Lattiamateriaalien soveltuvuus eri tiloihin

Kirjaudu

Lattiamateriaalien soveltuvuus eri tiloihin - oikea valinta takaa toimivan lopputuloksen

Tässä artikkelissa käsitellään eri lattiamateriaalien ominaisuuksia ja soveltuvuutta asuintaloihin, julkisiin rakennuksiin sekä liike- ja teollisuuskiinteistöihin. Artikkeli auttaa valitsemaan oikean lattiamateriaalin kuhunkin tilaan

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Tutustu myös näihin remontteihin

Sisällysluettelo

Johdanto
Yleisimmät lattiamateriaalit
Lattiamateriaalien ominaisuudet
Lattiamateriaalien soveltuvuudesta eri tiloihin
Lattiamateriaalien asennus ja hoito
Yhteenveto

Johdanto

Lattiamateriaalin valinta on tärkeä osa rakennushanketta, sillä oikein valittu lattia tuo tilalle oikean tunnelman ja on toimiva sekä pitkäikäinen. Lattiamateriaalin valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten tilan käyttötarkoitus, käyttäjien tarpeet, esteettiset näkökohdat ja materiaalin ominaisuudet.

Lattiamateriaaleilla on erilaisia vaatimuksia ja ominaisuuksia riippuen siitä, mihin tilaan ne asennetaan. Esimerkiksi asuintalojen lattioissa tärkeitä ominaisuuksia ovat käyttäjien mieltymykset ja turvallisuus, kun taas julkisissa rakennuksissa kestävyys ja helppohoitoisuus korostuvat. Liike- ja teollisuuskiinteistöissä puolestaan kulutuksenkesto, turvallisuus ja edustava ulkonäkö ovat usein ratkaisevia tekijöitä lattiamateriaalin valinnassa.

Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimpien lattiamateriaalien ominaisuuksia ja soveltuvuutta eri käyttökohteisiin. Tavoitteena on auttaa lukijaa valitsemaan oikea lattiamateriaali kuhunkin tilaan huomioiden tilan käyttötarkoitus ja vaatimukset. Oikein valittu lattiamateriaali on toimiva, turvallinen ja pitkäikäinen osa viihtyisää kotia tai edustavaa julkista tai liiketilaa.

Yleisimmät lattiamateriaalit

Parketti

Parketti on perinteinen ja arvostettu lattiamateriaali, joka tuo tilaan lämpöä ja tunnelmaa. Parketin etuja ovat kaunis ulkonäkö, helppohoitoisuus ja pitkä käyttöikä. Parkettia on saatavilla useissa eri puulajeissa ja pintakäsittelyissä.

Parketin asennus

Laminaatti

Laminaatti on edullinen ja helppohoitoinen vaihtoehto parketille. Laminaatin etuja ovat helppo asennettavuus, kestävyys ja monipuoliset kuosi- ja värivaihtoehdot. Laminaatti ei kuitenkaan sovellu kosteisiin tiloihin.

Laminaatin asennusohje

Lautalattiat

Perinteiset lautalattiat tuovat tilaan lämminhenkistä tunnelmaa. Lautalattia on helppohoitoinen ja kestävä vaihtoehto. Lautalattia vaatii säännöllistä hoitoa ja pintakäsittelyä.

Keraamiset laatat

Keraamiset laatat, kuten klinkkeri ja kivi, ovat erittäin kestäviä ja helppohoitoisia. Laatat kestävät kosteutta ja kulutusta hyvin. Laatoitus on hyvä vaihtoehto eteiseen, keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Laattoja on saatavilla monenlaisissa väreissä ja kuvioinneissa.

Muovipohjaiset materiaalit

Muovimatto

Muovimatto on edullinen ja helposti asennettava lattianpäällyste. Se on suosittu etenkin kerrostaloasuntojen lattiapinnoitteena. Muovimattoja on olemassa eri paksuisina ja kuviointina.

Vinyylilaatta

Vinyylilaatat ovat helppohoitoisia ja kestäviä. Vinyylilaattoja on saatavilla eri kokoisina ja värisinä. Vinyylilaatat ovat suosittuja etenkin kosteudenkestävyyden ansiosta.

Luonnonmateriaalit

Korkki

Korkkilattiat ovat lämpimiä, ääntä eristäviä ja miellyttäviä kävellä. Korkki on myös ekologinen vaihtoehto. Korkkilattia ei kuitenkaan sovellu märkätiloihin.

Tekstiili

Tekstiilimatot tuovat tilaan pehmeyttä ja lämpöä. Ne ovat miellyttäviä astua paljain jaloin. Tekstiilimattoja on saatavilla eri materiaaleista, väreistä ja kuvioinneista.

Lattiamateriaalien ominaisuudet

Kestävyys, kulutuksenkesto

Lattiamateriaalin kestävyys ja kulutuksenkesto ovat tärkeitä ominaisuuksia, kun mietitään lattian soveltuvuutta eri tiloihin. Esimerkiksi klinkkeri, vinyylilattiat ja vinyylikorkki ovat hyvin kulutusta kestäviä materiaaleja. Kulutuksenkestävyys kannattaa huomioida etenkin tiloissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä tai lemmikkieläimiä.

Ulkonäkö ja muotoilu

Lattiamateriaalien ulkonäöllä ja muotoilulla luodaan tilan tunnelmaa. Esimerkiksi puupohjaiset materiaalit, kuten parketti ja lautalattiat, tuovat lämpöä ja kodikkuutta. Toisaalta betonilattiat luovat modernia ja pelkistettyä tunnelmaa. Lattiamateriaalin tulisi sopia yhteen tilan muun sisustuksen kanssa.

Helppohoitoisuus ja puhtaanapito

Helppohoitoisuus helpottaa lattian ylläpitoa. Esimerkiksi laminaatit ja vinyylit ovat helposti puhdistettavia materiaaleja. Kynnysmatot ovat tärkeitä, jotta lika ei kulkeudu lattialle asti. Myös lattian hoito-ohjeiden noudattaminen on olennaista.

Turvallisuus ja liukkaus

Lattiamateriaalin tulee olla turvallinen käyttää. Monissa uusissa laminaateissa ja vinyyleissä on liukastumista ehkäisevä pinta. Tasaisuus ja puhtaanapito myös vähentävät liukastumisriskiä.

Ääneneristyskyky ja askeläänieristys

Hyvä ääneneristys lisää asumismukavuutta. Esimerkiksi vinyylikorkki ja betoni eristävät ääntä tehokkaasti. Ääneneristystä voi parantaa myös alusmateriaalivalinnoilla.

Allergiaoireita aiheuttamattomuus

Lattiamateriaalien tulisi olla mahdollisimman vähäpäästöisiä. Esimerkiksi vinyylikorkki on täysin myrkytön materiaali. Allergisoivat aineet lattiamateriaaleissa voivat aiheuttaa oireita herkille ihmisille.

Lattiamateriaalien valinnassa kannattaa perehtyä huolella eri vaihtoehtoihin ja pohtia omia tarpeitaan. Esimerkiksi täällä voit lukea lisää eri lattiamateriaalien ominaisuuksista ja sopivuudesta eri tiloihin.

Lattiamateriaalien soveltuvuudesta eri tiloihin

Asuintalot

Keittiöön

 • Keraaminen laatta on hyvä vaihtoehto keittiöön, koska se on helposti puhdistettava ja kestää kosteutta. Liukkauden estoon kannattaa kiinnittää huomiota laattoja valitessa.
 • Vinyylilattia on myös hyvä vaihtoehto, jos valitsee vedenkestävän SPC-vinyylin. Se on helppohoitoinen ja kestää kosteutta.
 • Puulattiat, kuten parketti ja laminaatti, eivät yleensä sovellu hyvin keittiöön kosteuden ja nesteroiskeiden takia.

Olohuoneeseen

 • Puulattiat, kuten parketti ja laminaatti, tuovat olohuoneeseen lämpimän tunnelman. Ne sopivat hyvin oleskelutiloihin.
 • Vinyylilattia on helppohoitoinen ja saatavilla monenlaisilla pintakuvioilla. Se on hyvä vaihtoehto olohuoneeseen.

Makuuhuoneeseen

 • Puulattiat sopivat hyvin makuuhuoneeseen tunnelmansa ansiosta. Parketti tai laminaatti ovat hyviä vaihtoehtoja.
 • Vinyylilattia on myös hyvä vaihtoehto makuuhuoneeseen helppohoitoisuutensa ansiosta.

Märkätiloihin

 • Laatta on paras vaihtoehto märkätiloihin, koska se kestää erinomaisesti kosteutta.
 • Vesieristetty vinyylilattia käy myös märkätiloihin, jos ei ole lattiakaivoa.

Lemmikkikotiin

 • Helppohoitoiset ja kestävät materiaalit, kuten vinyyli ja laatta, sopivat hyvin lemmikkikotiin.
 • Puulattioita kannattaa välttää, koska ne voivat naarmuuntua helposti.

Lapsiperheelle

 • Turvallisuus on tärkeää, joten liukkauden esto on hyvä huomioida lattiaa valittaessa.
 • Helppohoitoiset materiaalit, kuten vinyyli, ovat hyviä vaihtoehtoja.
 • Puulattiat voivat naarmuuntua lasten leikeissä.

Vuokra-asuntoon

 • Kestävät ja helppohoitoiset materiaalit, kuten vinyyli ja laatta, sopivat hyvin. Ne kestävät kulutusta.
 • Edulliset laminaatit voivat myös toimia, mutta kestävyys on heikompi.

Mökille

 • Helppohoitoinen vinyylilattia on hyvä vaihtoehto. Se kestää kosteutta.
 • Halvemmat laminaatit voivat toimia hyvin, jos kulutus ei ole runsasta.
 • Puulattiat tuovat tunnelmaa, mutta vaativat enemmän hoitoa.

Julkiset rakennukset

 • Laatta on kestävä ja helppohoitoinen vaihtoehto. Se sopii hyvin julkisiin tiloihin.
 • Kestävä vinyylilattia on myös hyvä vaihtoehto julkisiin tiloihin.
 • Akustiikkaa parantavat tekstiilimatot voivat sopia esimerkiksi kouluihin.

Liike- ja teollisuusrakennukset

 • Kestävä ja helppohoitoinen vinyylilattia on hyvä vaihtoehto.
 • Laatta kestää hyvin kulutusta ja on helppo pitää puhtaana.
 • Ulkonäkö ja imago kannattaa myös huomioida lattiaa valittaessa.

Yhteenvetona lattiamateriaalin valinnassa kannattaa huomioida tilan käyttötarkoitus, kulutuksen määrä, turvallisuus, helppohoitoisuus, ulkonäkö ja budjetti. Ammattilainen osaa neuvoa sopivan lattian valinnassa.

Lattiamateriaalien asennus ja hoito

Asennuksen vaatimukset eri materiaaleilla

Lattiamateriaalien asennuksessa on tärkeää huomioida valmistajien antamat ohjeet ja vaatimukset, jotta asennus onnistuu oikein. Eri materiaaleilla on erilaisia vaatimuksia muun muassa alustalle, liimaukselle, saumaukselle ja lämpötilalle.

Esimerkiksi parkettilattioiden asennuksessa on tärkeää varmistaa, että alusta on tasainen, kuiva ja puhdas. Usein vaaditaan myös kosteussulku betonialustalle. Laminaattilattioiden asennuksessa taas on huomioitava oikea alustan kosteuspitoisuus ja lämpötila sekä jätettävä lattian reunoille ja kiinteiden rakenteiden viereen oikean kokoiset raot lattian elämistä varten.

Myös eri liimausmenetelmillä, kuten liimalla kiinnittämisellä tai kelluvasella asennuksella on omat vaatimuksensa, jotka on tärkeä täyttää. Onnistunut asennus edellyttää siis huolellista perehtymistä kunkin materiaalin asennusohjeisiin.

Lattian hoito-ohjelman laatiminen valmistajan ohjeiden mukaan

Lattian hoito-ohjelma kannattaa laatia lattiamateriaalin valmistajan antamien hoito-ohjeiden mukaisesti. Näin varmistetaan lattian optimaalinen hoito sen koko elinkaaren ajan.

Hoito-ohjelmassa määritellään yleensä lattian puhdistusmenetelmät ja -välineet sekä puhdistusaineet eri tilanteisiin, kuten päivittäiseen ylläpitosiivoukseen ja syvempään peruspuhdistukseen. Myös hoitotuotteiden, kuten vahojen ja kiillotteiden käyttö ja huoltovälit kuvataan.

Eri materiaaleilla on erilaiset hoitosuositukset. Esimerkiksi muovimatolla päivittäinen imurointi ja nihkeäpyyhintä riittää, kun taas luonnonkivipinnoilla tarvitaan säännöllisempää puhdistusta ja hoitoa kiillon ylläpitämiseksi.

Hoito-ohjelmaan kannattaa sisällyttää myös ohjeet ongelmatilanteiden varalle, esimerkiksi tahrojen poistoon. Näin lattia pysyy hyvässä kunnossa koko käyttöikänsä ajan.

Ylläpitosiivous ja jaksottaiset hoitotoimenpiteet

Lattian hoito koostuu säännöllisestä ylläpitosiivouksesta sekä jaksottaisista syvemmistä hoitotoimenpiteistä.

Ylläpitosiivouksella tarkoitetaan lattian päivittäistä tai viikoittaista siivousta lian ja pölyn poistamiseksi. Ylläpitosiivoukseen kuuluvat yleensä imurointi, nihkeäpyyhintä neutraalilla puhdistusaineella sekä tarvittaessa tahrojen poisto.

Jaksottaiset hoitotoimenpiteet, kuten peruspesut ja vahaamiset, tehdään harvemmin lattiamateriaalista riippuen esimerkiksi muutaman kuukauden tai vuoden välein. Näillä toimenpiteillä poistetaan pinttynyt lika sekä palautetaan lattian alkuperäinen ulkonäkö ja suojaus.

Säännöllisellä ylläpitosiivouksella voidaan pidentää jaksottaisten hoitokertojen väliä. Oikein toteutettu hoito-ohjelma takaa lattian pysymisen hyvässä kunnossa ja pidentää sen käyttöikää.

Yhteenveto

Lattiamateriaalin valinta riippuu käyttötarkoituksesta ja tilan vaatimuksista

Lattiamateriaalin valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten tila missä lattiaa käytetään, lattian käyttäjät, hinta ja lattian ulkonäkö. Eri lattiamateriaaleilla on erilaiset ominaisuudet, joten on tärkeää valita oikea materiaali kuhunkin tilaan ja käyttötarkoitukseen sopivaksi. Esimerkiksi keittiöön ja kosteisiin tiloihin kannattaa valita helposti puhdistettava ja kosteutta kestävä materiaali. Olohuoneeseen taas usein kaivataan lämmintä ja miellyttävää materiaalia, kuten parkettia.

Oikein valittu ja asennettu lattia on toimiva, turvallinen ja pitkäikäinen

Huolellinen suunnittelu ja ammattitaitoinen asennus takaavat lattian toimivuuden ja pitkän käyttöiän. Ennen asennusta tulee varmistaa, että alusta on tasainen ja kuiva. Asennuksessa on noudatettava valmistajan ohjeita tarkasti. Eri lattiamateriaaleilla on erilaiset asennusvaatimukset, jotka on otettava huomioon. Oikein asennettu lattia on turvallinen käyttää eikä siinä esiinny esimerkiksi kompastumisvaaraa aiheuttavia rakoja tai epätasaisuuksia.

Oikeat hoitomenetelmät takaavat lattian kunnon ja ulkonäön säilymisen

Lattian säännöllinen ja oikeaoppinen puhdistus sekä hoito ovat tärkeitä lattian kunnon ja ulkonäön säilymiselle. Eri lattiamateriaaleille on omat hoito-ohjeensa, jotka kannattaa selvittää ja noudattaa. Esimerkiksi parkettilattioille suositellaan säännöllistä puhdistamista ja öljyämistä. Myös ilmankosteuden pitäminen sopivalla tasolla on tärkeää monille lattiamateriaaleille. Näin lattia pysyy hyvännäköisenä ja toimivana pitkään.

Lattiamateriaalien kehitys

Viime vuosikymmeninä lattiamateriaalit ovat kehittyneet paljon. Markkinoille on tullut koko ajan uusia innovatiivisia tuotteita. Kehitystä on tapahtunut niin materiaalien ominaisuuksissa, ulkonäössä kuin asennustavoissakin. Esimerkiksi lukkopontit helpottavat nykyään parketin ja laminaatin asentamista.

Ympäristönäkökulmat lattiamateriaalien valinnassa

Lattiamateriaalien valinnassa kannattaa huomioida myös ympäristövaikutukset. On hyvä miettiä esimerkiksi materiaalin kierrätettävyyttä ja uusiutuvuutta. Myös materiaalin elinkaari ja mahdollisuus korjata lattiaa ovat tärkeitä näkökohtia. Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi puulattiat.

Lattiamateriaalien turvallisuus

Oikein valitulla lattiamateriaalilla voidaan parantaa tilan turvallisuutta. Esimerkiksi liukkauden esto on tärkeää eteisissä ja kosteissa tiloissa. Myös ääniominaisuuksilla voidaan vaikuttaa turvallisuuteen, esimerkiksi kaikuvuus lisää tapaturmariskiä. Turvallisuutta parantavia lattiamateriaaleja ovat esimerkiksi vinyylilankut ja kumimatot.

Lattian ulkonäön vaikutus tunnelmaan

Lattiamateriaalin valinnalla on suuri vaikutus tilan tunnelmaan ja visuaaliseen ilmeeseen. Eri materiaaleilla ja väreillä voidaan luoda hyvin erilaisia tunnelmia. Esimerkiksi tumma puulattia luo arvokkaan ja lämpimän tunnelman, kun taas vaalea marmori tuo tilaan raikkaan ja avaran vaikutelman. Lattia on hyvä valita osana tilan kokonaisuutta.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy