketti asennus hinta - Kilpailuta hinta remontille
Kirjaudu

Parketti asennus hinta

Parkettilattia on suosittu lattiamateriaali monesta syystä. Ekologisuus, kestävyys, sekä uudelleenkäsittelymahdollisuudet saavat monen valitsemaan tämän puusta tehdyn lattiamateriaalin asuntoonsa. Koska kyseessä on luonnonmateriaali, lisää parketin kauneutta sen uniikit kuvioinnit. Parketti on edullisempi vaihtoehto kuin kokopuulaudat, sillä parketin päällä on 3-4mm pintaviilukerros, jonka alla on usein halvempaa puuta. Lisäksi, parkettilattia on helppo asentaa. Laudat lukkiutuvat yhteen mekaanisesti lukkopointeilla, ja saumat ovat näkymättömät.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Ennen asentamista
Parketin asennus
Parkettilattian hinta
Kotitalousvähennyskelpoisuus

Ennen asentamista

Asentamiseen tulee varata seuraavat työkalut.

  • Pienihampainen
  • suorakulmat
  • pora
  • asennusrauta
  • taltta
  • lyijykynä
  • vasara
  • saha
  • mittalyöntikalikka
  • kiilat

Työkalut tulee varata esille ennen asennusta, jotta asentaminen voidaan suorittaa nopeasti eikä parketti ehdi imeä itseensä elävänä materiaalina kosteutta. Parkettilattia on suositeltavaa avata muoveista vasta juuri ennen asennusta, ja ilmankosteuden on pysyttävä 35-60% välillä. Riittävä valaistus on tärkeää, jotta mahdolliset virheet havaitaan ajoissa.

Asennuksesta syntyy aina jonkin verran hukkaa, joten parkettilattiaa on syytä varata 5% asennuspinta-alaa enemmän.

Ennen asentamista mahdolliset aluspintamateriaalit tulee poistaa. Parkettilattiaa ei voi asentaa kokolattiamaton päälle, sillä kokolattiamaton alla oleva betonialusta on voinut kulua ja vajota nurkista. Aluspinnan suoruus tulee tarkistaa ja tarvittaessa oikaista tasoitteella. Suurin sallittu poikkeama on -/+3mm 2 metrin matkalta.

Parkettilattia asennetaan uivana lattiana, eli sitä ei kiinnitetä liimalla tai muulla aluslattiaan.

Parketin asennus

Koska parketti on puuta, ja näin elää imiessään itseensä kosteutta, tulee päätyihin jättää kiiloja käyttäen 10-15mm liikuntasaumaa. Myös yli 10 metrin pituinen pätkä lattiaa, sekä eri huonetilat tulee jaksottaa liikuntasaumalla.

Aluslattian kosteus tulee tarkistaa, eikä se saa olla yli 85%. Kiviaineslattian pinnalle tulee laittaa kosteuseristys, ja kerrostaloihin asennettaessa on käytettävä askeläänieristystä.

Parkettilattian voi asentaa lattialämmityksen päälle, mutta tällöin parketin valinnassa tulee kiinnittää huomiota puulaatuun. Pyökki ja tammi soveltuvat heikosti lattialämmityksen päälle asennukseen, sillä nämä puulajit ovat herkimpiä kosteusvaihteluille.

Lattialämmityksen päälle asennettaessa on parketin hoitoon syytä kiinnittää huomiota, sillä parketti saattaa kuivuessaan halkeilla.

Parkettilattian asennus aloitetaan siltä huoneen pitkältä sivulta, jolta löytyvät enimmät ovet. Hyvässä valaistuksessa parketit asennetaan suoralle lattialle, ja asennetaan kiilat seinän puoleiseen päätyyn.

Palat loksautetaan paikoilleen lyöntikalikkaa käyttämällä. Mikäli parkettia täytyy sahata pienemmiksi paloiksi, käytetään apuna suorakulmaa ja lyijykynää. Parkettia ei asenneta kiinteiden kalusteiden tai keittiökaappien alle.

Parkettilattian hinta

Parkettilattian keskimääräinen hinta on 38,24e/m2. Hintaan vaikuttavat mahdolliset esityöt, kuten aluspinnalta vanhan parketin tai kokolattiamaton poisto sekä aluspinnan tasoituksen tarve. Halvin parketti asentaa on kalanruotoparketti, jonka työ voi halvimmillaan maksaa 18e/m2.

Kun vanha parketti täytyy ensin poistaa, voi hinta nousta yli 120e/m2. Myös asennettavan pinta-alan koko ja muoto vaikuttavat asennuksen hintaan, parketin runsas sahaus ovista, huoneen epäsymmetrisestä muodosta ja huonekaluista johtuen lisää työmäärää.

Parketin kuviointi

Itse parketin muoto vaikuttaa myös hintaan. Kalanruotoparketti on vaihtoehdoista edullisin asennettava. Euroopassa yleistynyt Timberwise-kuvioparketti nostaa hintaa, kun taas suoraan ladottu, ts. lankku- tai lautaparketti on edullisempi.

Parketin hintaan vaikuttaa puun laatu. Jalopuulla, kuten saarnella tai tammella, hinta on korkeampi kuin edullisimmissa mänty tai kuusiparketeissa.

Puulajin valinta

Parketin valinnassa täytyy ottaa huomioon hinnan lisäksi puun ominaisuudet. Koivu on puumateriaaleista edullisin, mutta sen heikkous on herkkä kellastumistaipumus. Mikäli tavoitellaan kestävää ja pitkään kauniina pysyvää parkettia, koivua on syytä välttää. Koivua käytetäänkin usein parketin runkona, päällä olevan pintaviilukerroksen ollessa parketiksi paremmin soveltuvaa puulajia.

Edellä mainitut havupuuparketit ovat raaka-aineena edullista, mutta ovat myös herkkiäkosteusvaihteluille, sekä kuluvat herkästi pehmeänä puulajina. Jalopuut saarni sekä tammi ovat lujaa puuta, ja täten kestävä valinta parketiksi. Myös douglaskuusi ja lehtikuusi ovat suosittuja valintoja parketiksi.

Puun oksaisuus ja lajitelma

Parketti on ulkonäöltään aina uniikki, ja kuviointi luonnollisesti on erilainen kuin rakennusliikkeen kuvassa oleva parketti. Parketin kuvioinnin runsautta voi kuitenkin ennakoida sen suhteen, kuinka oksaista lajitelmaa valitsee.

Mitä oksaisempaa tukkipuusta sahattu lajitelma on, sitä kirjavampaa on parketin kuviointi sekä värivaihtelu on voimakkaampaa. Remontoija käyttää omaa arvostelukykyään ja makuaan valitessa eri puulajien omien, luontaisten kuviointien väliltä.

Kaikkein kirjavinta lajitelmaa kutsutaan nimellä vintage tai rustic, ja se on kaikkein edullisinta. Mahdollisimman oksaton ja väriltään tasainen parketti miellyttää monen silmää, mutta tämän select-lajitelman hinta on korkeampi.

Kotitalousvähennyskelpoisuus

Parketin asennustyöt ovat osittain kotitalousvähennyskelpoisia. Vähennyksen saa lakkauksesta ja parketin hionnasta. Vähennettävä osuus vähennyskelpoisesta työstä vuonna 2021 oli 40%. Remontoijan kannattaa tarkistaa viimeisin tieto suoraan verovirastosta.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy