Vinkit ja ohjeet puulattian lakkaamiseen

Kirjaudu

Puulattian lakkaus - ohjeet ja vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Lue tästä kattava opas puulattian lakkaamiseen ja saat vinkit onnistuneeseen lopputulokseen. Artikkeli sisältää ohjeet vanhan lakan poistoon, uuden lakan valintaan, levitykseen ja loppuviimeistelyyn.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Miksi puulattia kannattaa lakata
Valmistelut ennen lakkausta
Lakan valinta
Lakkaus
Viimeistely

Miksi puulattia kannattaa lakata

Puulattian lakkaaminen on tärkeä osa lattian ylläpitoa ja huoltoa. Puulattian lakkaus suojaa lattiaa kulutukselta, naarmuilta ja kosteudelta, mikä pidentää lattian käyttöikää ja säilyttää sen kauniin ulkonäön. Lakkaus myös helpottaa lattian puhdistamista ja ylläpitoa, koska se estää lian ja pölyn tunkeutumisen puun huokosiin.

Lakkauksen hyödyt

Lakkauksen hyödyt ovat moninaiset. Tässä muutamia keskeisiä etuja:

 • Kestävyys: Lakkaus suojaa puulattiaa kulutukselta ja naarmuilta, mikä pidentää sen käyttöikää.
 • Helppohoitoisuus: Lakattu lattia on helppo pitää puhtaana, koska lika ja pöly eivät pääse tunkeutumaan puun huokosiin.
 • Kosteussuoja: Lakkaus suojaa puulattiaa kosteudelta, mikä on erityisen tärkeää esimerkiksi kylpyhuoneissa ja keittiöissä.
 • Ulkonäkö: Lakkaus korostaa puun luonnollista kauneutta ja antaa lattialle kauniin kiillon.

Uudelleenlakkaus

Puulattian uudelleenlakkaus on suositeltavaa tehdä ajoittain, jotta lattia säilyttää hyvän ulkonäkönsä ja kestävyytensä. Uudelleenlakkaus on tarpeen, kun vanha lakka on kulunut tai vaurioitunut, tai kun halutaan päivittää lattian ulkonäköä.

Avain asiat:

 • Puulattian lakkaus suojaa lattiaa kulutukselta, naarmuilta ja kosteudelta.
 • Lakkaus helpottaa lattian puhdistamista ja ylläpitoa.
 • Lakkaus korostaa puun luonnollista kauneutta ja antaa lattialle kauniin kiillon.
 • Puulattian uudelleenlakkaus on suositeltavaa tehdä ajoittain, jotta lattia säilyttää hyvän ulkonäkönsä ja kestävyytensä.

Valmistelut ennen lakkausta

Huolellinen valmistelu on tärkeä osa onnistunutta lakkausta. Ennen uuden lakan levittämistä tulee vanha lakka poistaa ja puupinta puhdistaa ja hioa huolellisesti.

Vanhan lakan poisto

Vanhan lakan poistaminen on tärkeää, jotta uusi lakka tarttuu puupintaan kunnolla. Vanha lakka voidaan poistaa joko koneellisesti hiomalla tai kemiallisesti lakanpoistoainetta käyttämällä.

Koneellisessa hionnassa käytetään tarkoitukseen soveltuvaa lattiahiontalaitetta ja karkeaa hiomapaperia. Liuotinpohjaiset lakat on helpointa poistaa kemiallisesti lakanpoistoainetta käyttämällä. Vesiohenteisten lakkojen poistoon riittää usein koneellinen hionta.

Pinnan puhdistus ja hionta

Kun vanha lakka on poistettu, lattian pinta tulee puhdistaa huolellisesti liasta, rasvasta ja pölystä. Puhdistuksen jälkeen lattia hiotaan tasaiseksi ja sileäksi.

Hionnassa edetään karkeammasta paperista hienompiin, aina 120-150 karkeuteen asti. Mitä tarkemmin ja huolellisemmin pintaa esikäsitellään, sen paremmin lakka tarttuu ja tasoittuu.

Kolot ja halkeamat

Mahdolliset kolot, halkeamat ja epätasaisuudet täytetään ja tasoitetaan ennen lakkausta. Syvemmät kolot paikataan puukitillä. Pienemmät kolot ja halkeamat voidaan tasoittaa puupuukitillä tai -paikkamassalla.

Tasoitteen annetaan kuivua huolellisesti ennen hiontaa ja lakkausta. Tasainen ja sileä pinta on avain kauniiseen lopputulokseen.

Lakan valinta

Lakan valinnassa tulee huomioida käyttökohde ja omat mieltymykset. Tärkeimmät valintakriteerit ovat lakan pohja-aine, lakkatyyppi ja haluttu kiiltoaste.

Vesi- vs. liuotinpohjaiset lakat

Lakat voidaan jakaa vesi- ja liuotinpohjaisiin lakeihin. Vesiohenteisia lakkoja ovat akryyli- ja polyuretaanilakat. Liuotinpohjaisia ovat alkydi- ja katalyyttilakat.

Vesiohenteisten lakkojen etuja:

 • Ympäristöystävällisempiä
 • Heikompi haju lakkauksen aikana
 • Nopeampi kuivumisaika

Liuotinpohjaisten lakkojen etuja:

 • Kovettuu kestävämmäksi pinnaksi
 • Parempi kulutuksen- ja kosteudenkesto
 • Antaa puulle syvemmän värin ja kiillon

Akryyli- vs. alkydilakat

Yleisimmät lakkatyypit ovat akryyli- ja alkydilakat.

Akryylilakat ovat helppokäyttöisiä vesiohenteisia lakkoja, jotka soveltuvat kevyempään kulutukseen. Alkydilakat ovat perinteinen valinta kovaa kulutusta kestäviin pintoihin.

Lakan kiiltoaste

Lakan kiiltoaste valitaan käyttötarkoituksen ja mieltymysten mukaan. Kiiltolakat luovat puulle syvän, peilimäisen kiillon. Puolihimmeät ja himmeät lakat antavat luonnollisemman, matan pinnan.

Määrät ja purkkikoot

Lakan menekki on 8-12 m2/l puulajista ja pinnasta riippuen. Suositeltavaa on varata reilusti lakkaa, jotta samasta erästä riittää useampaan kerrokseen. Yleisimpiä purkkikokoja ovat 0,5 l, 1 l ja 2,5 l.

Lakkaus

Itse lakkausvaiheessa on tärkeää noudattaa ohjeita huolellisesti, jotta lopputulos on onnistunut.

Työvälineet

Lakan levitykseen tarvitaan sopiva sivellin tai tela sekä mahdollisesti lakan ohennin. Siveltimeksi soveltuu esimerkiksi leveä lattiasivellin. Telana voi käyttää lyhytnukkaista lakkatelaa.

Lakan levitys

Ennen levitystä lakka sekoitetaan huolellisesti. Lakkaa levitetään tasaisesti ja riittävän runsaasti puun syiden suuntaisesti. Levityksen jälkeen odotetaan valmistajan ohjeiden mukainen aika ennen seuraavaa kerrosta.

Kuivumisaika

Kuivumisaika riippuu lakan tyypistä sekä kerrosten määrästä. Yleensä lakan annetaan kuivua vähintään 8-12 tuntia kerrosten välillä. Viimeisen kerroksen kuivumiseen kannattaa varata useita päiviä.

Useamman kerroksen levittäminen

Paras tulos saadaan levittämällä 2-3 ohutta kerrosta lakkaa. Jokaisen kerroksen välissä suoritetaan kevyt välihionta.

Välihionta

Välihionnassa poistetaan nukkaantunut pinta kevyesti hienolla hiomapaperilla. Välihionta parantaa seuraavan kerroksen tartuntaa.

Viimeistely

Lakatun lattian viimeistelyvaiheeseen kuuluvat listoitus sekä lattian jatkuva huolto ja ylläpito.

Listoitus

Kun lakkaus on valmis, asennetaan listat ja jalkalistat takaisin paikoilleen. Listoja ei saa kiinnittää ennen kuin lakka on täysin kuivunut, jotta listan ja seinän saumakohta ei jää kiinni lakkaan.

Huolto ja ylläpito

Lakatun lattian säännöllinen hoito ja ylläpito on tärkeää sen kestävyyden ja kauniin ulkonäön säilyttämiseksi. Lika ja pöly poistetaan imuroimalla tai nihkeällä moppaamalla. Tarvittaessa pinta puhdistetaan miedolla puulattian pesuaineella.

Lakattu lattia kestää kevyttä kulutusta hyvin, mutta kolhut ja naarmut on syytä korjata mahdollisimman pian paikkamaalla ja lakkaamalla vaurioitunut kohta uudelleen. Myös kokonaisuudessaan lattia on hyvä lakata uudelleen ajoittain, esimerkiksi 5-10 vuoden välein.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy