Lattian Maalaus: Kattava Opas

Kirjaudu

Lattian Maalaus Opas - Työvälineet, Valmistelu, Maalin Valinta ja Huolto

Kattava opas lattian maalaukseen. Opi valmistelemaan lattia, valitsemaan oikea maali, suorittamaan maalausprosessi ja huoltamaan maalattu lattia. Sisältää myös UKK-osion.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Tutustu myös näihin remontteihin

Sisällysluettelo

Näin aloitat lattian maalauksen
Lattian valmistelu maalausta varten
Maalin valinta
Maalausprosessi

Näin aloitat lattian maalauksen

Kerää ensin tarvittavat työvälineet ja tarvikkeet

Lattian maalaus vaatii useita työvälineitä ja tarvikkeita. Alla on luettelo tarvittavista välineistä ja tarvikkeista, jotka auttavat sinua suorittamaan työn tehokkaasti ja turvallisesti.

Maalausvälineet

 1. Maalitelat: Maalitelat ovat välttämättömiä maalin levittämiseen lattialle. Valitse telan koko ja tyyppi maalattavan alueen ja maalin tyypin mukaan.

 2. Suojamuovi: Suojaa huonekalut ja tarvittaessa seinät muovilla ettei maalipisarat eivät roisku väärin paikkoihin.

 3. Pensselit: Penssilit ovat hyödyllisiä maalin levittämisessä nurkkiin ja reunoille, joissa telaa on vaikea käyttää.

 4. Maalarinteippi: Maalarinteippiä käytetään suojaamaan alueita, joita ei haluta maalata.

Valmisteluvälineet

 1. Puhdistusaineet: Puhdistusaineita tarvitaan lattian puhdistamiseen ennen maalausta.

 2. Hiomakone: Hiomakone on välttämätön, jos lattia tarvitsee hiontaa ennen maalausta.

 3. Kittausaine: Kittausaineita käytetään lattian tasoittamiseen ennen maalausta.

Turvallisuusvälineet

 1. Suojalasit: Suojalasit suojaavat silmiäsi maaliroiskeilta ja pölyltä.

 2. Käsineet: Käsineet suojaavat käsiäsi maalilta ja muilta kemikaaleilta.

 3. Hengityssuojain: Hengityssuojain on tarpeen, jos työskentelet suljetussa tilassa tai käytät voimakkaita kemikaaleja.

Muista, että oikeiden työvälineiden ja tarvikkeiden valinta voi vaikuttaa merkittävästi maalausprojektin lopputulokseen ja turvallisuuteen.

Lattian valmistelu maalausta varten

Lattian valmistelu on kriittinen vaihe lattian maalausprosessissa. Se varmistaa, että maali tarttuu kunnolla lattiaan ja antaa lopputulokselle ammattimaisen ulkonäön. Valmistelu koostuu kolmesta päävaiheesta: puhdistus, hionta, ja kittaus ja tasoitus.

Puhdistus

Ensimmäinen askel lattian valmistelussa on sen perusteellinen puhdistus. Tämä poistaa lian, pölyn ja muut epäpuhtaudet, jotka voivat estää maalin tarttumisen lattiaan.

 1. Pölyn ja lian poisto: Käytä harjaa tai pölynimuria poistaaksesi pölyn ja lian lattialta.

 2. Rasvan ja öljyn poisto: Jos lattialla on rasvaa tai öljyä, käytä rasvanpoistoainetta ja lämmintä vettä sen poistamiseen. Huuhtele lattia huolellisesti ja anna sen kuivua.

Hionta

Hionta on toinen vaihe lattian valmistelussa. Se auttaa poistamaan vanhan maalin tai lakan ja luo karhean pinnan, johon uusi maali voi tarttua.

 1. Vanhan maalin tai lakan poisto: Käytä hiomakonetta tai hiekkapaperia poistaaksesi vanhan maalin tai lakan. Käytä suojalaseja ja hengityssuojainta suojataksesi itsesi pölyltä.

 2. Karheuden luominen: Käytä hienoa hiekkapaperia luodaksesi karhean pinnan, johon maali voi tarttua. Pyyhi lattia kostealla liinalla poistaaksesi hiontapölyn.

Kittaus ja tasoitus

Kittaus ja tasoitus ovat viimeinen vaihe lattian valmistelussa. Ne auttavat tasoittamaan lattian pinnan ja täyttämään mahdolliset halkeamat tai kolot.

 1. Halkeamien ja koloiden täyttö: Käytä kittausainetta täyttääksesi mahdolliset halkeamat tai kolot lattiassa. Anna kittausaineen kuivua ohjeiden mukaisesti.

 2. Tasoitus: Käytä hiekkapaperia tai hiomakonetta tasoittaaksesi kittausaineen ja varmistaaksesi, että lattian pinta on tasainen. Pyyhi lattia kostealla liinalla poistaaksesi hiontapölyn.

Valmistelun jälkeen lattia on valmis maalattavaksi. Muista, että huolellinen valmistelu on avain ammattimaiseen lopputulokseen lattian maalausprojektissa.

Maalin valinta

Maalin valinta on tärkeä osa lattian maalausprosessia. Maalin tyyppi, väri ja viimeistely vaikuttavat lattian ulkonäköön, kestävyyteen ja huollettavuuteen. Tässä osiossa käsitellään erilaisia maalityyppejä ja niiden ominaisuuksia, jotta voit tehdä tietoisen päätöksen.

Maalityypit

On olemassa useita erilaisia maalityyppejä, joita voidaan käyttää lattioiden maalaamiseen. Tässä on joitakin yleisimpiä:

 1. Akryylimaali: Akryylimaali on vesipohjainen maali, joka on helppo levittää ja puhdistaa. Se kuivuu nopeasti ja tuottaa tasaisen, kestävän pinnan.

 2. Öljypohjainen maali: Öljypohjainen maali tuottaa erittäin kestävän ja sileän pinnan, mutta sen kuivumisaika on pidempi kuin akryylimaalin. Se vaatii myös erityisen ohentimen puhdistukseen.

 3. Epoxy-maali: Epoxy-maali on erittäin kestävä maali, jota usein käytetään teollisuus- ja autotallilattioissa. Se on vastustuskykyinen öljylle, rasvalle ja muille kemikaaleille.

Värin valinta

Värin valinta on suurelta osin makuasia, mutta on myös joitakin käytännön seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon. Esimerkiksi tummat värit voivat peittää likaa ja tahroja paremmin kuin vaaleat värit, mutta ne voivat myös tehdä huoneen näyttämään pienemmältä. Vaaleat värit voivat tehdä huoneen näyttämään suuremmalta ja valoisammalta, mutta ne voivat myös paljastaa likaa ja tahroja helpommin.

Viimeistelyn valinta

Maalin viimeistely voi olla kiiltävä, puolikiiltävä, satiini tai matta. Kiiltävä viimeistely heijastaa valoa ja tekee väristä syvemmän, mutta se voi myös näyttää naarmut ja epätasaisuudet helpommin. Matta viimeistely peittää naarmut ja epätasaisuudet paremmin, mutta se ei ole yhtä kestävä kuin kiiltävä viimeistely.

Muista, että maalin valinta on tärkeä askel lattian maalausprosessissa. Oikean maalin valitseminen voi parantaa lattian ulkonäköä, kestävyyttä ja huollettavuutta.

Maalausprosessi

Maalausprosessi on seuraava vaihe lattian maalausprojektissa valmistelun jälkeen. Se koostuu kolmesta päävaiheesta: pohjamaalaus, pintamaalaus, ja kuivumisaika ja viimeistely.

Pohjamaalaus

Pohjamaalaus on ensimmäinen vaihe maalausprosessissa. Se auttaa parantamaan maalin tarttumista lattiaan ja peittämään mahdolliset tahrat tai värimuutokset.

 1. Maalin levittäminen: Käytä maalitelaa tai -harjaa levittääksesi pohjamaalin tasaisesti lattialle. Aloita nurkista ja työskentele kohti huoneen keskustaa.

 2. Kuivuminen: Anna pohjamaalin kuivua täysin ennen pintamaalauksen aloittamista. Kuivumisaika voi vaihdella maalin tyypin ja olosuhteiden mukaan.

Pintamaalaus

Pintamaalaus on seuraava vaihe maalausprosessissa. Se antaa lattialle sen lopullisen värin ja viimeistelyn.

 1. Maalin levittäminen: Käytä maalitelaa tai -harjaa levittääksesi pintamaalin tasaisesti lattialle. Aloita nurkista ja työskentele kohti huoneen keskustaa.

 2. Toinen kerros: Jos maali on läpikuultava tai jos haluat syvemmän värin, saatat tarvita toisen kerroksen. Anna ensimmäisen kerroksen kuivua täysin ennen toisen kerroksen levittämistä.

Kuivumisaika ja viimeistely

Kuivumisaika ja viimeistely ovat viimeinen vaihe maalausprosessissa. Ne varmistavat, että maali on täysin kuiva ja lattia on valmis käytettäväksi.

 1. Kuivuminen: Anna pintamaalin kuivua täysin ennen huonekalujen tai mattojen asettamista lattialle. Kuivumisaika voi vaihdella maalin tyypin ja olosuhteiden mukaan.

 2. Viimeistely: Kun maali on täysin kuiva, voit lisätä suojakerroksen, kuten lakan tai vahauksen, parantamaan lattian kestävyyttä ja helpottamaan puhdistusta.

Muista, että huolellinen maalausprosessi on avain ammattimaiseen lopputulokseen lattian maalausprojektissa.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy