Näin asennat vinyylilattian itse tai ammattilaisen avulla

Kirjaudu

Vinyylilattian asennus vaatii huolellisuutta - seuraa näitä vinkkejä

Lue tästä kattava opas vinyylilattian ammattimaiseen asennukseen kotiin tai yritykseen. Ohjeet alustan esivalmisteluun, liimaukseen, saumojen tekoon ja lattian viimeistelyyn.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Vinyylilattia
Vinyylilattian asennus
Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät
Muita huomioon otettavia asioita
Usein kysyttyä vinyylilattian asennuksesta

Vinyylilattia

Vinyylilattia sopii myös kodin jokaiseen huoneeseen aina keittiöstä eteiseen asti (poislukien kuitenkin märkätilat). Eikä vinyylilattia myöskään häviä ulkoisessa kauneudessa tai visuaalisuudessa, sillä se on myös näyttävä ja ajaton. Erilaisia vinyylivaihtoehtoja löytyy paljon alan lattialiikkeistä. Vinyylilattian etuina on myös lämpöisyys ja se on helppo asentaa.

Yksi asia, joita varsinkin lapsiperheet arvostavat, on vinyylilattian helppo puhdistettavuus. Sen pinta kestää kosteutta ja liat ja tarhat ovat helppo pyyhkiä pois.

Vinyylilattian asennus

Tarvittavat työkalut

Vinyylilattian asennukseen tarvitaan vain muutamia työkaluja:

 • Mitta
 • Suojalasit
 • Naru
 • Käsineet
 • Kynä
 • Veitsi tai katkaisusaha
 • Vetotanko
 • Suorakulma

Napsautusjärjestelmän ansiosta ei tarvita ruuveja, nauloja tai liimaa. Riittää koverateräinen veitsi tai katkaisusaha lankkujen katkaisemiseen. Myös puusepän mitta ja kynä ovat hyödyllisiä mittaamisessa ja merkitsemisessä.

Asennusvaiheet

Vinyylilattian asennus etenee seuraavasti:

 1. Tarkista, että alusta on tasainen, kuiva ja puhdas. Poista vanha lattianpäällyste tarvittaessa.
 2. Mittaa huone ja suunnittele lankkujen asettelu. Jätä seinien viereen 5-10 mm rako laajenemisvaraksi.
 3. Leikkaa lankut sopivan mittaisiksi veitsellä tai sahalla. Koristeltu puoli ylöspäin.
 4. Aloita nurkasta ja napsauta ensimmäinen rivi paikalleen. Jatka riveittäin huoneen poikki.
 5. Viimeistele asennus liimaamalla jalkalistat paikoilleen. Jätä liikuntavara listojen ja seinän väliin.
 6. Imuroi ja pyyhi lattiapinta lopuksi.

Napsauta lankut kunnolla yhteen välttääksesi rakoja. Käytä asennuksessa lyöntikappaletta ja kumivasaraa.

Alustavaatimukset

Vinyylilattia voidaan asentaa useimmille koville ja tasaisille alustoille, kuten vanhan muovimaton tai parketin päälle. Myös betoni-, lastulevy- tai kipsikartonkialusta käy, kunhan se on tasainen.

Lattialämmitys ei ole este, kunhan pintalämpötila ei ylitä 27 °C[3]. Sähkölämmityksessä suositeltava teho on 60 W/m2 tai alle.

Alustan epätasaisuudet näkyvät helposti valmiissa lattiassa, joten alustan tasoittaminen on usein tarpeen ennen asennusta.

Viimeistely

Asennuksen jälkeen lattia viimeistellään liimaamalla jalkalistat paikoilleen. Jalkalistojen ja seinän väliin jätetään pieni rako liikuntavaraksi.

Lattia puhdistetaan lopuksi imuroimalla ja pyyhkimällä. Vinyylilattiaa ei tarvitse vahata, mutta säännöllinen hoito puhdistusaineella pitää sen hyväkuntoisena.

###Vinyylilattian asentamiseen ei tarvita välttämättä alan ammattilaisia vaan sen voi asentaa helposti itse.

Sen asentamisessa on otettava huomioon seuraavia sioita:

 • Vinyylilankut kannattaa ottaa tasaantumaan asennustilaan muutama päivä ennen asentamista.
 • Huoneen lämpötilan pitäisi olla 18-30 asteen välillä.
 • Alustan täytyy olla puhdas, kuiva, luja ja tasainen.
 • Ennen asentamista mittaa huoneen koko. Asentaminen täytyy aloittaa kokonaisella lankulla tai palalla. Päätä kummalla. Vierekkäisten lankkujen päät eivät saisi olla samalla tasolla.
 • Vinyylilankun alle voi asettaa soveltuvan alusmateriaalin päälle.

Vinyylilattia ei tarvitse välttämättä mitään alusmateriaalia, jos alusta on tarpeeksi tasainen. Jos ei ole, ja halutaan, että vinyylilattia on ääntä eristävä, niin alusta on hyvä olla. Alustaksi kelpaa esimerkiksi aiempi lattia tai alan liikkeistä erikseen hankittava alusmateriaali tai esimerkiksi lattiasuoja.

Vinyylilattian voi yleensä asentaa vanhan lattian päälle, kun vain huolehtii, että alusta on kuiva, puhdas ja tasainen. Tämä lisää uuden vinyylilattian asentamisen helppoutta, sillä edellistä lattiaa ei tarvitse repiä pois. Yleisesti ottaen vinyylilattian voi asentaa esimerkiksi parketin päälle. Tällöin kannattaa asentaan parketin ja vinyylilattian väliin askelääntä vaimentava kerros. Lisäksi parketin päälle vinyyli suositellaan asennettavan liimaten eikä kelluvasti.

Myös muovimaton päälle voi asentaa vinyylilattian. Kuitenkin on tarkistettava muovimaton tasaisuus. Mitä vanhempi muovimatto, sen epätasaisempi se voi olla. Muovimattolattioissa alusta voi vaatia paljon tasoittamista ennen vinyylin laittamista. Muovimatto pitää olla liimattuna lattiaan, jos sen päälle asennetaan vinyyli.

Asennuksessa huomioon otettavia asioita

Muutamia asioita kannattaa ottaa huomioon vinyylilankkun asentamisessa. Vinyylilankku on ohut, 5 mm:n paksuinen pinnoite, joka asennetaan uivana eli kelluvana tai liimataan lattiaan. Lähtökohtaisesti vinyyli asennetaan uivana eli kelluvana. Vinyylilattia voidaan asentaa myös kokonaisena, ikään kuin muovimattona, ja se leikataan lopuksi muotoon.

Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät

Vinyylilattian hinta riippuu lattian pinta-alasta ja sen laadusta. Vinyylin hinta on kahdenkymmenen euron ja viidenkymmenen euron välillä. Jos sen asentaminen kuitenkin epäilyttää, niin ammattiurakoitsijat asentavat kyllä vinyylilattioitakin. Tällöin hintaan tulee lisäksi asennuskulut.

Vinyylilattioita on todella monia erilaisia, ja niihin kannattakin perehtyä kunnolla alan liikkeissä. Vinyylin hinta riippuu myös kuvioinnista ja muista ulkoisista seikoista. Perehtymällä niihin alan liikkeissä saa myös tuntuman vinyyleihin ja osaa valita itselleen sopivan paremmin.

Vinyylilattian asennus materiaaleineen tulee arviolta maksamaan tuhannen euron molemmin puolin. Halvimmillaan voi päästä alle tuhannella eurolla. Useinmiten hinta on 1000 - 2000 euron välillä. Toki hinta on myös tekijäyrityksestäkin riippuvainen asia, ja sen laittaminen kannattaa kilpailuttaa tai ainakin pyytää edes muutamalta yritykseltä tarjoukset.

Vinyylilattian asentamisesta voi myös saada kotitalousvähennyksen, jos sen asentamisen tilaa ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Tällöin se on enimmillään 2250 euroa.

Muita huomioon otettavia asioita

Vinyylilattian voi asentaa myös portaisiin. Niihin asentamisessa täytyy ottaa huomioon vain muutamia seikkoja. Portaista on poistettava ensin lattiapinnoite, jos sellainen on laitettu. Tämä jälkeen on portaat on puhdistettava huolellisesti ja vauriot korjattava. Portaatkin on oltava tasaiset ennen vinyylin asentamista.

Portaiden sivuun tuleva vinyyli eli pystysuoraan tuleva on asennettava liimaamalla. Ulkoreunaan eli portaan kulmaan on ruuvattava alumiiniprofiili. Pinta, johon astutaan, täytyy vielä tasoittaa tasoitemassalla.

Usein kysyttyä vinyylilattian asennuksesta

Miten vinyylilattia asennetaan?

Vinyylilattia asennetaan yleensä napsauttamalla lankut toisiinsa ilman liimaa tai ruuveja. Asennus aloitetaan nurkasta ja edetään riveittäin huoneen poikki. Lankut leikataan sopivan mittaisiksi ja napsautetaan toisiinsa. Lopuksi asennetaan jalkalistat.

Tarvitseeko vanha lattia poistaa ennen asennusta?

Useimmiten vinyylilattia voidaan asentaa suoraan vanhan lattian päälle, kunhan alusta on tasainen ja kuiva. Joskus vanha lattia kannattaa poistaa epätasaisuuksien välttämiseksi.

Voiko vinyylilattian asentaa itse?

Kyllä, vinyylilattian asennus onnistuu yleensä hyvin myös omatoimisesti, kun noudattaa valmistajan ohjeita. Asennus ei vaadi erikoistyökaluja tai -taitoja.

Kuinka kauan vinyylilattian asennus kestää?

Pienen huoneen asennus kestää muutaman tunnin. Isossa asunnossa asennus voi viedä 1-2 päivää riippuen koosta ja asentajien määrästä. Ammattilainen tekee työn nopeammin.

Voiko vinyylilattiaa asentaa märkätiloihin?

Kyllä, on olemassa vinyylilattioita, jotka on suunniteltu kestämään kosteutta ja vettä. Märkätiloihin tarkoitetut vinyylit ovat vesitiiviitä ja helposti puhtaana pidettäviä.

Miten vinyylilattia viimeistellään?

Asennuksen jälkeen lattia puhdistetaan ja jalkalistat liimataan paikoilleen. Listojen ja seinän väliin jätetään pieni rako. Lattiaa ei tarvitse vahata, mutta säännöllinen hoito on suositeltavaa.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy