Kylpyhuone ja Sauna Remontti | Askel Askeleelta | 2024

Kirjaudu

Kuinka Remontoida Kylpyhuone ja Sauna Näillä vinkeillä onnistut!

Oppaamme tarjoaa sinulle kaiken tarvittavan tiedon kylpyhuoneen ja saunan remontointiin. Lue asiantuntijoiden vinkit, lainsäädännölliset vaatimukset ja paljon muuta.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Remontin suunnittelun merkitys ja hinta
Kylpyhuoneen remontti
Saunan remontti
Kosteus- ja homeongelmien ehkäisy
Lainsäädäntö ja määräykset
Usein kysytyt kysymykset

Remontin suunnittelun merkitys ja hinta

Budjetin asettaminen

Budjetin asettaminen on ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä vaiheista remonttiprojektissa. Se määrittää, kuinka paljon rahaa on käytettävissä eri osa-alueille, kuten materiaaleille, työvoimalle ja mahdollisille yllättäville kuluille. Hyvin suunniteltu budjetti auttaa välttämään yllättäviä menoja ja taloudellisia haasteita projektin aikana.

Saunaremontin hinta

Saunaremontin kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen valituista materiaaleista, saunan koosta ja tarvittavista rakennus- ja asennustöistä. Alla oleva taulukko esittää karkean arvion eri hintaluokkien mukaisista saunaremonteista:

Saunan kokoEdullinen (materiaalit ja työ)Keskitaso (materiaalit ja työ)Ylellinen (materiaalit ja työ)
Pieni1 500 € - 3 000 €3 000 € - 5 000 €5 000 € - 7 500 €
Keskikokoinen3 000 € - 5 000 €5 000 € - 8 000 €8 000 € - 12 000 €
Suuri5 000 € - 7 500 €7 500 € - 10 000 €10 000 € - 15 000 €

Kylpyhuoneremontin hinta

Kylpyhuoneremontin kustannukset riippuvat monista tekijöistä, kuten kylpyhuoneen pinta-alasta, valituista materiaaleista ja tarvittavista lisätöistä, kuten putkistojen uusimisesta. Seuraava taulukko antaa yleiskuvan eri hintatasoista:

Kylpyhuoneen kokoEdullinen (materiaalit ja työ)Keskitaso (materiaalit ja työ)Ylellinen (materiaalit ja työ)
Pieni2 000 € - 4 000 €4 000 € - 6 000 €6 000 € - 10 000 €
Keskikokoinen4 000 € - 6 000 €6 000 € - 9 000 €9 000 € - 13 000 €
Suuri6 000 € - 8 000 €8 000 € - 12 000 €12 000 € - 20 000 €

Lisävinkkejä budjetin hallintaan

 • Vertaile tarjouksia: Älä hyväksy ensimmäistä tarjousta, vaan vertaile useita eri urakoitsijoita ja heidän hintojaan.
 • Varaudu yllätyksiin: Lisää budjettiin noin 10-20% ylimääräistä kattamaan odottamattomat kulut.
 • Priorisoi toiveesi: Mieti, mitkä remontin osa-alueet ovat välttämättömiä ja mitkä ovat toissijaisia. Tämä auttaa kohdentamaan budjettia tehokkaammin.

Hyvin suunniteltu budjetti ei ainoastaan auta hallitsemaan kustannuksia, vaan myös varmistaa, että remontti valmistuu suunnitellusti ja ilman suurempia taloudellisia yllätyksiä.

Kylpyhuoneen remontti

Suunnitteluvaihe

Tilan arviointi ja mitoitus

Ennen remontin aloittamista on tärkeää arvioida kylpyhuoneen nykytila ja mitata tarkasti tilan mitat. Tämä sisältää seinien, lattian ja katon mitat sekä olemassa olevien kalusteiden sijainnit. Tarkat mitat auttavat suunnittelemaan tilankäytön tehokkaasti ja varmistamaan, että uudet kalusteet ja varusteet sopivat tilaan.

Materiaalien ja kalusteiden valinta

Valitse materiaalit ja kalusteet, jotka kestävät kylpyhuoneen kosteita olosuhteita. Suosittuja materiaalivalintoja ovat:

 • Laatat: Keraamiset tai posliiniset laatat ovat suosittuja niiden kosteudenkestävyyden ja helpon puhdistettavuuden vuoksi.
 • Kalusteet: Ruostumattomasta teräksestä tai vedenkestävästä puusta valmistetut kalusteet ovat ihanteellisia.
 • Hanat ja suihkut: Valitse korroosionkestäviä materiaaleja, kuten ruostumatonta terästä tai kromattua messinkiä.

Työvaiheet

Purkutyöt

Purkuvaiheessa poistetaan vanhat kalusteet, laatoitus ja tarvittaessa seinät. Tämä vaihe vaatii huolellisuutta, jotta vältetään tarpeettomat vauriot rakenteille, jotka säilytetään.

Putki- ja sähkötyöt

Putki- ja sähkötyöt tulee suorittaa ammattilaisen toimesta. Tässä vaiheessa asennetaan uudet vesiputket ja sähköjohdot, mikäli tarpeen. Varmista, että kaikki työt täyttävät voimassa olevat rakennusmääräykset ja turvallisuusstandardit.

Laatoitus ja vedeneristys

Laatoitus on yksi tärkeimmistä vaiheista kylpyhuoneremontissa. Oikeaoppinen vedeneristys on välttämätön kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi. Käytä laadukkaita vedeneristysmateriaaleja ja varmista, että kaikki saumat ja liitokset on tiivistetty huolellisesti.

Kalusteiden asennus

Asenna valitut kalusteet ja varusteet huolellisesti. Tarkista, että kaikki elementit toimivat oikein ja ovat turvallisesti kiinnitettyjä.

Viimeistely ja sisustus

Viimeistele remontti valitsemalla sopivat värit, valaistus ja muut sisustuselementit, jotka täydentävät kylpyhuoneen ilmeen. Hyvä valaistus on tärkeä sekä toiminnallisuuden että tunnelman kannalta. Käytä pehmeitä ja vesitiiviitä mattoja lisäämään mukavuutta ja turvallisuutta.

Kylpyhuoneremontti vaatii huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista toteutusta. Seuraamalla näitä ohjeita voit varmistaa, että remontti sujuu suunnitelmien mukaan ja lopputulos on sekä kaunis että toimiva.

Saunan remontti

Suunnittelun erityispiirteet

Lämmöneristys ja ilmanvaihto

Lämmöneristys on kriittinen tekijä saunan toimivuudessa ja energiatehokkuudessa. Eristeiden tulee kestää korkeita lämpötiloja ja estää lämmön karkaaminen ulos saunatilasta. Ilmanvaihto on yhtä lailla tärkeää, sillä se varmistaa ilman riittävän kierron ja poistaa kosteuden saunasta. Hyvä ilmanvaihto parantaa saunakokemusta ja edistää terveellistä saunaympäristöä.

Lämmönlähteiden valinta

Valitse saunan lämmönlähde huolellisesti ottaen huomioon saunan koko, käyttötiheys ja henkilökohtaiset mieltymykset. Vaihtoehtoja ovat:

 • Sähkökiuas: Helppokäyttöinen ja yleisin valinta moderneissa saunoissa.
 • Puukiuas: Perinteinen valinta, joka vaatii enemmän huoltoa mutta tarjoaa autenttisen löylykokemuksen.
 • Infrapunasauna: Sopii niille, jotka eivät siedä korkeita lämpötiloja mutta haluavat nauttia saunan terveyseduista.

Rakennusvaiheet

Vanhan saunan purkaminen

Aloita purkamalla vanha sauna huolellisesti, välttäen tarpeetonta vahinkoa rakenteille, jotka voidaan uudelleenkäyttää tai jotka on säilytettävä. Tarkista ja poista kaikki sähkö- ja putkiasennukset turvallisesti.

Runkotöiden suorittaminen

Rakenna saunan runko kestävistä materiaaleista, jotka kestävät korkeita lämpötiloja ja kosteutta. Käytä esimerkiksi höylättyä kuusta tai haapaa, jotka ovat suosittuja saunamateriaaleja niiden lämmönkestävyyden ja hyvän ulkonäön vuoksi.

Paneloinnit ja lauteiden asennus

Asenna seinä- ja kattopaneelit sekä lauteet. Varmista, että kaikki puumateriaalit ovat kuivia ja laadukkaita. Lauteiden asennuksessa tulee huomioida ergonomia ja turvallisuus, jotta saunassa on mukava ja turvallinen oleskella.

Viimeistely ja varusteet

Viimeistele sauna valitsemalla sopivat valaistus, ovet ja muut varusteet, kuten löylykauhat ja -kiulut. Valaistuksen osalta suosi pehmeää, häikäisemätöntä valoa, joka luo rauhallisen tunnelman. Lisäksi varmista, että saunan ovi sulkeutuu tiiviisti mutta ei lukitu sisäpuolelta, turvallisuussyistä.

Saunan remontointi vaatii huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista toteutusta, jotta lopputulos palvelee käyttäjiä parhaalla mahdollisella tavalla. Huomioi erityisesti lämmöneristys, ilmanvaihto ja laadukkaat materiaalit, jotta sauna tarjoaa nautinnollisia löylyhetkiä vuosiksi eteenpäin.

Kosteus- ja homeongelmien ehkäisy

Vedeneristyksen tärkeys

Vedeneristys on kriittinen toimenpide kylpyhuoneen ja saunan remontissa, sillä se estää veden pääsyn rakenteisiin, mikä voi aiheuttaa kosteus- ja homeongelmia. Oikein toteutettu vedeneristys suojaa rakennusta ja pidentää sen käyttöikää. Seuraavat askeleet ovat keskeisiä vedeneristyksen kannalta:

 1. Pohjatyöt: Varmista, että pinnat ovat puhtaita, kuivia ja tasaisia ennen vedeneristysmateriaalien levittämistä.
 2. Seinien ja lattian käsittely: Käytä vedeneristysmassaa ja -kalvoja, jotka täyttävät alan standardit.
 3. Saumojen tiivistäminen: Erityistä huomiota tulee kiinnittää nurkkiin ja liitoskohtiin, jotka ovat alttiimpia vuodoille.

Ilmanvaihdon optimointi

Hyvä ilmanvaihto on olennainen osa kosteuden hallintaa kylpyhuoneissa ja saunoissa. Se auttaa poistamaan ylimääräisen kosteuden ja ehkäisee homeen muodostumista. Ilmanvaihdon optimointiin kuuluu:

 • Riittävän tehokkaan ilmanvaihtojärjestelmän asentaminen: Varmista, että ilmanvaihto on suunniteltu tilan koon ja käyttötarkoituksen mukaan.
 • Säännöllinen huolto: Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja -kanavat säännöllisesti, jotta ilmanvaihto toimii tehokkaasti.
 • Kosteudenpoistajien käyttö: Erityisesti saunoissa voi olla hyödyllistä käyttää kosteudenpoistajia, jotka auttavat pitämään ilmankosteuden optimaalisella tasolla.

Huomio: "Vedeneristyksen ja ilmanvaihdon laiminlyönti voi johtaa merkittäviin rakenteellisiin vaurioihin ja terveysriskeihin, kuten homeen muodostumiseen." Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota näihin aspekteihin remontin suunnitteluvaiheessa ja toteutuksessa.

Näiden toimenpiteiden avulla voidaan tehokkaasti ehkäistä kosteus- ja homeongelmia, mikä varmistaa remontoitujen tilojen turvallisuuden ja viihtyisyyden pitkällä aikavälillä.

Lainsäädäntö ja määräykset

Rakennusluvat ja ilmoitukset

Rakennuslupien hankkiminen on olennainen osa remonttiprojektin suunnittelua ja toteutusta. Luvat varmistavat, että remontti noudattaa paikallisia rakennusmääräyksiä ja -standardeja. Tässä on yleiskatsaus prosessista:

 • Lupien hankkiminen: Tarkista paikalliset määräykset ja hae tarvittavat luvat ennen remontin aloittamista. Tämä voi sisältää rakennusluvan, toimenpideluvan tai ilmoitusmenettelyn.
 • Viranomaisyhteistyö: Yhteistyö paikallisten viranomaisten kanssa varmistaa, että kaikki remontin osa-alueet täyttävät lainsäädännölliset vaatimukset.
 • Dokumentaation ylläpito: Säilytä kaikki lupa-asiakirjat ja suunnitelmat, sillä niitä voidaan tarvita tarkastuksissa ja mahdollisissa jatkotoimenpiteissä.

Turvallisuusmääräykset ja standardit

Turvallisuus on remonttityön keskeinen tekijä, ja sen varmistamiseksi on olemassa useita määräyksiä ja standardeja. Näitä ovat muun muassa:

 • Rakennusmateriaalien standardit: Käytä vain hyväksyttyjä ja turvallisuusstandardeja täyttäviä materiaaleja.
 • Työturvallisuus: Noudata työturvallisuusmääräyksiä remonttityömaalla, mikä sisältää asianmukaisen suojavarustuksen käytön ja turvallisuuskoulutuksen.
 • Sähkö- ja putkityöt: Varmista, että kaikki sähkö- ja putkityöt tehdään ammattilaisten toimesta ja että ne tarkastetaan asianmukaisesti.

Muistutus: "Laiminlyönnit turvallisuusmääräysten noudattamisessa voivat johtaa vakaviin seurauksiin, kuten onnettomuuksiin työmaalla ja myöhemmin rakennuksen käytön aikana." Tämän vuoksi on kriittistä, että kaikki turvallisuusnäkökohdat huomioidaan huolellisesti läpi koko remonttiprosessin.

Noudattamalla näitä lainsäädännöllisiä vaatimuksia ja turvallisuusmääräyksiä varmistetaan, että remontti suoritetaan laillisesti ja turvallisesti, mikä suojaa niin työntekijöiden kuin asukkaidenkin hyvinvointia.

Usein kysytyt kysymykset

Remontin kesto

Kuinka kauan kylpyhuoneen tai saunan remontti kestää?

Remontin kesto riippuu monista tekijöistä, kuten remontin laajuudesta, käytettävistä materiaaleista ja työvoiman saatavuudesta. Tässä on tyypillisiä kestoarvioita:

 • Pienet remontit: 1-2 viikkoa
 • Keskitason remontit: 2-4 viikkoa
 • Laajat remontit: 4-8 viikkoa tai enemmän

Muista, että odottamattomat viivästykset voivat pidentää remonttiaikaa, joten on suositeltavaa lisätä budjettiin ja aikatauluun hieman ylimääräistä pelivaraa.

Kustannusarviot

Paljonko kylpyhuoneen tai saunan remontti maksaa?

Kustannukset vaihtelevat suuresti riippuen projektin koosta ja valituista materiaaleista. Alla on esimerkkitaulukko, joka antaa karkean arvion eri tyyppisten remonttien kustannuksista:

Remontin tyyppiKustannusarvio
Pieni remontti2 000 € - 5 000 €
Keskitason remontti5 000 € - 12 000 €
Laaja remontti12 000 € - 30 000 € tai enemmän

Parhaat käytännöt

Mitkä ovat parhaat käytännöt kylpyhuoneen ja saunan remontoinnissa?

 1. Suunnittelu: Käytä aikaa suunnitteluun ja varmista, että kaikki yksityiskohdat ovat kunnossa ennen työn aloittamista.
 2. Budjetointi: Aseta realistinen budjetti ja pidä kiinni siitä. Varaa myös ylimääräistä rahaa yllättäviin kustannuksiin.
 3. Ammattilaisen palkkaaminen: Käytä ammattilaisten palveluita erityisesti putki- ja sähkötöissä sekä vedeneristyksessä.
 4. Laadukkaat materiaalit: Valitse kosteutta kestäviä ja pitkäikäisiä materiaaleja.
 5. Luvat ja määräykset: Varmista, että kaikki tarvittavat luvat ovat kunnossa ja että työ noudattaa kaikkia voimassa olevia määräyksiä.

Nämä usein kysytyt kysymykset auttavat ymmärtämään remonttiprojektin perusnäkökohtia ja valmistautumaan tulevaan remonttiin kattavasti.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy