Epoksilattiat - kestävä ratkaisu, Lue lisää!

Kirjaudu

Epoksilattiat - edut, haitat ja asennusopas

Tämä artikkeli antaa kattavan katsauksen epoksilattioihin, niiden etuihin, haittoihin, asennukseen ja huoltoon. Lue lisää tästä kestävästä ja tyylikkäästä lattiamateriaalista.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Tutustu myös näihin remontteihin

Sisällysluettelo

Johdanto
Epoksilattioiden edut
Epoksilattioiden käyttökohteet
Epoksilattioiden asennus
Epoksilattioiden huolto ja ylläpito
Epoksilattioiden ongelmat
Yhteenveto
Usein kysytyt kysymykset epoksilattiasta kylpyhuoneessa

Johdanto

Epoksilattiat ovat nykyaikainen ja kestävä lattiamateriaali, jota käytetään yhä enemmän niin kodeissa, julkisissa tiloissa kuin teollisuudessakin. Epoksilattiat koostuvat kahdesta komponentista: hartsi- ja koveteosasta, jotka sekoitetaan keskenään ja levitetään alustalle. Kuivuttuaan epoksi muodostaa kovan, saumattoman ja helposti puhdistettavan pinnan.

Epoksilattioilla on monia etuja verrattuna perinteisiin lattiamateriaaleihin. Ne kestävät hyvin kulutusta, iskuja ja naarmuuntumista, minkä vuoksi ne sopivat erinomaisesti julkisiin ja teollisuustiloihin. Epoksilattiat ovat myös helppohoitoisia, sillä ne eivät ime likaa tai kosteutta. Lisäksi epoksit ovat tyylikkäitä ja saatavilla useissa eri väreissä ja viimeistelyissä. Oikein asennettuna epoksilattia kestää jopa 20-30 vuotta vähällä huollolla.

Epoksilattioiden asennus vaatii kuitenkin ammattitaitoa, sillä alustan tulee olla tasainen ja puhdas ennen epoksin levittämistä. Myös oikean seossuhteen noudattaminen on tärkeää, jotta lattiasta tulee kestävä. Epoksit ovat myös herkkiä UV-valolle, mikä tulee huomioida esimerkiksi ikkunoiden läheisyydessä.

Tässä artikkelissa käydään läpi epoksilattioiden edut ja haitat, sopivat käyttökohteet, asennusohjeet sekä huolto- ja ylläpitovinkit. Artikkeli antaa kattavan tietopaketin epoksilattioista kiinnostuneille kuluttajille ja ammattilaisille.

Epoksilattioiden edut

Epoksilattiat ovat erittäin kestäviä ja pitkäikäisiä lattiamateriaaleja.

Kestävyys ja pitkäikäisyys

Epoksilattiat kestävät hyvin mekaanista ja kemiallista rasitusta. Ne ovat kulutusta kestäviä ja pitkäikäisiä lattiaratkaisuja esimerkiksi teollisuuskäyttöön. Epoksilattioiden on raportoitu kestäneen jopa 30 vuotta teollisuuskäytössä.

Helppo huollettavuus ja puhdistettavuus

Epoksilattiat ovat saumattomia, mikä helpottaa niiden puhdistamista. Epoksilattioita on helppo pitää puhtaina esimerkiksi teollisuusympäristöissä.

Esteettinen ulkonäkö

Epoksilattioita on saatavilla useissa eri väreissä ja niitä voidaan kuvioida halutulla tavalla. Ne tuovat tilaan valoisuutta ja antavat mahdollisuuden luoda tilalle omanlaisensa tunnelman.

Kustannustehokkuus

Epoksilattiat ovat hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyisiä lattiaratkaisuja. Itsesiliävät epoksilattiat ovat edullisia asentaa.

Epoksilattioiden etuja ovat siis erinomainen kestävyys ja pitkä käyttöikä, helppo huollettavuus, esteettinen ulkonäkö sekä kustannustehokkuus. Ne soveltuvat moniin eri käyttökohteisiin teollisuudesta julkisiin tiloihin. Epoksilattioiden asennukseen on hyvä valita ammattitaitoinen lattia-alan osaaja, jotta lopputulos on laadukas ja pitkäikäinen.

Epoksilattioiden käyttökohteet

Epoksilattioita käytetään monenlaisissa kohteissa niiden kestävyyden ja helppohoitoisuuden ansiosta.

Teollisuusympäristöt

Epoksilattioita käytetään laajalti teollisuusympäristöissä, kuten tehtaissa, varastoissa ja työpajoissa, joissa lattioille kohdistuu raskasta rasitusta. Epoksilattiat kestävät hyvin kulutusta, kemikaaleja ja lämpötilan vaihteluita. Ne myös helpottavat tilojen puhtaanapitoa.

Kaupalliset tilat

Myös kaupallisissa tiloissa, kuten myymälöissä, ravintoloissa ja toimistoissa, epoksilattiat ovat suosittuja niiden kestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Epoksilattiat kestävät hyvin asiakasliikennettä ja puhdistusaineita.

Asuinympäristöt

Epoksilattioita käytetään yhä enemmän myös asuinympäristöissä, esimerkiksi autotalleissa, kellareissa ja terasseilla. Ne tuovat tiloihin kestävyyttä ja tyylikkyyttä. Asuinkäytössä tulee kuitenkin huomioida epoksin mahdolliset haitta-aineet.

Meriteollisuus

Epoksilattioita käytetään runsaasti myös veneissä ja laivoissa, sillä ne kestävät hyvin kosteutta ja suolavettä. Epoksi antaa vesitiiviin ja kestävän pinnan.

Julkiset tilat

Myös julkisissa tiloissa, kuten sairaaloissa, kouluissa ja liikuntatiloissa, epoksilattiat ovat suosittuja helppohoitoisuutensa ja kestävyytensä ansiosta. Ne kestävät hyvin kulutusta ja puhdistusaineita.

Epoksilattioiden monipuolisuus tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon useisiin eri käyttökohteisiin. Oikein asennettuna ja hoidettuna epoksilattia on pitkäikäinen sijoitus. Epoksilattioiden ominaisuuksia kannattaa hyödyntää niin teollisissa, kaupallisissa kuin asuinympäristöissä.

Epoksilattioiden asennus

Alustan esivalmistelu

Alustan huolellinen esivalmistelu on tärkeä osa epoksilattian asennusta. Alustan tulee olla puhdas, kuiva, tasainen ja riittävän luja kantamaan epoksilattian.

 • Vanhat maalit, liimajäämät ja muut epäpuhtaudet tulee poistaa huolellisesti esimerkiksi hionnalla.
 • Alustan tulee olla kuiva, sillä kosteus heikentää epoksin tartuntaa. Tarvittaessa alustaa voidaan kuivattaa.
 • Epätasaisuudet tasoitetaan ja kolot paikataan ennen epoksin levitystä.
 • Heikko ja mureneva betonialusta vahvistetaan tarvittaessa pohjustusaineella tai uudella betonikerroksella.

Alustan esikäsittelyn jälkeen levitetään pohjustusaine, joka parantaa epoksin tartuntaa alustaan.

Epoksipinnoitteen levitys

Epoksi levitetään alustalle telalla tai lastalla useampana kerroksena.

 • Ensimmäinen ohut kerros toimii tartuntapohjana. Tämän annetaan kuivua ennen seuraavia kerroksia.
 • Seuraavat paksumpia kerroksia levitetään ristiin, kunnes haluttu paksuus saavutetaan.
 • Viimeinen kerros voidaan tehdä ohuena pintakerroksena.
 • Tarvittaessa epoksiin voidaan sekoittaa hiekkaa, jolloin saadaan kulutusta kestävämpi pinta.

Epoksin annetaan kuivua huoneenlämmössä kerrosten välillä.

Kuivumisaika

Epoksilattian lopullinen kuivumisaika riippuu kerrosten määrästä ja paksuudesta sekä ympäristön lämpötilasta.

 • Ohut epoksipinnoite kuivuu kävelykelpoiseksi yleensä 12-24 tunnissa.
 • Paksumpi epoksilattia vaatii pidemmän kuivumisajan, jopa useita vuorokausia.
 • Viileämpi lämpötila hidastaa kuivumista.
 • Kuivumisen jälkeen pinta saavuttaa lopullisen kovuutensa ja kestävyytensä noin 7 vuorokauden kuluessa.

Epoksilattiaa ei saa rasittaa ennen kuin se on täysin kuivunut ja kovettunut. Ammattilaisen tekemässä asennuksessa varmistetaan oikea kuivumisaika.

Epoksilattioiden huolto ja ylläpito

Säännöllinen puhdistus

Epoksilattioiden säännöllinen puhdistus on tärkeää lattian käyttöiän maksimoimiseksi. Lika ja roskat tulee poistaa päivittäin imuroimalla tai nihkeällä mopilla pyyhkimällä. Lattia kannattaa pestä säännöllisesti neutraalilla pesuaineella, esimerkiksi saippualla. Pesuaine on annosteltava oikein valmistajan ohjeiden mukaan. Lattian pesussa on muistettava, että ensimmäinen pesu voidaan tehdä vasta, kun pinnoite on täysin kovettunut.

Peruspuhdistus ja vahaus

Epoksilattioille on hyvä tehdä säännöllisesti perusteellisempi pesu eli peruspuhdistus, jolla poistetaan pinttynyt lika ja mahdolliset vaha- ja hoitoainekerrokset. Peruspuhdistukseen käytetään emäksistä pesuainetta, esimerkiksi saippuaa tai astianpesuainetta. Pesuaine on testattava lattiaan ennen käyttöä sopivan annostuksen varmistamiseksi. Peruspuhdistuksen jälkeen on hyvä vahata lattia uudelleen suojaamaan pintaa ja helpottamaan tulevia huoltopesuja. Vaha levitetään ohuelti ja tasaisesti lattiamopilla. Useampi vahauskerta parantaa suojaa.

Lämpötilan ja vedon välttäminen

Epoksilattioita ei pidä altistaa äärimmäisille lämpötiloille tai voimakkaalle vedolle. Lämpötilan vaihtelut rasittavat lattiaa ja voivat aiheuttaa halkeilua. Myöskään yli 60 asteen pesuvesi ei ole suositeltavaa. Lattialämmityksen kanssa on oltava tarkkana, ettei lattian pintalämpötila nouse liian korkeaksi. Myös ilmastoinnin aiheuttama veto lattiapinnoilla on syytä minimoida.

Epoksilattioiden ongelmat

UV-herkkyys

Epoksilattiat eivät kestä ulkokäytössä UV-säteilyä, joka voi hajottaa muutoin kestävän maalipinnan. Epoksilattiat soveltuvat vain sisäkäyttöön.

Kemikaalien kestävyys

Epoksilattiat kestävät hyvin rasvoja, polttoaineita, öljyjä ja pesuaineita sekä tilapäisesti laimeita happoja ja emäksiä. Epoksilattia soveltuukin hyvin esimerkiksi verstaisiin, joissa käytetään erilaisia kemikaaleja ja maaleja.

Helppohoitoisuus

Epoksilattia on helppo pitää puhtaana, pelkkä pintojen pyyhkiminen riittää eikä jätä jälkiä tai naarmuja.

Vesitiiviys

Oikein tehty epoksilattia on vesitiivis. Se kestää kosteutta ja on helppo pitää puhtaana.

Saumattomuus

Epoksilattia on saumaton ja seinänrajasta vesitiivis. Tämä helpottaa lattian puhtaanapitoa.

Turvallisuus

Epoksilattia ei ole liukas edes kosteana. Siihen voidaan sekoittaa kvartsia, jolloin pinnasta tulee liukumaton.

Esteettisyys

Epoksilattia on tyylikäs ja näyttävä. Väriä on helppo muunnella toiveiden mukaan.

Yhteenveto

Epoksilattiat ovat suosittu lattiamateriaali niiden monien etujen vuoksi. Epoksilattioilla on kuitenkin myös joitain haittapuolia, jotka on hyvä huomioida ennen asennusta.

Epoksilattioiden hyödyt

 • Kestävyys - Epoksi muodostaa erittäin kovan ja kemikaaleja kestävän pinnan
 • Viimeistely - Epoksilattiat voivat olla erittäin sileitä ja kiiltävi
 • Vedenkestävyys - Epoksi hylkii vettä, mikä tekee siitä sopivan kosteisiin tiloihin
 • Helppohoitoisuus - Epoksilattiat ovat helppoja puhdistaa ja ylläpitää
 • Monipuoliset väri- ja kuviovaihtoehdot - Epoksilattioita on saatavilla monissa eri väreissä ja kuvioissa

Epoksilattioiden haitat

 • Korkea hinta - Epoksilattian asennus maksaa enemmän kuin monien muiden lattiamateriaalien
 • Asennuksen monimutkaisuus - Epoksilattian asennus vaatii erikoistyökaluja ja -menetelmiä
 • Kovuus - Vaikka epoksi on kestävää, se on myös kova materiaali, mikä voi tehdä siitä epämukavan
 • Korjattavuus - Vaurioituneen epoksilattian korjaaminen alkuperäisen näköiseksi voi olla vaikeaa

Sopivat käyttökohteet

Epoksilattiat sopivat hyvin esimerkiksi:

 • Kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin ja pesuhuoneisiin
 • Julkisiin tiloihin, kuten ravintoloihin, kauppoihin ja toimistoihin
 • Teollisuustiloihin niiden kestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi

Sopimattomat käyttökohteet

Epoksilattioita ei suositella esimerkiksi:

 • Tiloihin, joissa lattialämmitys on tärkeää, koska epoksi ei ole kovin lämmintä
 • Tiloihin, joissa kaivataan lattian joustavuutta ja pehmeyttä, kuten makuuhuoneisiin
 • Ulkotiloihin, koska epoksi haalistuu auringonvalossa ajan myötä

Epoksilattiat sopivat siis parhaiten tiloihin, joissa tarvitaan kestävyyttä, helppohoitoisuutta ja vedenkestävyyttä. Oikein valittuna ja asennettuna ne tarjoavat tyylikkään ja toimivan ratkaisun moniin kohteisiin.

Usein kysytyt kysymykset epoksilattiasta kylpyhuoneessa

Onko epoksilattia kestävä?

Kyllä. Epoksilattiat ovat erittäin kestäviä ja ne kestävät hyvin vettä, kemikaaleja, iskuja ja kulutusta. Ne ovat erinomainen valinta kylpyhuoneisiin, joissa lattian on kestettävä jatkuvaa kosteutta ja usein myös kemikaaleja, kuten pesuaineita ja shampoita.

Kuinka kauan epoksilattian asennus kestää?

Epoksilattian asennusprosessi voi kestää useita päiviä, riippuen kylpyhuoneen koosta ja lattian nykyisestä kunnosta. Vanhan lattian purkaminen, pohjustus, epoksin levitys ja kuivumisaika voivat kaikki vaikuttaa asennuksen kestoon.

Kuinka kauan epoksilattia kestää?

Epoksilattian elinikä riippuu useista tekijöistä, kuten lattian käytöstä, huollosta ja siitä, kuinka hyvin se on asennettu. Hyvin asennettu ja huollettu epoksilattia voi kestää useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Onko epoksilattia liukas?

Epoksilattiat voivat olla liukkaita, kun ne ovat märkiä, mutta tähän ongelmaan on olemassa ratkaisuja. Esimerkiksi, epoksiin voidaan lisätä liukastumista estäviä aineita, kuten hiekkaa tai muita karkeita materiaaleja, jotta lattia olisi turvallisempi käyttää.

Kuinka epoksilattiaa tulisi huoltaa?

Epoksilattian huolto on suhteellisen yksinkertaista. Lattia tulisi pitää puhtaana ja kuivana, ja se tulisi puhdistaa miedolla pesuaineella. Vältä voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa epoksin pintaa.

Muista, että nämä ovat vain joitakin yleisimpiä kysymyksiä epoksilattioista. Jos sinulla on muita kysymyksiä, ota yhteyttä ammattilaiseen tai urakoitsijaan saadaksesi lisätietoja.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy