Laminaatti vs parketti - mitkä ovat erot?

Kirjaudu

Laminaatti vai parketti - kumpi on parempi vaihtoehto kotiisi?

Vertailemme kattavasti laminaatin ja parketin eroja mm. hinnassa, asennuksessa, kestävyydessä ja ulkonäössä. Lue kattava opas ja valitse sopivin lattiamateriaali kotiisi.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Johdanto
Laminaatin ja parketin erot
Laminaatin edut
Laminaatin haitat
Parketin edut ja haitat
Yhteenveto

Johdanto

Laminaatti ja parketti ovat kaksi suosittua lattiamateriaalia koteihin. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa, joten valinta niiden välillä voi olla vaikea.

Tässä artikkelissa vertaillaan laminaatin ja parketin ominaisuuksia, eroja ja sopivuutta eri tiloihin. Tarkoituksena on auttaa lukijaa ymmärtämään paremmin näiden kahden lattiamateriaalin erot, jotta oikean valinnan tekeminen omaan kotiin helpottuu.

Laminaatti on viime vuosina noussut yhdeksi suosituimmista lattiamateriaaleista edullisen hintansa ja helppokäyttöisyytensä ansiosta. Parketti puolestaan on perinteinen materiaali, joka tuo kotiin lämpimän tunnelman aidolla puulla. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa riippuen käyttökohteesta.

Tässä artikkelissa käymme läpi laminaatin ja parketin eroja muun muassa hinnassa, asennuksessa, ulkonäössä, kestävyydessä ja huollossa. Vertailemme myös materiaalien sopivuutta eri tiloihin kuten olohuoneeseen, keittiöön ja kosteisiin tiloihin. Lopuksi annamme suositukset, kumpi materiaali sopii mihinkin käyttötarkoitukseen.

Toivottavasti tämä artikkeli auttaa sinua löytämään juuri omaan kotiisi sopivimman lattiamateriaalin laminaatin ja parketin väliltä. Onnistunut lattiavalinta tuo kotiin iloa vuosiksi eteenpäin!

Laminaatin ja parketin erot

Materiaalit: laminaatti vs puu

Laminaatti valmistetaan useimmiten HDF-levystä, jonka päällä on kuviopainettu paperikerros ja läpinäkyvä suojakalvo. Parketit puolestaan tehdään aidosta puusta, yleensä tammesta, koivusta tai vaahterasta. Laminaatti on siis keinomateriaali, kun taas parketti on aitoa puuta.

Rakenne: laminaatin kerrokset vs massiiviparketti

Laminaatissa on tyypillisesti 3-5 kerrosta. Pintakerroksen alla on HDF-levy, jonka alla voi olla vielä korkkikerros äänieristykseksi. Massiiviparketissa koko lattian paksuus on puuta. Myös parketissa voi olla ohut pintakäsittely.

Ulkonäkö: laminaatin puukuviointi vs aidon puun syykuviot

Laminaatissa on painettu kuviopinta, joka jäljittelee puun syykuvioita. Parketissa on aidot puun syykuvioinnit ja värivaihtelut. Laminaatissa toistuu sama kuvio, kun taas jokainen parkettilauta on ainutlaatuinen.

Hinta: laminaatti edullisempi

Laminaatti on selvästi edullisempaa kuin parketti. Laminaatin neliöhinta on tyypillisesti 15-30 €, kun taas parketissa neliöhinta on helposti 30-60 €. Asennuskustannukset ovat myös laminaatilla edullisemmat.

Asennus: laminaatti helpompi itse asentaa

Laminaatin asentaminen onnistuu helpommin itse tehtynä, kun taas parketin ammattimainen asennus on suositeltavaa. Laminaatti asennetaan kelluvana, eikä se vaadi niin tasaista alustaa kuin parketti.

Huolto: laminaattia ei voi kunnostaa hioen, parketti voidaan

Laminaattia ei voi hioa uudelleen, kun sen pinta naarmuuntuu tai kuluu. Parketti sen sijaan voidaan hioa uudelleen useita kertoja sen elinkaaren aikana.

Kestävyys: laminaatti kestää kosteutta ja kulutusta paremmin

Laminaatti sietää kosteutta parkettia paremmin, eikä se turpoa vedestä yhtä herkästi. Myös kulutuskestävyys on laminaatilla hieman parempi. Parketti naarmuuntuu ja kolhiintuu laminaattia herkemmin.

Tuntu: parketti lämpimämpi ja miellyttävämpi

Monien mielestä parketin tuntu on laminaattia miellyttävämpi sen aidon puun tuntuman ansiosta. Parketti myös varaa lämpöä paremmin.

Ääni: laminaatti kopisee enemmän

Kävellessä laminaatti saattaa kopista enemmän kuin parketti. Äänieristyksellä voidaan vaimentaa kopinaa.

Laminaatin edut

Laminaatti on monin tavoin hyvä lattiamateriaali kotiin. Tässä muutamia laminaatin etuja:

Edullinen hinta

Laminaatti on yleensä edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi parketti. Laminaatin neliöhinta on tyypillisesti 10-25 euroa riippuen laminaatin paksuudesta, koosta ja laadusta. Edullisimmillaan saa jo alle 10 euron neliöhinnalla.

Helppous: nopea asentaa itsekin

Laminaatti on helppo asentaa itse kelluvana lattiana. Erityisesti lukkopontilliset laminaatit ovat nopeita ja helppoja asentaa. Laminaatin voi asentaa usein myös vanhan lattian päälle ilman purkutöitä.

Kestävyys: kestää hyvin kosteutta ja kulutusta

Laminaatti kestää hyvin kulutusta ja kosteutta oikein asennettuna. Korkeamman käyttöluokan laminaatit kestävät jopa raskasta koti- ja julkiskäyttöä. Laminaatti soveltuu hyvin esimerkiksi lapsiperheisiin.

Monipuoliset puukuvioinnit

Laminaateista löytyy monenlaisia puukuviointeja perinteisistä tammilautoista moderneihin laattakuvioihin. Värivaihtoehtoja on vaaleista tummiin sävyihin.

Ei vaadi tasaista alustaa

Laminaatti asennetaan kelluvana, joten se ei vaadi aivan tasaista alustaa toimiakseen. Pienet epätasaisuudet eivät haittaa.

Helppo irrottaa ja vaihtaa

Tarvittaessa laminaatti on helppo irrottaa ja vaihtaa uuteen, koska se on kelluva rakenne eikä liimattu kiinni. Yksittäiset vioittuneet laudatkin voi helposti vaihtaa.

Laminaatti on siis monin tavoin käytännöllinen ja edullinen lattiamateriaali kotiin. Oikein valittuna ja asennettuna se kestää pitkään ja näyttää hyvältä.

Laminaatin haitat

Laminaatilla on monia hyviä puolia, mutta sillä on myös joitain haittapuolia, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen asennusta.

Ei voi kunnostaa hioen

Toisin kuin oikea puulattia, laminaattia ei voi kunnostaa hioen, koska pintamateriaali on ohut. Kun naarmuja ja kolhuja tulee, laminaatti joudutaan usein vaihtamaan kokonaan uuteen.

Jäykkä ja kova tuntu

Laminaatti tuntuu jalan alla jäykältä ja kovalta verrattuna puulattiaan. Tämä johtuu laminaatin kovasta ja tiiviistä rakenteesta.

Kopisee kävellessä

Laminaatti on materiaalina melko äänekäs ja kopisee kävellessä enemmän kuin puulattiat. Ääntä voi vaimentaa käyttämällä oikeanlaista alusmateriaalia.

Ei kestä ääriolosuhteita yhtä hyvin

Laminaatti ei yleensä kestä ääriolosuhteita, kuten voimakasta kosteutta tai lämpötilan vaihteluita yhtä hyvin kuin monet muut lattiamateriaalit. Esimerkiksi laminaatin turpoaminen vedestä voi vaurioittaa sitä.

Saattaa turvota vedestä

Kosteus voi aiheuttaa laminaatissa turvotusta, joka voi vaurioittaa lattiaa pysyvästi. Siksi laminaatin kanssa tulee käyttää kosteussulkua.

Parketin edut ja haitat

Parketti on monien mielestä kaunis ja arvokkaan oloinen lattiamateriaali. Parketilla on kuitenkin sekä etuja että haittoja, jotka kannattaa huomioida ennen valintaa.

Parketin edut

 • Aidon puun tuntu ja ulkonäkö
 • Lämmin ja miellyttävä
 • Voidaan kunnostaa hioen
 • Arvokkaampi ja ylellisempi
 • Monia eri puulajeja

Parketin luonnonläheinen ulkonäkö ja tuntu tekevät siitä monien mielestä kauniin ja arvokkaan lattian. Puulattioiden lämpöä ja tunnelmaa arvostetaan myös. Parkettia voidaan kunnostaa hioen useita kertoja sen elinkaaren aikana. [3] Tämä tekee siitä pitkäikäisen lattian.

Parketin haitat

 • Kalliimpi hinta
 • Ei kestä kosteutta
 • Vaatii tasaisen alustan
 • Työläämpi asentaa
 • Naarmuuntuu helpommin

Parketti on hinnaltaan kalliimpi kuin monet muut lattiamateriaalit. Se ei myöskään kestä kosteutta yhtä hyvin, ja vaatii tasaisen alustan asennukseen. Parketin asentaminen on työläämpää kuin esimerkiksi laminaatin. Lisäksi parketti naarmuuntuu ja kolhiintuu helpommin kuin monet muut lattiat.

Parketin valintaan vaikuttavat sen edut ja haitat suhteessa käyttötarkoitukseen ja omiin mieltymyksiin. Oikein hoidettuna parketti on kaunis ja pitkäikäinen lattia.

Yhteenveto

Pääpointit laminaatin ja parketin eroista

 • Materiaali: Parketti on aitoa puuta, laminaatti on puukuitulevyä päällystettynä kuviolla.
 • Kestävyys: Laadukas parketti kestää kulutusta hyvin, mutta naarmuuntuu helpommin kuin laminaatti. Laminaatti kestää hyvin kulutusta ja naarmuja.
 • Ulkonäkö: Parketissa on aidon puun ulkonäkö ja tuntu. Laminaatissa on tasaisempi pinta.
 • Huolto: Parketti vaatii säännöllistä hoitoa ja huoltoa, kuten hiontaa ja lakkausta. Laminaatti on helppohoitoinen.
 • Kosteudenkesto: Parketti kestää kosteutta kohtalaisesti oikein asennettuna. Laminaatti ei siedä kosteutta juuri lainkaan.
 • Äänieristys: Ohut parketti kopisee, paksu vaimentaa ääntä hyvin. Laminaatti kopisee jonkin verran.
 • Lämmöneristys: Parketti on lämmin materiaali. Laminaatti tuntuu viileämmältä.
 • Ympäristöystävällisyys: Parketti on uusiutuva luonnonmateriaali. Laminaatin valmistuksessa käytetään muoveja.
 • Hintahaarukka: Parketti on kalliimpi, n. 30-60 €/m2. Laminaatti maksaa n. 10-25 €/m2.

Suositukset eri käyttötarkoituksiin

 • Olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen paras valinta on parketti, joka on lämmin ja kodikas materiaali. Myös laminaatti käy näihin tiloihin.
 • Keittiöön ja eteiseen laminaatti on hyvä vaihtoehto kosteuden- ja kulutuksenkeston vuoksi. Myös laatta sopii näihin tiloihin.
 • Lastenhuoneeseen ja muuhun tilaan, jossa on paljon kulutusta, laminaatti on hyvä helppohoitoisuutensa vuoksi. Myös vinyyli on kestävä vaihtoehto.
 • Kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen ja saunaan, ainoa vaihtoehto on laatta.
 • Jos haluaa panostaa laatuun ja ulkonäköön, paras valinta on parketti. Jos taas tärkeintä on helppohoitoisuus, laminaatti on hyvä vaihtoehto.

Yhteenvetona parketti on laadukkaampi ja tyylikkäämpi, mutta kalliimpi ja vaatii enemmän huoltoa. Laminaatti on edullisempi ja helpompi vaihtoehto, joka kestää hyvin kulutusta. Käyttötarkoitus ja omat mieltymykset ratkaisevat, kumpi on parempi valinta kuhunkin tilaan.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy