Kilpailuta aluskatteen asennus vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta aluskatteen asennus

Aluskate on tärkeä osa kattoa. Sen on tarkoitus olla yhtä pitkäikäinen kuin varsinaisenkin katon. Asennettaessa on tärkeää huomioida, että aluskatetta ei sovi jättää säätilojen armoille pitkäksi aikaa. Rakennus on hyvä suojata erillisellä sääsuojalla keskeneräisen kattoremontin ajaksi.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Aluskatteen asennus
Aluskatteen asennuksen hinta
Eri kattomateriaalien vaikutus aluskatteen asennukseen
Usein kysyttyä

Aluskatteen asennus

Kattotuolien päälle yleensä vaakasuuntaan asennettava aluskate on Suomen olosuhteissa ehdoton osa kattoa. Se asennetaan vesikatteen alle suojaamaan rakenteita kosteudelta. Sen tarkoituksena on suojata katon rakenteita katteen saumojen tai reunojen kautta tunkeutuvaa vettä, lunta tai sadetta vastaan, jotta ne eivät pääse tekemään tuhojaan katon yläpohjaan. Aluskatteen myötä vesi valuu ulkoseinälinjan ulkopuolelle.

Aluskatteen asennuksen hinta

Hinnoittelu aluskatteen asennuksessa ei ole aivan yksinkertaista. Siihen vaikuttaa monet eri tekijät, jokaiselle remonttikohteelle hinta määräytyy rakennuskohtaisesti. Hinta ei suinkaan ole määräävä tekijä uuden aluskatteen valinnassa, sen sijaan valintaprosessi kannattaa keskittää rakenneratkaisuihin ja kattomateriaaliin perustuen.

Aluskatteen asennuksen hinta muodostuu muun muassa seuraavien asioiden perusteella:

  • Katon kokonaispinta-ala
  • Käytettävä materiaali
  • Työn haasteellisuus

Aluskatteen asennuksessa huomioidaan tarvittavan materiaalin menekki, joka arvioidaan esimerkiksi katon kokonaispinta-alan avulla. Eri kattomateriaalit vaativat hieman eri ominaisuuksia myös aluskatteelta. Katon muut ominaisuudet, kuten esimerkiksi vesirännien määrä, huomioidaan aluskatteen asennuksen hinnoittelussa lähinnä työn haasteellisuuden takia.

Hintaan vaikuttavat tekijät

Aluskatteen asennuksen hinta vaihtelee yleensä 450 eurosta 850 euroon. Varsinaisessa ulkokatossa käytettävä materiaali määrittelee pitkälti aluskatteen asennustekniikan. Sen perusteella voidaan arvioida asennustyön haastavuus sekä tarvittava työmäärä.

Asennuksen hinnassa toinen suurin vaikuttava tekijä on tarvittavien materiaalien menekistä tehtävä arvio. Tätä varten lasketaan katon kokonaispinta-ala mahdollisine kattoikkunoineen ja muine ulokkeineen. Joihinkin kattotyyppeihin on käytettävä ainakin osittain kaksinkertaistettuja materiaaleja, joten niiden menekki saattaa olla suurempi kuin toisten kattotyyppien parina käytettävien aluskatemateriaalien.

Eri kattomateriaalien vaikutus aluskatteen asennukseen

Kattoja ja kattomateriaaleja on useita erilaisia. Aluskatteen asennuksessa on huomioitava varsinaisen katon ominaisuudet, jotta käytettävät materiaalit sopivat yhteen. Näin saadaan luotua paras mahdollinen suoja sääolosuhteita vastaan talon rakenteille.

Usein katteissa käytettävät materiaalit eivät ole täysin tiiviitä, vaan päästävät vettä ja kosteutta lävitseen eri tavoin ja hieman eri paikoista. Jokaisella kattomateriaalilla onkin omat vaatimuksensa, joihin on osattava valita juuri sopiva pari sekä oikeanlainen asennustekniikka.

Peltikatto

Tyypillinen peltikaton alusrakenne koostuu ruodelaudoituksesta ja tuuletusrimoista, joiden tarkoituksena on varmistaa tilan tuulettuminen, eikä kosteus jää muhimaan. Peltikatolle aluskate asennetaan pysty- ja ruodelaudoituksen väliin.

Varsinaisessa asennustyössä on tärkeää osata aloittaa oikeasta suunnasta, räystäältä vaakasuoraan kohti katon harjannetta. Kaistaleet tulee asettaa osittain päällekkäin, ettei saumakohdat päästä vettä rakenteisiin. Vain oikein asennettuna peltikaton aluskatteesta saadaan samaan aikaan ilmatiivis ja tuulettuva. Peltikaton rakenteissa on tärkeää varmistaa riittävä ilmanvaihto.

Huopakatto

Aluskatteena huopakatolle toimii umpilaudoitus tai vedenkestävä vanerointi, jonka päälle on asennettu bitumikermi. Huopakaton aluskatteen valintaan vaikuttavat:

  • Katossa käytetty materiaali
  • Katon rakenteet
  • Vallitsevat sääolosuhteet

Huopakattojen aluskatteeksi suositellaan asennettavaksi vielä umpilaudoituksen tai vaneroinnin päälle aluskermi. Se lisää katon kestävyyttä ja suojaa puurakenteita kosteudelta. Vesikatteeksi aluskermin päälle tulee rullahuopa tai palahuovat. Toimivan aluskatteen taustalla on yläpohjan onnistunut tuuletus ja kosteuden haihtumisen mahdollistaminen.

Tiilikatto

Suurin ongelmatapaus tiilikatossa on tiilien väleistä vesikatteeseen mahdollisesti valuvat vesi ja lika. Tiilikaton aluskatetta asennettaessa onkin osattava varautua juuri tähän. Asennustyöt tehdään, kuten peltikatollekin, vaakasuunnassa. Aluskate on kuitenkin kiinnitettävä löyhästi paikoilleen, jotta se jäisi hieman notkolle.

Tiilikattoa rakennettaessa tiilet asetetaan katolle limittäin peräkanaa. Sinällään se on vesitiivis, sillä valumasuunta on alaspäin. Toisinaan tuuli saattaa kuitenkin heittää vettä ikään kuin väärään suuntaan, jolloin vesi ja liat pääsevät valumaan rakenteisiin. Siksi myös tiilikatolle aluskate on ehdoton lisäsuoja.

Usein kysyttyä

1.Mikä on aluskate?

Aluskatteen tarkoituksena on estää kosteuden pääseminen katolta rakenteisiin. Se on ikään kuin välikerros rakennuksen ulko- ja sisäkaton välissä. Se antaa lisäsuojaa katolle luomalla siitä vesitiiviin ja varmistamalla kosteuden haihtumisen.

2.Kuinka paljon aluskatteen asennus maksaa?

Aluskatteen asennuksen hintahaarukka on yleensä 450- 850 euroa. Hinta muodostuu katon kokonaispinta-alan, käytettävän materiaalin sekä tehtävän asennustyön haasteellisuuden mukaan.

3.Mikä merkitys kattomateriaalilla on aluskatteen valinnassa?

Eri kattomateriaalit kestävät vettä ja lunta hieman eri tavoin. Talon rakenteiden suojaamiseksi on huomioitava eri materiaalien ominaisuudet ja vaatimukset, jotta kosteus pääsee haihtumaan ja vesi ei pääse vuotamaan täysin katosta läpi.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy