Puulattian Maalaus: Kattava Opas

Kirjaudu

Puulattian Maalaus Opas - Asiantuntijan Neuvoja ja Vinkkejä

Täydellinen opas puulattian maalaukseen. Sisältää tietoa maalausprosessista, maalityypeistä, maalattavan lattian valmistelusta ja maalatun lattian hoidosta.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Puulattian maalaus
Maalattavan puulattian valmistelu
Maalityypit puulattioille
Maalaustyön vaiheet
Maalatun lattian hoito ja kunnossapito
Paljon puulattian maalaus maksaa?
Voinko saada kotitalousvähennystä puulattian maalaamisesta?
Yhteenveto

Puulattian maalaus

Puulattiat ovat olleet suosittuja kodeissa jo vuosisatojen ajan. Ne luovat kodikkuutta ja lämpöä sisustukseen. Puulattioiden maalaaminen on yksi tapa suojata ja ehostaa lattiaa.

Vanhan, jo kuluneen puulattian voi saada näyttävän näköiseksi maalaamalla se uudestaan. Maalia tarvitaan kuitenkin arviolta noin 3-4 kerrosta. Puulattian maalaaminen ei ole kovin vaikeaa, kun tekee järjestelmällistä jälkeä ja noudattaa ohjeita. Työn voi halutessaan teettää myös ammattilaisella.

Myös uusi puulattia on mahdollista maalata, jos toiveena on saada joku tietty värisävy lattiaan. Uuden lattian maalaaminen vaatii vähemmän työvaiheita kuin vanhan lattian maalaaminen, sillä sitä ei tarvitse erikseen enää hiota tai tasoittaa.

Maalattavan puulattian valmistelu

Valmisteluvaihe on yksi tärkeimmistä osista puulattian maalausprosessia. Huolellinen valmistelu varmistaa, että maali tarttuu kunnolla ja lopputulos on siisti ja kestävä.

Alustan tarkastus ja korjaus

Ennen maalaustyön aloittamista on tärkeää tarkastaa lattian kunto huolellisesti. Tarkasta lattia mahdollisten vaurioiden, kuten halkeamien, naarmujen tai kolhujen varalta.

 • Halkeamat ja kolhut: Pienet halkeamat ja kolhut voidaan täyttää puutäyteaineella. Suuremmat vauriot, kuten lahonnut tai mädäntynyt puu, tulee korjata vaihtamalla vaurioitunut kohta uuteen puuhun.
 • Naarmut: Pinnassa olevat naarmut voidaan hioa pois.

Pinnan puhdistus ja hionta

Puhdas ja sileä pinta on avain onnistuneeseen maalausjälkeen.

 1. Puhdistus: Puhdista lattia huolellisesti ennen hiontaa. Poista pöly, lika ja mahdolliset rasvatahrat. Voit käyttää mietoa pesuainetta ja vettä.
 2. Hionta: Hio lattia karkeudeltaan sopivalla hiomapaperilla. Hionnan tarkoituksena on poistaa vanha pintakäsittely ja tehdä pinnasta karhea, jotta maali tarttuu paremmin.

Maalausalustan käsittely

Kun lattia on puhdas ja hiottu, se on valmis maalausalustan käsittelyyn.

 • Pohjamaali: Pohjamaali parantaa maalin tarttuvuutta ja estää puun luonnollisia öljyjä ja hartsia läpäisemästä lopullista maalipintaa. Valitse pohjamaali, joka sopii yhteen valitsemasi pintamaalin kanssa.

Maalityypit puulattioille

Puulattioita maalatessa on tarjolla useita eri maalityyppejä. On tärkeää valita oikea maali käyttökohteen ja omien mieltymysten mukaan. Yleisimmät maalit ovat öljy- ja vesiohenteiset maalit.

Puulattian maalaamiseen kannattaa valita maali, joka on suunniteltu juuri tähän käyttöön. Puulattiamaali on vesiohenteinen, ja yleensä se on myös akrylaattimaali. Akrylaattimaalissa on tyypillisesti hyvin mieto tuoksu. Lisäksi se kuivuu nopeasti, ja kaikki työhön käytettävät välineet voit pestä vedellä käytön jälkeen. Vesiohenteisen maalin etuna on se, että pinta säilyttää kiiltonsa ja värinsä öljymaalia paremmin ja pidempään. Maaleissa, kuten myös akrylimaaleissa, on paljon silti eroja laadun osalta. Kannattaa valita kestävä ja peittävä maali, jotta lattiasi pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa pitkään. Oikean maalin etsimisessä kannattaa kysyä apua asiantuntijalta, esimerkiksi myyjältä maali- tai remonttikaupassa.

Lattian lakkaaminen maalaamisen jälkeen pidentää maalin kestävyyttä. Maali ja lakka yhdessä muodostavat kulutusta kestävän pinnan, ja se suojaa lattiamateriaalia kulumiselta. Hyvin ja huolellisesti tehty pintakäsittely helpottaa myös lattian hoitoa ja puhtaana pitoa, ja samalla se pysyy myös kauniina pidempään.

Öljymaalit

Öljypohjaiset maalit ovat perinteinen vaihtoehto puulattioille.

 • Edut:
  • Antavat kauniin, läpikuultavan pinnan
  • Kestävät hyvin kulutusta
  • Helppo levittää ja ylläpitää
 • Haitat:
  • Kuivuvat hitaasti
  • Voimakas tuoksu
  • Vaativat useamman maalikerroksen

Vesiohenteiset maalit

Vesiohenteisissa maaleissa sideaineena käytetään akryyli- tai polyuretaanihartseja.

 • Edut:
  • Kuivuvat nopeasti
  • Heikompi haju kuin öljymaaleissa
  • Helppo puhdistaa vedellä
 • Haitat
  • Eivät korostaa puun syykuviota yhtä hyvin
  • Eivät jousta yhtä hyvin lämpötilan vaihteluissa

Maalityyppien edut, haitat ja käyttökohteet

Öljymaalit sopivat parhaiten tiloihin, joissa kaivataan perinteistä ja luonnollista puupintaa. Öljymaalien hidas kuivuminen ei ole ongelma vähän käytetyissä tiloissa.

Vesiohenteiset maalit taas soveltuvat paremmin keittiöön ja muihin tiloihin, joissa helppo puhdistettavuus on tärkeää. Ne myös kuivuvat nopeammin, mikä helpottaa maalausta useammin käytetyissä tiloissa.

Maalaustyön vaiheet

Kun lattia on valmisteltu huolellisesti, on aika siirtyä itse maalaustyöhön. Seuraavassa käydään läpi maalaustyön keskeiset vaiheet.

Maalaustarvikkeet ja -välineet

Maalaustyöhön tarvitaan seuraavia välineitä ja tarvikkeita:

 • Siveltimet eri kokoisina litteiksi ja pyöreiksi reunoiksi
 • Telat eri karkeuksilla
 • Maaliruisku suurille pinnoille
 • Maalipurkit ja -astiat
 • Sekoitustikkuja ja maalinsekoitin
 • Pudotuskangas, teippiä ja muuta suojausta
 • Hiontapaperia mahdollisten virheiden korjaamiseen

Maalauskertojen määrä

Useimmat maalit vaativat 2-3 maalauskertaa moitteettoman lopputuloksen saavuttamiseksi. Öljypohjaiset maalit saattavat vaatia jopa 4-5 maalauskertaa. Noudata aina maalin ohjeistusta kertojen määrässä.

Anna maalin kuivua ohjeen mukaisesti maalauskertojen välillä.

Maalausjälki ja -tekniikat

Pyri maalaamaan siististi reunojen vierestä keskelle päin. Maalaa lankku kerrallaan loppuun asti välttääksesi maalin kuivumista kesken.

Käytä telaa suuriin pintoihin ja siveltimiä reunoihin ja kulmiin. Ruiskumaalaus on nopea tapa suurille pinnoille.

Maalin kuivumisaika ja käyttöönotto

Noudata tarkasti maalin ohjeistusta kuivumisajoista ennen pintakäsittelyn käyttöönottoa. Liian aikainen käyttö voi vaurioittaa maalipintaa.

Öljypohjaisten maalien kuivumisaika on tyypillisesti 12-24 tuntia maalauskertojen välillä ja 1-2 viikkoa ennen käyttöönottoa. Vesiohenteisilla maaleilla kuivumisajat ovat selvästi lyhyempiä.

Maalatun lattian hoito ja kunnossapito

Maalatun puulattian hoito ja kunnossapito on tärkeää, jotta saadaan mahdollisimman pitkäikäinen ja kaunis lattiapinta.

Puhdistus ja hoitotuotteet

 • Pyyhi lattia säännöllisesti nihkeällä mikrokuituliinalla poistaaksesi pölyn ja lian
 • Käytä lattianpesuun neutraalia pesuainetta ja vettä, ei hankaavia aineita
 • Suojaa lattia vahaamalla tai öljyämällä säännöllisesti, esim. 1-2 kertaa vuodessa
 • Käytä lattianhoitoon tarkoitettuja tuotteita, esim. öljy- tai vahapohjaisia hoitoaineita

Kulutuksen ja vaurioiden korjaus

 • Pienet naarmut ja kolhut voidaan korjata paikkamaalaamalla vahingoittunut kohta
 • Laajemmat vauriot, kuten kulunut pintamaali, vaativat koko lattian uudelleenmaalauksen
 • Vaurioituneet puulistat kannattaa uusia kokonaan

Uudelleenmaalausväli

Maalatun lattian uudelleenmaalausväli riippuu käytöstä ja kulutuksesta. Yleensä maalipinta kestää 3-10 vuotta ennen uudelleenmaalausta. Kulutuksen mukaan maali voidaan uusia osittain vaurioituneilla alueilla tai koko lattialle.

Paljon puulattian maalaus maksaa?

Puulattian maalaamisen hintaan vaikuttaa useampi eri asia, joiden perusteella kokonaishinta määräytyy. Esimerkiksi tarvittavan maalin määrä riippuu lattian pinta-alasta, ja se lasketaan aina tapauskohtaisesti. Myös maalien merkeillä ja laaduilla on eroja myös hinnan osalta. Kannattaa siis kartoittaa lattiaasi sopiva maali, ja sen jälkeen voit laskea alustavaa hintaa, mitä itse maalit tulisi maksamaan.

Jos maalaat lattian itse, silloin hinta muodostuu vain materiaalikustannuksista. Jos haluat varmistaa, että kaikki sujuu hyvin ja lopputulos on täydellinen, voit myös käyttää työssä alan ammattilaisia. Puulattian maalamiseen voit kysyä tarjouksia eri remonttiyhtiöiltä, jotta löydät juuri sinun tarpeisiin sopivan kumppanin toteuttamaan työvaiheen. Monesti ulkoistamalla työt ammattilaisilla löytyvät myös muut maalaamiseen tarvittavat laitteet, kuten hiomakone. Lisäksi monesti remonttiyhtiöt saavat alennusta materiaaleista, kuten maaleista.

Voinko saada kotitalousvähennystä puulattian maalaamisesta?

Olet oikeutettu kotitalousvähennykseen puulattian maalaamisesta, mikäli maalaamisen ja siihen liittyvät työt suorittaa joku ulkoistettu palvelu, eli remonttimies tai muu alaan erikoistunut yritys. Kotitalousvähennystä ei saa materiaalien osuudesta, vaan ainoastaan itse työn osuudesta. Myöskään matkakulut ja muut vastaavat kustannukset eivät oikeuta kotitalousvähennykseen. Asunnon, johon työ suoritetaan tulee myös olla se, jossa vähennyksen saaja on kirjoilla, tai esimerkiksi loma- tai kakkosasunto. Sijoitusasuntoa varten ei voi saada kotitalousvähennystä.

Mikäli teet lattian maalaamisen itse, et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen. Se koskee siis vain erikseen ostettua palvelua. Yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin, ja työtä ei voi ostaa yksityishenkilöltä. Kotitalousvähennyksen avulla kannattaa kuitenkin arvioida, olisiko helpointa teettää työ ammattilaisella ja säästää näin omaa aikaasi.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme käsitelleet puulattian maalausta ja sen eri vaiheita. On tärkeää huomioida maalauksen hyödyt ja haitat verrattuna muihin pintakäsittelyihin, kuten öljyämiseen tai lakkaamiseen.

Maalauksen hyödyt ja haitat verrattuna muihin pintakäsittelyihin

Maalauksen hyödyt:

 • Suojaa puuta kosteudelta ja kulutukselta
 • Mahdollistaa laajan valikoiman värejä ja viimeistelyjä
 • Helppo uusia ja korjata tarvittaessa

Maalauksen haitat:

 • Ei korosta puun syykuvioita yhtä hyvin kuin öljy- tai lakkaus
 • Vaatii useamman maalauskerroksen ja kuivumisajan

Maalatun puulattian edut ja ominaisuudet

 • Kestävä ja pitkäikäinen, kun valmistelu, maalaus ja huolto tehdään oikein
 • Helppo puhdistaa ja hoitaa
 • Mahdollistaa monipuoliset väri- ja viimeistelyvaihtoehdot

Kun valitset puulattian maalaamiseen sopivan maalin ja noudatat huolellisesti valmistelu-, maalaus- ja huolto-ohjeita, saat kauniin ja kestävän lattian, joka palvelee sinua vuosien ajan.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy