Opas Lattian Lakkaamiseen: Näin hoituu lattian lakkaus

Kirjaudu

Parhaat Vinkit Lattian Lakkaamiseen | OmaUrakka

Opas lattian lakkaamiseen kattaa kaiken tarvittavan tiedon lattian lakkausprojektin toteuttamiseen. Sisältää tietoa lattian valmistelusta, lakan valinnasta, lakkauksen toteutuksesta ja lattian huollosta. Opi kuinka lakata lattia itse tai milloin on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Milloin lattia kannattaa lakata?
Lattian lakkausmateriaalit
Valmistelutyöt
Lakan valinta
Lakkauksen toteutus
Ammattilaisen käyttö ja kustannukset

Milloin lattia kannattaa lakata?

Lattian kunnon arviointi

Ensimmäinen askel lattian lakkauksen suunnittelussa on lattian nykyisen kunnon arviointi. Tarkista lattia huolellisesti merkkien varalta, jotka viittaavat siihen, että lattia saattaa tarvita lakkauksen:

 • Kulumajäljet: Jos lattia on kulunut tai naarmuuntunut, se saattaa tarvita uuden lakkakerroksen.
 • Värin haalistuminen: Jos lattian väri on haalistunut tai muuttunut ajan myötä, lattian lakkaaminen voi palauttaa sen alkuperäisen ulkonäön.
 • Lakan lohkeilu tai kuplinta: Jos lattian lakka on alkanut lohkeilla tai kuplia, se on merkki siitä, että lattia tarvitsee uuden lakkakerroksen.

Lattian lakkauksen ajoitus

Lattian lakkauksen ajoitus riippuu useista tekijöistä, kuten lattian materiaalista, käytöstä ja yleisestä kunnosta. Tässä on joitakin yleisiä suosituksia:

 • Puulattiat: Puulattiat tulisi yleensä lakata uudelleen noin 5-10 vuoden välein, mutta tämä voi vaihdella lattian käytön ja kulumisen mukaan.
 • Betonilattiat: Betonilattiat voivat kestää pidempään ilman lakkauksen uusimista, mutta ne saattavat tarvita uuden lakkakerroksen, jos ne ovat alttiina raskaalle liikenteelle tai kosteudelle.

Lattian lakkausmateriaalit

Lattian lakkausmateriaalit vaihtelevat lattian materiaalin mukaan. Tässä käsitellään kahta yleisintä lattiamateriaalia: puuta ja betonia.

Puulattian lakkaus

Puulattian lakkaus suojaa lattiaa kulumiselta, naarmuilta ja kosteudelta. Puulattian lakkausmateriaalit voidaan jakaa kahteen päätyyppiin:

 1. Vesiohenteiset lakat: Vesiohenteiset lakat ovat ympäristöystävällisiä ja niillä on vähäinen haju. Ne kuivuvat nopeasti, mutta saattavat vaatia useamman kerroksen saavuttaakseen halutun suojan ja kiillon.

 2. Liuotinpohjaiset lakat: Liuotinpohjaiset lakat tarjoavat erinomaisen suojan ja kestävyyden. Ne kuitenkin kuivuvat hitaammin ja niillä on voimakkaampi haju.

Betonilattian lakkaus

Betonilattian lakkaus suojaa lattiaa kosteudelta, kemikaaleilta ja mekaaniselta rasitukselta. Betonilattian lakkausmateriaalit voidaan jakaa kahteen päätyyppiin:

 1. Epoksilakat: Epoksilakat tarjoavat erinomaisen suojan ja kestävyyden. Ne ovat kuitenkin kalliimpia ja niiden levittäminen vaatii erityistä huolellisuutta.

 2. Akryylilakat: Akryylilakat ovat edullisempia ja helpompia levittää. Ne eivät kuitenkaan tarjoa yhtä hyvää suojaa kuin epoksilakat.

Valitessasi lattian lakkausmateriaalia, on tärkeää ottaa huomioon lattian materiaali, käyttö ja ympäristö. Ammattilainen voi auttaa sinua valitsemaan oikean lakan lattiallesi.

Valmistelutyöt

Valmistelutyöt ovat tärkeä osa lattian lakkauksen prosessia. Ne varmistavat, että lattia on puhdas, tasainen ja valmis uuden lakan levittämiseen.

Vanhan lakan tai maalin poisto

Vanhan lakan tai maalin poistaminen on ensimmäinen askel lattian valmistelussa. Tämä voidaan tehdä käyttämällä lakanpoistoainetta tai hiomakonetta. On tärkeää käyttää suojavarusteita, kuten suojalaseja ja hengityssuojainta, tässä vaiheessa.

 1. Lakanpoistoaine: Levitä lakanpoistoainetta ohjeiden mukaan ja anna sen vaikuttaa. Kun lakanpoistoaine on tehnyt tehtävänsä, vanha lakka tai maali voidaan kaapia pois.

 2. Hiomakone: Hiomakoneella voidaan poistaa vanha lakka tai maali tehokkaasti. Tämä menetelmä voi kuitenkin olla aikaa vievä ja pölyinen.

Lattian puhdistus ja hionta

Lattian puhdistus ja hionta ovat seuraavat askeleet lattian valmistelussa. Ne varmistavat, että lattia on puhdas ja tasainen ennen lakan levittämistä.

 1. Puhdistus: Puhdista lattia huolellisesti imuroimalla tai pyyhkimällä. Varmista, että kaikki pöly, lika ja roskat on poistettu.

 2. Hionta: Hio lattia hiomakoneella tai hiekkapaperilla. Hionta poistaa pienet epätasaisuudet ja tekee lattiasta sileän. Muista suojata silmäsi ja hengityksesi hiontapölyltä.

Valmistelutyöt ovat tärkeä osa lattian lakkauksen prosessia. Ne varmistavat, että lattia on parhaassa mahdollisessa kunnossa ennen uuden lakan levittämistä. Jos et ole varma, kuinka tehdä nämä tehtävät, harkitse ammattilaisen palkkaamista.

Lakan valinta

Lakan valinta on tärkeä osa lattian lakkauksen prosessia. Lakan tyyppi vaikuttaa lattian ulkonäköön, kestävyyteen ja huollettavuuteen. Tässä käsitellään kolmea keskeistä tekijää lakan valinnassa: lakan tyyppi, kiiltoaste ja ympäristövaikutukset.

Vesiohenteiset lakat

Vesiohenteiset lakat ovat ympäristöystävällisiä ja niillä on vähäinen haju. Ne kuivuvat nopeasti, mutta saattavat vaatia useamman kerroksen saavuttaakseen halutun suojan ja kiillon. Vesiohenteiset lakat ovat hyvä valinta, jos haluat minimoida lakkauksen ympäristövaikutukset ja hajuhaitat.

Liuotinpohjaiset lakat

Liuotinpohjaiset lakat tarjoavat erinomaisen suojan ja kestävyyden. Ne kuitenkin kuivuvat hitaammin ja niillä on voimakkaampi haju. Liuotinpohjaiset lakat ovat hyvä valinta, jos haluat parasta mahdollista suojaa ja kestävyyttä, ja sinulla on mahdollisuus tuulettaa tilaa hyvin lakkauksen aikana ja sen jälkeen.

Kiiltoasteen valinta

Lakan kiiltoaste vaikuttaa lattian ulkonäköön. Kiiltoasteita on useita, kuten matta, puolimatta, puolikiiltävä ja kiiltävä. Mattapintainen lakka antaa luonnollisen ja hillityn ilmeen, kun taas kiiltävä lakka korostaa lattian yksityiskohtia ja antaa sille elegantin kiillon. Kiiltoasteen valinta on pitkälti makuasia, mutta on hyvä huomioida, että korkeakiiltoiset lakat saattavat näyttää naarmut ja kulumajäljet selvemmin kuin mattapintaiset lakat.

Lakan valinta on tärkeä osa lattian lakkauksen prosessia. On tärkeää valita lakka, joka sopii lattian materiaaliin, käyttötarkoitukseen ja omiin mieltymyksiisi. Ammattilainen voi auttaa sinua valitsemaan oikean lakan lattiallesi.

Lakkauksen toteutus

Lakkauksen toteutus on prosessi, jossa lattia saa uuden, suojavan pinnan. Tässä osiossa käsitellään lakan levitystä, kerrosten määrää ja kuivumisaikaa sekä välihiontaa.

Lakan levitys

Lakan levitys voidaan tehdä useilla eri tavoilla, kuten siveltimellä, telalla tai ruiskulla. Valinta riippuu lattian materiaalista, lakan tyypistä ja henkilökohtaisista mieltymyksistä.

 • Lasta: Lasta mahdollistaa lakan levittämisen tasaisesti ja hallitusti.
 • Tela: Tela on tehokas ja nopea tapa levittää lakkaa suurille alueille. Telalla levitys vaatii jonkin verran taitoa, jotta lopputulos on tasainen ja siisti.
 • Ruisku: Ruiskulla lakan levittäminen on nopeaa ja tehokasta, mutta se vaatii erityistä suojavarustusta ja hyvää ilmanvaihtoa.

Kerrosten määrä ja kuivumisaika

Lakan kerrosten määrä ja kuivumisaika riippuvat lakan tyypistä. Yleensä lattiaan levitetään 2-3 kerrosta lakkaa. Jokaisen kerroksen jälkeen lattian annetaan kuivua ohjeiden mukaisesti. Kuivumisaika voi vaihdella muutamasta tunnista useisiin päiviin lakan tyypistä ja olosuhteista riippuen.

Välihionta

Välihionta tehdään jokaisen lakkakerroksen jälkeen. Se poistaa pienet epätasaisuudet ja parantaa seuraavan lakkakerroksen tarttuvuutta. Välihionta tehdään hienolla hiekkapaperilla tai hiomakoneella, ja sen jälkeen lattia puhdistetaan huolellisesti ennen seuraavan lakkakerroksen levittämistä.

Lakkauksen toteutus on tärkeä osa lattian lakkauksen prosessia. Se vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta, jotta lopputulos on siisti ja kestävä. Jos et ole varma, kuinka tehdä nämä tehtävät, harkitse ammattilaisen palkkaamista.

Ammattilaisen käyttö ja kustannukset

Ammattilaisen käyttö lattian lakkauksessa voi olla hyvä vaihtoehto, jos et ole varma omista taidoistasi tai jos sinulla ei ole aikaa tai halua tehdä työtä itse. Ammattilainen osaa arvioida lattian kunnon, valita oikean lakan ja levittää sen tasaisesti ja siististi. Tässä osiossa käsitellään ammattilaisen käytön hyötyjä ja kustannuksia.

Ammattilaisen käytön hyödyt

Ammattilaisen käyttöön on useita hyötyjä:

 • Laatu: Ammattilainen osaa tehdä työn laadukkaasti ja huolellisesti, mikä varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.
 • Aika: Ammattilainen tekee työn nopeasti ja tehokkaasti, joten sinun ei tarvitse käyttää aikaasi lattian lakkaukseen.
 • Neuvonta: Ammattilainen osaa neuvoa sinua lakan valinnassa ja lattian hoidossa.

Kustannukset

Ammattilaisen käyttöön liittyy kustannuksia, jotka riippuvat useista tekijöistä, kuten lattian koosta, lakan tyypistä ja työn monimutkaisuudesta. Kustannukset voivat vaihdella suuresti, joten on suositeltavaa pyytää useita tarjouksia ja vertailla niitä.

Muista, että halvin tarjous ei välttämättä ole paras. On tärkeää ottaa huomioon myös ammattilaisen kokemus, suositukset ja työn laatu.

Ammattilaisen käyttö lattian lakkauksessa on investointi, joka voi maksaa itsensä takaisin lattian pitkäikäisyyden ja hyvän ulkonäön muodossa.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy