Betonilattian maalaus - Opas onnistuneeseen lopputulokseen

Kirjaudu

Betonilattian maalausopas - Ohjeet onnistuneeseen lopputulokseen

Onnistu betonilattian maalauksessa kerralla oikein! Löydät tästä artikkelista selkeät ohjeet lattian esikäsittelystä sopivan maalin valintaan ja itse maalaustyöhön. Sisältää vinkit ongelmien välttämiseen.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
  • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
  • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Betonilattian maalaus
Miksi betonilattia kannattaa maalata?
Betonilattian maalauksen valmistelevat työt
Sopivan maalityypin valinta
Maalaustyö
Betonilattian maalauksen ongelmatilanteita
Betonilattian huolto
Kotitalousvähennys maalauksesta

Betonilattian maalaus

Betonilattia on parhaimmillaan helppohoitoinen ja edullinen ratkaisu erilaisten lattiapintojen maailmassa. Betonilattiaakin tulee kuitenkin huoltaa säännöllisin väliajoin ja siksi lattian maalaus on ajankohtainen aihe monessa kotitaloudessa. Parhaimmillaan betonilattia säilyy hyvänä vuosikymmenien ajan ja pieni säännöllinen pintahuolto riittää hyvän kokonaisuuden säilyttämiseen. Betonilattian maalaus

Hyvä suunnittelu

Suunnittelu yksi tärkeimmistä askelista lattian maalauksessa ja ennaltaehkäisee ikäviä yllätyksiä ja ongelmia. Betonilattian asennus ja huolto ei vaadi välttämättä samanlaista ammattitaitoa kuin muiden pintojen asennus, joten se on mahdollista tehdä myös itse. Betonilattia on paras vaihtoehto kovalla kulutuksella oleviin tiloihin, sillä materiaalina betoni on kestävä. Tutustumme nyt tarkemmin betonilattian maalauksen saloihin ja niihin seikkoihin, jotka tulee pitää mielessä lattiaa maalatessa

Maalauksen kustannukset

Uuden betonilattian maalauksen kustannukset ovat yleensä kohtuullisemmat kuin vanhemman lattian kunnostaminen. Uuden lattiapinnan maalaaminen ei vaadi yhtä kattavaa pohjatyötä. Kummassakin tapauksessa kulut ovat kuitenkin pienemmät monen muun pinnan käsittelyyn verrattuna. Vanhan lattian maalaamisessa tulee ottaa huomioon se, että usein lattian pinnassa on jo vanhaa maalia tai liimaa, pinta saattaa olla kulunut ja lattian pinta on muistettava puhdistaa huolellisesti liasta. Maalaamisen kulut koostuvat karkeasti arvioituna materiaalikuluista, sekä työn hinnasta. Jos päätät käsitellä lattian itse, ovat kustannukset tietenkin maltillisemmat. Materiaalikuluihin voi laskea mukaan työvälineet ja maalit. Työvälineistä tärkeimmät ovat siivousvälineet lattian esipuhdistamista varten, suojaava vaatetus, sekä varrellinen maalitela. Useimmat lattiapinnat vaativat ainakin pesunesteen, pohjamaalin ja varsinaisen maalin. Turvallisuuden vuoksi on myös hyvä harkita karhennusaineen hankkimista, sillä etenkin kostea betonilattia voi olla hyvin liukas. Kivijalkaliikkeen myyjä osaa antaa hinta-arvion maalauksen kustannuksista. Lisäksi useilla sivustoilla on helppo laskea, millainen hinta lattian maalaukseen vaadittaville maaleille kertyy. Etukäteen huolellisesti arvioimalla välttyy ikäviltä kustannuksiin liittyviltä yllätyksiltä.

Miksi betonilattia kannattaa maalata?

Esteettiset syyt

Betonilattian maalaus tekee pinnasta esteettisen näköisen. Betoni on yksi suosituimmista rakennusmateriaaleista, mutta sen luontainen väri voi olla tylsä ja harmahtava. Maalaaminen voi piilottaa betonin luontaisen värin tai tarvittaessa korostaa sitä, luoden tilaan halutunlaista tunnelmaa ja ilmettä.

Käyttöiän pidentäminen

Maalaus myös pidentää betonilattian käyttöikää. Maalatulla betonilattialla kulutus kohdistuu ensiksi maalikerrokseen eikä suoraan betoniin. Useammalla maalauskerroksella lattiaa voidaan suojata myös paljon kuljetuilla alueilla.

Puhdistuksen helpottaminen

Maalattu betonilattia on helpompi pitää puhtaana kuin maalaamaton. Maalipinta on sileämpi ja lika ei tartu siihen yhtä helposti. Lisäksi maalattu pinta on helpompi pyyhkiä puhtaaksi.

Suojakerros

Maalaus luo betonilattialle suojaavan kerroksen. Tämä suojakerros estää kosteuden, likaantumisen ja mekaanisen kulutuksen aiheuttamia vaurioita, pidentäen näin lattian käyttöikää.

Betonilattian maalauksen valmistelevat työt

Betonilattian puhdistus ja mahdollinen hiominen

Ennen betonilattian maalausta on tärkeää tehdä tarvittavat valmistelut ja suojaukset. Tämä sisältää kaikkien tarvittavien työvälineiden ja tuotteiden hankkimisen etukäteen. Betonilattian puhdistus on ensimmäinen askel maalausprosessissa. Puhdistusprosessiin kuuluu roskien, pölyn ja mahdollisten rasvaisten tahrojen poistaminen.

Betonilattian hiominen on yleinen tapa poistaa sementtiliimaa. Hionnan lopputulokseen vaikuttavat hiontatapa ja lattian tasaisuus. On tärkeää huomata, että betonin hiomisesta syntyy suuri määrä pölyä, joten tila tulee puhdistaa hionnan jälkeen tarkasti.

Halkeamien ja kolhujen paikkaus ja täyttö

Betonilattian halkeamien ja kolhujen korjaus on välttämätöntä ennen maalausta. Halkeamien korjaus vaaditaan välittömästi heti vian havaitsemisen jälkeen. Halkeamien ja lohkeamien korjaamiseen betonilattioilla tai vaakasuorilla pinnoilla voidaan käyttää erilaisia korjausaineita, kuten 3M:n betonin korjausainetta.

Mahdollinen pohjustus

Betonilattian pohjustus on tärkeä osa maalausprosessia. Pohjustusaineen tulee tunkeutua hyvin betonin sisään, jotta maali tarttuu paremmin lattiaan. Pohjustusaineen valintaan vaikuttaa betonilattian kunto ja aiemmat käsittelyt.

Sopivan maalityypin valinta

Akrylaattimaalit

Akrylaattimaalit ovat vesiohenteisia maaleja, jotka ovat suosittuja niiden helpon käytettävyyden ja nopean kuivumisajan vuoksi. Ne ovat myös ympäristöystävällisiä, koska ne eivät sisällä liuottimia. Akrylaattimaalit sopivat erityisesti sisätiloihin, mutta ne eivät kestä yhtä hyvin kulutusta kuin esimerkiksi epoksi- tai polyuretaanimaalit.

Epoxymaalit

Epoxymaalit ovat kaksikomponenttisia maaleja, jotka ovat erittäin kestäviä ja sopivat hyvin betonilattian maalaukseen. Ne kestävät hyvin kulutusta, kemikaaleja ja kosteutta, minkä vuoksi ne ovat suosittuja teollisuus- ja varastotiloissa. Epoxymaalit vaativat tarkkaa sekoitusta ja oikeaa levitystekniikkaa, mutta niiden avulla saadaan aikaan erittäin kestävä ja pitkäikäinen maalipinta.

Polyuretaanimaalit

Polyuretaanimaalit ovat myös kaksikomponenttisia maaleja, jotka ovat erittäin kestäviä ja sopivat hyvin betonilattian maalaukseen. Ne kestävät hyvin kulutusta, kemikaaleja ja kosteutta, minkä vuoksi ne ovat suosittuja teollisuus- ja varastotiloissa. Polyuretaanimaalit ovat joustavampia kuin epoxymaalit, minkä vuoksi ne kestävät paremmin lämpötilan vaihteluita ja mekaanista rasitusta.

Maalityypin valintaan vaikuttavat tekijät

Maalityypin valintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten lattian kunto, käyttötarkoitus ja ympäristöolosuhteet. Esimerkiksi, jos lattia on alttiina suurelle kulutukselle tai kemikaaleille, kannattaa valita kestävämpi maalityyppi, kuten epoksi- tai polyuretaanimaali. Jos taas lattia on sisätiloissa ja altistuu vain normaalille kulutukselle, voi akrylaattimaali olla sopiva valinta.

Maalin väri ja kiiltoaste

Maalin väri ja kiiltoaste ovat myös tärkeitä tekijöitä maalityypin valinnassa. Värin tulee sopia tilan muuhun sisustukseen ja kiiltoasteen tulee olla sopiva käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi, korkeakiiltoinen maali kestää paremmin kulutusta, mutta se voi myös korostaa lattian epätasaisuuksia.

Maalin levitystapa

Maalin levitystapa riippuu maalityypistä ja lattian koosta. Yleisimmin maali levitetään telalla, mutta suurissa tiloissa voidaan käyttää myös ruiskumaalausta. Pienissä tiloissa tai yksityiskohtaisissa töissä voidaan käyttää sivellintä.

Maalaustyö

Kun maalausurakka on alkamassa, on tärkeää, että kaikki välineet on jo hankittu valmiiksi ja maalaukselle on varattu riittävästi aikaa. Näin vältytään tilanteelta, jossa maalaus jää puolitiehen ja urakka joudutaan keskeyttämään. Riippuen lattian lähtötilanteesta, voi maalauksen vaiheet olla hieman erilaisia. Vanha pinta on käsiteltävä huolellisesti, jotta maalipinta jättää siistin loppuvaikutelman. Pinta on pestävä perusteellisesti ja irtolika on saatava lattian pinnasta pois. Lattian on annettava kuivua hyvin ennen seuraavan vaiheen aloittamista. Vanhan betonilattian pintaan on usein muodostunut pieniä reikiä tai halkeamia. Nämä on helppo paikata epoksikitillä, jonka jälkeen pinnan voi vielä hioa tasaiseksi. Jos vanhaa pintaa ei saa tasaiseksi, ei myöskään uudesta maalipinnasta voi tulla tasaista ja miellyttävää. Vanhat maalijäämät tai lakkaus on kätevää hioa pois kulmahiomakoneen avulla. Mikäli lattiassa on haurasta ja vanhaa betonia, on tällaiset osuudet hyvä poistaa ja paikata ennen uuden pinnan maalaamista.

Myös tilan koko vaikuttaa työn vaiheisiin. Suurten pintojen käsittelyyn on varattava enemmän aikaa ja tilan käsittelyn kustannukset ovat luonnollisesti korkeammat kuin pienten tilojen. Lisäksi esimerkiksi hiontaa varten on suurissa tiloissa hyvä hankkia lattiahiomakone, kun taas pienemmissä tiloissa hiontakivi on riittävä apuväline. Useilla sivustoilla on helppo laskea, kuinka paljon maalia lattiapinta vaatii. Samalla maalauksen kustannuksista saa kätevän hinta-arvion. Kun maalia on varattu tarpeeksi, voidaan taata paras mahdollinen lopputulos.

Uuden lattiapinnan maalaus

Uuden lattiapinnan käsittelyssä puolestaan voi pesun jälkeen siirtyä suoraan pohjamaalin levittämiseen. Pohjamaalina käytetään ohennettua maalia ja tämän jälkeen pinta on hyvä maalata pari kertaa, kunnes lopputulos miellyttää silmää. Vaikka pohjustuksessa maalia voi ohentaa, olisi viimeinen käsittely kuitenkin tärkeää tehdä ohentamattomalla maalilla. Maaleja löytyy paljon erilaisia, joten on tärkeää muistaa valita juuri betonin käsittelyyn kehitetty maali. Lisäksi tilan käyttötarkoitus voi vaikuttaa siihen, millainen betonimaali toimii kaikista parhaiten. Maalauksen jälkeen maalipinnan on annettava kuivua hyvin ja kostean maalin päällä ei ole suotavaa kävellä. Loppukäsittelyn voi tehdä karhennusaineella. Karhennusaine takaa turvallisuuden jatkossa, sillä tasaisen betonipinnan päällä on vaarallista kävellä liukastumisvaaran vuoksi.

Maalarin muistilista

  • Hanki tarvittavat välineet jo etukäteen.
  • Maalaukseen tarvitset ainakin pesutarvikkeet, hiomavälineet, maalin ja lyhytnukkaisen maalitelan.
  • Pohjusta lattiapinta huolellisesti. Irtolika, vanha maali ja epätasaisuudet tulee huoltaa ennen uuden pinnoitteen asentamista.
  • Valitse betonin käsittelyyn tarkoitetut tuotteet.
  • Loppukäsittele etenkin mahdollisesti kosteissa tiloissa käytettävä betonilattia karhennusaineella
  • Huolla valmista lattiapintaa säännöllisin väliajoin.

Maalin sekoitus ja ohennus

  • Noudata maalin valmistajan ohjeita sekoituksen ja ohennuksen suhteen.
  • Kaksikomponenttiset maalit, kuten epoksi- ja polyuretaanimaalit, vaativat tarkkaa sekoitusta ja oikeaa suhdetta.
  • Vesiohenteiset maalit, kuten akrylaattimaalit, voidaan yleensä ohentaa vedellä tarvittaessa.

Maalausvälineet ja -tekniikat

  • Valitse maalausvälineet maalityypin ja käyttökohteen mukaan.
  • Yleisimmin käytettyjä maalausvälineitä ovat tela, sivellin ja ruisku.
  • Maalaustekniikka riippuu maalityypistä ja käyttökohteesta. Yleensä maali levitetään tasaisesti ja ohuina kerroksina.

Maalauskertojen määrä

  • Maalauskertojen määrä riippuu maalityypistä, lattian kunnosta ja käyttötarkoituksesta.
  • Yleensä betonilattialle levitetään vähintään kaksi maalikerrosta: ensimmäinen ohennettu kerros ja toinen täysinäinen kerros.
  • Kestävämmät maalit, kuten epoksi- ja polyuretaanimaalit, saattavat vaatia useampia kerroksia.

Kuivumisaika kerrosten välillä ja maalauksen jälkeen

  • Kuivumisaika riippuu maalityypistä, olosuhteista ja maalikerroksen paksuudesta.
  • Noudata maalin valmistajan ohjeita kuivumisajoista.
  • Yleensä maalikerrosten välillä on odotettava vähintään 24 tuntia, ja maalauksen jälkeen lattian annetaan kuivua useita päiviä ennen käyttöönottoa.

Maalaustyön onnistuminen vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. Oikeilla maalausvälineillä, -tekniikoilla ja kuivumisajoilla saadaan aikaan kestävä ja kaunis betonilattian maalipinta.

Betonilattian maalauksen ongelmatilanteita

Betonilattian maalauksessa voi ilmetä joitakin tyypillisiä ongelmia, jos valmistelevat työt tai itse maalaustyö on tehty puutteellisesti. Yleisimpiä ongelmia ovat:

Maalin irtoaminen tai kuoriutuminen

  • Syynä voi olla huono tarttuvuus betoniin, sopimaton maali tai liian ohut maalikerros.
  • Varmista hyvä tarttuvuus pohjustuksella ja betonin karhentamisella.
  • Käytä kulutusta kestävää maalia ja riittävä määrä kerroksia.

Kolojen ja halkeamien näkyminen maalatussa pinnassa

  • Syynä on yleensä puutteellinen esikäsittely.
  • Paikkaa kolot ja halkeamat huolellisesti ennen maalausta.

Maalipinnan kuluminen

  • Johtuu usein liian ohuista maalikerroksista tai väärän maalityypin käytöstä.
  • Käytä kulutusta kestävää maalia, esim. epoksia. Levitä useampia kerroksia.

Maalipinnan lohkeilu

  • Syynä voi olla liian nopea kuivuminen tai maalikerrosten huono tarttuvuus.

Epätasainen maalipinta

  • Johtuu usein väärästä maalaustekniikasta tai -välineistä.

Likaantuminen

  • Käytä helposti puhdistettavaa maalia ja suojakäsittelyä.

Huolellisella valmistelulla ja oikeilla maalausmateriaaleilla sekä -tekniikoilla voidaan välttää yleisimmät ongelmat betonilattian maalauksessa.

Betonilattian huolto

Kun lattian maalaus on totetutettu huolellisesti ja oikein apuvälinein, pinta pysyy usein hyvänä useiden vuosien ajan. Yksittäisiä kohtia voi paikata säännöllisin väliajoin. Halkeileva tai mureneva betonilattia vetää puoleensa kosteutta ja likaa, joten huolto on kuitenkin paikallaan. Lattian säännöllinen hoitaminen ja pesu takaa sen, että pinta säilyy tasaisena pidempään. Betonilattiaa käytetään perinteisesti etenkin kulumaiselle alttiissa tiloissa, kuten autotalleissa ja kellareissa. Näissä paikoissa lattia altistuu lialle, erilaisille kemikaaleille ja hankaumille. Silmämääräisesti voi hyvin arvioida, milloin lattia vaatii jälleen huoltoa. Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin sanoa, että pinta on hyvä huoltaa 2-3 vuoden välein. Oikein asennettu ja huollettu betonilattia säilyy hyvänä useita vuosikymmeniä. Betonipinta onkin huomattavasti kestävämpi vaihtoehto vinyylilattian, parketin tai laatoituksen rinnalla, joten huolellinen valmistelu ja toteutus betonilattian asennuksessa palkitaan varmasti.

Kotitalousvähennys maalauksesta

Usein lattian maalauksen yhteydessä herää kysymys kotitalousvähennyksen saamisesta. Betonilattian maalauksen voi laskea asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöksi, joten maalausurakkaan ryhtyvä on myös oikeutettu saamaan kotitalousvähennystä. Kaiken kaikkiaan lattiapinnan kunnostaminen ja huolto nostavat myös asunnon kokonaisarvoa, joten lattian maalaus voi olla myös hyvä sijoitus tulevaisuutta varten. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että sijoitusasunnon huoltotyöt eivät oikeuta saamaan kotitalousvähennystä. Kaiken kaikkiaan lattian maalaus tekee tilasta mukavamman käyttää, lattia on miellyttävämpi silmälle ja huolto antaa lattialle lukuisia lisävuosia käyttökelpoisena pintana.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy