Näin suunnittelet piharemontin

Kirjaudu

Piharemontti ja sen suunnittelu

Sisällysluettelo

Piharemontti alkaa suunnittelusta
Mieti elämäntilannettasi 5 vuotta eteenpäin
Tunnista pihan kasvuolosuhteet 
Kauneutta pihalle

Piharemontti alkaa suunnittelusta

Piharemontti kannattaa aloittaa huolellisesta suunnittelusta. Piharemontin suunnittelu kannattaa aloittaa budjetista. Hyvä suunnitelma on paras tapa pitää piharemontin kustannukset budjetissa. On hyvä listata ylös omia toiveitaan pihalle. Piharemontin suunnitteluun voit palkata apuusi ammattilaisen. Pihasuunnittelija osaa kertoa sinulle onnistuuko unelmiesi piha suunnittelemallasi budjetilla. Pihasuunnittelijoiden palvelut maksavat, mutta lopulta pihasuunnittelijan palkkaaminen saattaa säästää myös piharemonttisi loppuhintaa. Suunnittelija voi esimerkiksi tarjota konsultointia, käydä neuvomassa paikan päällä tai tehdä pihasuunnitelman pihaasi varten. Jos haluat säästää piharemontissa kannattaa käyttää enemmän kasveja kuin kiveyksiä.

Suunnitelman hyöty isommassa muutoksessa on myös se, että niitä voi käyttää yritysten kilpailutuksessa, millä voit säästää huomattavan summan rahaa. Piharemontin suunnitelmat kannattaa mielellään tehdä syksyllä tai alkukeväällä, jolloin pihan muodot ovat näkyvissä.

Mieti elämäntilannettasi 5 vuotta eteenpäin

Pihasuunnittelussa yksi tärkeä asia on huomioida ja arvioida oma tuleva elämäntilanne 5 vuoden päähän. Jos perheenlisäys on suunnitelmissa, se on hyvä huomioida pihasuunnittelussa. Lapsia varten voi ajatella valmiiksi paikkaa esimerkiksi hiekkalaatikoille ja keinuille. Jos taas ikää alkaa jo itsellä olla on ehkä hyvä miettiä pihan esteettömyys näkökulma. Pihan kulkuväylät on hyvä suunnitella selkeiksi ja leveiksi. Hälytysajoneuvon pitää päästä oven lähellä. Auton kääntyminen pihalla tulisi olla mahdollisimman helppoa. Hyvä leveys kävelytielle on minimissään 90 senttimetriä.

Kannattaa miettiä myös millaisia toimintoja pihalle haluat sisällyttää. Haluatko istuttaa pihaan kasveja tai marjoja? Tarvitsetko tilaa pyykinkuivatukselle? Kuinka paljon tarvitset pihallesi vapaata tilaa leikkeihin ja peleihin? Mihin paikkoihin talvella lumi kerääntyy pihalla? Millainen maasto pihalla on? Mihin vesi kerääntyy? Näitä asioita on hyvä huomioida.

Tunnista pihan kasvuolosuhteet 

Pitää myös miettiä miten paljon valoa pihalle on saatavilla. Kasvien paikkaa on syytä miettiä tarkkaan valon kannalta. Liian aurinkoinen paikka paahtaa herkemmät kasvit helposti pilalle kesähelteillä. Huomioi että keväällä valoisa paikka ei pakosti ole samanlainen keskikesällä, koska esimerkiksi puut ovat täydessä lehdessään. Loppukesällä aurinko paistaa monesti matalalla.

Tutki myös pihan maaperä ja maaperän kosteus. Suosi kasveja, jotka sopivat parhaiten pihan luontaiseen maaperään. Suomessa maaperä on luonnostaan yleisesti hapanta. Jos maaperä on liian hapanta, kasvien on vaikea saada tarvitsemiaan ravinteita maasta. Maaperän pH-arvo onkin tärkeä mittari maan kalkkipitoisuudesta ja happamuudesta. Hapan maa on pH-arvoltaan alle 7. Hapan maa tarvitsee kasvien kannalta runsaasti kalsiumia ja magnesiumia ja niitä saa maaperän kalkituksen avulla. Maaperän happamuusasteen voi tarkistaa apteekista myytävälllä lakmuspaperin avulla.

Kauneutta pihalle

  • Kaunis ja siisti piha kertoo omistajastaan paljon. Pihan ja koko kotisi ensimmäinen käyntikortti on sisäänkäynnin alue. Sisäänkäynnin alueeseen vieraat kiinnittävät ensimmäiseksi huomionsa ja siitä itsekin luultavasti kuljet monta kertaa päivässä läpi. Kiinnitä siis huomioita sisäänkäynnin viihtyisyyteen ja estetiikkaan.

  • Muista myös valaistus pihaa suunniteltaessa. Valaise alueet, missä liikutaan paljon. Voit käyttää tunnelmavalaistusta esimerkiksi terassialueille tai istutuksien yhteyteen. Valojen paikkaa ei tarvitse lyödä lukkoon pitkäksi aikaa, vaan niitä voi vaihdella vuodenajan mukaan useastikin tarvittaessa.

  • Suihkulähde tuo kaunista kontrastia pihan vihreyteen. Vedellä on rauhoittava vaikutus ihmisiin. Vedenlorinaa on mukava kuunnella pihalla istuessa. Vesi tarvitsee kuitenkin sähköä, elin sähkön paikka on suunniteltava etukäteen.

  • Pihan aitaamisella saat näkösuojaa ja rauhaa omalle pihallesi. Voit rajata myös kasvimaasi tai kukkaistutukset. Aidat toimivat tyylikkäästi pihan koristeena. Naapurin kanssa on hyvä sopia yhdessä pihan aitaamisesta.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy