Kuinka korjata ja estää parketin narinaa

Kirjaudu

Parketti narisee: Syyt, korjaaminen ja ennaltaehkäisy

Tässä artikkelissa käsitellään parketin narinan syitä, korjaamista ja ennaltaehkäisyä. Lue lisää ja opi, miten voit ratkaista ja estää parketin narinaa.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
  • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
  • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Johdanto
Parketin narina
Narinan korjaaminen
Narinan ennaltaehkäisy

Johdanto

Tässä artikkelissa kerromme parketin narinan mahdollisia syitä ja ratkaisuja ongelmaan. Parkettilattiat ovat usein erittäin laadukkaita ja niiden kanssa on harvoin ongelmia, mutta joskus voi ilmetä ärsyttävää narinaa. Luettuasi artikkelin ymmärrät, miksi parketti narisee ja miten voit korjata tai ennaltaehkäistä tätä ongelmaa.

Parketin narina on usein merkki lattian rakenteellisista ongelmista tai huonosta asennuksesta. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa narinan syyt ja löytää sopivat ratkaisut ongelman korjaamiseksi. Usein korjaaminen ei ole ammattilaiselta kovinkaan suuri työ jos juuri syy on selvillä. Voit löytää helposti urakoitsijan jättämällä tarjouspyynnön täällä.

Parketin narina

2.1 Yleisimmät syyt parketin narinalle

Parketin narina voi johtua monista syistä, kuten:

  • Rakenteelliset ongelmat, kuten epätasainen alusta tai heikko tuki
  • Huono asennus, kuten liian ohut alusmateriaali tai puutteellinen paisuntasauma
  • Parketin kuivuminen ja liiman heikkeneminen ajan myötä
  • Lattialautojen kutistuminen ja laajeneminen ilmankosteuden vaihteluiden vuoksi

2.2 Narinan eri syyt vanhoissa ja uusissa taloissa

Nariseva lattia on yleinen ongelma etenkin vanhoissa taloissa, mutta sitä voi ilmetä myös juuri asennetuissa parkettilattioissa, silloin syy on usein huono asennus tai liian korkea ilmankosteus. Vanhat puulattiat voivat taas notkua, narista ja olla vinossa johtuen rakenteellisista ongelmista, kuten liian ohuista alaohjauspuista tai epätasaisesta alustasta. Lisäksi vanhoissa taloissa käytetyt materiaalit ja rakenteet saatta olla niin kuluneita, että aiheuttavat lattian narinaa.

Narinan korjaaminen

3.1 Parketin hiominen ja lakkaaminen

Parketin hiominen ja lakkaaminen voi auttaa parantamaan parketin kuntoa ja vähentämään narinaa. Hiomalla parketin pinta tasoittuu, ja lakkaus suojaa puuta kosteudelta ja kulumiselta. Tämä voi vähentää lattialautojen kutistumista ja laajenemista, mikä puolestaan vähentää narinaa.

3.2 Saumojen paikkaaminen

Täyttämällä parketin saumat esimerkiksi kittiseoksella voidaan vähentää narinaa. Saumojen paikkaaminen auttaa estämään lattialautojen liikkumista ja vähentää siten ääntä, joka syntyy lautojen hankautuessa toisiaan vasten.

3.3 Parketin liimaaminen alustaan

Kelluvan parketin liimaaminen alustaan voi auttaa vähentämään narinaa. Liimaamalla parketti kiinni alustaan estetään lautojen liikkuminen ja vähennetään siten niiden välistä kitkaa, joka aiheuttaa narinaa.

3.4 Parkettilautojen vaihtaminen

Jos narina johtuu vaurioituneista tai kuluneista laudoista, niiden vaihtaminen voi auttaa ratkaisemaan ongelman. Uusien lautojen asentaminen voi parantaa lattian rakennetta ja vähentää narinaa.

3.5 Koko parketin uusiminen

Joskus koko parketin uusiminen voi olla paras ratkaisu, erityisesti jos narina johtuu vakavista rakenteellisista ongelmista. Uuden parketin asentaminen mahdollistaa lattian rakenteen korjaamisen ja narinan poistamisen.

3.6 Liikuntasaumaraon kasvattaminen

Usein suuren ilmankosteuden aikaan kelluva parketti on turvonnut seinään kiinni, ja silloin se alkaa pumpata, joka aiheuttaa narinaa. Liikuntasaumaraon kasvattaminen voi auttaa vähentämään tätä ongelmaa, sillä se antaa parketille tilaa laajentua ja kutistua ilmankosteuden vaihteluiden mukaan.

Lisätietoa parketin korjaamisesta ja narinan poistamisesta löydät esimerkiksi sivuilta parketin korjaus ja korjaus hinta.

Narinan ennaltaehkäisy

Oikeanlainen parketin asennus ja hoito

Parketin narina johtuu yleensä virheellisestä asennuksesta tai käyttöolosuhteista, kuten epätasaisesta tai kosteasta asennusalustasta, liian pienistä elämisvaroista reunoilla tai virheellisestä säilytyksestä ennen asennusta. Oikeanlainen asennus ja huolellinen hoito ovat avainasemassa narinan ennaltaehkäisyssä. Tarkista tarvittaessa parketin liikkumara vara poistamalla reunalista.

Ilmankosteuden tasapainottaminen

Ilmankosteuden vaihtelut vaikuttavat parkettilattiaan, sillä puu on hygroskooppinen materiaali, joka imee ja luovuttaa kosteutta. Ilmankosteuden tulisi olla 35–60 %, jotta parketti toimii optimaalisesti. Ilmankosteuden tasapainottamiseksi voit käyttää ilmankostutinta tai ilmanpuhdistinta, joka säätää kosteutta tarpeen mukaan.

Huonekalujen tassujen suojaaminen

Huonekalujen jalat voivat aiheuttaa painetta ja hankausta parkettilattialle, mikä voi johtaa narinaan. Suojaa huonekalujen jalat pehmeillä tassuilla, jotta ne eivät vahingoita parketin pintaa.

Kengänpohjien puhdistaminen

Likaiset kengänpohjat voivat kuluttaa parketin pintaa ja aiheuttaa narinaa. Puhdista kengänpohjat ennen sisälle astumista ja harkitse ovimaton käyttöä sekä oven sisä- että ulkopuolella.

Lisävinkkejä

Jos haluat lisätietoa parketin asennuksesta, hoidosta ja korjauksesta, tutustu seuraaviin linkkeihin:

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy