Mökin maalaus | Omaurakka.fi

Kirjaudu

Mökin maalaus: näin onnistut joka askeleella

Opas mökin maalaamiseen. Kattava tietopaketti suunnittelusta toteutukseen, eri maalityypeistä ja välineistä aina viimeistelyyn saakka. Luo mökillesi uusi ilme ja suojaa rakenteita vuosiksi eteenpäin.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Miksi mökin maalaus on tärkeää
Mökin Ulkopintojen Maalaus
Mökin sisätilojen maalaus
Yhteenveto

Miksi mökin maalaus on tärkeää

Mökin maalaaminen on elintärkeää sen ylläpidon kannalta. Maalipinnan kunnosta riippuu suuresti mökin ulkonäkö sekä suoja eri sääolosuhteita vastaan. Tässä joitakin syitä, miksi mökin maalaus on olennainen osa mökin ylläpitoa:

 • Suojaus sääolosuhteita vastaan: Maalipinta suojaa mökin puurakenteita sääolosuhteiden aiheuttamilta vaurioilta. Erityisesti Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa, joissa kohdataan sekä ankaria talvia että lämpimiä kesiä, on tärkeää, että mökin puupinnat ovat hyvin suojattuja. Maalipinta suojaa puuta kosteudelta, auringon UV-säteilyltä, tuulelta ja hyönteisiltä, jotka voivat aiheuttaa mätänemistä ja muita vaurioita【.

 • Estetiikka ja viihtyvyys: Mökin ulko- ja sisämaalaus piristää mökin ilmettä ja luo viihtyisän ympäristön, joka houkuttelee viettämään aikaa mökillä. Uudella maalikerroksella voidaan päivittää mökin ulkonäkö ja tehdä siitä houkuttelevampi itselle sekä vieraille.

 • Arvon säilyttäminen ja parantaminen: Säännöllinen maalaus pitää mökin hyvässä kunnossa, mikä säilyttää ja jopa nostaa sen markkina-arvoa. Huoliteltu ja hyvin pidetty mökki on arvokkaampi, ja sen myynti tai vuokraus on helpompaa.

Milloin mökin maalaus kannattaa tehdä

Mökin maalaamisen ajankohta riippuu monista tekijöistä, kuten maalin kunnosta ja sääolosuhteista. Tässä muutamia vinkkejä mökin maalaamisen ajoittamiseen:

 • Maalin kunto: Mökin maalaus tulee ajankohtaiseksi, kun maalipinta on silminnähden uusimisen tarpeessa. Jos maalipinta on halkeillut, lohkeillut tai siinä on muita vaurioita, on aika harkita uudelleenmaalausta.

 • Sääolosuhteet: Maalauksen kannalta ihanteellinen sää on kuiva ja lämmin. On suositeltavaa maalata mökki keväällä tai kesällä, kun sateen riski on vähäisempi ja lämpötilat ovat miellyttävämpiä maalaustyölle.

 • Huoltomaalausväli: Puuverhotun mökin julkisivun huoltomaalausväli on tyypillisesti 10–15 vuotta, kun se on maalattu huolellisesti ja laadukkaalla maalilla. Kuitenkin voimakas auringonpaiste ja kosteus voivat lyhentää tätä väliä.

Keskeiset huomioitavat seikat

 • Mökin maalaus on tärkeä askel mökin ylläpidossa ja arvon säilyttämisessä.
 • Sääolosuhteet ja maalin kunto ovat kaksi päätekijää, jotka määrittävät, milloin mökin maalaus on tehtävä.
 • Ammattimaista apua ja neuvoja mökin maalaustyöhön voi saada omaurakka.fi palvelun kautta, jossa on mahdollista kilpailuttaa erilaisia maalausurakoita ja remonttipalveluita.

Mökin Ulkopintojen Maalaus

Mökin ulkopintojen maalaus on olennainen osa mökin ylläpitoa ja huoltoa. Kun suoritat maalauksen oikein ja huolellisesti, voit nauttia mökkisi raikkaasta ja viihtyisästä ilmeestä sekä säilyttää rakenteiden eheyden ja kestävyyden. Tässä artikkelissa käymme läpi mökin ulkopintojen maalausprosessin vaiheet, alkaen pohjatöistä ja päättyen maalaustyön viimeistelyyn. Samalla esittelemme myös erilaisia maalityyppejä ja niiden käyttökohteita mökkisi ulkopintojen maalauksessa. Lisäksi tarjoamme sinulle vinkkejä ja suosituksia, joiden avulla voit saavuttaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Seinien Maalaus

Vanhan Maalin Poisto ja Pintojen Puhdistus

 • Pohjatyöt: Ennen varsinaista maalaustyötä on tehtävä pohjatyöt huolella. Tähän kuuluu seinien puhdistus sekä huonosti kiinni olevan maalin irrottaminen.
 • Puhdistus: Seinien puhdistus on tärkeä osa ulkomaalausurakkaa. Jos puuverhoillun julkisivun maalipinta on halkeileva tai ohueksi patinoitunut, pinnalla voi näkyä myös pistemäistä hometta tai laajemmin likaa, jolloin seinä tarvitsee puhdistuksen tai huoltomaalauksen.

Maalin Valinta ja Testaus

 • Maalityypit: Mökkien ulkopuolilla käytetään usein Teknos Woodex Classic -maalituotetta, joka on erittäin roiskuvaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Terassin katolle voidaan valita Swingcolor Talomaali, sävy Valkoinen.
 • Maalien kehitys: Maalit ovat kehittyneet valtavasti viime vuosikymmenten aikana. Vesiohenteiset maalit ovat lähestulkoon vallanneet markkinat, sillä ne ovat helpompia, turvallisempia ja vähemmän haitallisia ympäristölle kuin liuotinohenteiset.

Maalaustelineiden Käyttö

 • Turvallisuus: Maalaustelineiden oikea ja turvallinen käyttö on keskeistä työn sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta. Telineet tulee asentaa tukevasti ja tasaisesti, jotta maalaustyö sujuu mutkattomasti ja turvallisesti.

Seinäpintojen Suojaaminen

 • Suojaus: Ennen maalaustyön aloittamista on tärkeää suojata ne alueet, joita ei ole tarkoitus maalata. Tämä sisältää esimerkiksi ikkunat, ovet ja muut rakennuksen osat, jotka voivat vahingoittua maalaustyön yhteydessä.

Maalaustyön Vaiheet

 • Maalaus: Varsinainen maalaustyö on suoraviivaista, mutta vaatii huolellisuutta. Maalin levittäminen tasaisesti ja ohjeiden mukaisesti varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen ja mökkisi raikkaan ilmeen säilymisen pitkään.

Katon Maalaus

 • Katon kunnon tarkistaminen: On tärkeää tarkistaa katon kunto ennen maalaustyön aloittamista. Halkeamat, reiät ja muut vauriot tulee korjata ennen maalaamista.
 • Maalin valinta: Katon maalaamiseen soveltuvien maalien valinta on tärkeä vaihe, sillä oikean maalin valinta varmist

aa katon pitkäikäisyyden ja kestävyyden. Suositeltavia maaleja ovat esimerkiksi Tikkurilan Panssarimaali ja Teknos Peltikattomaali.

 • Telineiden käyttö: Katon maalaamisessa telineiden käyttö on erittäin tärkeää, sillä se takaa työn sujuvuuden ja turvallisuuden.
 • Maalaustyön vaiheet: Katon maalaustyö koostuu pohjatöistä, pohjamaalauksesta ja pintamaalauksesta. Oikeiden tekniikoiden ja välineiden käyttö varmistaa ammattimaisen ja kestävän lopputuloksen.

Ikkunoiden ja Ovien Maalaus

 • Vanhan maalin poisto: Ikkunoiden ja ovien maalinpoisto noudattaa samaa prosessia kuin seinienkin maalaus. Vanha maali on poistettava huolellisesti, jotta uusi maali tarttuu kunnolla.
 • Maalin valinta: Ikkunoiden ja ovien maalaamiseen on olemassa erityisiä maaleja, jotka suojaavat puuta sään vaikutuksilta ja kestävät hyvin kulutusta.
 • Tiivisteiden suojaaminen: Maalaustyön aikana on tärkeää suojata tiivisteet, jotta ne eivät vaurioidu maalista.
 • Maalaustyön vaiheet: Ikkunoiden ja ovien maalaustyö koostuu pohjatöistä, pohjamaalauksesta ja pintamaalauksesta. Oikeiden tekniikoiden ja välineiden käyttö varmistaa ammattimaisen ja kestävän lopputuloksen.

Terasseja ja Portaiden Maalaus

 • Pintojen puhdistus: Terasseja ja portaita maalattaessa on ensin puhdistettava pinnat huolellisesti likaa, rasvaa ja mahdollista homekasvustoa vastaan.
 • Maalin valinta: Terassien ja portaiden maalaamiseen soveltuvien maalien valinta on tärkeä vaihe, sillä oikean maalin valinta varmistaa rakenteiden pitkäikäisyyden ja kestävyyden.
 • Maalaustyön vaiheet: Maalaustyö koostuu pohjatöistä, pohjamaalauksesta ja pintamaalauksesta. Oikeiden tekniikoiden ja välineiden käyttö varmistaa ammattimaisen ja kestävän lopputuloksen.

Keskeiset Seikat

 • Säännöllinen Maalaus: Mökin ulkomaalaus tulee ajankohtaiseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun maalipinta on jo silminnähden uusimisen tarpeessa. Seinäpintojen säännöllinen maalaus pitää mökin sisärakenteet hyvässä kunnossa ja ehkäisee rakenteiden kosteusvaurioita.
 • Oikean Maalin Valinta: Maalin valinta on keskeinen vaihe mökin ulkopintojen maalauksessa. On tärkeää valita oikea maalityyppi ja sävy, joka sopii mökkisi materiaaleille ja ilmasto-olosuhteille.
 • Turvallisuus ja Telineiden Käyttö: Turvallisuus on ensisijaisen tärkeää mökin ulkopintojen maalaustyössä. Telineiden oikea ja turvallinen käyttö varmistaa työn sujuvuuden ja turvallisuuden.
 • Hyvä Pohjatyö: Huolellinen pohjatyö on avain onnistuneeseen maalausprojektiin. Se varmistaa, että uusi maali tarttuu kunnolla ja kestää pitkään.

Lisäksi, tarjoamme eri palveluita, joista löytyy myös kilpailutusmahdollisuus omaurakka.fi -sivuston kautta. Voit kilpailuttaa erilaisia maalausurakoita ja remonttipalveluita, ja saada tarjouksia luotettavilta urakoitsijoilta. Tämä mahdollistaa sinulle kohtuukustannuksin toteutetun maalausprojektin ja ammattimaisen lopputuloksen.

Mökin sisätilojen maalaus

Maaliprojekti vaatii huolellisen suunnittelun ja valmistelun, jotta lopputulos on tyydyttävä ja kestävä. Mökin sisätilojen maalaus on investointi, joka lisää mökin arvoa ja viihtyisyyttä. Käytä aikaa maalin ja tarvikkeiden valintaan, ja harkitse ammattimaista apua haastavimpiin kohteisiin. Voit myös kilpailuttaa maalausurakan omaURAKKA.fi -palvelussa saadaksesi parhaat tarjoukset ja ammattitaitoisen työn.

Seinien maalaus

 • Pintojen puhdistus ja esikäsittely: Puhdista seinät liasta, rasvasta ja pölystä ennen maalausta. Tarkista, tarvitsevatko seinät hiontaa tai pohjamaalia.
 • Maalin valinta ja testaus: Valitse maali, joka sopii mökin sisätiloihin. Testaa maalin sävy pienellä alueella ennen koko seinän maalausta.
 • Kalusteiden suojaaminen: Suojaudu kalusteet ja lattiat roiskeilta peitteillä.
 • Maalaustyön vaiheet: Maalaa seinät kahteen kertaan saavuttaaksesi parhaan mahdollisen peittävyyden ja ulkonäön. Tikkurilan Harmony -maali on esimerkiksi hyvä valinta mökin sisäseinien maalaamiseen, ja se on testattu kahteen kertaan, mutta joissakin tapauksissa voi olla tarpeen useampi kerros.

Katon maalaus

 • Pintojen puhdistus: Puhdista katto pölystä ja liasta.
 • Maalin valinta: Valitse vesiliukoinen ja hajuton maali, kuten Cover Storyn sisämaalit, jotka ovat turvallinen valinta mökin sisäkattoon. Nämä maalit antavat rakenteiden hengittää, eivätkä ne vapauta sisäilmaan haitallisia VOC-päästöjä【.
 • Valaisimien irrotus: Irrota valaisimet ja muut esteet ennen maalaustyön aloittamista.
 • Maalaustyön vaiheet: Maalaa katto kahteen tai kolmeen kertaan saavuttaaksesi toivotun peittävyyden ja sävyn. Sävyn valinta on tärkeää, ja maalattavien tarranäytteiden käyttäminen auttaa valitsemaan oikean sävyn.

Lattioiden maalaus

 • Pintojen puhdistus ja esikäsittely: Puhdista lattia huolellisesti ja hio tarvittaessa.
 • Maalin valinta ja testaus: Valitse lattialle sopiva maali, ja testaa se pienellä alueella ennen koko lattian maalaamista.
 • Kalusteiden suojaaminen: Suojaa kalusteet ja seinät maaliroiskeilta.
 • Maalaustyön vaiheet: Maalaa lattia kahteen kertaan saavuttaaksesi parhaan mahdollisen peittävyyden ja ulkonäön.

Viimeistely ja siivous

 • Maalausjälkien siistiminen: Poista maaliroiskeet ja teippää tarvittaessa maalaamattomat alueet siististi.
 • Suojien poistaminen: Poista suojapeitteet ja teipit huolellisesti.
 • Työvälineiden puhdistus: Puhdista pensselit, telat ja muut työvälineet heti maalaustyön jälkeen.
 • Jätteiden hävittäminen: Toimita maalijätteet ja muut jätteet asianmukaisesti kierrätykseen.

Keskeiset huomiot

 • Maalinvalinta: Valitse laadukas maali, joka on suunniteltu käytettäväksi haluamillasi pinnoilla.
 • Esikäsittely: Puhdista ja esikäsittele pinnat huolellisesti, jotta maali tarttuu kunnolla ja lopputulos on siisti.
 • Ammattilaisapu: Harkitse ammattilaisen palkkaamista haastavimpiin maalauskohteisiin.
 • Maalausurakan kilpailutus: Kilpailuta maalausurakka, jos haluat säästää aikaa ja vaivaa, ja saada parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Yhteenveto

Maalaaminen on yksi tehokkaimmista ja kohtuuhintaisimmista tavoista päivittää mökki. Mökin sisätilojen maalaus tuo raikkaan ilmeen ja lisää viihtyisyyttä. Aina kannattaa suunnitella maalausprojekti huolellisesti ja harkita ammattilaisen palkkaamista, erityisesti jos kyseessä on suurempi maalausurakka tai erikoispinnat. Omaurakka.fi -palvelun kautta voit kilpailuttaa maalausurakan ja löytää parhaan mahdollisen ratkaisun mökkisi maalausprojektiin.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy