Asiantuntijavinkkejä laminaattilattian asentamiseen

Kirjaudu

Laminaatin asennus: helppo opas uuden lattian luomiseen

Täydellinen opas laminaattilattian asentamiseen itse. Selkeät ohjeet, vinkit ja suositukset laminaatin asennukseen kotona tai toimistossa

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Johdanto
Laminaatin asennus
Laminaatin asennus vanhan lattian päälle
Laminaattilattian hoito-ohjeet

Johdanto

Laminaatti tuli Suomeen 90-luvulla, ja suosion räjähdysmäisen kasvun jälkeen siitä on saatavilla lukuisia eri malleja ja laatuja.

Jos toiveena on saada helppohoitoinen ja kestävä lattia, silloin laminaattilattia on yleensä yksi suosituimmista vaihtoehdoista. Se on myös edullisempi vaihtoehto verrattuna moneen muuhun vaihtoehtoon, esimerkiksi parkettilattiaan. Laminaatti kestää hyvin elämän jälkiä, kuten kolhuja ja naarmuja, ja pysyy hyvässä kunnossa pitkään. Lisäksi se on helppo asentaa jopa itse. Näistä edellämainituista syistä siitä onkin tullut koko Suomen myydyin lattiamateriaalia.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen laminaatin asennusta?

 • Mihin tilaan laminaatti tulee (käyttöluokitus)
 • Lattian pinta-ala
 • Millaiselle alustalle lattia tulee
 • Asennus (itse vai ammattilaisen toimesta)
 • Liikuntasaumat
 • Jalkalistat
 • Hoito-ohjeet

Laminaatin asennus

Laminaatin asennuksessa tarvitset seuraavia työkaluja:

 1. Mitta
 2. Kynä
 3. Vasara/Nuija
 4. Laminaattileikkuri
 5. Suorakulma
 6. Porakone, listojen iroittamiseen
 7. Porakoneeseen reikäterä, e
 8. Käsineet
 9. Lyömäkappale
 10. Välikkeitä, seinän ja laminaatin väliin. Voit tehtä myös niitä laminaatista (8mm paksu)
 11. Asennusrauta
 12. Halkaisusirkkeli 12.Puuliimaa, jos viimeinen laminaatin pala on pieni se kannattaa liimata saumasta edelliseen kiinni.
 13. Pistosaha

Joissakin tapauksissa voit hankkia laminaatin asennussarjan, joka sisältää useimmat tarvittavat työkalut, kuten lyömäkappaleen, välikkeitä ja asennusraudan. Laminaattilattian asennus onnistuu näiden työkalujen avulla, ja napsautusjärjestelmän ansiosta et tarvitse ruuveja, nauloja tai liimaa

Laminaatti on helppo asentaa. Laminaatit kiinnitetään toisiinsa lukkoponttien avulla. Laminaatit pitää tuoda sisällä huoneenlämpöön myös hyvissä ajoissa, sillä laminaatti elää hieman esimerkiksi lämpötilojen ja ilmankosteuden vaihdellessa. Laminaattien katkaisuun tarvitsee myös työkalua. Yleisemmin käytetään laminaattileikkuria, joka on juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu. Tarpeen vaatiessa sen voi korvata myös vaikka sahalla. Kun laminaattilaudat ovat sopivan mittaisia ja leikattuja muotoon, niitä ladotaan vierekkäin lattiaan ja ne kiinnitetään toisiinsa.

Jos laminaatin asennuksesta ei ole kokemusta tai asennettava tila on haastavan mallinen, tai haluat muuten vaan jättää tämän työvaiheen ammattilaisille, se onnistuu helposti. Laminaattilattian asennukseen on olemassa paljon siihen erikoistuneita toimijoita, ja hintoja on helppo kilpailuttaa esimerkiksi verkossa. Halvimmillaan asennuksen saa muutamalla satasella, mutta kalleimmillaan se maksaa useita tuhansia. Hintaan vaikuttaa pinta-ala, asennettavan tilan muoto sekä tuleeko edellinen lattia purkaa asennuksen tieltä. Tarkan hinnan omasta asennuksen tarpeesta saat kysymällä tarjouksia.

Asennuksessa huomioitavaa

Laminaatti tulee asentaa kuivan ja tasaisen rakenteen päälle. Ennen asennusta lattiaan tulee asentaa äänieristysmatto, joka vaimentaa laminaattien ääntä. Jos laminaatti asennetaan suoraan betonin päälle, silloin eristysmatossa tulee olla myös kosteussulkukalvo.

Laminaatti asennettaan aina uivana lattiana, joka tarkoittaa että lattia ei kosketa muita rakennuksen rakenteita. Jos tilassa, johon laminaatti asennetaan on jo valmiiksi uiva lattia, se tulee ensin poistaa. Ennen asennuksen aloittamista on myös haettava lupa siihen omalta talonyhtiöltä. Samalla kannattaa varmistaa myös talonyhtiöltä, tuleeko edellinen lattia poistaa asennuksen alta.

Laminaatti on 95% puuta, ja silloin tulee aina ottaa huomioon puun liikkuminen ja eläminen. Laminaatti elää ilmankosteuden mukaan, ja kostea huoneilma saa sen laajenemaan ja kuiva huoneilma kutistumaan. Tämän vuoksi asennuksessa tulee huomioida liikuntasaumat, eli lattiapinta ei saa olla kiinni seinissä tai muissa rakenteissa. Laminaatti vaatii liikuntasaumaa vähintään millin lattiametriä kohden sekä päädyissä että sivuilla.

Laminaatin asennus vanhan lattian päälle

Laminaatti on tietyillä edellytyksillä mahdollisuus myös asentaa jo olemassa olevan lattiamateriaalin päälle. Ennen laminaatin asentamista vanhan lattiamateriaalin päälle, kannattaa kuitenkin huomioida että laminaattivalmistajat eivät pääsääntöisesti anna takuuta, että laminaattilattia soveltuu asennettavaksi minkä tahansa lattiapinnan päälle. Kannattaa siis keskustella ennen hankintaa esimerkiksi myyjän tai muun asiantuntijan kanssa vaihtoehdoista.

Asennus muovimaton päälle

Laminaatin voi asentaa muovimaton päälle, mikäli lattia on suora ja perusteet on hyvin tehty. Asentamalla vanhan muovimaton päälle, on mahdollista myös säästää hieman kustannuksista, kun vanhaa lattiaa ei tarvitse erikseen ensin purkaa. Jos muovimatto on kuitenkin hyvin vanha, esimerkiksi jo 1970 -luvulla asennettu, sen poistamista kuitenkin suositellaan ennen uuden lattian asennusta. Tämä johtuu yleensä siitä, että siihen aikaan tasaisuusvaatimus ei ole ollut ihan tarkkaa kuin nykyaikana. Lisäksi vanhan lattian alla oleva betonialustan nurkat ja reunukset ovat saattaneet ajan saatossa valua, jolloin laminaattilattiaan sattaa pahimmallaan tulla vinoumia. Jos jättää vanhan muovimaton laminaatin alle, se saattaa silti vaatia hieman lattian tasausta.

Asennus parketin päälle

Laminaatti on mahdollista asentaa myös jo olemassa olevan parkettilattian päälle. Se edellyttää kuitenkin, että parketti on liimattu lattiaan. Mikäli parketti on lattiassa uivana eli ilman liimausta, sen päälle ei voi laittaa toista uivaa lattiaa, eli tässä tapauksessa laminaattia. Tämä edellyttää kuitenkin, että alle jäävä parketti on tasainen, kuiva ja luja. Jos asennat laminaatin parketin päälle, silloinkin on tärkeää muistaa asentaa väliin äänieristysmatto.

Laminaattilattian hoito-ohjeet

Laminaattilattian tärkein hoito-ohje on säännöllinen puhdistus. Kivet ja muut ulkoa tulevat roskat on hyvä imuroida nopeasti, jotta ne eivät päädy naarmuttamaan laminaatin pintaa. Laminaatin pesuun suositellaan pehmeää liinaa, joka on vain hieman kostea. Kovat materiaalit voivat naarmuttaa laminaatin pintaa. Saippuaa ei laminaatin puhdistukseen voi käyttää, mutta on olemassa omia laminaatille suunniteltuja pesuaineita, jotka eivät sisällä saippuaa. Näiden käyttö on turvallista laminaatin pesemisessä.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy