Laminaattilattia: Asennus, Hoito ja Ominaisuudet

Kirjaudu

Kaikki mitä sinun tulee tietää laminaattilattioista

Tutustu laminaattilattian eri ominaisuuksiin, asennusvaihtoehtoihin, hoito-ohjeisiin ja vinkkeihin tämän kattavan oppaan avulla. Valitse oikea laminaattilattia kotiisi ja opi, kuinka huolehtia siitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Tutustu myös näihin remontteihin

Sisällysluettelo

Johdanto
Laminaattilattian rakenne ja materiaalit
Laminaattilattian tekniset ominaisuudet
Laminaattilattian asennus
Laminaattilattian edut ja haitat
Laminaattilattian valinta
Laminaattilattian hoito ja huolto
Laminaattilattian vertailu muihin lattiamateriaaleihin
Laminaattilattian valmistajat ja tuotemerkit
Yhteenveto ja johtopäätökset

Johdanto

Laminaattilattiat ovat viime vuosikymmeninä yleistyneet kodeissa ja julkisissa tiloissa niiden monien etujen ansiosta. Laminaattilattioiden suosio perustuu erityisesti niiden helppoon asennettavuuteen, edullisuuteen, kestävyyteen ja monipuolisiin ulkonäkövaihtoehtoihin.

Laminaattilattioita käytetään nykyään laajasti olohuoneissa, makuuhuoneissa, keittiöissä ja eteisissä kotikäytössä. Myös toimistoissa, liiketiloissa, hotelleissa ja julkisissa rakennuksissa laminaattilattiat ovat yleistyneet parkettilattioiden ja muovimattojen vaihtoehtona. Laminaattilattioiden etuina pidetään erityisesti helppoa puhtaanapitoa, kulutuksen- ja iskunkestävyyttä sekä edullista hintaa verrattuna esimerkiksi parkettilattioihin.

Tässä artikkelissa käydään läpi laminaattilattioiden rakennetta, asennusta, hoitoa, etuja ja haittoja sekä vertailua muihin lattiamateriaaleihin. Artikkeli antaa kattavan kokonaiskuvan laminaattilattioista ja auttaa lukijaa ymmärtämään niiden ominaisuuksia sekä tekemään perusteltuja valintoja omaan kotiin tai julkiseen tilaan.

Laminaattilattian rakenne ja materiaalit

Laminaattilattian rakenne koostuu useasta kerroksesta, jotka yhdessä tekevät siitä kestävän ja kauniin lattiamateriaalin.

Runko

Laminaattilattian runkona käytetään yleensä HDF- tai MDF-levyä. Nämä ovat puukuitulevyjä, jotka puristetaan koviksi ja tiiviiksi. HDF-levy on kosteudenkestävämpi kuin MDF, joten sitä suositaan usein laminaattilattioissa. Runkolevyn paksuus on yleensä 6-12 mm.

Kuosipinta

Laminaattilattian pintana on useita ohuita paperikerroksia, jotka on laminoitu eli liimattu yhteen. Nämä kerrokset muodostavat lattian kuosin ja värit sekä suojaavat runkoa kulumiselta. Ylimmässä kerroksessa on läpinäkyvä suojakalvo, joka estää naarmuuntumista.

Vastapuoli

Rungon alapuolella on usein ohut vastapuoli eli vastavetolaminaatti. Se tasapainottaa rakennetta ja suojaa kosteudelta.

Muut kerrokset

Joissakin laminaateissa on myös äänieristyskerros rungon alla vähentämään askelääniä. Lisäksi saatavilla on erityisiä kosteussuojakerroksia alimmaiseksi kerrokseksi.

Näiden kerrosten ansiosta laminaatista saadaan sekä kaunis että kestävä lattiamateriaali moniin käyttötarkoituksiin. Oikein valittuna ja asennettuna laminaattilattia kestää pitkään ja näyttää hyvältä.

Laminaattilattian tekniset ominaisuudet

Laminaattilattioilla on useita teknisiä ominaisuuksia, jotka määrittävät niiden laatua ja soveltuvuutta eri käyttökohteisiin. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat:

Kulutuksenkestävyys

 • Laminaattilattioiden kulutuksenkestävyys ilmaistaan AC-luokituksella, joka kertoo kuinka hyvin lattia kestää kulutusta.

 • Mitä korkeampi AC-luokka, sitä kovempaan käyttöön lattia soveltuu. Kotikäytössä riittää luokka AC3, kun taas julkisissa tiloissa suositellaan vähintään AC5-luokan laminaattia.

 • Korkealuokkaiset laminaatit, kuten Pergon TitanXTM-pinnoitetut laminaatit, täyttävät jopa AC6-luokan vaatimukset.

Iskunkestävyys

 • Laminaattilattioiden iskunkestävyys on hyvä monikerroksisen rakenteen ansiosta.

 • Kovetettu pintakerros suojaa naarmuuntumiselta ja kolhuilta.

Kosteudenkestävyys

 • Laminaatin rakenne on kosteutta hylkivä ja saumat tiiviit, mikä tekee siitä kosteudenkestävän[1].

 • Uusimmat vesitiiviit laminaatit, kuten Pergon Sensation, kestävät jopa vuotavaa vettä.

Palonkestävyys

 • Monikerroksinen rakenne tekee laminaatista myös paloturvallisen materiaalin.

Muita ominaisuuksia

 • Laminaatit ovat helppohoitoisia ja antistaattisia.

 • Laminaatti on myös ympäristöystävällinen ja helposti kierrätettävä materiaali.

Laminaattilattian tekniset ominaisuudet kannattaa valita käyttökohteen mukaan. Kotikäytössä riittävät perusominaisuudet, kun taas julkisiin tiloihin suositellaan korkealuokkaisia laminaatteja.

Laminaattilattian asennus

Laminaattilattian asennus kannattaa tehdä huolellisesti, jotta lopputulos on siisti ja kestävä.

Alustan valmistelu

Alustan tulee olla tasainen, kuiva, puhdas ja luja. Epätasaisuudet tasoitetaan esimerkiksi itsetasoittuvalla massalla. Alustasta poistetaan liat, rasvat ja vaha. Tarvittaessa vanha muovimatto voidaan jättää alustaksi, jos se on hyväkuntoinen.

Laminaatin säilytys ennen asennusta

Laminaatit on säilytettävä avaamattomissa pakkauksissa asennuskohteessa huoneenlämmössä vähintään 2 vuorokautta ennen asennusta. Näin ne ehtivät sopeutua vallitsevaan lämpötilaan ja kosteusolosuhteisiin.

Asennusmenetelmät ja työkalut

Yleisimmät asennustavat ovat pontti- eli klikkiasennus sekä liimaus. Ponttikiinnitys on helpompi itse tehtynä[2]. Tarvittavia työkaluja ovat saha, vasara, mittanauha ja asennusalusta. Ammattilaiset käyttävät usein myös vetotankoa.

Askeläänieristys

Kerrostaloissa on huomioitava askeläänivaatimukset. Askelääntä voidaan vaimentaa esimerkiksi korkkialustalla tai erityisellä askeläänieristeellä.

Näillä ohjeilla laminaattilattian asennus onnistuu siististi ja kestävästi. Oikeat työtavat ja materiaalit takaavat pitkäikäisen lopputuloksen.

Laminaattilattian edut ja haitat

Laminaattilattia on suosittu lattiamateriaali monista syistä. Tässä osiossa käymme läpi laminaattilattian tärkeimmät edut ja haitat.

Edut

1. Helppo asennus: Laminaattilattian asentaminen on nopeaa ja helppoa, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon monille kodinomistajille ja remontoijille.

2. Kestävyys: Laminaatti on kestävä materiaali, joka kestää hyvin kulutusta, iskuja ja naarmuja.

3. Ulkonäkö: Laminaattilattiat ovat saatavilla monissa eri väreissä, kuoseissa ja jäljitelmäpinnoissa, kuten puu- ja laattapinnoissa.

4. Helppohoitoisuus: Laminaattilattiat ovat helppoja puhdistaa ja ylläpitää.

5. Edullisuus: Laminaatti on yleensä edullisempi vaihtoehto kuin monet muut lattiamateriaalit.

Haitat

1. Kosteudenkestävyys: Laminaattilattiat eivät yleensä kestä kosteutta hyvin, mikä voi rajoittaa niiden käyttöä esimerkiksi kylpyhuoneissa ja keittiöissä.

2. Kylmyys: Laminaattilattiat voivat tuntua kylmemmiltä kuin esimerkiksi puu- tai linoleumilattiat, erityisesti ilman lattialämmitystä.

3. Äänekkyys: Laminaattilattiat voivat olla meluisia askelten alla, mikä voi olla häiritsevää joissakin tilanteissa.

4. Korjaamisen vaikeus: Laminaattilattian korjaaminen voi olla vaikeaa, ja usein vaurioitunut kohta on vaihdettava kokonaan.

Laminaattilattian valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten budjetti, asennuksen helppous, ulkonäkö ja käyttötarkoitus. Laminaattilattia voi olla erinomainen vaihtoehto moniin tiloihin, mutta sen haittoja on syytä harkita ennen lopullista päätöstä.

Laminaattilattian valinta

Laminaattilattioita on saatavilla laaja valikoima erilaisia värejä, kuvioita ja pintamateriaaleja. Laminaatin valinnassa kannattaa huomioida seuraavia seikkoja:

Värit ja kuosit

 • Laminaateissa on tarjolla luonnonläheisiä puun jäljitelmiä sekä abstrakteja ja graafisia kuoseja. Värivaihtoehtoja on vaaleista tummiin sävyihin.

 • Kuosin ja värin valinnassa kannattaa huomioida huoneen koko, valaistus ja kalustus. Tummat sävyt pienentävät tilan tuntua.

 • Suosituimpia ovat vaaleat puujäljitelmät, harmaat sävyt ja tummat tammen jäljitelmät. Trendikkäitä ovat myös betonin ja kiven jäljitelmät.

Käyttöluokat ja soveltuvuus

 • Laminaatit jaetaan käyttöluokkiin sen mukaan, mihin tilaan ne sopivat. Luokkia on yleensä 4: kevyt asuinkäyttö, normaali asuinkäyttö, vaativa julkinen käyttö ja erittäin vaativa julkinen käyttö.

 • Asuintiloihin suositellaan luokkia 21-33, julkitiloihin luokkia 32-43. Mitä suurempi luku, sitä kovempaa kulutusta lattia kestää.

 • Kosteisiin tiloihin kuten kylpyhuoneeseen laminaatti ei sovellu lainkaan.

Pintamateriaalit

 • Yleisimmät pintamateriaalit ovat mattapintainen melamiini ja kiiltävämpi akryyli. Akryylipinta on helpompi pitää puhtaana.

 • Uusimpia ovat matta-kiiltävät ja synchronoidut pintamateriaalit, jotka jäljittelevät aidon puun syykuvioita.

Laminaatin valinnassa kannattaa käydä myymälässä katsomassa eri vaihtoehtoja ja pyytää myyjältä neuvoja omaan tilaan sopivan laminaatin löytämiseksi. Verkosta voi myös tilata kotiin laminaattinäytteitä.

Laminaattilattian hoito ja huolto

Laminaattilattian oikeaoppisella hoidolla ja huollolla varmistetaan lattian pitkä käyttöikä ja kaunis ulkonäkö. Tärkeintä on suojata laminaatti kosteudelta ja lialta.

Päivittäinen hoito

 • Imuroi lattia säännöllisesti pehmeällä harjasuulakkeella. Imurointi poistaa pölyn ja irtonaisen lian.

 • Pyyhi lattia tarvittaessa kuivalla tai kostutetulla mikrokuituliinalla. Kostuta liina kevyesti sumuttamalla pelkkää vettä. Älä käytä liian märkää liinaa.

 • Poista tahrat heti niiden ilmaantuessa kostutetulla liinalla tai yleispuhdistusaineella. Älä käytä hankaavia aineita.

Perusteellisempi pesu

 • Imuroi ja pyyhi lattia säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuussa perusteellisemmin.

 • Käytä laminaattilattialle tarkoitettua puhdistusainetta. Sumuta aine suoraan liinaan, älä lattialle.

 • Höyrypuhdistus tekee lattialle hyvää, mutta käytä matalaa höyrytasoa ja vältä lätäköitymistä.

Suojaus ja ennaltaehkäisy

 • Aseta eteiseen ja ovien eteen matot, jotka keräävät lian ja kosteuden.

 • Käytä huonekalujen jaloissa suojuksia, jotka estävät naarmuuntumista.

 • Nosta huonekaluja siirtäessä, älä työnnä niitä lattiaa pitkin.

 • Pyyhi roiskeet ja vesilätäköt heti pois laminaatista. Anna kuivua 24-72 tuntia.

 • Tuuleta tilat hyvin kosteuden välttämiseksi.

Näillä ohjeilla pidät laminaattilattiasi hyvässä kunnossa pitkään!

Laminaattilattian vertailu muihin lattiamateriaaleihin

Laminaattilattiat ovat suosittuja niiden helpon asennuksen, kestävyyden ja edullisen hinnan vuoksi. Tässä artikkelissa vertailemme laminaattilattiaa muihin yleisiin lattiamateriaaleihin, kuten parkettiin, vinyylilattiaan ja linoleumiin.

Laminaatti vs. parketti

Laminaattilattia koostuu yhteen asennetuista laminaattilaudoista, kun taas parketti on täysin puusta valmistettu lattiamateriaali. Parketti on yleensä kalliimpi kuin laminaatti, ja sen hinnat voivat olla jopa yli 100 euroa neliöltä. Parketin etuna on sen luonnollinen ja miellyttävä tunne jalkojen alla, kun taas laminaatti voi tuntua liukkaammalta. Nykyaikaiset laminaattilattiat ovat kuitenkin ulkonäöltään lähes identtisiä parketin kanssa, ja niiden helppo asennus ja edullinen hinta tekevät niistä houkuttelevan vaihtoehdon monille.

Laminaatti vs. vinyylilattia

Laminaattilattia on tyypillisesti edullisempi kuin vinyylilattia, mutta molemmat materiaalit ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Vinyylilattia on pehmeämpi ja miellyttävämpi jalan alla kuin laminaatti, ja se vaimentaa ääniä paremmin. Vinyylilattiat ovat täysin vedenkestäviä, kun taas laminaattilattiat voivat olla herkempiä kosteudelle. Laminaattilattioilla on kuitenkin pieni etulyöntiasema vinyylilattioihin nähden naarmujen ja kulumajälkien suhteen.

Laminaatti vs. linoleumi

Linoleumi on luonnonmateriaaleista valmistettu lattiamateriaali, joka on luistamaton, lämmönkestävä ja helppohoitoinen. Linoleumi ei kuitenkaan kestä seisovaa kosteutta yhtä hyvin kuin laminaatti, joten läikkyneet nesteet tulisi kuivata mahdollisimman pian. Laminaatti on kestävämpi ja vähemmän altis naarmuille kuin linoleumi, mutta se voi olla herkempi kosteudelle.

Yhteenveto

Laminaattilattia on suosittu valinta sen helpon asennuksen, kestävyyden ja edullisen hinnan ansiosta. Se on hyvä vaihtoehto parketille ulkonäön ja hinnan suhteen, mutta parketti tarjoaa paremman tuntuman jalkojen alla. Vinyylilattia on pehmeämpi ja miellyttävämpi vaihtoehto, joka sopii erityisen hyvin kosteisiin tiloihin. Linoleumi on luonnonmateriaaleista valmistettu lattiamateriaali, joka on luistamaton ja lämmönkestävä, mutta se ei kestä seisovaa kosteutta yhtä hyvin kuin laminaatti.

Valitessasi lattiamateriaalia, harkitse huoneen käyttötarkoitusta, budjettiasi ja henkilökohtaisia mieltymyksiäsi. On tärkeää ottaa huomioon materiaalien kestävyys, helppohoitoisuus ja sopivuus erilaisiin tiloihin.

Laminaattilattian valmistajat ja tuotemerkit

Laminaattilattiat ovat suosittuja niiden kestävyyden, helpon asennuksen ja monipuolisten ulkonäkövaihtoehtojen vuoksi. Markkinoilla on useita tunnettuja valmistajia ja tuotemerkkejä, jotka tarjoavat laajan valikoiman laminaattilattioita eri tyyleissä, väreissä ja käyttöluokissa. Tässä artikkelissa esitellään joitakin tunnetuimpia laminaattilattian valmistajia ja tuotemerkkejä.

Pergo

Pergo on tunnettu laadukkaista laminaatti-, vinyyli- ja puulattioistaan. Heidän lattiansa ovat näyttäviä, erittäin kestäviä ja helppoja asentaa. Pergon valikoimasta löytyy monia erilaisia parketti-, vinyyli- ja laminaattilattioita, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.

K-Rauta

K-Rauta tarjoaa laajan valikoiman laminaattilattioita eri väreissä ja kuoseissa. Heidän valikoimassaan on laminaatteja markkinoiden suosituimmilta brändeiltä, kuten Cello ja Egger. K-Raudasta löytyy laminaattilattioita niin koti- kuin julkisiinkin tiloihin.

Formica Group

Formica Group on yksi maailman johtavista koristelaminaattien valmistajista. Heidän laminaattinsa valmistetaan luonnollisesta, vastuullisesti hankitusta paperista. Formica-laminaatit ovat kestäviä ja sopivat moniin eri käyttökohteisiin, kuten keittiöihin, sairaaloihin, kouluihin, hotelleihin, toimistoihin ja ravintoloihin.

Netrauta

Netrauta tarjoaa laajan valikoiman laminaattilattioita eri väreissä, kuoseissa ja käyttöluokissa. Heidän valikoimastaan löytyy laminaatteja moniin eri tiloihin, ja asennus on usein helppoa ja nopeaa.

Karitma Lattiat

Karitma Lattiat tarjoaa tyylikkäitä laminaattilattioita eri väreissä ja kuoseissa. Heidän valikoimastaan löytyy laminaatteja niin koti- kuin julkisiinkin tiloihin.

Orient Occident

Orient Occident tarjoaa laajan valikoiman laminaattilattioita eri väreissä ja kuoseissa. Heidän laminaattinsa ovat kestäviä ja helppoja asentaa, ja ne sopivat hyvin kaikkiin kuiviin tiloihin sekä lattialämmityksen päälle.

Hartman

Hartman tarjoaa monipuolisen valikoiman laminaattilattioita eri väreissä ja kuoseissa. Heidän laminaattinsa ovat kestäviä, helppoja puhdistaa ja nopeita asentaa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä laminaattilattian valmistajista ja tuotemerkeistä. Valitessasi laminaattilattiaa, on tärkeää ottaa huomioon lattian käyttötarkoitus, väri, kuosi ja käyttöluokka. Vertaile eri valmistajien ja tuotemerkkien tarjontaa löytääksesi juuri sinulle sopivan laminaattilattian.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Laminaattilattiat ovat viime vuosikymmeninä yleistyneet suosittuina ja edullisina lattiamateriaaleina kodeissa. Laminaattilattioiden suosion taustalla on useita tekijöitä:

 • Helppous ja nopeus asentaa itse kelluvana lattiana ilman liimausta. Tämä tekee laminaatista sopivan vaihtoehdon kotiremontteihin.

 • Kohtuullinen hinta verrattuna esimerkiksi parkettiin. Laminaatin hinta on tyypillisesti 10-30 €/m2.

 • Kestävyys ja helppohoitoisuus. Laminaatti kestää hyvin kulutusta ja on helppo pitää puhtaana.

 • Monipuoliset väri- ja kuosisovellukset jäljittelevät aidon puun ulkonäköä.

Laminaattilattioilla on kuitenkin myös heikkouksia, jotka tulee tiedostaa ennen valintaa:

 • Kosteudenkestävyys on heikompi kuin parketilla tai vinyylilankulla. Laminaatti ei sovellu märkätiloihin.

 • Askeläänet kuuluvat herkemmin kuin parketissa tai vinyylissä. Äänieristykseen on kiinnitettävä huomiota.

 • Lämmönjohtavuus on heikko, lattia voi tuntua kylmältä.

 • Ei sovi lattialämmityksen kanssa hyvin.

Kaiken kaikkiaan laminaatti on hyvä vaihtoehto edulliseksi ja helposti asennettavaksi lattiamateriaaliksi erityisesti olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin. Laminaatin heikkoudet tulee kuitenkin tiedostaa etukäteen, ja valita tarkoitukseen sopiva laminaattilaatu. Oikein asennettuna ja hoidettuna laminaatti kestää käytössä hyvin.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy