Tunnista ja korjaa lattioiden vauriot oikein

Kirjaudu

Lattioiden korjaus - vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Lue kattava opas lattioiden vaurioiden tunnistamiseen ja korjaamiseen. Artikkeli auttaa valitsemaan oikeat korjausmenetelmät eri lattiatyypeille.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
  • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
  • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Milloin lattia kannattaa korjata ja milloin uusia
Yleisimmät lattioiden vauriotyypit
Lattioiden korjausmenetelmät
Eri lattiatyyppien korjaus
Lattian korjauksen vaiheet

Milloin lattia kannattaa korjata ja milloin uusia

Lattian korjaaminen

Lattian korjaaminen on usein järkevää, jos lattiamateriaali on puuta, kuten lankku- tai parkettilattiat. Puulattiat ovat useimmissa tapauksissa hiottavissa uudenveroisiksi, jopa jos ne ovat vuosien saatossa kuluneet tai vaurioituneet. Kunnostaminen on erittäin ekologinen tapa päivittää lattia, ja se voi olla kannattavaa, vaikka lattiassa olisi pieniä vaurioita, kuten vesivahinko tai kalustemuutoksista johtuvia jälkiä.

Puulattian kunnostaminen

Puulattian kunnostaminen on mahdollista, jos sen pintamateriaali on puuta. Tällaisia lattioita ovat lauta- ja lankkulattiat sekä parkettilattiat. Hionnan jälkeen lattiaan voi valita uuden ulkoasun laajasta pintakäsittelyiden joukosta. Auringonpolttama parketti päivittyy valkokuultolakkauksella tähän päivään. Aiempi käsittely ei ole este uusille pintakäsittelyille. Lattian sävyn ja kiiltoasteen voi valita vapaasti. Parkettilattian voi hioa useita kertoja. Jopa 40-vuotiaat parkettilattiat ovat edelleen kunnostettavia.

Lattian uusiminen

Toisaalta, lattian uusiminen voi olla järkevää, jos vanha materiaali on irronnut alustastaan tai rakenne on vaurioitunut. Uuden lattian asentaminen voi olla odotettua nopeampi ja edullisempi projekti, ja se voi nostaa koko kodin arvoa ja mukavuutta. Uudella lattialla voit päivittää kotisi ilmeen täydellisesti, ja lattiamateriaalin vaihtaminen voi lisätä mukavuutta ja kotieläintalouksissa kulutuksen kestoa.

Lattian uusimisen hinta

Lattiaremontin hinta on keskimäärin 400 € - 13 000 € välillä. Hintahaarukka on suuri, sillä siihen vaikuttaa moni seikka. Isoin lattiaremontin hintaan vaikuttava tekijä on toki lattian pinta-ala, mutta tämän lisäksi hintaan vaikuttaa esimerkiksi valittu lattiamateriaali, lattian muoto, sekä mahdolliset purkutyöt.

Yleisimmät lattioiden vauriotyypit

Kosteusvauriot

Kosteusvauriot ovat yleisiä lattiavaurioita, jotka voivat johtua esimerkiksi puutteellisesta kosteudeneristyksestä tai rakennuksen kosteushallinnasta. Kosteusvauriot voivat aiheuttaa lattian rakenteiden heikkenemistä ja homeen kasvua.

Halkeamat

Halkeamat ovat yleisin maanvaraisten lattioiden vauriotyyppi. Ne voivat johtua monista syistä, kuten betonimassan ominaisuuksista, valuolosuhteista ja työvirheistä. Halkeilua voidaan hallita muun muassa raudoituksella, betonin ominaisuuksilla ja huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella.

Kulumat

Kulumat ovat tyypillisiä lattiavaurioita, erityisesti julkisissa tiloissa ja teollisuuslaitoksissa, joissa lattiat altistuvat suurille rasituksille. Kulumisen ehkäisemiseksi lattian suunnitteluvaiheessa määritellään kulutuskestävyys, joka määräytyy lattian käytön mukaan.

Narina

Narina on yleinen ongelma puulattioissa. Se johtuu usein lattian ja alusrakenteen välisestä liikkeestä tai lattialautojen välisestä kitkasta. Narinan ehkäisemiseksi on tärkeää, että lattian asennus on tehty oikein ja että lattia on riittävästi tuettu.

Homevauriot

Homevauriot ovat vakavia lattiavaurioita, jotka johtuvat usein kosteusvaurioista. Homeen kasvu voi aiheuttaa terveysongelmia ja vaatii usein laajamittaisia korjaustoimenpiteitä.

Betonilattian kutistuminen

Betonilattian kutistuminen on yleinen ongelma, joka voi johtaa halkeiluun. Kutistuminen johtuu betonin kuivumisesta ja lämpötilan vaihteluista.

Lattian pinnan epätasaisuus

Lattian pinnan epätasaisuus voi johtua monista tekijöistä, kuten betonin levityksestä ja tiivistyksestä, alustan tasaisuudesta tai lattian kutistumisliikkeistä.

Lattian värjäytyminen

Lattian värjäytyminen on yleinen ongelma, joka voi johtua esimerkiksi liuottimista, öljystä tai muista kemikaaleista. Värjäytymisen ehkäisemiseksi on tärkeää valita oikea lattiamateriaali ja suojata lattia asianmukaisesti.

Lattian pakkasenkestävyys

Pakkasenkestävyys on tärkeä tekijä erityisesti kylmissä ja kosteissa tiloissa. Pakkasenkestävyyden puute voi johtaa lattian rakenteiden vaurioitumiseen.

Lattioiden korjausmenetelmät

Pintakäsittelyn uusiminen (hionta, maalaus, lakkaus)

Parketin hionta on yksi yleisimmistä lattioiden korjausmenetelmistä. Hionnalla voidaan poistaa syvemmätkin naarmut, kulumat, kellastumat ja sävyerot lattian pinnasta. Hionnan jälkeen parketti pintakäsitellään uudelleen, jolla palautetaan lattian alkuperäinen kauneus. Pintakäsittelyaineet levitetään tasaisesti lattian pintaan muutamaan kertaan riippuen käsittelyaineesta, ja annetaan kuivua muutaman päivän. Tyypillisiä lattian pintakäsittelyvaihtoehtoja ovat esimerkiksi öljy, öljylakka, vesiohenteinen lakka ja maali, joista kaikki jättävät erilaisen tuntuman ja sävyn lattian pintaan.

Yksittäisten lautojen vaihto

Joskus yksittäinen lauta saattaa olla rikki, vaikka muut ovat hyvässä kunnossa. Tällöin lauta voidaan vaihtaa uuteen. Ennen yksittäisen laudan irrottamista on selvitettävä, kummalla puolella lautaa naaraspuoli on. Urospontti sahataan poikki, jolloin yksittäin lauta pystytään irrottamaan. Rikkinäinen lauta nostetaan varovasti pois paikaltaan tukemalla sorkkarauta näihin ruuveihin. Uusi lauta asetetaan paikalleen ja kiinnitetään ruuveilla.

Osittainen uusiminen (vaurioituneiden kohtien korjaus)

Osittainen uusiminen on mahdollista, jos vaurio on paikallinen. Esimerkiksi, jos lattialämmitysmaton alla oleva laatoitus on vaurioitunut, voidaan vaurioitunut alue korjata. Tämä vaatii kuitenkin ammattitaitoa ja oikeanlaisia materiaaleja, jotta korjaus saadaan kestäväksi ja toimivaksi.

Kokonaisvaltainen uusiminen

Kokonaisvaltainen uusiminen on tarpeen, jos lattia on laajasti vaurioitunut tai kulunut. Tällöin vanha lattia poistetaan kokonaan ja tilalle asennetaan uusi. Kokonaisvaltainen uusiminen on työläs ja kallis prosessi, mutta se antaa lattialle uuden elämän ja parantaa huomattavasti sen ulkonäköä ja kestävyyttä.

Huomioitavaa

On tärkeää muistaa, että lattioiden korjausmenetelmät voivat vaihdella lattiamateriaalin ja vaurion laajuuden mukaan. Lisäksi on suositeltavaa käyttää ammattilaista lattioiden korjaustöissä, jotta lopputulos on kestävä ja esteettisesti miellyttävä.

Eri lattiatyyppien korjaus

Puulattiat

Puulattiat, kuten parketti- ja lautalattiat, ovat suosittuja niiden lämpimän ulkonäön ja luonnollisen tuntuman vuoksi. Puulattioiden korjaus voi sisältää hionnan, lakkaamisen tai maalaamisen, jolla voidaan palauttaa lattian alkuperäinen kauneus. Joskus yksittäinen lauta saattaa olla rikki, vaikka muut ovat hyvässä kunnossa. Tällöin lauta voidaan vaihtaa uuteen.

Parketit

Parkettilattiat voidaan yleensä hioa ja pintakäsitellä uudelleen, jolloin ne saadaan näyttämään uudenveroisilta. Hionnan jälkeen parkettiin voi valita uuden ulkoasun laajasta pintakäsittelyiden joukosta.

Lautalattiat

Lautalattiat voidaan myös hioa ja pintakäsitellä uudelleen. Jos lattia narisee, ongelma saattaa johtua lattian ja alusrakenteen välisestä liikkeestä tai lattialautojen välisestä kitkasta.

Muovilattiat

Muovilattiat, kuten vinyylilattiat ja laminaatit, ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Muovilattian korjaus voi sisältää vaurioituneiden laattojen tai paneelien vaihdon. Jos lattia on laajasti vaurioitunut, se voidaan joutua uusimaan kokonaan.

Vinyylilattiat

Vinyylilattiat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Vaurioituneet vinyylilaatat voidaan yleensä vaihtaa uusiin. Jos vinyylilattia on laajasti vaurioitunut, se voidaan joutua uusimaan kokonaan.

Laminaatit

Laminaattilattiat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Vaurioituneet laminaattipaneelit voidaan yleensä vaihtaa uusiin. Jos laminaattilattia on laajasti vaurioitunut, se voidaan joutua uusimaan kokonaan.

Kivilattiat

Kivilattiat, kuten laatta- ja marmorilattiat, ovat kestäviä ja tyylikkäitä. Kivilattian korjaus voi sisältää vaurioituneiden laattojen vaihdon tai lattian hionnan ja kiillotuksen.

Laattalattiat

Laattalattiat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Vaurioituneet laatat voidaan yleensä vaihtaa uusiin. Jos laattalattia on laajasti vaurioitunut, se voidaan joutua uusimaan kokonaan.

Marmorilattiat

Marmorilattiat ovat tyylikkäitä ja kestäviä. Marmorilattian korjaus voi sisältää vaurioituneiden laattojen vaihdon tai lattian hionnan ja kiillotuksen.

Betonilattiat

Betonilattiat ovat kestäviä ja monikäyttöisiä. Betonilattian korjaus voi sisältää halkeamien paikkauksen, lattian hionnan tai pintakäsittelyn uusimisen.

Lattian korjauksen vaiheet

Vaurioiden kartoitus ja syiden selvittäminen

Ennen lattian korjaamista on tärkeää kartoittaa vauriot ja selvittää niiden syyt. Tämä voi sisältää visuaalisen tarkastuksen, kosteusmittauksen ja rakenteiden tutkimisen. Syiden selvittäminen auttaa valitsemaan oikean korjausmenetelmän ja estämään vaurioiden toistumisen.

Korjaustavan valinta

Kun vauriot ja niiden syyt on selvitetty, voidaan valita sopiva korjaustapa. Korjaustavan valinta riippuu lattiamateriaalista, vaurion laajuudesta ja korjaustyön tavoitteista. Esimerkiksi puulattian kohdalla voidaan valita hionta ja pintakäsittelyn uusiminen, kun taas betonilattian kohdalla voidaan valita halkeamien paikkaus tai pintakäsittelyn uusiminen.

Vanhan pintamateriaalin poisto

Jos lattian pintamateriaali on vaurioitunut tai kulunut, se tulee poistaa ennen korjaustyön aloittamista. Pintamateriaalin poisto voi sisältää hionnan, maalin tai lakan poiston tai vaurioituneiden laattojen irrottamisen.

Alustan kunnostus ja tasoitus

Kun vanha pintamateriaali on poistettu, alusta tulee kunnostaa ja tasoittaa. Tämä voi sisältää betonin paikkauksen, alustan puhdistamisen tai tasoitusmassan levittämisen. Alustan kunnostus ja tasoitus varmistavat, että uusi pintamateriaali asettuu tasaisesti ja kestää käyttöä.

Uuden pintamateriaalin asennus

Uuden pintamateriaalin asennus alkaa, kun alusta on kunnostettu ja tasoitettu. Pintamateriaalin valinta riippuu lattiatyypistä ja korjaustyön tavoitteista. Esimerkiksi puulattialle voidaan asentaa uusi parketti tai lautalattia, kun taas betonilattialle voidaan levittää pintakäsittely tai asentaa laatta- tai muovilattia.

Viimeistelytyöt

Lattian korjauksen viimeistelytyöt voivat sisältää pintakäsittelyn levittämisen, saumojen tiivistämisen tai listojen asentamisen. Viimeistelytyöt varmistavat, että lattia näyttää siistiltä ja kestää käyttöä.

Kun kaikki vaiheet on suoritettu, lattian korjaus on valmis. On tärkeää muistaa, että lattioiden korjausmenetelmät voivat vaihdella lattiamateriaalin ja vaurion laajuuden mukaan. Lisäksi on suositeltavaa käyttää ammattilaista lattioiden korjaustöissä, jotta lopputulos on kestävä ja esteettisesti miellyttävä.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy