Aurinkopaneelien hinta ja asennuskustannukset | Omurakka.fi

Kirjaudu

Paljonko aurinkopaneelit ja niiden asennus maksavat?

Artikkeli käsittelee aurinkopaneelien hankinta- ja asennuskustannuksia, aurinkopaneelijärjestelmän kokoa ja tuottoa sekä aurinkopaneelien kannattavuutta ja takaisinmaksuaikaa.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Aloitus

Aurinkopaneelit ovat yhä suositumpi vaihtoehto omakotitalojen energianlähteeksi, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden säästää sähkökustannuksissa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka paljon aurinkopaneelit ja niiden asennus maksavat, sekä eri tekijöitä, jotka vaikuttavat hintaan ja aurinkopaneelijärjestelmän kokonaiskustannuksiin.

Tarkastelemme aurinkopaneelien hankintaa ja hintoja, asennuksen kustannuksia ja vaatimuksia, paneelijärjestelmän koon ja tuoton merkitystä, sekä aurinkopaneelien kannattavuutta ja takaisinmaksuaikaa. Artikkelin tavoitteena on auttaa sinua ymmärtämään paremmin aurinkopaneelijärjestelmien kustannuksia ja tekijöitä, joiden perusteella voit valita itsellesi sopivan järjestelmän.

Seuraavassa osiossa käsittelemme aurinkopaneelien hankintaa ja hintoja, jotta saat käsityksen siitä, kuinka paljon itse paneelit maksavat ja mitä eri vaihtoehtoja on tarjolla.

Aurinkopaneelien hankinta ja hinta

Aurinkopaneelien hankinta on investointi, jonka hinta riippuu monista tekijöistä, kuten paneelien määrästä, tehokkuudesta ja asennuskustannuksista. Tässä osiossa käymme läpi aurinkopaneelipakettien hintoja, vertailemme eri vaihtoehtoja ja tarkastelemme hintakehitystä.

Aurinkopaneelipakettien hinnat

Aurinkopaneelipakettien hinnat vaihtelevat laajasti riippuen valmistajasta, paneelien tehokkuudesta ja muista järjestelmän osista, kuten inverttereistä ja asennustarvikkeista. Yleensä aurinkopaneelipaketit sisältävät kaiken tarvittavan järjestelmän käyttöönottoon, ja niitä on saatavilla eri kokoisina ja tehoisina.

Hinnat voivat vaihdella muutamasta tuhannesta eurosta yli kymmeniin tuhansiin euroihin. On tärkeää vertailla eri vaihtoehtoja ja löytää juuri omiin tarpeisiin sopiva ratkaisu.

Aurinkopaneelien hintojen vertailu

Kun vertailet aurinkopaneelien hintoja, kannattaa ottaa huomioon seuraavat tekijät:

 • Paneelien tehokkuus: Korkeamman tehokkuuden omaavat paneelit tuottavat enemmän energiaa samalla pinta-alalla, mutta niiden hinta voi olla korkeampi.
 • Valmistaja ja takuu: Valitse tunnettu valmistaja, joka tarjoaa hyvän takuun paneelien kestävyydelle ja energiantuotolle.
 • Invertteri: Invertteri muuntaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi, ja sen laatu vaikuttaa järjestelmän tehokkuuteen ja hintaan.
 • Asennuskustannukset: Asennuskustannukset vaihtelevat riippuen asennusolosuhteista ja -vaatimuksista. Vertaa eri asennuspalveluiden hintoja ja valitse luotettava ammattilainen.

Aurinkopaneelien hintakehitys

Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet merkittävästi viime vuosina teknologian kehittyessä ja tuotannon tehostuessa. Tämä kehitys on tehnyt aurinkopaneelijärjestelmistä entistä houkuttelevampia ja kannattavampia investointeja. On kuitenkin hyvä muistaa, että hinnat voivat vaihdella maailmanmarkkinoiden ja raaka-aineiden hintojen mukaan.

Tulevaisuudessa aurinkopaneelien hintojen odotetaan jatkavan laskuaan, mutta jo nyt ne ovat monille kotitalouksille ja yrityksille kannattava investointi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että aurinkopaneelien hankinta ja hinta riippuvat monista tekijöistä. On tärkeää vertailla eri vaihtoehtoja ja löytää omiin tarpeisiin sopiva ratkaisu. Seuraavassa osiossa käsittelemme aurinkopaneelien asennusta, sen hintaan vaikuttavia tekijöitä ja eri asennusvaihtoehtoja.

Aurinkopaneelien asennus

Aurinkopaneelien asennus on tärkeä osa aurinkosähköjärjestelmän hankintaa. Asennuksen laatu ja kesto vaikuttavat aurinkopaneelien toimintaan ja tuottoon. Tässä osiossa käsitellään asennuksen hintaan vaikuttavia tekijöitä, itse asennuksen ja ammattilaisen asennuksen vertailua sekä asennuksen aikatauluja ja vaatimuksia.

Asennuksen hintaan vaikuttavat tekijät

Aurinkopaneelien asennuksen hinta vaihtelee useiden tekijöiden mukaan. Näitä ovat muun muassa:

 • Paneelien määrä ja koko: Suurempi määrä ja koko vaativat enemmän työtä ja aikaa asennuksessa, mikä vaikuttaa hintaan.
 • Asennuspaikka: Katon korkeus, kaltevuus ja materiaali vaikuttavat asennuksen vaikeusasteeseen ja hintaan.
 • Tarvittavat lisäosat ja -työt: Esimerkiksi kattotelineiden asennus, sähköasennukset ja mahdolliset rakennusluvat voivat lisätä asennuksen hintaa.

On tärkeää pyytää useita tarjouksia eri urakoitsijoilta, jotta löydät parhaan hinnan ja laadun yhdistelmän.

Itse asennus vs. ammattilaisen asennus

Vaikka aurinkopaneelien asennus on mahdollista tehdä itse, on usein suositeltavaa käyttää ammattilaisen palveluita. Ammattilaisen asennuksessa on useita etuja:

 • Turvallisuus: Ammattilainen tuntee työturvallisuusvaatimukset ja osaa toimia turvallisesti korkealla ja sähköasennuksissa.
 • Nopeus ja tehokkuus: Ammattilainen tekee asennuksen nopeammin ja tarkemmin kuin itse asentaja.
 • Takuu: Usein ammattilaisen asennukseen sisältyy takuu, joka kattaa mahdolliset ongelmat ja vauriot.
 • Apua lupa-asioissa: Ammattilainen osaa neuvoa rakennusluvissa ja muissa viranomaisasioissa.

Asennuksen aikataulu ja vaatimukset

Aurinkopaneelien asennuksen aikataulu riippuu useista tekijöistä, kuten sääolosuhteista, paneelien määrästä ja asennuspaikasta. Yleensä asennus kestää muutamasta päivästä viikkoon. On hyvä varata aikaa asennuksen suunnitteluun, tarjouspyyntöjen tekemiseen ja lupa-asioiden hoitamiseen.

Asennuksen vaatimukset riippuvat paikallisista määräyksistä ja rakennusluvista. On tärkeää selvittää nämä asiat ennen asennuksen aloittamista.

Yhteenvetona aurinkopaneelien asennuksen hinta ja kesto riippuvat monista tekijöistä. Ammattilaisen asennus on usein turvallisempi ja tehokkaampi vaihtoehto kuin itse asennus. Seuraavassa osiossa käsitellään aurinkopaneelijärjestelmän kokoa ja tuottoa sekä niiden vaikutusta hintaan ja kannattavuuteen.

Aurinkopaneelijärjestelmän koko ja tuotto

Aurinkopaneelijärjestelmän koko ja tuotto ovat tärkeitä tekijöitä, kun mietitään aurinkopaneelien hintaa ja sijoituksen kannattavuutta. Tässä osiossa käsitellään, kuinka omakotitalon tarpeet ja paneelien määrä vaikuttavat järjestelmän kokoon, aurinkopaneelien tuottoon ja sähkönkulutukseen sekä paneelien tehokkuuteen ja niiden vaikutukseen hintaan.

Omakotitalon tarpeet ja paneelien määrä

Omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmän koko riippuu monista tekijöistä, kuten talon sähkönkulutuksesta, katolle sopivasta paneelien määrästä sekä käytettävissä olevasta budjetista. Yleisesti ottaen omakotitaloon suositellaan vähintään 3-5 kWp (kilowatti-piikki) kokoluokan aurinkopaneelijärjestelmää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 10-20 aurinkopaneelia, riippuen paneelien tehosta.

Aurinkopaneelien määrä vaikuttaa suoraan järjestelmän tuottoon ja sähkönkulutuksen kattavuuteen. Mitä enemmän paneeleita, sitä enemmän aurinkosähköä tuotetaan ja sitä suurempi osa sähkönkulutuksesta voidaan kattaa aurinkopaneelien avulla.

Aurinkopaneelien tuotto ja sähkönkulutus

Aurinkopaneelien tuotto riippuu monista tekijöistä, kuten paneelien tehokkuudesta, sijainnista, asennuskulmasta ja varjostuksesta. Suomessa aurinkopaneelien vuotuinen tuotto on keskimäärin noin 800-1 000 kWh per kilowatti asennettua tehoa.

Omakotitalon sähkönkulutus vaihtelee suuresti talon koosta, lämmitysjärjestelmästä ja asukkaiden elintavoista riippuen. Yleisesti ottaen omakotitalon vuotuinen sähkönkulutus on noin 10 000-20 000 kWh. Aurinkopaneelijärjestelmän avulla voidaan kattaa tyypillisesti 10-50 % talon sähkönkulutuksesta, riippuen järjestelmän koosta ja tuotosta.

Aurinkopaneelien tehokkuus ja vaikutus hintaan

Aurinkopaneelien tehokkuus tarkoittaa sitä, kuinka hyvin paneeli muuntaa auringonvalon sähköenergiaksi. Yleisimpien markkinoilla olevien aurinkopaneelien tehokkuus on noin 15-20 %. Mitä korkeampi tehokkuus, sitä enemmän sähköä paneeli tuottaa ja sitä pienempi pinta-ala tarvitaan saman tuoton saavuttamiseksi.

Korkeamman tehokkuuden aurinkopaneelit ovat yleensä kalliimpia kuin matalamman tehokkuuden paneelit. Tämä tarkoittaa, että tehokkaampien paneelien hankinta voi vaikuttaa järjestelmän kokonaishintaan. Toisaalta korkeamman tehokkuuden paneelit voivat tuottaa enemmän sähköä samalla pinta-alalla, joten ne voivat olla kannattava sijoitus pitkällä aikavälillä.

Toivottavasti tämä osio on auttanut ymmärtämään, kuinka aurinkopaneelijärjestelmän koko ja tuotto vaikuttavat hintaan ja sijoituksen kannattavuuteen. Seuraavassa osiossa käsitellään aurinkopaneelien kannattavuutta ja takaisinmaksuaikaa tarkemmin.

Aurinkopaneelien kannattavuus ja takaisinmaksuaika

Aurinkopaneelijärjestelmän hankinnassa yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, kuinka nopeasti investointi maksaa itsensä takaisin ja alkaa tuottaa säästöjä. Tässä osiossa käsittelemme aurinkopaneelien kannattavuutta ja takaisinmaksuaikaa tarkastelemalla sähkön hintaa, säästöjä, takaisinmaksuajan laskemista sekä aurinkopaneelien käyttöikää ja huoltoa.

Sähkön hinta ja säästöt

Aurinkopaneelien tuottaman sähkön avulla voit vähentää ostetun sähkön määrää ja siten säästää sähkölaskussa. Sähkön hinta vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon säästät aurinkopaneelijärjestelmän avulla. Sähkön hinnan vaihtelut ja tulevaisuuden hintaennusteet kannattaa huomioida investoinnin kannattavuuden arvioinnissa.

Aurinkopaneelien tuottama sähkö voi vähentää sähkölaskua jopa 30-50% riippuen järjestelmän koosta ja omakotitalon sähkönkulutuksesta. Mitä suurempi osa sähkönkulutuksesta katetaan aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä, sitä suuremmat ovat säästöt.

Takaisinmaksuajan laskeminen

Takaisinmaksuaika on aika, jonka kuluessa aurinkopaneelijärjestelmän hankinta- ja asennuskustannukset kattavat itsensä säästöjen kautta. Takaisinmaksuaikaan vaikuttavat muun muassa:

 • Aurinkopaneelien hankintahinta
 • Asennuskustannukset
 • Sähkön hinta ja säästöt
 • Mahdolliset tuet ja verohyödyt

Takaisinmaksuaikaa voi laskea karkeasti jakamalla investoinnin kokonaiskustannukset vuotuisilla säästöillä. Esimerkiksi 10 000 euron investoinnilla ja 1 000 euron vuotuisilla säästöillä takaisinmaksuaika olisi noin 10 vuotta.

Aurinkopaneelien käyttöikä ja huolto

Aurinkopaneelien odotettu käyttöikä on yleensä 25-30 vuotta, mutta ne voivat toimia tehokkaasti jopa pidempään. Paneelien tuottama teho vähenee ajan myötä, mutta yleensä hitaasti ja vähäisessä määrin.

Aurinkopaneelijärjestelmän huolto on suhteellisen yksinkertaista ja edullista. Pääasiassa huoltoon kuuluu paneelien puhdistaminen lialta ja lumelta sekä invertterin tarkistaminen. Huollon kustannukset ovat yleensä pienet verrattuna järjestelmän tuottamiin säästöihin.

Yhteenveto

Aurinkopaneelien kannattavuus ja takaisinmaksuaika riippuvat monista tekijöistä, kuten sähkön hinnasta, säästöistä, järjestelmän hankinta- ja asennuskustannuksista sekä huoltokustannuksista. Investoinnin kannattavuuden arvioimiseksi on tärkeää ottaa huomioon kaikki nämä tekijät ja laskea takaisinmaksuaika realistisesti.

Seuraavassa osiossa tarkastelemme vielä yhteenvetona aurinkopaneelien hankinnan ja asennuksen kokonaiskustannuksia sekä niiden vaikutusta aurinkopaneelijärjestelmän kannattavuuteen.## Yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme käyneet läpi aurinkopaneelien hankintaan, asennukseen ja käyttöön liittyviä kustannuksia. Olemme tarkastelleet eri tekijöitä, jotka vaikuttavat aurinkopaneelijärjestelmän hintaan, kuten pakettien hinnat, asennuskustannukset ja paneelien tehokkuus. Lisäksi olemme käsitelleet aurinkopaneelien tuottoa ja kannattavuutta omakotitalon näkökulmasta.

Joitakin keskeisiä huomioita

 • Aurinkopaneelien hankinta- ja asennuskustannukset vaihtelevat merkittävästi eri toimittajien ja asennusvaihtoehtojen välillä. On tärkeää vertailla eri tarjouksia ja valita omiin tarpeisiin ja budjettiin sopiva ratkaisu.
 • Aurinkopaneelijärjestelmän koko ja tuotto riippuvat omakotitalon sähkönkulutuksesta, paneelien tehokkuudesta ja sijoittelusta. Järjestelmän optimointi voi vaikuttaa merkittävästi sen hintaan ja takaisinmaksuaikaan.
 • Aurinkopaneelien kannattavuus ja takaisinmaksuaika riippuvat sähkön hinnasta, säästöistä ja järjestelmän käyttöiästä. Huolellinen suunnittelu ja huolto ovat avainasemassa järjestelmän pitkäikäisyyden ja hyvän tuoton saavuttamiseksi.

Nyt kun olemme käyneet läpi aurinkopaneelien hankinnan, asennuksen ja käytön kustannuksia, voimme siirtyä seuraavaan osaan, jossa käsittelemme aurinkopaneelijärjestelmien huoltoa ja ylläpitoa. Näin varmistamme, että järjestelmämme pysyy tehokkaana ja tuottavana koko sen käyttöiän ajan.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy