Kuinka hiota puulattia: Askel askeleelta

Kirjaudu

Opas puulattian hiontaan: Valmistelut, työkalut, prosessi ja pintakäsittely

Kattava opas puulattian hiontaan. Sisältää tietoa valmisteluista, työkaluista, hiontaprosessista, yleisimmistä virheistä, pintakäsittelystä ja ammattilaisen palkkaamisen.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Milloin lattia kannattaa hioa?
Valmistelut
Työkalut
Hiontaprosessi
Tavallisimmat virheet
Ammattilaisen palkkaaminen

Milloin lattia kannattaa hioa?

Puulattian hionnan merkitys

Puulattian hionta on tärkeä osa lattian ylläpitoa ja huoltoa. Hionta poistaa pintakerroksen, joka on saattanut ajan myötä kulua tai vaurioitua. Tämä paljastaa puun luonnollisen kauneuden ja antaa lattialle uuden elämän. Hionta myös valmistaa lattian pintakäsittelylle, kuten lakkaamiselle tai öljyämiselle, joka suojaa puuta ja pidentää sen käyttöikää.

Lattian hionnan hyödyt

Lattian hionnalla on useita hyötyjä:

 1. Kauneus: Hionta palauttaa lattian alkuperäisen kauneuden ja kirkkauden, poistamalla pintakerroksen, joka on saattanut haalistua tai tummua ajan myötä.
 2. Kestävyys: Hionta poistaa naarmut ja vauriot, jotka voivat heikentää lattian kestävyyttä. Pintakäsittely hionnan jälkeen suojaa puuta ja pidentää sen käyttöikää.
 3. Hygienia: Hionta poistaa pintakerroksen, joka voi kerätä likaa ja bakteereja. Tämä tekee lattiasta puhtaamman ja terveellisemmän.
 4. Arvon säilyminen: Säännöllinen hionta ja huolto auttavat säilyttämään lattian arvon, mikä on tärkeää erityisesti kiinteistön myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Seuraavassa taulukossa on esitetty yleisimmät merkit, jotka viittaavat siihen, että lattia saattaa tarvita hiontaa:

MerkkiSelitys
Naarmut ja kolhutLattia on saattanut vaurioitua esimerkiksi huonekalujen siirtämisen tai lemmikkien kynsien vuoksi.
Haalistunut väriAuringonvalo, liika kosteus tai kemikaalit voivat haalistaa lattian väriä ajan myötä.
Likainen tai tahmea pintaJos lattia tuntuu likaiselta tai tahmealta pesun jälkeen, se saattaa tarvita hiontaa.
Epätasainen pintaLattian pinnan epätasaisuus voi olla merkki siitä, että puu on turvonnut tai kutistunut kosteuden tai lämpötilan vaihteluiden vuoksi.

Lattian hionta on merkittävä projekti, joka vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua. On tärkeää ottaa huomioon lattian kunto, materiaali ja ikä sekä omat taidot ja resurssit ennen hiontaprojektin aloittamista.

Valmistelut

Ennen puulattian hiontaa on tärkeää tehdä huolelliset valmistelut. Tämä sisältää lattian pesun, puhdistuksen ja tarkistuksen sekä mahdollisten korjausten tekemisen.

Lattian pesu ja puhdistus

Ennen hiontaa lattia tulee puhdistaa huolellisesti. Tämä sisältää seuraavat vaiheet:

 1. Imurointi: Imuroi lattia perusteellisesti poistaaksesi pölyn, roskat ja irtolian.
 2. Pyyhintä: Pyyhi lattia kostealla liinalla tai mopilla poistaaksesi pinttyneen lian ja tahmeuden. Käytä mietoa puhdistusainetta, joka sopii puulattialle.
 3. Kuivaus: Anna lattian kuivua kokonaan ennen hionnan aloittamista. Tämä voi kestää useita tunteja tai jopa vuorokauden, riippuen ilmankosteudesta ja lämpötilasta.

Lattian tarkistus ja valmistelu

Kun lattia on puhdas ja kuiva, tarkista sen kunto ja tee tarvittavat korjaukset ennen hiontaa:

 1. Tarkista naulat ja ruuvit: Tarkista, että kaikki naulat ja ruuvit ovat upotettuina puuhun tai poista ne kokonaan. Tämä estää hiomakoneen vaurioitumisen ja naarmujen syntymisen lattiaan.
 2. Korjaa vauriot: Täytä halkeamat, kolot ja muut vauriot sopivalla puutäyteaineella. Anna täyteaineen kuivua ohjeiden mukaisesti ennen hionnan aloittamista.
 3. Tarkista lattian tasaisuus: Tarkista, että lattia on tasainen ja siinä ei ole kohoumia tai painaumia. Tarvittaessa tasoita lattia ennen hiontaa.

Valmisteluvaiheen jälkeen voit aloittaa lattian hionnan valitsemalla sopivat työkalut ja hiomapaperin karkeuden. Huolellinen valmistelu varmistaa, että hiontaprosessi sujuu suunnitelmien mukaan ja lopputulos on tasainen ja kaunis.

Työkalut

Puulattian hiontaan tarvitaan oikeat työkalut. Tämä sisältää hiomakoneen ja hiomapaperin, jotka valitaan lattian koon, kunnon ja materiaalin perusteella.

Hiomakoneiden valinta ja käyttö

Hiomakoneen valinta riippuu lattian koosta ja muodosta. Tässä on yleisimmin käytetyt hiomakoneet:

 1. Rumpuhiomakone: Tehokas työkalu, joka soveltuu suurille, avoimille alueille. Rumpuhiomakone poistaa nopeasti vanhan pintakäsittelyn ja tasoittaa lattian.
 2. Reunahiomakone: Käytetään lattian reunojen ja kulmien hiomiseen, joihin rumpuhiomakone ei yllä. Reunahiomakone on yleensä pienempi ja kevyempi kuin rumpuhiomakone.
 3. Käsihiomakone: Käytetään pienille alueille ja yksityiskohtiin, kuten portaikkoihin tai kaiteisiin.

Hiomakoneen käyttö vaatii taitoa ja huolellisuutta. Noudata aina valmistajan ohjeita ja käytä suojavarusteita, kuten kuulosuojaimia, suojalaseja ja hengityssuojainta.

Hiomapaperin valinta

Hiomapaperin valinta riippuu lattian kunnosta ja siitä, kuinka paljon materiaalia on tarpeen poistaa. Yleensä hionta aloitetaan karkeammalla hiomapaperilla ja siirrytään hienompaan paperiin hiontaprosessin edetessä. Tässä on yleinen ohje hiomapaperin karkeusasteiden valintaan:

 • Karkea (40-60 karkeus): Käytetään, kun on tarpeen poistaa paljon materiaalia, kuten vanhaa pintakäsittelyä tai syviä naarmuja.
 • Keskikarkea (80-120 karkeus): Käytetään lattian tasoittamiseen karkean hionnan jälkeen.
 • Hieno (150-180 karkeus): Käytetään viimeistelyhiontaan ennen pintakäsittelyä.

Muista aina tarkistaa hiomapaperin kunto säännöllisesti hionnan aikana. Vaihda paperi uuteen, kun se alkaa tuntua tylsältä tai tukkoiselta.

Hiontaprosessi

Hiontaprosessi on tärkeä osa puulattian kunnostusta. Se vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta, jotta lopputulos on tasainen ja kaunis.

Reunojen ja nurkkien hiominen

Reunojen ja nurkkien hiominen on yleensä ensimmäinen vaihe hiontaprosessissa. Tähän työhön käytetään yleensä reunahiomakonetta, joka on pienempi ja kevyempi kuin rumpuhiomakone. Reunahiomakoneella pääsee helposti kiinni seinänvierustoihin ja kulmiin, joissa rumpuhiomakone ei yllä. Muista käyttää suojavarusteita, kuten kuulosuojaimia, suojalaseja ja hengityssuojainta, kun käytät hiomakonetta.

Isojen pintojen hiominen

Isojen pintojen hiominen tehdään yleensä rumpuhiomakoneella. Tämä on tehokas työkalu, joka poistaa nopeasti vanhan pintakäsittelyn ja tasoittaa lattian. Rumpuhiomakoneen käyttö vaatii taitoa ja huolellisuutta, joten noudata aina valmistajan ohjeita ja käytä suojavarusteita.

Hionnan vaiheet eri karkeusasteilla

Hiontaprosessi suoritetaan yleensä useassa vaiheessa eri karkeusasteilla. Tässä on yleinen ohje hionnan vaiheista:

 1. Karkea hionta (40-60 karkeus): Tässä vaiheessa poistetaan vanha pintakäsittely ja syvät naarmut. Käytä rumpuhiomakonetta isojen pintojen hiomiseen ja reunahiomakonetta reunojen ja kulmien hiomiseen.
 2. Keskikarkea hionta (80-120 karkeus): Tässä vaiheessa tasoitetaan lattia karkean hionnan jälkeen. Käytä samaa hiomakonetta kuin karkeassa hionnassa.
 3. Hieno hionta (150-180 karkeus): Tämä on viimeinen hiontavaihe ennen pintakäsittelyä. Hieno hionta poistaa pienet naarmut ja jättää lattian sileäksi ja tasaiseksi.

Muista aina tarkistaa hiomapaperin kunto säännöllisesti hionnan aikana. Vaihda paperi uuteen, kun se alkaa tuntua tylsältä tai tukkoiselta.

Tavallisimmat virheet

Puulattian hionnassa voi esiintyä useita yleisiä virheitä, jotka voivat vaikuttaa lopputulokseen. Tässä osiossa käsitellään näitä virheitä ja annetaan vinkkejä niiden välttämiseksi.

Yleiset virheet ja niiden välttäminen

 1. Liian nopea hionta: Hiontaa ei kannata tehdä liian nopeasti, sillä se voi jättää naarmuja ja epätasaisuuksia lattiaan. Käytä hiomakonetta hitaasti ja tasaisesti, jotta lopputulos on sileä ja tasainen.
 2. Liian karkea hiomapaperi: Liian karkea hiomapaperi voi aiheuttaa syviä naarmuja ja vaurioita lattiaan. Aloita hionta karkeammalla hiomapaperilla ja siirry hienompaan paperiin hiontaprosessin edetessä.
 3. Epätasainen hionta: Epätasainen hionta voi johtaa lattian pinnan epätasaisuuteen ja kohoumiin. Tarkista lattian tasaisuus säännöllisesti hionnan aikana ja korjaa mahdolliset epätasaisuudet.
 4. Huonosti valmisteltu lattia: Huonosti puhdistettu tai valmisteltu lattia voi aiheuttaa ongelmia hiontaprosessissa. Varmista, että lattia on puhdas, kuiva ja korjattu ennen hionnan aloittamista.
 5. Hiomakoneen väärä käyttö: Hiomakoneen väärä käyttö voi vaurioittaa sekä konetta että lattiaa. Noudata aina valmistajan ohjeita ja käytä suojavarusteita, kuten kuulosuojaimia, suojalaseja ja hengityssuojainta.

Välttämällä näitä yleisiä virheitä voit varmistaa, että puulattian hiontaprosessi sujuu suunnitelmien mukaan ja lopputulos on tasainen, kaunis ja kestävä.

Ammattilaisen palkkaaminen

Vaikka puulattian hionta on mahdollista tehdä itse, ammattilaisen palkkaaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Ammattilainen osaa arvioida lattian kunnon, valita oikeat työkalut ja hiomapaperin karkeuden, ja suorittaa hionnan tehokkaasti ja turvallisesti.

Ammattilaisen valinta

Ammattilaisen valinnassa kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

 1. Kokemus ja pätevyys: Valitse ammattilainen, jolla on kokemusta puulattioiden hionnasta ja jolla on tarvittavat pätevyydet ja sertifikaatit.
 2. Suositukset ja arvostelut: Tarkista ammattilaisen suositukset ja arvostelut. Voit pyytää suosituksia aiemmilta asiakkailta tai lukea arvosteluja internetistä.
 3. Hinta: Pyydä tarjous useammalta ammattilaiselta ja vertaile hintoja. Muista, että halvin ei välttämättä ole paras. Laatu ja palvelu ovat myös tärkeitä.

Ammattilaisen palkkaamisen hyödyt

Ammattilaisen palkkaamisella on useita hyötyjä:

 • Laadukas lopputulos: Ammattilainen osaa suorittaa hionnan tasaisesti ja huolellisesti, jolloin lopputulos on laadukas.
 • Aika: Ammattilainen suorittaa työn nopeammin kuin aloittelija, joten voit säästää aikaa.
 • Turvallisuus: Ammattilainen osaa käyttää hiomakonetta turvallisesti ja tietää, miten välttää yleiset virheet.

Muista, että ammattilaisen palkkaaminen on investointi lattian kestävyyteen ja kauneuteen. Hyvin hoidettu puulattia kestää vuosikymmeniä ja lisää kodin arvoa.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy