Saunaremontti - Ohjeet ja vinkit ammattilaiselta

Kirjaudu

Saunaremontin ohjeet - kaikki mitä tarvitset tietää

Lue kattavat ohjeet ja vinkit onnistuneeseen saunaremonttiin. Artikkelista löydät tietoa suunnittelusta, purkutöistä, rakentamisesta sekä viimeistelystä.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Miksi saunaremontti kannattaa tehdä?

Miksi saunaremontti kannattaa tehdä?

Saunaremontti kannattaa tehdä useasta syystä:

Kiuas

Kiuas on saunan tärkein osa, ja kiukaan uusiminen on eniten saunan löylyihin vaikuttava tekijä. Kiukaan valinnan tärkein kriteeri on saunan koko, ja ostotilanteessa kannattaa kääntyä ammattitaitoisen myyjän puoleen. Saunojien määrän ja oman maun mukaan voi valita teholtaan ärhäkämmän tai lempeämmän vaihtoehdon.

Sähkökiuas sopii helppoutta arvostavalle saunojalle ja on usein ainoa vaihtoehto kerrostaloon. Kiukaan hallintapaneeli voi olla kiinni itse laitteessa, tai uusimmissa malleissa kiukaan voi laittaa lämpenemään jopa etänä puhelimella.

Nykyisin kiukaiden suunnittelussa panostetaan paljon myös ulkonäköön, ja laajasta valikoimasta löytyy jokaisen silmää miellyttäviä vaihtoehtoja. Kiuaskivien määrä vaikuttaa ulkonäön lisäksi myös löylyihin - mitä enemmän kiviä, sitä pehmeämmät ja kosteammat löylyt.

Kiukaiden hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta yli tuhanteen euroon.

Lauteet

Lauteet ovat saunassa tärkeä sisustuselementti ja mukavuuden tae. Oikein valitut lauteet eivät lämpene tulikuumiksi eikä niistä irtoa tikkuja. Lauteiden materiaali on yleensä lämpökäsiteltyä puuta, joka kestää kosteutta sekä lämpötilavaihteluita.

Saunaremontissa voidaan joko uusia lauteet kokonaan tai kunnostaa ne käsittelemällä lauteiden puupinnat hiomalla ja puupinnoille sopivalla käsittelyaineella. Vanhojen lauteiden käsittelyn voi tehdä myös itse, ja se on selvästi uusia lauteita halvempi vaihtoehtoja.

Uusia lauteita valitessa puumateriaalin voi sävyttää liikkeessä haluamaansa sävyyn. Parhaita materiaaleja ovat lehtipuut kuten haapa ja tervaleppä, koska ne eivät eritä pihkaa. Lauteiden asetteluun ja syvyyden valintaan vaikuttavat saunan koko ja omat mieltymykset, ja ammattitaitoinen myyjä osaa auttaa niiden suunnittelemisessa.

Seinäpaneelit

Seinäpaneelien remontoinnissa pätee sama kuin lauteissakin - ne voi joko uusia kokonaan tai kunnostaa käsittelemällä vanhat. Usein paneelien materiaalina käytetään lämpökäsiteltyä puuta, mutta siihen käyvät myös esimerkiksi saunaan soveltuva sisustusvaneri tai muotoon puristettu puuviilu.

Seinäpaneelit voidaan asentaa saunassa joko pystyyn tai vaakaan, mikä vaikuttaa koko saunan ulkonäköön. Paneeleita löytyy monissa eri sävyissä sekä leveyksissä.

Valaistus

Valaistuksen uusimisella saunaan saa luotua miellyttävän ja lämpimän tunnelman. Saunan valaistus voi nykyään olla paljon enemmän kuin yksi himmeä pyöreä valaisin nurkassa - kuumuutta ja kosteutta kestävien valaisimien valikoima on laaja ja mahdollisuudet ovat rajattomat.

Valaistusta miettiessä kannattaa rohkeasti punnita eri vaihtoehtoja. Pienillä kohdevaloilla tai kauniilla valolistoilla saa muutettua koko saunan yleisilmeen. On hyvä muistaa, että uusien valaisimien asentaminen on aina sähköalan ammattilaisille kuuluva työ.

Lattia

Huonokuntoinen ja liukas lattia on käytössä epämiellyttävä, ja vanhan lattian uusiminen tekee saunomisesta mukavaa ja turvallista. Lattiamateriaalina käytetään usein tarkoitukseen sopivaa käsiteltyä puuta tai vaihtoehtoisesti laatoitusta.

Saunan lattian uusiminen on mahdollista tehdä halutessaan itse, mutta se vaatii jonkin verran kokemusta sekä ymmärrystä vesierityksestä ja materiaaleista. Lattian asennuksen ammattilainen tekee nopeasti siistiä jälkeä ja säästää remontoijan kalliiden varusteiden ostamiselta.

1. Saunan ulkonäön ja tunnelman kohentaminen

Saunaremontilla voi päivittää saunan ilmettä vastaamaan nykypäivän trendejä ja omia mieltymyksiä. Esimerkiksi paneelien, lauteiden, valaistuksen ja lattian vaihtamisella saa aikaan uudenlaisen tunnelman saunaan. Saunasta voi tehdä tyylikkäämmän, kodikkaamman, modernimman tai vaikkapa luonnonläheisemmän oman maun mukaan. Saunaremontti on hyvä keino piristää ja kohentaa saunan yleisilmettä.

2. Saunan käytännöllisyyden parantaminen

Saunaremontissa voi muokata saunan pohjaratkaisua käytännöllisemmäksi. Esimerkiksi lauteiden korkeuksia ja leveyksiä voi säätää sopivammiksi. Myös saunan varustelua, kuten valaistusta ja telineitä, voi parantaa vastaamaan omia tarpeita. Näin saunasta tulee mukavampi ja helpompi käyttää.

3. Saunan kunnon ylläpito

15-20 vuoden välein tehty saunaremontti pitää saunan kunnossa. Remontissa kuluneet pinnat, kuten paneelit ja lauteet, voidaan uusia. Samalla saadaan tarkistettua saunan rakenteiden, kuten seinien ja lattiapintojen, kunto. Näin vältytään isoilta ongelmilta ja sauna pysyy hyvässä kunnossa pidempään.

4. Saunan arvon nostaminen

Hyvin tehty saunaremontti nostaa asunnon tai kiinteistön arvoa. Erityisesti laadukkaat ja nykyaikaiset ratkaisut lisäävät asunnon houkuttelevuutta ostajien silmissä. Siisti ja toimiva sauna on monelle tärkeä osa kotia.

5. Energiatehokkuuden parantaminen

Vanhojen saunojen energiatehokkuutta voi parantaa saunaremontissa esimerkiksi eristyksiä ja kiuasta uusimalla. Näin saunan lämmittämisestä tulee edullisempaa ja ympäristöystävällisempää.

6. Mukavuuden ja rentoutumisen lisääminen

Saunaremontilla saunasta voi tehdä entistä mukavamman ja rentouttavamman paikan. Esimerkiksi lauteiden muotoilu, valaistuksen ja musiikin suunnittelu sekä saunan sisustaminen voivat lisätä saunan tunnelmallisuutta ja nautittavuutta.

Saunaremontti on siis monella tapaa hyvä investointi, jolla saa piristystä kotiin, parannettua saunan käytettävyyttä ja pidettyä saunan hyvässä kunnossa. Ammattilaisen tekemänä saunaremontista tulee laadukas ja pitkäikäinen.

Saunaremontin suunnittelu ja valmistautuminen

Saunaremontin suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, millaista saunaa haluaa. Onko sauna vain puhdistautumispaikka vai myös rentoutumiseen ja nautiskeluun tarkoitettu tila? Millaista tunnelmaa saunaan kaipaa? Kuinka paljon remonttiin on varaa käyttää rahaa? Kun tavoitteet ja budjetti ovat selvillä, on helpompi suunnitella remonttia.

Saunaremontin voi suunnitella itse, jos osaaminen riittää. On kuitenkin tärkeää noudattaa rakennusmääräyksiä. Vaativimmat työt, kuten lattian eristäminen ja kaadot, kannattaa jättää ammattilaiselle. Vaihtoehtona on kääntyä arkkitehdin, sisustusarkkitehdin tai muun asiantuntijan puoleen. He tuntevat rakenteet, materiaalit ja osaavat hyödyntää käytettävissä olevan tilan mahdollisuudet.

Remontin suunnittelu ja valmistelu

 • Selvitä tarvittavat luvat, esimerkiksi rakennuslupa laajennuksiin
 • Ilmoita remontista hyvissä ajoin taloyhtiölle, jos asut kerrostalossa
 • Piirrä pohjapiirros ja hahmottele uusi layout
 • Tee materiaali- ja kalustelista sekä alustava aikataulu
 • Varaa ammattilaiset vaativimpiin työvaiheisiin
 • Selvitä jätehuolto ja purkujätteiden käsittely
 • Suojaa huonekalut muovilla tai siirrä ne muualle remontin ajaksi
 • Varaa riittävästi aikaa, älä kiirehdi turhaan

Ammattiapua kannattaa käyttää

 • Lattian vedeneristys ja kaadot
 • Sähköasennukset
 • Mahdolliset LVI-muutostyöt
 • Seinien ja katon eristystyöt
 • Lauteiden asennus

Remontin voi tehdä myös kokonaan ammattilaisvoimin, jolloin säästyy itse tekemisen vaivalta. Ammattilainen hoitaa kaikki työvaiheet alusta loppuun.

Remontin tyypilliset vaiheet

 1. Purkutyöt: vanhojen rakenteiden ja materiaalien purku
 2. Rakentaminen: lattiat, seinät, katto, LVI-asennukset
 3. Eristystyöt ja höyrynsulku
 4. Panelointi ja laatoitus
 5. Kalusteiden, varusteiden ja laitteiden asennus
 6. Viimeistelytyöt: siivous, mahdollinen pintakäsittely

Huolellinen suunnittelu on avain onnistuneeseen lopputulokseen. Kun valmistautuu hyvin, remontti sujuu mutkattomasti ilman ikäviä yllätyksiä.

Saunaremontin aikataulu

Saunaremontin kesto riippuu työn laajuudesta. Yleensä aikataulu on:

 • Pieni pintaremontti: 1-2 päivää

 • Koko saunatilan remontti: 1-2 viikkoa

 • Laaja kylpyhuone- ja saunaremontti: 3-4 viikkoa

Saunaremontin työvaiheet etenevät yleensä seuraavasti:

 1. Purkutyöt 1-2 päivää

 2. Pohjatyöt ja vesieristys 1-2 päivää

 3. Laatoitus- ja panelointityöt 2-5 päivää

 4. Kalusteiden, varusteiden ja laitteiden asennus 1-2 päivää

 5. Viimeistely ja siivous 1 päivä

Ammattilaisten tekemänä saunaremontti etenee joutuisasti ja sujuvasti. Huolellinen ennakkosuunnittelu yhdessä ammattilaisen kanssa on tärkeää, jotta remontista tulee onnistunut.

Saunan purkutöistä

Saunan purkutyöhön kannattaa varata aikaa noin 1-2 päivää riippuen purkutöiden laajuudesta. Purkutyöhön kuuluu yleensä:

 • Vanhojen lauteiden, paneelien, höyrynsulun ja tuuletusrimojen purku
 • Mikäli myös lattia, saunan ja pesuhuoneen väliseinä sekä kylpyhuoneen puolen laatat uusitaan, purkutyö kestää pidempään

Purkutyössä tulee noudattaa turvallisuutta ja huolehtia sähköjen katkaisemisesta ennen töiden aloittamista. Purkujätteet tulee lajitella huolellisesti kierrätystä varten.

Purkutyön vaiheet

 1. Suojataan huoneiston pinnat huolellisesti suojapeitteillä pölyn leviämisen estämiseksi

 2. Katkaistaan saunan sähköt turvallisuussyistä

 3. Puretaan vanhat lauteet, paneelit ja muut rakenteet varovasti esimerkiksi vasaralla ja purkuraudalla

 4. Mikäli lattia ja seinät puretaan, irrotetaan laatat lattialta ja seinistä sekä poistetaan vanha vesieristys

 5. Lajitellaan purkujäte ohjeiden mukaan ja kuljetetaan pois

 6. Siivotaan tila huolellisesti

Purkutyö kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi, jotta se tehdään turvallisesti ja huolellisesti. Ammattilainen huolehtii myös purkujätteiden asianmukaisesta käsittelystä.

Saunaremontin osa-alueet

Saunaremontissa on monia eri osa-alueita, joita kannattaa huomioida. Tässä blogissa käyn läpi tärkeimpiä asioita liittyen lämmöneristykseen ja ilmanvaihtoon, kiukaaseen ja sen asennukseen, saunan kokoon ja tilan suunnitteluun sekä lauteiden rakentamiseen ja asennukseen.

Lämmöneristys ja ilmanvaihto

Hyvä lämmöneristys on tärkeää, jotta saunan lämpö pysyy sisällä eikä karkaa seinien läpi ulos. Saunassa kannattaa käyttää paksuja eristekerroksia sekä huolehtia, että eristeet asennetaan oikeaoppisesti ilman rakoja. Myös ovien ja ikkunoiden tiivistykseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Saunan ilmanvaihdon tulee olla riittävä, jotta kosteus ja epäpuhtaudet poistuvat saunasta tehokkaasti. Suositeltava ilmanvaihtomäärä on noin 6-10 litraa sekunnissa neliömetriä kohden. Ilman tulisi kiertää saunassa siten, että se tulee sisään ylhäältä ja poistuu alhaalta. Näin saadaan aikaan hyvä ilman kierto koko saunatilaan.

Kiuas ja sen asennus

Kiuas on saunan sydän, joten sen valintaan ja asennukseen kannattaa panostaa. Kiuas mitoitetaan saunan koon mukaan. Liian pieni kiuas ei lämmitä saunaa riittävästi, liian suuri taas voi polttaa lauteet. Kiuas asennetaan valmistajan ohjeiden mukaisesti riittävän kauas seinistä ja lauteista. Sähkökiukaan asennuksen saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Kiuaskivien laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvät luonnonkivet sitovat lämpöä ja kosteutta. Kivet ladotaan kiukaaseen oikeaoppisesti, jättäen riittävästi rakoja ilmankierrolle.

Saunan koko ja tilan suunnittelu

Saunan tulisi olla kooltaan sopiva suunniteltuun käyttötarkoitukseen nähden. Liian pieni sauna käy nopeasti ahtaaksi, liian suuri taas on vaikea lämmittää ja ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Hyvä perussääntö on 1-2 m2 lattiapinta-alaa saunojaa kohden.

Saunan muoto, lauteiden sijoittelu, kiukaan paikka sekä mahdolliset ikkunat kannattaa suunnitella huolella. Näin saadaan toimiva ja viihtyisä kokonaisuus. Esteettömyys on hyvä huomioida esimerkiksi portaiden ja ovien mitoituksessa.

Lauteiden rakentaminen ja asennus

Lauteet kannattaa mitoittaa saunan koon ja muodon mukaan. Yleensä lauteet tehdään puusta, joka kestää hyvin kosteutta ja lämpöä. Lauteiden tukirakenteiden tulee olla vankkoja ja tukevasti kiinnitetty.

Alimman lauteen korkeus lattiasta on yleensä 450-500 mm. Ylemmän lauteen etäisyys katosta riippuu saunan koosta, mutta noin 1100-1200 mm on hyvä mitoitus. Lauteiden välin tulisi olla 500-700 mm. Portaiden askelmien korkeus on miellyttävä, kun se on enintään 200-220 mm.

Lauteiden asennuksessa on tärkeää huolehtia riittävistä tuuletusraoista lauteiden alla, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Myös lauteiden kaltevuus lattiasta seinään päin on suositeltavaa, jotta hiki valuu pois selästä.

Saunaremontin viimeistely ja siivous on prosessin loppuvaihe, jossa varmistetaan, että kaikki on valmista ja käyttövalmiina. Tässä osiossa käsitellään erilaisia toimenpiteitä, jotka tulee suorittaa saunaremontin viimeistelyvaiheessa sekä siivouksen merkitystä ennen saunan käyttöönottoa.

Saunaremontin Viimeistely

Saunaremontin viimeistely koostuu useista eri vaiheista, joissa keskitytään saunan ulkoasun, toimivuuden ja turvallisuuden varmistamiseen. Seuraavassa on joitakin yksityiskohtaisia toimenpiteitä, jotka ovat osa saunaremontin viimeistelyvaihetta:

 • Lattian Viimeistely ja Laatoitus:

  • Lattian viimeistelytasoitus, vesieristys ja laatoitus ovat keskeisiä vaiheita, jotka varmistavat lattian toimivuuden ja estetiikan.
  • Laatoituksen jaon suunnittelu, laatoitus lattiakaivon vieressä ja seinän alareunojen laatoitus ovat myös tärkeitä huomioitavia seikkoja.
 • Sähkötyöt ja Valaistus:

  • Valojen asennus saunaan, kuten lauteiden alusvalo ja valaisimet kiukaan päälle ja saunan kattoon, tuo saunatilaan viihtyisyyttä ja toimivuutta.
 • Seinien Panelointi ja Listoitus:

  • Saunan seinien panelointi, paneelin suunta ja kiinnitys, tuuletusraot paneloinnin yhteydessä sekä saunan listoitus ovat oleellisia esteettisyyden ja toimivuuden kannalta.
 • Lauteiden ja Kiukaan Asennus:

  • Lauteiden rakennus, pintarakenteen suunta ja kaiteiden rakennus ja asennus ovat olennaisia toimenpiteitä, jotka varmistavat saunan käyttömukavuuden ja turvallisuuden.

Siivous

Siivous on viimeinen vaihe ennen saunan käyttöönottoa. Tässä vaiheessa on tärkeää puhdistaa kaikki pöly ja lika, joka on kertynyt remontin aikana. Myös mahdolliset kemikaalijäämät tai liimajäämät tulee puhdistaa huolellisesti.

Vaikka viimeistely ja siivous vaikuttavat yksinkertaisilta vaiheilta, ne ovat elintärkeitä saunaremontin onnistumisen kannalta. Ne varmistavat, että sauna on sekä esteettisesti miellyttävä että turvallinen ja toimiva käyttäjilleen. Tämä on osa sitä, miksi saunaremontti on erinomainen investointi kodinomistajille, jotka haluavat uudistaa ja parantaa saunatilaa.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy