Ammattilaisen ohjeet isojen laattojen asennukseen

Kirjaudu

Isojen lattialaattojen asennus - Ammattilaisen ohjeet ja vinkit

Lue asiantuntijan ohjeet isojen lattialaattojen ammattimaiseen asentamiseen. Opi valitsemaan oikeat materiaalit ja työkalut sekä välttämään yleisimmät asennusvirheet.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
  • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
  • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Johdanto
Laatoitettavan alustan vaatimukset
Laatoitusmateriaalit
Työvälineet
Laatoituksen vaiheet
Laatoituksen ongelmat ja niiden välttäminen
Laatoituksen jälkihoito ja huolto

Johdanto

Isojen lattialaattojen suosio on kasvanut viime vuosina niiden monien etujen ansiosta. Tässä artikkelissa käydään läpi isojen lattialaattojen asennuksen vaiheet, jotta lukija osaa tehdä onnistuneen lopputuloksen kotonaan tai ammattimaisessa kohteessa.

Isojen lattialaattojen suosion kasvu ja edut

  • Laattojen koon kasvu luo avaramman ja tilavamman vaikutelman
  • Harvemmat saumat helpottavat siivousta
  • Suuremmat laatat kestävät kulutusta pieniä paremmin
  • Tyypillisesti vähemmän laattoja = nopeampi asennus
  • Suuremmat laatat tuovat modernin ilmeen
  • Laatoitus näyttää yhtenäisemmältä isommilla laatoilla

"Isojen laattojen käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Ne tuovat tilaan avaruutta ja moderniutta sekä helpottavat siivousta vähemmillä saumoilla."

Artikkelin tavoite ja sisältö

Tämän artikkelin tavoitteena on antaa lukijalle kattavat ja käytännönläheiset ohjeet isojen lattialaattojen ammattimaiseen asentamiseen. Artikkeli käsittelee seuraavia aiheita:

  • Laatoitettavan alustan vaatimukset
  • Laatoitusmateriaalit ja niiden valinta
  • Tarvittavat työvälineet
  • Vaiheittaiset ohjeet asennukseen
  • Laatoituksen ongelmat ja niiden välttäminen
  • Laatoituksen jälkihoito ja huolto

Artikkeliin on koottu alan ammattilaisten parhaat käytännöt ja vinkit, joiden avulla lukija osaa toteuttaa laadukkaan ja pitkäikäisen laatoituksen kotiinsa tai muuhun kohteeseen.

Laatoitettavan alustan vaatimukset

Tasaisuus ja suoruus

Laatoitettavan alustan tulee olla tasainen ja suora, jotta laatoitus onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Tasaisuus ja suoruus ovat erityisen tärkeitä, kun käytetään suuria laattoja. Tasaisuuden ja suoruuden tarkistamiseen voidaan käyttää esimerkiksi vatupassia, lineaaria tai tasolaseria.

Lujuus ja kantavuus

Alustan tulee olla riittävän luja ja kantava, jotta se kestää laatoituksen painon. Laatoitukseen soveltuvia alustoja ovat esimerkiksi betoni, muurattu seinä ja levytetty seinä.

Kuivuus

Laatoitettavan alustan tulee olla kuiva ennen laatoituksen aloittamista. Märkä alusta voi aiheuttaa ongelmia laatoituksen kiinnittymisessä ja kestävyydessä.

Puhtaus

Alustan tulee olla puhdas ennen laatoituksen aloittamista. Likainen tai pölyinen alusta voi heikentää laatoituksen kiinnittymistä ja kestävyyttä.

Lisävaatimukset

Alustan esivalmistelu

Ennen laatoituksen aloittamista on tärkeää tehdä huolelliset pohjatyöt. Tämä tarkoittaa esimerkiksi alustan tasoittamista ja puhdistamista. Pohjatöiden laiminlyönti voi johtaa laatoituksen epäonnistumiseen tai sen kestävyyden heikkenemiseen.

Laatoituksen suunnittelu

Laatoituksen suunnittelu on tärkeä osa laatoitustyötä. Suunnitteluvaiheessa määritellään muun muassa laattojen koko, väri ja asettelu. Hyvin suunniteltu laatoitus on paitsi esteettisesti miellyttävä, myös kestävä ja toimiva.

Laatoituksen toteutus

Laatoituksen toteutuksessa on tärkeää noudattaa hyvää rakennustapaa ja valmistajan ohjeita. Laatoituksen tulee olla huolellista ja tarkkaa, jotta lopputulos on siisti ja kestävä. Laatoituksen aikana on myös tärkeää varmistaa, että laastin tartunta on sataprosenttinen.

Laatoituksen jälkihoito

Laatoituksen jälkeen on tärkeää huolehtia laattojen oikeaoppisesta saumauksesta ja silikonien vedosta. Saumauksen ja silikonien avulla varmistetaan laatoituksen vesitiiviys ja kestävyys. Laatoituksen jälkihoidossa on myös tärkeää noudattaa laastin ja saumausaineen kuivumisaikoja.

Laatoitusmateriaalit

Laatat

Koot ja muodot

Laattojen koot ja muodot voivat vaihdella suuresti, ja ne vaikuttavat merkittävästi tilan ulkonäköön ja tunnelmaan. Laatan muoto ja koko voivat korostaa tai häivyttää tiettyjä tilan elementtejä. Esimerkiksi kapea huone voi näyttää leveämmältä vaakaan asetetuilla leveillä laatoilla, kun taas matala huone voi tuntua korkeammalta kapealla ja pystysuuntaisella laatalla. Huoneen koko ei määrää parasta laattakokoa, mutta iso laatta luo tilaan linjakkaan modernin tunnun, kun taas pieni laatta tuo struktuuria ja pehmeyttä.

Materiaalit

Keraaminen laatta on kestävä valinta laatoitusmateriaaliksi. Laadukkaita keraamisia laattoja löytyy jokaisen rakentajan ja remontoijan budjetille, kaikista hintaluokista. Valitsemiaan laattoja kun jokainen katselee kotonaan päivästä toiseen ja ne herättävät parhaimmillaan onnen tunteen vielä vuosienkin päästä.

Kiinnityslaastit

Ominaisuudet

Laattojen kiinnityslaasteista tunnetuin on perussaneerauslaattalaasti, jota on totuttu pitämään lähes joka paikan höylänä niin sisä- kuin ulkokäytössä.

Valinta laatan ja alustan mukaan

Laastin valintaan vaikuttavat sekä laatan että alustan ominaisuudet. On tärkeää huomioida, että laatta on tilaan oikeanlainen mitoitukseltaan ja ominaisuuksiltaan, että se kestää esimerkiksi työstöt, jos halutaan vaikkapa linjalattiakaivo kylpyhuoneeseen.

Saumausaineet

Saumausaineen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon laatan väri. Sauma-aineen sävy kannattaa valita lähelle laatan omaa sävyä, jotta pinnasta tulee yhtenäinen ja rauhallinen.

Työvälineet

Laastikampa

Laastikampa on tärkeä työväline laatoitustyössä. Laastikamman hammastuskoko vaikuttaa laastin menekkiin ja sen valintaan vaikuttaa laatan koko. Esimerkiksi 5x5 cm laattaan suositellaan 3 mm hammastusta, jolloin laastimenekki on noin 1 kg / neliömetri. 10x10 cm laattaan suositellaan 6x6x9 kampaa, koska lattialaatassa tulee olla 100% laastipeitto taustassa.

Laatanostovälineet

Laatanostovälineitä ei mainittu hakutuloksissa, joten niiden käyttöä tai ominaisuuksia ei voida tarkemmin kuvata.

Tasoitusjärjestelmät

Tasoitusjärjestelmät ovat olennainen osa laatoitustyötä. Kun sekoitat tasoitetta, kiinnityslaastia tai saumalaastia, on tärkeää tarkistaa kyseiselle tuotteelle käytettävä vesimäärä tarkasti. Sekoita vesi ja hiekka-aines hyvin poravispilällä. Anna massan kypsyä noin 5 minuuttia ja sekoita hetki uudelleen. Näin varmistat, että vesi ja kiviaines imeytyvät keskenään hyvin.

Leikkausvälineet

Leikkausvälineet ovat välttämättömiä laatoitustyössä. Seinälaattojen eli kaakelien leikkaaminen on helppoa normaalilla käsikäyttöisellä laattaleikkurilla. Ohuempien kuivapuristelaattojen leikkaaminen onnistuu usein myös käsikäyttöisellä laattaleikkurilla, mutta paksumpien kuivapuristelaattojen ja jiirien leikkaamiseen tarvitaan moottorilla varustettua vesileikkuria. Bahco tarjoaa esimerkiksi monitoimikoneen sahaus- ja leikkaustarvikkeita, kuten segmenttikovametalliterän laattojen liitosten puhdistukseen ja korjaamiseen sekä timanttipinnotteisen segmenttiterän.

Laatoituksen vaiheet

Alustan esikäsittely

Ennen laatoituksen aloittamista on tärkeää varmistaa, että alusta on valmis laatoitettavaksi. Alustan tulee olla kiinteä, pölytön ja tasainen. Alustan tarkistamiseen voi käyttää vatupassia, lineaaria tai tasolaseria. Lattioissa on tärkeää tarkistaa kaadot. Alustan tulee olla myös puhdas ja kuiva ennen laatoituksen aloittamista.

Laattojen leikkaaminen ja merkitseminen

Laattojen leikkaaminen on tärkeä osa laatoitusprosessia. Laattojen leikkaamiseen voidaan käyttää käsi-käyttöistä laattaleikkuria, jolla saadaan aikaan suorat leikkaukset. Laatat voidaan leikata myös 45 asteen kulmassa, jolloin saumasta ei tule kovin leveä. Tämä voidaan tehdä hiomalaikalla tai vesileikkurilla. Laattojen keskelle voidaan tehdä reikiä timanttireikäsahalla. Laattojen leikkaamisen jälkeen ne merkitään, jotta ne voidaan asentaa oikein.

Laastin levittäminen alustaan ja laattoihin

Laastin levittäminen alustaan ja laattoihin on seuraava vaihe laatoitusprosessissa. Laastin levittämiseen käytetään hammaslastaa, jonka koko valitaan laatan koon mukaan. Laastia levitetään vain niin suurelle alueelle, että laatat ehditään kiinnittää tuoreeseen laastiin. Laatat painetaan laastipintaan niitä samalla liikauttaen. Laattojen asentoa voidaan korjata noin 10 minuutin ajan.

Laattojen asettaminen ja saumojen tarkistaminen

Laattojen asettaminen alkaa seinistä. Laatoitus aloitetaan toisesta laattarivistä alhaalta päin. Laatat painellaan seiniin siten, että ilma tulee välistä pois ja laatan takana oleva laasti leviää koko laatan takapinnalle. Laattojen asettamisen jälkeen tarkistetaan saumat. Saumojen tulee olla siistit ja saman paksuiset. Tämän jälkeen laatoitetaan lattia.

Laastisaumojen täyttö

Laattojen saumaus aloitetaan seinistä. Saumojen tulee olla puhtaat eikä kiinnityslaasti saa nousta yli saumojen puolivälin. Saumojen täyttämiseen käytetään saumalaastia. Saumalaasti levitetään saumoihin ja muotoillaan sileäksi. Saumojen täyttämisen jälkeen laatoitus saavuttaa täyden lujuuden noin 4 viikon kuluessa.

Viimeistelytyöt

Viimeistelytyöt sisältävät nurkkasaumojen ja mahdollisten liikuntasaumojen tiivistämisen silikonilla. Lisäksi viimeistelyvaiheessa tarkistetaan, että kaikki laatoitus on suorassa ja että kaikki saumat ovat siistit. Viimeistelytyöt ovat tärkeitä, jotta lopputulos on siisti ja kestävä.

Laatoituksen ongelmat ja niiden välttäminen

Laatoituksen ongelmat voivat johtua monista eri tekijöistä, kuten laadunvarmistuksen puutteesta, virheellisistä työtavoista tai materiaalien laadusta. Tässä osiossa käsitellään yleisimpiä laatoituksen ongelmia ja annetaan vinkkejä niiden välttämiseksi.

Laattojen irtoaminen

Laattojen irtoaminen on yleinen ongelma, joka voi johtua esimerkiksi alusbetonin kutistumisesta laatoituksen jälkeen. Jos alusbetoni kutistuu laatoituksen jälkeen vähintään 0,5 mm/m, laattojen irtoamisriski kasvaa huomattavasti. Mahdolliset työvirheet voivat pienentää riskirajaa tasolle 0,2 mm/m.

Vinkkejä laattojen irtoamisen välttämiseksi:

  • Varmista, että alusta on kuiva ja tasainen ennen laatoituksen aloittamista.
  • Käytä laadukkaita laastituotteita ja noudata niiden käyttöohjeita.
  • Huomioi laatoituksen suunnittelussa ja toteutuksessa liikuntasaumat, jotka mahdollistavat rakenteiden luonnollisen liikkeen ilman, että laatoitus irtoaa.

Halkeilu

Laattojen halkeilu voi johtua esimerkiksi kosteudesta tai virheellisestä asennuksesta. Halkeamat voivat olla merkki rakenteellisesta ongelmasta, kuten liian suuresta jännityksestä laatoituksessa.

Vinkkejä halkeilun välttämiseksi:

  • Varmista, että laatoitus tehdään oikeaoppisesti ja laadukkailla materiaaleilla.
  • Tarkista, että alusta on tasainen ja riittävän luja laatoituksen kannattamiseksi.
  • Huomioi laatoituksen suunnittelussa ja toteutuksessa liikuntasaumat.

Epätasaisuus

Epätasaisuus laatoituksessa voi johtua esimerkiksi alustan epätasaisuudesta tai laatoituksen virheellisestä asennuksesta.

Vinkkejä epätasaisuuden välttämiseksi:

  • Varmista, että alusta on tasainen ennen laatoituksen aloittamista.
  • Käytä laatoituksessa apuvälineitä, kuten laattaristejä, jotka auttavat saavuttamaan tasaisen lopputuloksen.

Väärät saumavälit

Vääränkokoiset saumavälit voivat aiheuttaa ongelmia laatoituksessa. Liian pienet saumavälit voivat johtaa laattojen irtoamiseen ja halkeiluun, kun taas liian suuret saumavälit voivat heikentää laatoituksen ulkonäköä ja kestävyyttä.

Vinkkejä oikean saumavälin valintaan:

  • Noudata laattojen valmistajan ohjeita saumavälin suhteen.
  • Käytä laattaristejä, jotka auttavat saavuttamaan tasaiset ja oikeankokoiset saumavälit.

Likaantuminen

Laatoituksen likaantuminen voi johtua esimerkiksi huonosta laadunvarmistuksesta tai laatoituksen vääränlaisesta hoitamisesta.

Vinkkejä laatoituksen likaantumisen välttämiseksi:

  • Käytä laadukkaita ja kestäviä laattoja, jotka hylkivät likaa.
  • Noudata laattojen valmistajan ohjeita laatoituksen puhdistamisessa ja hoidossa.
  • Suojaa laatoitus tarvittaessa likaa hylkivällä suoja-aineella.

Uusia alaotsikoita

Laatoituksen kosteusongelmat

Laatoituksen kosteusongelmat voivat johtua esimerkiksi huonosta vedeneristyksestä tai kosteuden kertymisestä laatoituksen alle.

Vinkkejä kosteusongelmien välttämiseksi:

  • Varmista, että vedeneristys on tehty oikein ja se on riittävä.
  • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta tiloissa, joissa on laatoitus.
  • Käytä laatoituksessa materiaaleja, jotka kestävät hyvin kosteutta.

Laatoituksen värjäytyminen

Laatoituksen värjäytyminen voi johtua esimerkiksi laattojen huonosta laadusta tai värjäävistä aineista, kuten tietyistä puhdistusaineista tai värillisistä nesteistä.

Vinkkejä värjäytymisen välttämiseksi:

  • Käytä laadukkaita laattoja, jotka hylkivät värjäytymiä.
  • Noudata laattojen valmistajan ohjeita laatoituksen puhdistamisessa ja hoidossa.
  • Vältä värjääviä aineita laatoituksen lähellä.

Laatoituksen jälkihoito ja huolto

Saumojen puhdistus ja uusiminen

Saumojen puhdistus on tärkeä osa laatoituksen jälkihoitoa ja huoltoa. Saumojen säännöllinen puhdistus on ainoa tapa pitää ne kunnossa. Saumojen puhdistamiseen suositellaan pehmeää harjaa tai muuta hellävaraista välinettä. On äärimmäisen tärkeää muistaa harjata lattiasauma poikkipäin ylittämällä, eikä saumansuuntaisesti, sillä sauman suuntainen hankaus voi saada aikaan pahaa tuhoa.

Saumojen uusiminen on järkevää silloin, kun niistä alkaa irrota paloja tai pinta alkaa selkeästi olla huokoinen ja siten vaikeasti puhtaana pidettävä. Saumojen uusiminen on kuitenkin ammattilaisellekin haastava työ, joten se suositellaan jättämään ammattilaisten tehtäväksi.

Laattojen vaihtaminen

Laattojen vaihtaminen on toinen tärkeä osa laatoituksen jälkihoitoa ja huoltoa. Rikkoutuneiden laattojen vaihtaminen vaatii tarkkuutta ja oikeita työkaluja. Laattojen saumat on poistettava kokonaan, minkä jälkeen vaurioituneet laatat voidaan irrottaa vasaralla ja taltalla. Uusien laattojen kiinnityksen jälkeen on tärkeää tehdä tasainen saumakuviointi. Laattakiinnityslaastin kuivuttua voidaan tehdä saumaus, jonka jälkeen liikuntasauma ja sokkelin ja lattian välinen liitos voidaan täyttää silikonilla.

Suojaaminen ja vahingoittumisen estäminen

Laattojen suojaaminen ja vahingoittumisen estäminen on olennainen osa laatoituksen jälkihoitoa ja huoltoa. Laattojen vaurioituminen voi aiheuttaa monia ongelmia, kuten lisäkustannuksia ja ympäristön kuormittamista. Laattojen vahingoittumisen estämiseksi on tärkeää valita oikeat materiaalit ja työkalut, sekä huolehtia laattojen säännöllisestä puhdistuksesta ja huollosta.

Huomioitavaa:

  • Saumojen puhdistuksessa on tärkeää käyttää pehmeää harjaa tai muuta hellävaraista välinettä, ja harjata lattiasauma poikkipäin ylittämällä.
  • Saumojen uusiminen on järkevää, kun niistä alkaa irrota paloja tai pinta alkaa olla huokoinen.
  • Laattojen vaihtaminen vaatii tarkkuutta ja oikeita työkaluja.
  • Laattojen vaurioituminen voi aiheuttaa monia ongelmia, kuten lisäkustannuksia ja ympäristön kuormittamista.

Muistilista:

  1. Puhdista saumat säännöllisesti.
  2. Uusi saumat tarvittaessa.
  3. Vaihda rikkoutuneet laatat.
  4. Suojele laatat ja estä niiden vahingoittuminen.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy