Kilpailuta laminaattilattia vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta laminaattilattian asennus vain muutamassa minuutissa

Jos toiveena on saada helppohoitoinen ja kestävä lattia, silloin laminaattilattia on yleensä yksi suosituimmista vaihtoehdoista. Se on myös edullisempi vaihtoehto verrattuna moneen muuhun vaihtoehtoon, esimerkiksi parkettilattiaan. Laminaatti kestää hyvin elämän jälkiä, kuten kolhuja ja naarmuja, ja pysyy hyvässä kunnossa pitkään. Lisäksi se on helppo asentaa jopa itse. Näistä edellämainituista syistä siitä onkin tullut koko Suomen myydyin lattiamateriaalia.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Miksi laminaattilattia?
Laminaatin käyttöluokitus
Laminaatin asennus
Laminaatin asennus vanhan lattian päälle
Voiko laminaatin maalata?
Laminaattilattian hoito-ohjeet

Miksi laminaattilattia?

Laminaatti tuli Suomeen 90-luvulla, ja suosion räjähdysmäisen kasvun jälkeen siitä on saatavilla lukuisia eri malleja ja laatuja.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen laminaatin hankintaa?

  • Mihin tilaan laminaatti tulee (käyttöluokitus)
  • Lattian pinta-ala
  • Millaiselle alustalle lattia tulee
  • Asennus (itse vai ammattilaisen toimesta)
  • Liikuntasaumat
  • Jalkalistat
  • Hoito-ohjeet

Laminaatin käyttöluokitus

Laminaatista on olemassa erilaisia käyttöluokituksia sen perusteella, millaiseen tilaan laminaatti on tulossa. Julkisiin tiloihin suositellaan esimerkiksi isompaa käyttöluokkaa, sillä mitä isompi käyttöluokka laminaatissa on, sen kestävämpi se on. Myös kotitalouksissa on väliä, tuleeko laminaatti esimerkiksi keittiöön vai makuuhuoneeseen. Laminaatti kestää hyvin käyttöä, joten siksi se soveltuu hyvin kaikkiin kodin kuivatiloihin. Sen miinuspuolena on saumat, jotka ovat kosteudelle arkoja. Jos laminaatti kastuu, sen saumat alkavat turvota ja pullistella. Laminaateissa on olemassa myös malleja, joissa saumojen suojaus on paremmin toteutettu, ja se ei ole niin herkkä kosteudelle. Tälläistä mallia suositaan usein keittiössä tai eteisessä, jossa kengistä saattaa kulkeutua vettä tai kosteutta laminaateille.

Laminaatin asennus

Laminaatti on helppo asentaa, joten se on mahdollista tehdä myös itse. Silloin tulee kuitenkin erittäin huolellisesti tutustua asennusohjeisiin ennakkoon, jotta asennus sujuisi mahdollisimman hyvin. Laminaatin asennukseen ei tarvita ruuveja ei liimaa, sillä laminaatit kiinnitetään toisiinsa lukkoponttien avulla. Laminaatit pitää tuoda sisällä huoneenlämpöön myös hyvissä ajoissa, sillä laminaatti elää hieman esimerkiksi lämpötilojen ja ilmankosteuden vaihdellessa. Laminaattien katkaisuun tarvitsee myös työkalua. Yleisemmin käytetään laminaattileikkuria, joka on juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu. Tarpeen vaatiessa sen voi korvata myös vaikka sahalla. Kun laminaattilaudat ovat sopivan mittaisia ja leikattuja muotoon, niitä ladotaan vierekkäin lattiaan ja ne kiinnitetään toisiinsa.

Jos laminaatin asennuksesta ei ole kokemusta tai asennettava tila on haastavan mallinen, tai haluat muuten vaan jättää tämän työvaiheen ammattilaisille, se onnistuu helposti. Laminaattilattian asennukseen on olemassa paljon siihen erikoistuneita toimijoita, ja hintoja on helppo kilpailuttaa esimerkiksi verkossa. Halvimmillaan asennuksen saa muutamalla satasella, mutta kalleimmillaan se maksaa useita tuhansia. Hintaan vaikuttaa pinta-ala, asennettavan tilan muoto sekä tuleeko edellinen lattia purkaa asennuksen tieltä. Tarkan hinnan omasta asennuksen tarpeesta saat kysymällä tarjouksia.

Asennuksessa huomioitavaa

Laminaatti tulee asentaa kuivan ja tasaisen rakenteen päälle. Ennen asennusta lattiaan tulee asentaa äänieristysmatto, joka vaimentaa laminaattien ääntä. Jos laminaatti asennetaan suoraan betonin päälle, silloin eristysmatossa tulee olla myös kosteussulkukalvo.

Laminaatti asennettaan aina uivana lattiana, joka tarkoittaa että lattia ei kosketa muita rakennuksen rakenteita. Jos tilassa, johon laminaatti asennetaan on jo valmiiksi uiva lattia, se tulee ensin poistaa. Ennen asennuksen aloittamista on myös haettava lupa siihen omalta talonyhtiöltä. Samalla kannattaa varmistaa myös talonyhtiöltä, tuleeko edellinen latttia poistaa asennuksen alta.

Laminaatti on 95% puuta, ja silloin tulee aina ottaa huomioon puun liikkuminen ja eläminen. Laminaatti elää ilmankosteuden mukaan, ja kostea huoneilma saa sen laajenemaan ja kuiva huoneilma kutistumaan. Tämän vuoksi asennuksessa tulee huomioida liikuntasaumat, eli lattiapinta ei saa olla kiinni seinissä tai muissa rakenteissa. Laminaatti vaatii liikuntasaumaa vähintään millin lattiametriä kohden sekä päädyissä että sivuilla.

Laminaatin asennus vanhan lattian päälle

Laminaatti on tietyillä edellytyksillä mahdollisuus myös asentaa jo olemassa olevan lattiamateriaalin päälle. Ennen laminaatin asentamista vanhan lattiamateriaalin päälle, kannattaa kuitenkin huomioida että laminaattivalmistajat eivät pääsääntöisesti anna takuuta, että laminaattilattia soveltuu asennettavaksi minkä tahansa lattiapinnan päälle. Kannattaa siis keskustella ennen hankintaa esimerkiksi myyjän tai muun asiantuntijan kanssa vaihtoehdoista.

Asennus muovimaton päälle

Laminaatin voi asentaa muovimaton päälle, mikäli lattia on suora ja perusteet on hyvin tehty. Asentamalla vanhan muovimaton päälle, on mahdollista myös säästää hieman kustannuksista, kun vanhaa lattiaa ei tarvitse erikseen ensin purkaa. Jos muovimatto on kuitenkin hyvin vanha, esimerkiksi jo 1970 -luvulla asennettu, sen poistamista kuitenkin suositellaan ennen uuden lattian asennusta. Tämä johtuu yleensä siitä, että siihen aikaan tasaisuusvaatimus ei ole ollut ihan tarkkaa kuin nykyaikana. Lisäksi vanhan lattian alla oleva betonialustan nurkat ja reunukset ovat saattaneet ajan saatossa valua, jolloin laminaattilattiaan sattaa pahimmallaan tulla vinoumia. Jos jättää vanhan muovimaton laminaatin alle, se saattaa silti vaatia hieman lattian tasausta.

Asennus parketin päälle

Laminaatti on mahdollista asentaa myös jo olemassa olevan parkettilattian päälle. Se edellyttää kuitenkin, että parketti on liimattu lattiaan. Mikäli parketti on lattiassa uivana eli ilman liimausta, sen päälle ei voi laittaa toista uivaa lattiaa, eli tässä tapauksessa laminaattia. Tämä edellyttää kuitenkin, että alle jäävä parketti on tasainen, kuiva ja luja. Jos asennat laminaatin parketin päälle, silloinkin on tärkeää muistaa asentaa väliin äänieristysmatto.

Voiko laminaatin maalata?

Laminaattilattia on myös mahdollista maalata. Etenkin silloin, kun laminaattisi on vanha ja kulunut, maalaaminen onnistuu parhaiten, koska pintaan laitetut käsittelyaineet ovat kuluneet. Uusissa laminaateissa on niin paljon pinnassa olevia käsittelyaineita, että maali ei yksinkertaisesti tartu niihin kovin hyvin.

Jos siis vanha laminaattilattia on suhteellisen hyvässä kunnossa, maalaamalla sen saat täysin uudenlaisen ilmeen koko kotiin. Se on myös huomattavan paljon edullisempi vaihtoehto, kuin koko lattian uusiminen. Kannattaa valita juuri laminaatin maalaamiseen suunniteltu maali, ja puhdistaa lattia huolellisesti ennen maalauksen aloittamista.

Laminaattilattian hoito-ohjeet

Laminaattilattian tärkein hoito-ohje on säännöllinen puhdistus. Kivet ja muut ulkoa tulevat roskat on hyvä imuroida nopeasti, jotta ne eivät päädy naarmuttamaan laminaatin pintaa. Laminaatin pesuun suositellaan pehmeää liinaa, joka on vain hieman kostea. Kovat materiaalit voivat naarmuttaa laminaatin pintaa. Saippuaa ei laminaatin puhdistukseen voi käyttää, mutta on olemassa omia laminaatille suunniteltuja pesuaineita, jotka eivät sisällä saippuaa. Näiden käyttö on turvallista laminaatin pesemisessä.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy