Lattian Hionta ja Lakkaus: Onnistu kerralla

Kirjaudu

Lattian Hionta ja Lakkaus: Kattava Opas

Tässä kattavassa oppaassa käydään läpi lattian hionnan ja lakkaamisen prosessi, tarvittavat työkalut ja materiaalit, työvaiheet, hinta ja kustannukset sekä ammattilaisen palkkaamisen ja itse tekemisen vertailu. Opas tarjoaa kaiken tarvittavan tiedon lattian hionnasta ja lakkaamisesta.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Voiko lattian hiomisen ja lakkauksen tehdä itse?
Tarvittavat työkalut ja materiaalit
Lattian hionnan vaiheet
Lattian puhdistus ennen lakkausta
Lattian lakkaus
Sävytys ja erikoiskäsittelyt
Lattian kuivuminen ja jälkihoito
Ammattilaisen palkkaaminen vs. itse tekeminen

Voiko lattian hiomisen ja lakkauksen tehdä itse?

Kyllä, lattian hiomisen ja lakkauksen voi tehdä itse kotona, jos on tarvittavat työvälineet ja osaamista. Jos olet tekemässä ensimäistä kertaa lattian hiontaa ja lakkausta kannattaa aiheeseen tutustua riittävästi, jotta lopputulos on halutunlainen. Tältä sivulta löydät vinkkejä aiheesta.

Säästöt

Itse tehtynä voit säästää satoja euroja verrattuna ammattilaisen palkkaamiseen. Lattian materiaalien ostalta neliöhinnaksi tulee tyypillisesti 10-20 euroa, työn osuus on samaa luokkaa ellei jopa enemmän, joten esimerkiksi yksiön lattian hionnassa ja lakkauksessa voit säästää jopa 400 euroa.

Lattian hionnassa ja lakkauksessa voi siis säästää huomattavasti tekemällä työn itse, jos vain on tarvittava osaaminen ja aikaa projektiin. Ammattilaisen palkkaaminen on kuitenkin suositeltavaa, jos ei ole mitään kokemusta vastaavista töistä.

Tarvittavat työkalut ja materiaalit

Lattian hionta ja lakkaus vaativat erityisiä työkaluja ja materiaaleja. Tässä on luettelo tarvittavista välineistä:

Hiontakoneet

Hiontakone on välttämätön työkalu lattian hiontaan. On olemassa erilaisia hiontakoneita, jotka sopivat eri tarkoituksiin:

 1. Ristihiomakone: Tämä on yleisin hiontakone, jota käytetään lattioiden hiontaan. Se on tehokas ja monipuolinen työkalu, joka sopii useimpiin lattiapintoihin.
 2. Lattianhiomakone: Tämä on erityisesti lattioiden hiontaan suunniteltu kone. Se on raskaampi ja tehokkaampi kuin ristihiomakone, ja se sopii erityisesti suurten lattiapintojen hiontaan.
 3. Kulmahiomakone: Tätä käytetään yleensä pienempiin ja vaikeapääsyisiin kohtiin, kuten nurkkiin ja reunoille.

Hiomapaperit

Hiomapaperit ovat välttämättömiä lattian hiontaan. Ne tulevat eri karkeuksissa, ja niitä käytetään eri vaiheissa hiontaprosessia:

 • Karkea hiomapaperi (40-60 karkeus): Tätä käytetään aluksi poistamaan vanha lakka ja tasoittamaan suuremmat epätasaisuudet.
 • Keskikarkea hiomapaperi (80-120 karkeus): Tätä käytetään karkean hionnan jälkeen tasoittamaan pienemmät epätasaisuudet.
 • Hieno hiomapaperi (150+ karkeus): Tätä käytetään viimeistelyhiontaan ennen lakkauksen aloittamista.

Lakat ja pintakäsittelyaineet

Lakkaus suojaa lattiaa ja antaa sille kauniin viimeistelyn. On olemassa erilaisia lakkatyyppejä, jotka sopivat eri tarkoituksiin:

 • Polyuretaanilakka: Tämä on yleisin lattialakka. Se on kestävä ja helppo levittää, ja se antaa lattialle kiiltävän pinnan.
 • Vesiohenteinen lakka: Tämä on ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Se on hajuton ja kuivuu nopeasti, mutta se ei ole yhtä kestävä kuin polyuretaanilakka.
 • Öljy: Tämä antaa lattialle luonnollisen ja mattapintaisen viimeistelyn. Se ei kuitenkaan suojaa lattiaa yhtä hyvin kuin lakat.

Muista, että lattian hionta ja lakkaus vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta. Jos et ole varma omista taidoistasi, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lattian hionnan vaiheet

Lattian hionta on prosessi, jossa lattian pintaa käsitellään hiomakoneilla ja hiomapapereilla. Tämä prosessi on tärkeä osa lattian kunnostusta ja huoltoa, ja se auttaa poistamaan kolot, naarmut ja muut käytön jäljet lattiapinnasta. Lattian hionta voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

Karkea hionta

Karkea hionta on hiontaprosessin ensimmäinen vaihe. Tässä vaiheessa lattian pintaa käsitellään karkealla hiomapaperilla, joka poistaa vanhan lakan, maalin tai vahan ja tasoittaa lattian pintaa. Karkea hionta tehdään yleensä painavalla (60-80kg) rumpuhiomakoneella vinottain kahteen suuntaa, jotta pinta saadaan pysymään tasaisena.

Hieno hionta

Hieno hionta on seuraava vaihe karkean hionnan jälkeen. Tässä vaiheessa käytetään hienompaa hiomapaperia, joka tekee lattian pinnasta sileän ja kiiltävän. Hionnan loppua kohdin hiomapaperin karkeutta vaihdetaan pienempään halutun lopputuloksen saamiseksi.

Nurkkien ja reunojen hionta

Nurkkien ja reunojen hionta on tärkeä osa lattian hiontaprosessia. Tämä vaihe suoritetaan yleensä epäkeskohiomakoneella eli käsikäyttöisellä hiomakoneella, joka pääsee hankaliin kohtiin, joihin suuremmat koneet eivät mahdu. Reuna-alueet hiotaan pienemmällä pyörötasohiomakoneella, jolla päästään seinän viereen asti.

Lattian puhdistus ja valmistelu pintakäsittelyä varten

Hionnan jälkeen lattia imuroidaan ja pyyhitään kostealla liinalla puhtaaksi. Tämä vaihe on tärkeä, sillä se varmistaa, että lattia on valmis pintakäsittelyä varten.

Pintakäsittely

Viimeinen vaihe lattian hiontaprosessissa on pintakäsittely. Tämä voi olla esimerkiksi lakan tai öljyn levittäminen lattian pinnalle. Pintakäsittely auttaa suojaamaan lattiaa ja antaa sille kauniin ja kestävän pinnan.

On tärkeää huomata, että lattian hionta on työläs prosessi, joka vaatii tiettyä osaamista ja oikeanlaisia työkaluja. Vaikka lattian hionta omatoimisena saattaa tuntua houkuttelevalta säästökeinolta, on tärkeää harkita, onko parempi tehdä parketin hionta itse vai tilata ammattilainen.

Lattian puhdistus ennen lakkausta

Puhdistusprosessi

 1. Irtonaisen aineksen poisto: Puhdista pinnat esimerkiksi pölyharjalla tai pölynimurilla. Poista pöly ja muu irtonainen aines.
 2. Kostutus: Kostuta puupinta ennen jatkotoimenpiteitä.
 3. Lattian tarkistus: Ennen kuin aloitat puulattian puhdistuksen, tarkista, miten lattia on käsitelty. Tämä voi vaikuttaa puhdistusprosessiin.
 4. Puhdistusaineen valinta: Käytä neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Esimerkiksi yleispuhdistusainetta tai käsiastianpesuaineliuosta.

Huomioitavaa puhdistuksessa

 • Älä seisota vettä lattialla missään vaiheessa.
 • Jos lattia on öljytty tai vahattu, se on öljyttävä tai vahattava uudelleen säännöllisin väliajoin puun suojelemiseksi ja alkuperäisen kiillon säilyttämiseksi.
 • Säännöllisen puhdistuksen lisäksi sinun olisi hyvä kiillottaa puulattiat noin kahdesti vuodessa. Kiillotus poistaa pieniä kolhuja ja naarmuja ilman, että lattiaa tarvitsee hioa täysin ja käsitellä uudelleen.

Puhdistuksen jälkeen

 • Lakan sekoitus: Sekoita lakka huolellisesti ennen käyttöä.
 • Lakan levitys: Lakan levittämiseen käytetään lakkapensseliä tai lyhytkarvaista telaa. Lakkaa voi levittää myös maaliruiskulla, mutta se vaatii taitoa ja oikeat varusteet.
 • Lakan kuivuminen: Lattialakka kuivuu tyypistä riippuen 4–8 tunnissa levittämisestä. Lakka kovettuu kunnolla 3–7 päivässä tyypistä riippuen. Älä aseta vasta lakatulle lattialle painavia esineitä, kunnes lakka on kovettunut.

Erilaisia lattialakkoja

 • Vesipohjainen pohjalakka: Suositellaan hiotuille ja käsittelemättömille puulattioille ennen vesipohjaisen lattialakan levittämistä.
 • Vesipohjainen lakka: Hajuton ja joustava lakka, joka kuivuu nopeasti.
 • Öljypohjainen lakka: Öljypohjainen lakka vetäytyy tasaisesti ja muuttuu erittäin kovaksi ajan myötä.
 • Polyuretaanilakka: Vesipohjainen polyuretaanilakka eli PU- lakka tekee lattian pinnasta kestävän ja joustavan.
 • 2-komponenttinen epoksilakka: Kirkas epoksilakka tekee lattian pinnasta erittäin kestävän.
 • Luistamaton lakka: Tämä vesipohjainen PU-lakka tekee pinnasta karhean ja luistamattoman.

Kiiltoasteet

 • Kiiltävä (kiiltoaste 70–80)
 • Puolikiiltävä (kiiltoaste 50–65)
 • Himmeä (kiiltoaste noin 20)
 • Täyshimmeä (kiiltoaste noin 10) .

Lattian lakkaus

Lattian lakkaus on tärkeä osa lattian kunnostusta. Se suojaa lattiaa kulutukselta ja antaa sille kauniin viimeistelyn. Lakkausprosessiin kuuluu useita vaiheita, ja se vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta.

Lakkausmenetelmät

Lattian lakkaus voidaan tehdä useilla eri menetelmillä:

 1. Pensselillä lakkaus: Tämä on perinteinen tapa levittää lakka. Pensseliä käytetään erityisesti nurkkien ja reunojen lakkauksessa, mutta sitä voidaan käyttää myös koko lattian lakkauksessa.
 2. Telalla lakkaus: Tela on nopeampi ja tehokkaampi tapa levittää lakka suurille pinnoille. Telalla saadaan aikaan tasainen ja sileä lopputulos.
 3. Lastalla lakkaus: Lastalla lakkaus on usein ammattilaisten käyttämä menetelmä, joka vaatii erityistä osaamista.

Lakkauskerrosten määrä

Lattian lakkaus vaatii useita kerroksia lakan saavuttamiseksi parhaan mahdollisen suojan ja viimeistelyn. Yleensä suositellaan vähintään kahta kerrosta, mutta joissakin tapauksissa voidaan tarvita kolme tai jopa neljä kerrosta. Kerrosten määrä riippuu lattian kunnosta, lakan tyypistä ja halutusta lopputuloksesta.

 1. Ensimmäinen kerros: Ensimmäinen kerros on pohjakerros, joka tunkeutuu puuhun ja antaa sille suojan. Tämä kerros annetaan kuivua täysin ennen seuraavan kerroksen levittämistä.
 2. Toinen kerros: Toinen kerros antaa lisäsuojaa ja parantaa lattian ulkonäköä. Tämä kerros annetaan myös kuivua täysin ennen mahdollisen seuraavan kerroksen levittämistä.
 3. Kolmas kerros (tarvittaessa): Kolmas kerros voidaan levittää, jos lattia on erittäin kulunut tai jos halutaan erittäin kiiltävä lopputulos.

Muista, että jokaisen kerroksen tulee kuivua täysin ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Lakan kuivumisaika riippuu lakan tyypistä ja olosuhteista, mutta yleensä se on 4-8 tuntia. Lakan kovettumisaika on yleensä 3-7 päivää. Älä aseta painavia esineitä vasta lakatulle lattialle ennen kuin lakka on täysin kovettunut.

Sävytys ja erikoiskäsittelyt

Lattian sävytys ja erikoiskäsittelyt voivat antaa lattialle ainutlaatuisen ilmeen ja parantaa sen ulkonäköä. Tässä on joitakin yleisiä sävytys- ja erikoiskäsittelyvaihtoehtoja:

Sävytys

Sävytys on prosessi, jossa puulattialle levitetään väriainetta, joka muuttaa sen väriä ja ulkonäköä. Sävytys voidaan tehdä ennen lakkauksen levittämistä, ja se voi antaa lattialle uuden ilmeen. Yleisiä sävytysmenetelmiä ovat:

 1. Puunsävy: Puunsävy on väriaine, joka levitetään puulattialle ja joka antaa sille luonnollisen puun värin. Puunsävyjä on saatavana monissa eri sävyissä, kuten tammi, pyökki, saarni ja mahonki.
 2. Värillinen sävy: Värillinen sävy on väriaine, joka antaa puulattialle erilaisen värin kuin luonnollinen puu. Värillisiä sävyjä on saatavana monissa eri väreissä, kuten harmaa, valkoinen, sininen ja vihreä.

Erikoiskäsittelyt

Erikoiskäsittelyt ovat lattian pintakäsittelyjä, jotka antavat sille erityisen ulkonäön tai suojan. Joitakin yleisiä erikoiskäsittelyjä ovat:

 1. Kuviointi: Kuviointi on prosessi, jossa lattiaan luodaan erilaisia kuvioita tai kuvioita, kuten mosaiikki, parketti tai herringbone. Kuviointi voidaan tehdä ennen lakkauksen levittämistä, ja se voi antaa lattialle ainutlaatuisen ilmeen.
 2. Öljykäsittely: Öljykäsittely on prosessi, jossa puulattialle levitetään öljyä, joka tunkeutuu puuhun ja antaa sille luonnollisen, mattapintaisen viimeistelyn. Öljykäsittely suojaa lattiaa, mutta se ei ole yhtä kestävä kuin lakka.
 3. Vahaus: Vahaus on prosessi, jossa puulattialle levitetään vahaa, joka antaa sille kiiltävän ja suojaavan pinnan. Vahaus suojaa lattiaa, mutta se ei ole yhtä kestävä kuin lakka.

Muista, että sävytys ja erikoiskäsittelyt vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta. Jos et ole varma omista taidoistasi, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lattian kuivuminen ja jälkihoito

Lattian kuivuminen ja jälkihoito ovat tärkeitä vaiheita lattian kunnostusprosessissa. Ne varmistavat, että lattia on valmis käytettäväksi ja että se säilyttää kauniin ulkonäkönsä ja kestävyytensä pitkään.

Lattian kuivuminen

Lattian kuivumisaika riippuu useista tekijöistä, kuten lakan tyypistä, lattian materiaalista ja ympäristön olosuhteista. Yleensä lattian kuivumisaika on seuraava:

 1. Lakan kuivuminen: Lattialakka kuivuu tyypistä riippuen 4–8 tunnissa levittämisestä. Tämä on aika, jonka jälkeen lattiaa voidaan kävellä varovasti.
 2. Lakan kovettuminen: Lakka kovettuu kunnolla 3–7 päivässä tyypistä riippuen. Tämä on aika, jonka jälkeen lattiaa voidaan käyttää normaalisti ja sille voidaan asettaa painavia esineitä.

Jälkihoito

Lattian jälkihoito on tärkeä osa lattian ylläpitoa. Se auttaa säilyttämään lattian ulkonäön ja pidentämään sen käyttöikää. Jälkihoidon perusvaiheet ovat seuraavat:

 1. Säännöllinen puhdistus: Puhdista lattia säännöllisesti pölystä ja liasta. Käytä pehmeää harjaa tai pölynimuria. Vältä veden käyttöä, sillä se voi vahingoittaa lattiaa.
 2. Tahrojen poisto: Poista tahra heti, kun se ilmestyy. Käytä tahranpoistoainetta tai mietoa saippualiuosta. Vältä voimakkaita puhdistusaineita, jotka voivat vahingoittaa lakan pintaa.
 3. Lattian kiillotus: Kiillota lattia säännöllisesti, noin kahdesti vuodessa. Kiillotus poistaa pieniä kolhuja ja naarmuja ja palauttaa lattian kiillon.
 4. Lakan uusiminen: Uusi lattian lakkaus tarvittaessa. Tämä voi olla tarpeen, jos lattia on kulunut tai vaurioitunut, tai jos haluat muuttaa lattian ulkonäköä.

Muista, että lattian hoito ja ylläpito vaativat aikaa ja vaivaa, mutta ne ovat välttämättömiä lattian pitkän käyttöiän ja kauniin ulkonäön säilyttämiseksi.

Ammattilaisen palkkaaminen vs. itse tekeminen

Lattian hionta ja lakkaus ovat tärkeitä toimenpiteitä lattian kunnostamiseksi ja ylläpitämiseksi. Tässä tarkastellaan ammattilaisen palkkaamisen ja itse tekemisen etuja ja haittoja.

Ammattilaisen palkkaaminen

Edut:

 1. Laadunvarmistus: Ammattilainen on koulutettu ja kokenut lattian hionnassa ja lakkauksessa, mikä takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.
 2. Aikaa säästyy: Ammattilainen tekee työn nopeammin ja tehokkaammin kuin aloittelija.
 3. Vähemmän stressiä: Sinun ei tarvitse huolehtia työkalujen hankkimisesta, työn suorittamisesta tai mahdollisista virheistä.

Haitat:

 1. Kustannukset: Ammattilaisen palkkaaminen voi olla kallista, ja se voi lisätä lattian kunnostuksen kokonaiskustannuksia.

Itse tekeminen

Edut:

 1. Kustannussäästöt: Itse tekemällä voit säästää rahaa, koska sinun ei tarvitse maksaa ammattilaiselle.
 2. Opettavainen kokemus: Itse tekemällä opit uusia taitoja ja saat arvokasta kokemusta lattian hionnasta ja lakkauksesta.

Haitat:

 1. Aikaa vievää: Itse tekeminen voi viedä paljon aikaa, erityisesti, jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta tai oikeita työkaluja.
 2. Mahdolliset virheet: Itse tekemällä on suurempi riski virheille, jotka voivat johtaa huonoon lopputulokseen tai lattian vaurioitumiseen.

Johtopäätös

Valinta ammattilaisen palkkaamisen ja itse tekemisen välillä riippuu useista tekijöistä, kuten budjetista, aikataulusta, omasta osaamisesta ja halusta oppia uusia taitoja. Jos sinulla on riittävästi aikaa ja haluat oppia lattian hionnan ja lakkauksen, itse tekeminen voi olla hyvä vaihtoehto. Jos kuitenkin haluat varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen ja välttää mahdolliset virheet, ammattilaisen palkkaaminen on suositeltavaa.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy