Miten ja milloin parketti kannattaa hioa

Kirjaudu

Parketin Hionta: Yksityiskohtainen Opas | Miten Hiota Parketti

Täydellinen opas parketin hiontaan. Sisältää tietoa siitä, miksi ja milloin parkettia pitää hioa, voiko kaikkia parketteja hioa, voiko parketin hionnan tehdä itse, miten hiontaprosessi etenee, mitä työkaluja ja tarvikkeita tarvitaan, mitä hionta maksaa ja miten löytää ammattilainen tekemään työn.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Miksi parkettia kannattaa hioa?
Milloin parketin hionta on ajankohtaista?
Voiko kaikkia parketteja hioa?
Kannattaako parketti hio itse
Parketin hionnan prosessi
Parketin hionnan kilpailuttaminen

Miksi parkettia kannattaa hioa?

Parketin ulkonäön parantaminen

Yksi tärkeimmistä syistä parketin hiontaan on sen ulkonäön parantaminen. Ajan myötä parketti voi naarmuuntua, kulua ja menettää kiiltoaan. Hionta poistaa pintakerroksen vauriot ja palauttaa parketin alkuperäisen ulkonäön.

Pidentää parketin käyttöikää

Parketin hionta voi pidentää sen käyttöikää. Säännöllinen hionta ja kunnossapito auttavat säilyttämään parketin hyvässä kunnossa ja estämään sen ennenaikaista kulumista.

Pohjustaa parketin uudelleen käsittelylle

Hionta on välttämätön vaihe, kun parketti halutaan käsitellä uudelleen, esimerkiksi lakata tai öljytä. Hionta poistaa vanhan pintakäsittelyn ja mahdollistaa uuden käsittelyn tarttumisen paremmin parketin pintaan.

Parantaa sisäilman laatua

Parketin hionta voi parantaa sisäilman laatua poistamalla pintakerroksesta pölyä, likaa ja allergeeneja, jotka voivat aiheuttaa terveysongelmia.

Arvonlisäys asunnolle

Hyvin hoidettu ja hiotut parkettilattiat voivat lisätä asunnon arvoa ja houkutella ostajia, mikä tekee parketin hionnasta hyvän investoinnin.

Yhteenveto

Syy parketin hiontaanHyödyt
Ulkonäön parantaminenPalauttaa parketin alkuperäisen ulkonäön ja kiillon
Pidentää käyttöikääAuttaa säilyttämään parketin hyvässä kunnossa ja estää ennenaikaista kulumista
Uudelleen käsittelyMahdollistaa uuden pintakäsittelyn tarttumisen paremmin parketin pintaan
Sisäilman laadun parantaminenPoistaa pölyä, likaa ja allergeeneja, jotka voivat aiheuttaa terveysongelmia
Arvonlisäys asunnolleLisää asunnon arvoa ja houkuttelee ostajia

Milloin parketin hionta on ajankohtaista?

Parketin hionta on usein esteettisyyskysymys, mutta se kannattaa tehdä aina ennen kuin vanha pinta on kulunut puhki puuhun asti. Parketin hionta ja pintakäsittely palauttavat lattian entiseen loistoon ja pidentävät sen käyttöikää.

Parketin hionnan merkit

Seuraavat merkit voivat viitata siihen, että parketin hionta on ajankohtaista:

 1. Parketin pinta on kulunut ja naarmuuntunut.
 2. Vanha pintakäsittely on kulunut pois tai se on muuttunut epätasaiseksi.
 3. Parketti on menettänyt alkuperäisen värinsä tai se on kellastunut ajan myötä.

Parketin hionnan toteutus

Parketin hionta on aina ammattilaisen työtä, sillä se vaatii osaamisen lisäksi myös tehokkaat koneet sekä pölynpoiston. Hionnan loppua kohdin hiomapaperin karkeutta vaihdetaan pienempään halutun lopputuloksen saamiseksi.

Parketin hionnan jälkeen

Parketin hionnan jälkeen lattia kannattaa antaa kuivua ja kovettua ainakin viikon verran, ennen kuin sille nostetaan isoja huonekaluja. Kävellä voi jo lopullisen työn jälkeen seuraavana aamuna, kunhan yön ehtii kuivahtaa.

Itsehionta

Vaikka parketin hionta on yleensä ammattilaisen työtä, on mahdollista tehdä itse peittomaalaus. Tässä tapauksessa vanha pinnoite jää maalin alle, joten tämän työn voi tehdä itsekin.

Huomioitavaa: Kaikkia parketteja ei voi hioa. Yleensä parketin hionta tehdään alustaansa liimatuille massiivipuuparketeille. Kelluville puuparketeille ei kannata tehdä hiontaa ja lakkausta, sillä lakkaus rikkoutuu saumojen kohdalta.

Voiko kaikkia parketteja hioa?

Kaikkia parketteja ei voi hioa. Parketin hionta on mahdollista vain, jos parketti on riittävän paksu ja se on valmistettu massiivipuusta tai parketista, jossa on riittävän paksu pintakerros.

Massiivipuuparketit

Massiivipuuparketit ovat yleensä 15-22 mm paksuja ja ne voidaan hioa useita kertoja. Massiivipuuparketin hionta on yleensä suoraviivaista, koska koko parketti on valmistettu samasta puulajista.

Parketit, joissa on pintakerros

Jotkut parketit on valmistettu useista kerroksista, joista pintakerros on massiivipuuta. Nämä parketit voidaan hioa, mutta vain, jos pintakerros on riittävän paksu. Yleensä pintakerroksen tulee olla vähintään 2,5 mm paksu, jotta parketti voidaan hioa.

Kelluvat parketit

Kelluvat parketit eivät välttämättä sovellu hiontaan. Kelluvat parketit on asennettu niin, että ne eivät ole kiinni alustassa, ja hionta voi vahingoittaa parketin rakennetta.

Yhteenveto:

Parketin tyyppiVoiko hioa?
MassiivipuuparketitKyllä
Parketit, joissa on pintakerrosKyllä, jos pintakerros on riittävän paksu
Kelluvat parketitEi välttämättä

On tärkeää huomata, että parketin hionta on aina ammattilaisen työtä. Vaikka jotkut parketit voidaan hioa, se ei tarkoita, että hionta olisi helppoa tai riskitöntä. Ammattilainen osaa arvioida, milloin parketti kannattaa hioa ja milloin ei, ja hänellä on tarvittavat työkalut ja taidot tehdä työ oikein.

Kannattaako parketti hio itse

Vaikka parketin hionta on mahdollista tehdä itse, se on yleensä suositeltavaa jättää ammattilaisten tehtäväksi. Parketin hionta vaatii erityistä osaamista, oikeita työkaluja ja huolellista työskentelyä. Kuitenkin, jos päätät hioa parketin itse, tässä on joitakin seikkoja, jotka sinun tulisi ottaa huomioon.

Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet

Parketin hiontaan tarvitset seuraavat työkalut ja tarvikkeet:

 1. Hiontakone (esim. rumpuhiontakone tai satelliittihiontakone)
 2. Reunahiontakone
 3. Hiomapaperia eri karkeuksilla
 4. Pölynimuri tai pölynpoistojärjestelmä
 5. Suojavarusteet (esim. hengityssuojain, kuulosuojaimet ja suojalasit)

Hiontaprosessi

Parketin hiontaprosessi koostuu useista vaiheista:

 1. Alustan valmistelu: Poista huonekalut ja suojaa seinät ja kattolistat.
 2. Karkea hionta: Aloita hionta karkeammalla hiomapaperilla poistaaksesi vanhan pintakäsittelyn ja tasoittaaksesi lattian.
 3. Hienohionta: Vaihda hienompaan hiomapaperiin ja hio lattia uudelleen saadaksesi tasaisen ja sileän pinnan.
 4. Reuna-alueiden hionta: Käytä reunahiontakonetta hioaksesi lattian reunat ja kulmat.
 5. Puhdistus: Imuroi lattia huolellisesti poistaaksesi hiontapölyn.

Haasteet ja riskit

Itse tehty parketin hionta voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Lisäksi, jos et ole kokenut hiontakoneen käyttäjä, saatat vahingoittaa parketin pintaa tai jättää epätasaisuuksia. Ammattilainen osaa arvioida parketin kunnon ja valita oikeat työkalut ja menetelmät parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Parketin hionnan prosessi

Parketin hionta on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. Tässä on yleiskatsaus parketin hionnan eri vaiheista.

Alustan valmistelu

Ennen hionnan aloittamista on tärkeää valmistella alusta huolellisesti. Tämä tarkoittaa huonekalujen poistamista, lattian puhdistamista ja seinien sekä kattolistojen suojaamista. On myös tärkeää varmistaa, että työskentelyalue on hyvin tuuletettu ja valaistu.

Karkea hionta

Karkea hionta on ensimmäinen vaihe parketin hiontaprosessissa. Tässä vaiheessa käytetään karkeaa hiomapaperia (esim. 40-60 karkeus) poistamaan vanha pintakäsittely ja tasoittamaan lattia. Karkea hionta tehdään yleensä suurilla, raskasliikkeisillä hiontakoneilla.

Hienohionta

Karkean hionnan jälkeen seuraa hienohionta. Tässä vaiheessa vaihdetaan hienompaan hiomapaperiin (esim. 100-120 karkeus) ja hioa lattia uudelleen. Hienohionnan tarkoituksena on poistaa karkean hionnan jäljiltä jääneet naarmut ja jäljet ja saada aikaan tasainen ja sileä pinta.

Reuna-alueiden hionta

Reuna-alueiden hionta tehdään erityisellä reunahiontakoneella, joka pääsee lähelle seiniä ja muita esteitä. Tämä vaihe on tärkeä, koska suuret hiontakoneet eivät yleensä pääse hioamaan lattian reunoja.

Kulmakohtien hionta

Kulmakohtien hionta on viimeinen vaihe parketin hiontaprosessissa. Tämä vaihe tehdään yleensä käsin tai pienellä kulmahiomakoneella. Kulmakohtien hionnan tarkoituksena on varmistaa, että myös lattian kulmat ja muut vaikeasti saavutettavat alueet tulevat huolellisesti hiottua.

Parketin hionnan kilpailuttaminen

Miksi kilpailuttaa parketin hionta?

Parketin hionnan kilpailuttaminen on tärkeää, koska se auttaa sinua saamaan parhaan mahdollisen hinnan ja laadun. Kilpailuttamalla voit vertailla eri yritysten tarjouksia, palveluita ja hintoja. Tämä auttaa sinua tekemään tietoon perustuvan päätöksen ja säästämään rahaa.

Miten kilpailuttaa parketin hionta?

Ymmärrä tarpeesi

Ennen kilpailuttamisen aloittamista, on tärkeää ymmärtää omat tarpeesi. Mieti, mitä haluat saavuttaa parketin hionnalla. Haluatko esimerkiksi päivittää lattian ulkonäköä, korjata vaurioita tai lisätä asunnon arvoa?

Pyydä tarjouksia

Kun olet määrittänyt tarpeesi, voit alkaa pyytää tarjouksia eri yrityksiltä. Muista pyytää tarjouksia useilta eri yrityksiltä, jotta voit vertailla niitä keskenään.

Vertaile tarjouksia

Kun olet saanut tarjoukset, vertaile niitä huolellisesti. Älä tuijota pelkästään hintaa, vaan kiinnitä huomiota myös muihin seikkoihin, kuten työn laatuun, yrityksen maineeseen ja tarjouksen sisältöön.

Parketin hionnan hintaan vaikuttavat tekijät

Parketin hionnan hintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten:

 • Pinta-ala: Suuremman pinta-alan työstäminen on neliöhinnaltaan pientä edullisempaa.
 • Pintakäsittely: Kirkas lakkaus on edullisin vaihtoehto. Tyypillisesti myös sävytetty lakkaus on edullisempaa kuin parketin petsaus tai öljyäminen.
 • Työn ajankohta: Töiden sesonki on touko-heinäkuussa, jolloin hinnat ovat korkeammat. Keskihinnat ovat edullisimmillaan marras-joulukuussa.

Parketin hionnan kilpailuttamisen hyödyt

Kilpailuttamisen avulla voit:

 • Säästää rahaa: Kilpailuttamalla voit löytää edullisimman tarjouksen.
 • Varmistaa laadun: Vertailemalla eri yritysten tarjouksia voit valita laadukkaimman palvelun.
 • Saada parhaan palvelun: Kilpailuttamalla voit löytää yrityksen, joka tarjoaa parasta palvelua omiin tarpeisiisi.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy