Parketin Hionta ja Lakkaus: Ammattilaisten Vinkit ja Ohjeet

Kirjaudu

Parketin Hionta ja Lakkaus: Opas Kodin Lattiapinnan Uudistamiseen

Tutustu kattavaan oppaaseen parketin hionnasta ja lakkaamisesta. Lue vinkit ammattimaiseen lopputulokseen ja pitkäaikaiseen parketin kauneuteen

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
  • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
  • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Parketin hionta ja lakkaus
Työvaiheet
Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät
Yhteenveto

Parketin hionta ja lakkaus

Jos asukkaat eivät halua syystä tai toisesta vaihtaa koko lattiaa, niin parketin hiomisella ja lakkauksella saa jo uuden ilmeen kotiin. Joskus myös hiominen ja lakkaus ovat parempia vaihtoehtoja kuin kokonaan uuden lattian vaihtaminen. Parketin huolenpidolla säännöllisesti lattian elinkaari myös pitenee. Parketin hiomiseen ja lakkaamiseen kannattaa ryhtyä, jos vanha parketti on kuluneen ja huonon näköinen.

Työvaiheet

Parketin hiomisessa ja lakkaamisessa on useita eri työvaiheita. Tämä remontti saattaa olla remonteista pölyisin ja likaisin, mutta lopputulos on kuitenkin palkitseva. Yleensä parketin hiomisen ja lakkaamisen aikana kodissa ei voi asua, joten ihan helposti asukkaat eivät lähde tähän remonttiin. Mutta remonttina se on kuitenkin palkitseva ja siinä pääsee vähemmällä kuin uuden lattian asentamisella. Lisäksi se on myös halvempi kuin lattian vaihtaminen kokonaan. Kaiken kaikkiaan parketin hiominen ja lakkaaminen on helpointa tehdä silloin, kun koti on täysin tyhjillään esimerkiksi ennen muuttoa.

Seuraavat vaiheet kuuluvat parketin hiomiseen ja lakkaamiseen:

  • Alkutyöt ja valmistelu
  • Karkea hionta
  • Ylikittaus
  • Hiominen
  • Pölyjen siivoaminen ja lakkaus
  • Viimeistely

Parketin hiominen ja lakkaus on harvoin remontti, jonka voi itse tehdä. Siinä tarvitaan ammattilaitteita ja niiden käyttämistä oikein ja paljon asiantuntevaa tietotaitoa. Niinpä projekti yleensä alkaakin sillä, että kilpailutetaan urakoitsijat. Kun sopivat urakoitsijat on kilpailutettu ja sopiva valittu, voi projekti alkaa.

Kuten jo todettu, parhaiten parkettiremontti onnistuu täysin tyhjässä kodissa eli huonekalut pitäisi olla siirretty pois ja tila tyhjänä. Jalkalistat ja kynnykset pitäisi poistaa ennen parketin hiomista. Nämä tosin voi tehdä itsekin, mutta ammattilaiset ovat kyllä valmiita tekemään ne myös.

Kaikki parkettilattiat voidaan hioa, jos niiden pintamateriaali on puuta. Ammattilaisten mukaan jopa 40 vuotta vanhat parkettilattiat voidaan hioa edelleen. Yleensä sävyn ja kiillon voi itse valita.

Ensimmäinen hionta on karkea hionta, joka tehdään ammattilaisen hiontakoneella. Sen jälkeen tehdään ylikittaus, mikä tarkoittaa, sävytetyn tasoitteen levittämistä lattialle. Ammattilainen tekee tämän vaiheen muutamassa tunnissa, riippuen toki asunnon koosta. Ylikittauksen jälkeen tehdään enemmän hiomista. Tämä hiominen on hienompaa hiomista kuin ensimmäinen karkea hiominen. Tässä vaiheessa välillä voi myös joutua käsihiomaan esimerkiksi ahtaissa tai erikoisissa paikoissa. Hiominen voi siis tapahtua myös eri laitteella tai ainakin eri hiomapaperilla koneessa. Hiomiskierroksia voi olla useita esimerkiksi 3-4 ja niihin voi kulua useampi päivä.

Hiomisen jälkeen on aika siivota hiomisesta syntyneet pölyt pois. Tämä vaihe onkin tärkeä ja on hyvä saada kaikki pölyt pois ennen lakkausta. Pölyjen poistamisen jälkeen voidaan lakata parketti. Yleensä on suositeltavaa lakata parketti muutamaan kertaan, jolloin jälki on siisti ja hieno. Lakkauksen jälkeen on hyvä antaa lattian kuivia useamman päivän ja noudattaa pientä varovaisuutta. Huonekaluja voi siirtää, mutta mattoja ei tulisi levittää useampaan päivään.

Uuden lattian ilme viimeistellään uusilla jalkalistoilla ja kynnyksillä. Tämän vaiheen voi tehdä itse, vaikka ei ole väärin myöskään antaa ammattiurakoitsijoiden tehdä se. Yleensä koko asunnon parketti kannattaa tehdä samalla kerralla eikä jättää mitään huoneita pois hiomisesta.

Parkettiremontin kesto

Parkettiremontin kesto vaihtelee ja riippuu asunnon pinta-alasta. Työvaiheita on monia ja välillä parketin pitää antaa kuivua rauhassa. Kesto riippuu myös tekijästä ja kuinka huolellisesti ja nopeasti hän tekee eri vaiheet. Ammattiurakoitsijat tekevät parketin hiomisen ja lakkauksen alle viikossa, usein jopa muutamassa päivässä. Kestoon vaikuttaa myös se, että kuinka monta kertaa parketti täytyy hioa eli parketin kunto. Koska asukkaille koituu remontista merkittävää haittaa, on hyvä, että remontti etenee nopeasti ja vauhdikkaasti.

Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät

Parketin hiomisen ja lakkauksen hintaan voi vaikuttaa useampi tekijä. Tärkein tekijä on kuitenkin lattian pinta-ala. Hiomiseen hintakategoria on muutaman sadan ja muutaman tuhannen euron välillä. Hinta per neliömetri on noin 22 -35 euron välillä. Vanhan parketin kunto on myös hintaan vaikuttavista tekijöistä sekä parketin tyyppi.

Jos parketti on erittäin huonossa kunnossa, sitä voidaan joutua hiomaan moneen eri kertaan ja se vaikuttaa hinnan muodostumiseen. Yleensä parketin hiominen kannattaa tehdä 10-15 vuoden jälkeen, jolloin parketti ei pääse menemään liian huonoon kuntoon.

Asunnon avoimuus vaikuttaa myös parketin hiomiseen. Avoin tila on huomattavasti helpompi hioa kuin sokkeloiset ja pienet huoneet. Avoin ja pieni yksiö voi olla joskus helpompi hiomisen kannalta kuin sokkeloiset huoneet pienessä kaksiossa.

Hinta kannattaa kilpailuttaa eri tekijöillä ja näin siihen voidaan saada merkittävää säästöä. Parketin hiomisen ja lakkauksen työn osuudesta saa yleensä kotitalousvähennyksen. Yleisesti työn osuus on noin 70 % - 90 % kokonaishinnasta. Kotitalousvähennyksen määrä voi kuitenkin vaihdella ja vuonna 2020 se oli 40 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta.

Yhteenveto

Vaikka moni asukas ei kovin mielellään lähde tekemään lattiaremonttia, mutta se on kannattavaa, sillä asumismukavuus kasvaa siistissä uudennäköisessä kodissa. Parketin hiomisremontti kannattaa kuitenkin suunnitella hyvin, ja miettiä, että missä esimerkiksi asuu sen ajan. Yleisesti ottaen parkettiremontit ovat nopeita ja niistä suurin vaiva on asukkaalle sijaismajapaikan etsiminen ja tavaroiden siirtely.

Parkettiremontti ei ole remonteista kallein, mutta jonkin verran siihen tietenkin rahaa kuluu. Sitä ei kannata tehdä itse, sillä ammattilaisten käyttämiä laitteita on vaikeampi hankkia ja käyttää. Urakoitsijat kannattaa kilpailuttaa ja niistä kannattaa etsiä se itselle paras ja sopivin tarjous. Parkettiremontin keskisuurella vaivalla saa perheelle viihtyisän kodin!

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy