Vinkkejä vinyylilattian valintaan!

Kirjaudu

Vinyylilattian ominaisuudet ja valinta - tärkeää tietoa ennen ostoa

Tässä artikkelissa käydään läpi vinyylilattian tärkeimmät ominaisuudet ja autetaan sinua valitsemaan oikea vinyylilattia kotiisi. Saat vinkkejä mm. vinyylilankun, vinyylilaatan ja vinyylikorkin eroista.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Tutustu myös näihin remontteihin

Sisällysluettelo

Johdanto
Vinyylilattian valinta
Alustan vaatimukset
Vinyylilattian hoito-ohjeet
Usein kysyttyjä kysymyksiä

Johdanto

Vinyylilattia on suosittu ja monipuolinen lattiamateriaali, joka soveltuu hyvin niin koteihin, julkisiin tiloihin kuin liiketiloihinkin. Vinyylilattia kannattaa valita erityisesti seuraavissa tilanteissa:

 • Halutaan helppohoitoinen ja kestävä lattia. Vinyylilattia on erittäin kulutusta kestävä ja helposti puhdistettavissa. Se on hygieeninen vaihtoehto esimerkiksi keittiöön ja kylpyhuoneeseen.

 • Kaivataan lattiaa, joka on lämmin ja miellyttävä kävellä. Vinyylilattia tuntuu miellyttävältä paljain jaloin ja on hyvä lämmöneristäjä.

 • Halutaan tyylikäs ja moderni lattia. Vinyylilattia on saatavilla lukemattomissa eri väreissä ja kuvioinneissa, joten sillä voi luoda juuri halutunlaisen ilmeen.

Vinyylilattian suurimpia etuja verrattuna moniin muihin lattiamateriaaleihin ovat sen helppo asennettavuus ja edullinen hinta. Vinyylilattia on nopea asentaa eikä vaadi erikoisosaamista tai -työkaluja. Vinyyli on myös edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi parketti tai laatta.

Vinyylilattian muita etuja ovat mm. äänieristävyys, allergiaystävällisyys ja joustavuus. Vinyyli ei päästä askelääniä kulkeutumaan huoneesta toiseen yhtä helposti kuin kova lattiamateriaali. Lisäksi vinyyli ei kerää pölyä tai aiheuta allergiaoireita samalla tavalla kuin esimerkiksi kokolattiamatot. Vinyylilattia on myös joustava materiaali, joka kestää hyvin esimerkiksi huonekalujen siirtelyä.

Vinyylilattian valinta

Vinyylilankku vs. vinyylimatto - mikä sopii mihinkin tilaan?

Vinyylilankku muistuttaa ulkonäöltään puulattiaa ja sopii hyvin olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen luomaan lämmintä tunnelmaa. Vinyylimatto taas on saatavilla monenlaisina kuvioina ja väreinä, ja se sopii hyvin esimerkiksi keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen. Vinyylimatto on myös hygieeninen vaihtoehto tiloihin, joissa siivous on tärkeää.

Vinyylilankku kestää kulutusta hyvin ja on helppo pitää puhtaana. Se sopii siksi hyvin myös lapsiperheiden koteihin. Vinyylimatto puolestaan on erittäin kosteudenkestävä, joten se soveltuu mainiosti esimerkiksi kodin märkätiloihin.

Vinyylilaatat ja vinyylikorkki vaihtoehtoina

Vinyylilaatta on tyylikäs ja helppohoitoinen vaihtoehto etenkin keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Laattoja on saatavilla monenlaisina kuoseina matosta aina puun ja kiven jäljitelmiin.

Vinyylikorkki on lämmin ja pehmeä materiaali, joka sopii hyvin makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Se myös vaimentaa tehokkaasti ääntä. Vinyylikorkki on ekologinen vaihtoehto, sillä se on valmistettu uusiutuvasta raaka-aineesta.

Väri- ja kuviointivaihtoehtoja

Vinyylilattioita on tarjolla laaja kirjo erilaisia värejä ja kuviointeja. Voit valita lattiaan vaalean puun sävyjä, tummia wenge-sävyjä tai vaikkapa harmaan kiven jäljitelmän. Tarjolla on myös abstrakteja kuoseja ja geometrisiä kuvioita.

Värivalinnoilla voit luoda tilaan haluamasi tunnelman. Vaaleat sävyt tekevät huoneesta avaran ja valoisan. Tummat sävyt tuovat tilaan lämpöä ja kodikkuutta. Kuvioidut lattiat piristävät ja tuovat sisustukseen ryhtiä.

Vinyylilattian tekniset ominaisuudet ja laatuluokat

Vinyylilattioiden teknisiä ominaisuuksia ovat mm. kulutuksenkesto, iskunkestävyys, äänenvaimennuskyky sekä kosteuden- ja vedenkestävyys. Laatuluokkia on useita halvemmista perusmalleista kestävimpiin ammattikäyttöön tarkoitettuihin lattioihin.

Korkealaatuisimmat vinyylilattiat kestävät jatkuvaa rasitusta ja raskasta kulutusta vuosikausia. Edullisemmat perusmallit sopivat kevyempään kotikäyttöön. Ammattilaatuiset lankut ja laatat kestävät myös toimistotuolien pyörät.

Äänenvaimennuskyky on vinyylilattioilla yleensä hyvä. Monikerroksinen rakenne vaimentaa askelääniä tehokkaasti.

Vinyyli on erittäin kosteudenkestävä materiaali, eikä vesi tunkeudu sen läpi. Saumakohdat ovat tiiviit, mikä estää kosteutta ja likaa tunkeutumasta lattian alle.

Yhteenveto

 • Vinyylilankku sopii olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja lapsiperheiden koteihin
 • Vinyylimatto on hygieeninen vaihtoehto keittiöön ja märkätiloihin
 • Vinyylilaatat ja -korkki tuovat tilan tuntua ja lämpöä
 • Laaja valikoima erilaisia värejä ja kuviointeja
 • Korkealuokkaiset vinyylit kestävät kovaa kulutusta vuosikausia
 • Äänenvaimennuskyky on vinyylilattioilla hyvä
 • Kosteudenkestävyys on erinomainen

Alustan vaatimukset

Vanhan lattiapinnoitteen poisto

 • Vanha lattiapinnoite, kuten muovimatto, parketti tai laatta, tulee poistaa kokonaan ennen vinyylilattian asennusta.
 • Vanhan pinnoitteen jäämät voivat näkyä uuden lattian läpi ja hankaloittaa asennusta.

Alustan tasoitus ja korjaus

 • Alustan tulee olla tasainen, kiinteä ja kuiva.
 • Epätasaisuudet ja kolot tasoitetaan itsetasoittuvalla tasoitteella.
 • Halkeamat ja reiät korjataan.
 • Kosteusvaurioituneet alueet korjataan ennen asennusta.

Alustan puhtaus

 • Alusta puhdistetaan huolellisesti liasta, rasvasta ja pölystä ennen asennusta.
 • Tarvittaessa alusta käsitellään pohjustusaineella.

Alustan kosteus

 • Betonialustan suhteellisen kosteuden tulee olla alle 90%.
 • Puualustan kosteus saa olla korkeintaan 10%.
 • Kosteutta mitataan aina ennen asennusta.

Vinyylilattian hoito-ohjeet

Vinyylilattia on helppohoitoinen ja kestävä lattiamateriaali, mutta se vaatii säännöllistä hoitoa pysyäkseen hyvännäköisenä vuodesta toiseen. Seuraamalla muutamia yksinkertaisia ohjeita pidät vinyylilattiasi hyvässä kunnossa.

Säännöllinen puhdistus

 • Imuroi tai lakaise lattia säännöllisesti roskien ja pölyn poistamiseksi. Näin estät likaa ja hiekkaa naarmuttamasta lattian pintaa.
 • Pyyhi lattia kostealla mikrokuituliinalla tarvittaessa, esimerkiksi kerran viikossa. Käytä neutraalia yleispuhdistusainetta.
 • Pese lattia perusteellisemmin pari kertaa vuodessa vinyylilattioille tarkoitetulla pesuaineella. Noudata pesuaineen käyttöohjeita.

Tahrojen poisto

 • Pyyhi nesteet ja läikät lattialta välittömästi. Mitä pidempään tahra on lattiassa, sitä vaikeampi se on poistaa.
 • Käytä tahranpoistoon mietoa puhdistusainetta ja pehmeää liinaa. Älä hankaa voimakkaasti.
 • Vaikeampiin tahroihin, kuten vahaan tai maaliin, voit kokeilla varovasti esimerkiksi tinneriä. Testaa ensin piilossa olevaan kohtaan.

Suojaaminen

 • Suojaa lattia huonekalujen naarmuilta huopatyynyillä jalkojen alla.
 • Vältä kuumien esineiden, kuten kattiloiden ja silitysraudan, laittamista suoraan lattialle. Käytä alustaa.
 • Laita toimistotuolien pyörille pehmusteet, jotta ne eivät naarmuta lattiaa.
 • Käytä ovimattoja ulko-ovilla estämään kuran ja hiekan kulkeutumista sisätiloihin.

Noudattamalla näitä ohjeita pidät vinyylilattiasi siistinä ja ehjänä pitkään. Muista myös suojata lattia heti asennuksen jälkeen, jotta se pysyy kirkkaana ja uudenveroisena mahdollisimman kauan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka kauan vinyylilattian asennus kestää?

Vinyylilattian asennus kestää yleensä 1-2 päivää riippuen lattian koosta normaali asennus nopeus on noin 30m2 päivässä. Usein itse asennustyö on nopeaa, mutta valmisteleviin töihin kuten vanhan lattiapinnoitteen poistoon kannattaa varata aikaa. Pienen huoneen lattian asennus onnistuu päivässä, isommassa asunnossa asennus voi viedä 2-3 päivää.

Kuinka kallista on vinyylilattian asennus?

Vinyylilattian asennuksen kustannukset riippuvat lattian koosta ja valitusta materiaalista. Karkeasti arvioiden vinyylilattian asennus maksaa 20-30 €/m2. Esimerkiksi 20 m2 kokoisen huoneen vinyylilattian asennus maksaa 400-600 €. Asennuksen lisäksi tulee huomioida itse lattiamateriaalin hinta.

Miten vinyylilattia kestää kosteutta?

Vinyylilattia kestää erittäin hyvin kosteutta eikä vesi tunkeudu sen läpi. Vinyylilaatat ja -lankut ovat tiiviitä eivätkä ime kosteutta itseensä. Saumakohdat ovat myös tiiviitä, joten kosteus ei pääse tunkeutumaan lattian alle. Vinyylilattia soveltuukin hyvin kosteisiin tiloihin kuten kylpyhuoneeseen ja saunaan.

Miten vinyylilattia puhdistetaan?

Vinyylilattian puhdistus on helppoa. Useimmiten riittää lattian lakaisu tai imurointi. Tarvittaessa lattia voidaan pyyhkiä nihkeällä mopilla tai vinyylilattioille tarkoitetulla puhdistusaineella. Vinyyliä ei saa hangata voimakkaasti eikä käyttää hankaavia puhdistusaineita. Vinyylilattia ei myöskään vaadi vahaamista tai kiillotusta.

Voiko vinyylilattian asentaa itse?

Vinyylilattian asennus onnistuu kätevältä kotikonkarilta itsekin. Asennus ei vaadi erikoistyökaluja tai -osaamista. Tärkeintä on huolellinen mittaus ja alustan tasaisuus. Ohjeita ja vinkkejä löytyy runsaasti internetistä ja lattiavalmistajien sivuilta. Ammattilaisen palkkaaminen takaa kuitenkin laadukkaan lopputuloksen.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy