Kilpailuta paras kattoremontti vain minuuteissa - Katso!
Kirjaudu

Kilpailuta laadukas kattoremontti parhaalla tekijällä

Katto on kodin tärkein suoja, joten sen kunnossa pitäminen on erityisen tärkeää. Se on myös yksi talon viidestä julkisivusta ja hyväkuntoisena se voi nostaa reilusti talon arvoa. Parhainkaan katto ei kuitenkaan kestä ikuisesti, joten säännöllisistä tarkastuksista, huolloista, korjauksista sekä remonteista on syytä pitää huolta.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Suorita kattoremontti oikealla tavalla luotettavasti

1

Täytä kattoremontin tiedot

Anna perustiedot remontista ja sen vaatimuksista

2

Vastaanota tarjouksia

Saat keskimäärin jopa 5 eri tarjousta kauttamme.

3

Valitse tekijä

Vertaile tarjouksia ja tee päätös kuka on paras urakoistija sinun urakkaasi

4

Sovi urakan aloittamiseta

Voit sopia urakan aloittamisesta haluamallasi tavalla

5

Arvostele urakoitsija

Arvostele tehty työ

Kiinnostaako sinua seuraavat remontit?

Sisällysluettelo

Kattoremontti säilyttää talon arvon
Milloin tarvitaan kattoremontti?
Miten katon kunto selvitetään?
Kauanko kattoremontti kestää?
Miten valita oikeanlainen katto?
Milloin kattoremontin voi tehdä?
Miten kattoremontin tekeminen etenee?
Miten kattoremontti kannattaa kilpailuttaa?
Paljonko kattoremontti maksaa?
Katon huolto
Usein kysytyt kysymykset

Kattoremontti säilyttää talon arvon

Katto joutuu kestämään ympäri vuoden erilaisia rasittavia tekijöitä kovista pakkasista polttaviin helteisiin. Myös esimerkiksi kattoon kohdistuvat varjot, hankaavat puiden oksat sekä katolle kerääntyvät lehdet ja neulaset vaurioittavat ajan kanssa kattoa.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa katon vauriot huomataan sitä helpompia ne ovat yleensä hoitaa kuntoon. Pahimmassa tapauksessa vauriot leviävät sisätiloihin asti, eikä pelkkä kattoremontti enää riitä.

Katon kuntoa kannattaa itse tarkastella kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Myös katon säännöllinen pesu ja puhdistaminen esimerkiksi lehdistä, oksista ja sammaleesta pidentää katon käyttöikää.

Milloin tarvitaan kattoremontti?

Eri kattomateriaaleille annetaan oma laskennallinen käyttöikänsä, mutta näihin ei kannata sokeasti luottaa. Keskimääräinen katon käyttöikä on noin 30-40 vuotta.

Katon käyttöikää on mahdollista pidentää merkittävästi säännöllisilla huolloilla ja vastaavasti epäsuotuisa ympäristö voi lyhentää sitä. Tällöin käyttöikä voi vaihdella 20-50 vuoden välillä. Mitä aiemmin kattoremontti tehdään sitä edullisemmaksi se tulee ja suuremmilta vahingoilta vältytään.

Selkeitä merkkejä kattoremontin tarpeesta ovat esimerkiksi katon hilseily ja painaumat, vaikea puhdistettavuus, katon huono tuulettuvuus sekä katon vuotaminen.

Pienikin vuotokohta katossa voi saada aikaan laajoja vaurioita katon alusrakenteissa ja niiden huomaaminen ajoissa on hankalaa. Pienen vuotokohdan korjaaminen suhteellisen uudessa katossa on mahdollista ilman, että koko kattoa tarvitsee uusia.

Kattoremontin tarve voi näkyä myös esimerkiksi sähkölaskussa, sillä huonokuntoinen katto ei enää eristä lämpöä. Lämpövuodoista voi kieliä talvisin katon reunalle ilmestyvät jääpuikot. Varmuuden katon kunnosta saa ammattilaisen tekemällä kuntotarkastuksella.

Aina kattoremontin syynä ei ole kuitenkaan katon huono kunto. Kattoremontin voi tehdä myös kohentaakseen talon ulkonäköä tai katon hoidon helpottamiseksi, esimerkiksi vaihtamalla tasakaton harjakatoksi.

Kattomuodon tai värin muuttamiseen tarvitaan toimenpidelupa. Jos katon väri on haalistunut, sen voi joko pestä, maalata tai vaihtaa kokonaan uuteen.

Yli 20 vuotta vanhaa kattoa ei kuitenkaan kannata enää maalata, vaan edullisempaa on vaihtaa se kokonaan uuteen.

Miten katon kunto selvitetään?

Katon kuntoa voi olla vaikea selvittää itse, koska etenkin kosteusvauriot ovat usein vaikeasti havaittavissa. Tästä syystä katon kunnon selvittäminen kannattaa teettää ammattilaisella heti, kun syystä tai toisesta epäilee katon kuntoa.

Useat kattofirmat tarjoavat veloituksetta katon kuntotarkastuksen. Kuntotarkastus on syytä teettää etenkin silloin, kun katon korjauksista ja seurannasta ei ole aiempaa tietoa.

Kuntotarkastus suoritetaan perin pohjin aina talotikkaista piippujen sadekatoksin saakka. Kuntotarkastuksessa selvitetään katon sekä sen alusrakenteiden kunto, katon kiinnikkeet ja saumaukset, vesivahinkoriskit, korjaus- ja huoltotarpeet sekä mahdolliset sadevesijärjestelmän ongelmat.

Yleensä katon kuntotarkoitus onnistuu aistinvaraisesti, eikä kattoa tarvitse avata vaurioiden selvittämiseksi. Mahdollisuuksien mukaan katon alusrakenteiden kuntoa tarkastellaan myös ullakolta käsin.

Kauanko kattoremontti kestää?

Kattoremontin kestoon vaikuttavat monet tekijät, muun muassa katon pinta-ala ja materiaali, muoto, korjauksen laajuus sekä vuodenaika. Kattoremontin tekeminen talvella on hieman hitaampaa kuin kesällä. Talvella esimerkiksi runsas lumisade hidastaa kattoremontin valmistumista, kun satanut lumi tulee poistaa katolta ja telineistä ennen työn jatkamista.

Pääsääntöisesti kattoremontti kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Todella laajat remontit saattavat kestää hieman pidempäänkin. Talo suojataan kuitenkin säältä jo heti ensimmäisenä päivänä, joten kodissa voi asua normaalisti koko kattoremontin ajan.

Ammattilaiset hoitavat kattoremontin alusta loppuun niin, että talon asukkaiden ei tarvitse murehtia mistään. Kattoremontin suunnittelussa otetaan aina huomioon talon asukkaiden toiveet esimerkiksi vuorokaudenajoista, jotta remontista olisi mahdollisimman vähän haittaa talon asukkaille.

Miten valita oikeanlainen katto?

Katon muotoja ja materiaaleja on monenlaisia, mutta pelkän ulkonäön takia kattoa ei kannata valita. Katon ollessa suurin kodin suoja, ei sen valinnassa kannata tinkiä laadusta.

Ensimmäisenä kannattaa myös varmistaa, onko oman alueen kaavoituksessa rajoituksia katon värille tai kattotyypille. Oikeanlaisen katon valinnassa auttaa aina alan ammattilainen mahdolliset toiveeet huomioonottaen.

Suomessa yleisin on peltikatto helppohoitoisuutensa vuoksi. Peltikaton voi myös asentaa mihin tahansa vuodenaikaan. Peltikattoja on monen värisiä ja muotoisia. Pinnoitteen valintaan vaikuttaa katon kaltevuus.

Konesaumakatto sopii jo 6 asteen kattokulmaan ja profiilipeltikattoa suositellaa yli 11 astetta jyrkille katoille. Peltikatto sopii kaikille kattotyypeille, paitsi tasakatolle. Tasakatolle ainoa vaihtoehto on huopakatto eli bitumikatto.

Bitumikatto soveltuu kaikille kattotyypeille ja sen asennus on helppoa. Bitumikatto on myös hiljainen; se ei ropise tai kolise. Lisäksi sen sirotepinta pitää lumen poissa talvisin, joten niskaan putoavaa lunta ei tarvitse pelätä. Sirotepinta ei myöskään väänny tai ruostu eikä väri haalene vuosien saatossa.

Milloin kattoremontin voi tehdä?

Nykyaikaisilla menetelmillä kattoremontti voidaan tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa. Talvella kattoremontin voi saada hieman halvemmalla, koska kysyntää on vähemmän kuin kesällä.

Talvella kattoremontin kesto voi kuitenkin olla hieman pidempi kylmyydestä, katon liukkaudesta sekä lumisateesta johtuen.

Kuitenkin, jos esimerkiksi pihamaa on kovin pehmeä, kattoremontti on viisaampi toteuttaa talvella, jotta raskaat ajoneuvot pääsevät paremmin kohteeseen vaurioittamatta pihaa tai esimerkiksi pihassa olevia istutuksia.

Miten kattoremontin tekeminen etenee?

Kattoremontti alkaa aina katon kuntotarkastuksella, jossa selvitetään katon nykyinen kunto sekä määritellään kattoremontin sisältö. Tämän jälkeen lähetetään tarjouspyyntöjä juuri itselleen sopivan kattoremontin tekijän valitsemiseksi.

Kun tekijä on löydetty, laaditaan sopimus, kattoremontin lopullinen hinta ja suunnitelma siitä, kuinka ja missä ajassa remontti toteutetaan.

Ensimmäisenä aloitetaan vanhan katon purku- tai muutostöillä sekä tarvittaessa katon alapuolisten rakenteiden kunnostuksilla. Tämän jälkeen tilalle rakennetaan uusi katto sekä asennetaan mahdolliset halutut kattotuotteet. Viimeisenä kattoremontista aiheutunut sotku siivotaan ja purku- ja rakennusjätteet toimitetaan kierrätettäväksi.

Kun katto on valmis, suoritetaan vielä ulkopuolisen tahon tekemä lopputarkastus ja varmistetaan, että kaikki on tehty sopimuksen mukaan eikä kattoremontin jäljiltä jää virheitä.

Hyvin usein pieniä virheitä kuitenkin havaitaan, mutta ne korjataan välittömästi, jotta katto on valmistuttuaan sopimuksen mukainen ja kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

Miten kattoremontti kannattaa kilpailuttaa?

Kattoremontti kannattaa kilpailuttaa lähettämällä tarjouspyyntöjä suoraan eri kattoremontteja tekeville yrityksille. Kannattaa kertoa selvästi, mitä haluaa katolleen tehtävän, jotta vertailu eri yritysten tekemien tarjousten välillä on mahdollisimman helppoa.

Koska tarjoukset eroavat hinnan lisäksi myös sisällöltään, tarjouksissa kannattaa ottaa huomioon muun muassa seuraavia seikkoja:

  • Minkä laatuiset tuotteet tarjoukseen kuuluu?
  • Mikä on työn ja kattomateriaalien kotimaisuusaste?
  • Kuka myöntää kattoremontin kokonaistakuun?
  • Millainen takuu on kattoremontin eri tarvikkeilla?
  • Milloin työ pystytään tekemään?
  • Kauanko kattoremontin tekeminen kestää?
  • Mitä lisätarvikkeita tarjous sisältää?

Paljonko kattoremontti maksaa?

Kattoremontti on kiinteistön suurimpia ja kalleimipia remontteja. Kattoremontin hintahaarukka on todella laaja. Hintaan vaikuttavat muun muassa katon muoto, pinta-ala, käytettävä materiaali, katon yksityiskohdat, remontin laajuus sekä siihen käytetty aika.

Jokainen kattoremontti on niin yksilöllinen, että suuntaa antavaakin hinta-arviota oman kodin kattoremontille saa vain kysymällä suoraan kattoremontteja tekeviltä yrityksiltä.

Kattoremontin hinta voi vaihdella tuhannesta eurosta aina moniin kymmeniin tuhansiin euroihin. Taloyhtiöiden kattoremonteissa rahaa voi kulua jopa satoja tuhansia euroja.

Netistä löytyy useita eri laskureita kattoremontin hinnan arvioimiseksi, mutta niiden antamat tulokset voivat heittää jopa yli kymmenellä tuhannella eurolla.

Kattoremonteista saa kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennyksen maksimimäärä henkilöä kohden per kalenterivuosi on 2400 euroa, eli pariskunta voi saada vuodessa kotitalousvähennystä kattoremontista yhteensä 4800 euroa. Kotitalousvähennykseen kuuluvat myös muut katon huolto- ja korjaustyöt.

Katon huolto

Katon käyttöikään on mahdollista vaikuttaa omilla toimillaan. Esimerkiksi katon säännöllinen puhdistus lehdistä ja oksista sekä sammaleen poisto lisäävät katon käyttöikää. Sammal kerää itseensä reilusti kosteutta, tukkii räystäskourut ja heikentää katon kuivumista. Tämä aiheuttaa ajan kanssa katon heikentymistä ja edesauttaa kosteusvaurioiden syntymistä katon alusrakenteissa.

Myös jatkuvasti varjossa oleva katto kuivuu normaalia hitaammin. Jos mahdollista, talon läheisyydestä kannattaa kaataa kattoa varjostavia puita. Tämä vähentää myös katolle kerääntyvien lehtien ja neulasten määrää sekä estää puun oksia raapimasta kattoa.

Katto kannattaa tarkastaa itse kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin, jotta mahdolliset vauriot huomataan ja saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti ja katto suojaa kotia myös seuraavana vuodenaikana.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin kattoremontti tarvitaan?

Kattoremontti tarvitaan heti, kun katon kunnossa huomataan merkkejä heikentymisestä tai katon laskennallinen käyttöikä alkaa olla lopuillaan. Katon kunnon heikentymisestä kertovia merkkejä ovat muun muassa katon hilseily, vaikea puhdistettavuus sekä katon vuotaminen.

Milloin kattoremontin voi tehdä?

Nykyaikaisilla menetelmillä kattoremontin teko onnistuu mihin vuodenaikaan tahansa. Kattoremontin tilaajalle talvi voi olla kysynnästä johtuen halvempaa aikaa remontin teettämiselle. Tekijän kannalta talvi on kattoremontin tekemiseen kuitenkin vaikeampaa ja hitaampaa, mutta nykyaikaisilla laitteilla ja menetelmillä yhtä turvallista ja laadukasta kuin kesälläkin.

Kuinka paljon kattoremontti maksaa?

Jokainen kattoremontti on aina erittäin yksilöllinen, joten edes suuntaa antavia hinta-arvioita on liki mahdoton saada muuten kuin pyytämällä tarjouksen kattoremontteja tekeviltä yrityksiltä. Kattoremontti kannattaa aina kilpailuttaa.

Saako kattoremontista kotitalousvähennyksen?

Saa. Kalenterivuoden aikana kattoremontista on mahdollista saada jopa 2400 euroa kotitalousvähennystä henkilö kohti. Pariskunnalle tämä siis tarkoittaa yhteensä 4800 euroa vuodessa. Myös muut katon huolto- ja korjaustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Kuinka kauan kattoremontti kestää?

Kattoremontti kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon riippuen muun muassa remontin laajuudesta, käytettävästä materiaalista sekä katon muodosta. Koti on asumiskelpoinen koko kattoremontin ajan. Kattoremontin tekeminen on hieman hitaampaa talvella kuin kesäaikaan.

Miten katon kunnon voi selvittää?

Katon kunnon voi selvittää perusteellisesti ainoastaan ammattilaisen tekemällä kuntotarkastuksella. Useat yritykset tarjoavat maksuttoman katon kuntotarkastuksen.

Kuntotarkastus kannattaa tilata, jos huomaa katossa esimerkiksi painaumia tai vesivuotoa. Kuntotarkastus kannattaa tilata myös silloin, kun edellistä tarkastuskertaa ei ole tiedossa, varsinkin jos talolla on jo ikää.

Kuinka usein kattoremontti tarvitaan?

Katon laskennallinen käyttöikä on noin 30-40 vuotta. Huonoissa olosuhteissa katon käyttöikä voi olla vain 20 vuotta ja hyvin hoidettuna käyttöikää voidaan saada nostettua jopa 50 vuoteen.

Eri kattomateriaalit kestävät hieman eritavalla Suomen ankarasti vaihtelevissa sääolosuhteissa. Kattoremonttia kannattaa vakavasti harkita viimeistään käyttöiän ollessa lopuillaan tai jos huomaa katossa tai kattorakenteissa vaurioita.

Voiko katon käyttöikään vaikuttaa itse?

Kyllä voi. Esimerkiksi säännöllisillä katon puhdistuksilla sekä sammaleen poistolla katto pysyy pidempään hyväkuntoisena. Myös säännöllisten kuntotarkastusten tekeminen auttaa pitämään katon hyväkuntoisena, kun pienetkin ongelmat havaitaan ajoissa, jolloin mittavia korjaustöitä ei tarvitse tehdä.

Mahdollisuuksien mukaan kattoa varjostavia puita voi myös kaataa, jotta katto pääsee kuivumaan paremmin, eikä kosteus pääse vahingoittamaan kattoa tai katon alusrakenteita.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy