Kilpailuta vinyylilattian asennus vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta vinyylilattian asennus

Lattia on yksi kodin tärkeimmistä tekijöistä. Vaikka hyvin usein lattia peitetään ainakin joltain osin matoilla, niin sen merkitys on kuitenkin suuri. Lattian täytyy olla asukkaita miellyttävä ja juuri sopiva omaan käyttöön. Vinyylilattia on yksi suosituimmista lattiavaihtoehdoista ja sillä onkin hyvät puolensa. Vinyylilattia eli vinyylilankku on erityisen hyvä valinta tiloihin, joissa lattialta vaaditaan kestävyyttä. Se vaimentaa myös ääniä. Tällöin se onkin erittäin sopiva valinta lapsiperheille ja lemmikkieläinkoteihin. Vinyylilattia kestää siis sekä lasten leikkien että lemmikkieläimien kulutuksen.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Vinyylilattia
Vinyylilattian asennus
Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät
Muita huomioon otettavia asioita
Vinyylilattia ja vinyylikorkki
Yhteenveto

Vinyylilattia

Vinyylilattia sopii myös kodin jokaiseen huoneeseen aina keittiöstä eteiseen asti (poislukien kuitenkin märkätilat). Eikä vinyylilattia myöskään häviä ulkoisessa kauneudessa tai visuaalisuudessa, sillä se on myös näyttävä ja ajaton. Erilaisia vinyylivaihtoehtoja löytyy paljon alan lattialiikkeistä. Vinyylilattian etuina on myös lämpöisyys ja se on helppo asentaa.

Yksi asia, joita varsinkin lapsiperheet arvostavat, on vinyylilattian helppo puhdistettavuus. Sen pinta kestää kosteutta ja liat ja tarhat ovat helppo pyyhkiä pois.

Vinyylilattian asennus

Vinyylilattia on myös helppo asentaa. Vinyylilattian asentamiseen ei tarvita välttämättä alan ammattilaisia vaan sen voi asentaa helposti itse. Sen asentamisessa on otettava huomioon seuraavia asioita:

  • Vinyylilankut kannattaa ottaa tasaantumaan asennustilaan muutama päivä ennen asentamista.
  • Huoneen lämpötilan pitäisi olla 18-30 asteen välillä.
  • Alustan täytyy olla puhdas, kuiva, luja ja tasainen.
  • Ennen asentamista mittaa huoneen koko. Asentaminen täytyy aloittaa kokonaisella lankulla tai palalla. Päätä kummalla. Vierekkäisten lankkujen päät eivät saisi olla samalla tasolla.
  • Vinyylilankun alle voi asettaa soveltuvan alusmateriaalin päälle.

Vinyylilattia ei tarvitse välttämättä mitään alusmateriaalia, jos alusta on tarpeeksi tasainen. Jos ei ole, ja halutaan, että vinyylilattia on ääntä eristävä, niin alusta on hyvä olla. Alustaksi kelpaa esimerkiksi aiempi lattia tai alan liikkeistä erikseen hankittava alusmateriaali tai esimerkiksi lattiasuoja.

Vinyylilattian voi yleensä asentaa vanhan lattian päälle, kun vain huolehtii, että alusta on kuiva, puhdas ja tasainen. Tämä lisää uuden vinyylilattian asentamisen helppoutta, sillä edellistä lattiaa ei tarvitse repiä pois. Yleisesti ottaen vinyylilattian voi asentaa esimerkiksi parketin päälle. Tällöin kannattaa asentaan parketin ja vinyylilattian väliin askelääntä vaimentava kerros. Lisäksi parketin päälle vinyyli suositellaan asennettavan liimaten eikä kelluvasti.

Myös muovimaton päälle voi asentaa vinyylilattian. Kuitenkin on tarkistettava muovimaton tasaisuus. Mitä vanhempi muovimatto, sen epätasaisempi se voi olla. Muovimattolattioissa alusta voi vaatia paljon tasoittamista ennen vinyylin laittamista. Muovimatto pitää olla liimattuna lattiaan, jos sen päälle asennetaan vinyyli.

Asennuksessa huomioon otettavia asioita

Muutamia asioita kannattaa ottaa huomioon vinyylilankkun asentamisessa. Vinyylilankku on ohut, 5 mm:n paksuinen pinnoite, joka asennetaan uivana eli kelluvana tai liimataan lattiaan. Lähtökohtaisesti vinyyli asennetaan uivana eli kelluvana. Vinyylilattia voidaan asentaa myös kokonaisena, ikään kuin muovimattona, ja se leikataan lopuksi muotoon.

Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät

Vinyylilattian hinta riippuu lattian pinta-alasta ja sen laadusta. Vinyylin hinta on kahdenkymmenen euron ja viidenkymmenen euron välillä. Jos sen asentaminen kuitenkin epäilyttää, niin ammattiurakoitsijat asentavat kyllä vinyylilattioitakin. Tällöin hintaan tulee lisäksi asennuskulut.

Vinyylilattioita on todella monia erilaisia, ja niihin kannattakin perehtyä kunnolla alan liikkeissä. Vinyylin hinta riippuu myös kuvioinnista ja muista ulkoisista seikoista. Perehtymällä niihin alan liikkeissä saa myös tuntuman vinyyleihin ja osaa valita itselleen sopivan paremmin.

Vinyylilattian asennus materiaaleineen tulee arviolta maksamaan tuhannen euron molemmin puolin. Halvimmillaan voi päästä alle tuhannella eurolla. Useinmiten hinta on 1000 - 2000 euron välillä. Toki hinta on myös tekijäyrityksestäkin riippuvainen asia, ja sen laittaminen kannattaa kilpailuttaa tai ainakin pyytää edes muutamalta yritykseltä tarjoukset.

Vinyylilattian asentamisesta voi myös saada kotitalousvähennyksen, jos sen asentamisen tilaa ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Tällöin se on enimmillään 2250 euroa.

Muita huomioon otettavia asioita

Vinyylilattian voi asentaa myös portaisiin. Niihin asentamisessa täytyy ottaa huomioon vain muutamia seikkoja. Portaista on poistettava ensin lattiapinnoite, jos sellainen on laitettu. Tämä jälkeen on portaat on puhdistettava huolellisesti ja vauriot korjattava. Portaatkin on oltava tasaiset ennen vinyylin asentamista.

Portaiden sivuun tuleva vinyyli eli pystysuoraan tuleva on asennettava liimaamalla. Ulkoreunaan eli portaan kulmaan on ruuvattava alumiiniprofiili. Pinta, johon astutaan, täytyy vielä tasoittaa tasoitemassalla.

Vinyylilattia ja vinyylikorkki

Lattiamateriaaleja on nykyisin todella paljon ja moni sekoittaakin välillä vinyylilattian ja vinyylikorkin. Vinyylikorkkilattian runko on puukuitulevyä, pohja korkkia ja päällyste vinyyliä. Pelkässä vinyylilankussa ei ole korkkia eikä puukuitulevyä. Vinyylikorkki on vinyylin ja korkin yhdistelmä ja tuo esiin molempien parhaat puolet. Myös vinyylikorkkia saa sekä laattoina että lankkuina.

Vinyylilattian tavoin vinyylikorkki ei sovi märkätiloihin. Mutta vinyylikorkkia ei kannata asentaa eteiseen tai tuulikaappiin, sillä se kestää huonosti kosteutta. Keittiöön vinyylikorkin voi asentaa ja se kestää keittiön roiskeet ja vedet. Vinyylikorkki on myös kalliimpi kuin vinyylilattia. Vinyylikorkilla on samat, hyvät vinyylilattian ominaisuudet eli helppo puhdistaa, eristää ääntä, ei liukas, lämmin ja ei naarmuunnu. Vinyylikorkki sopii siis myös lapsi- ja eläinperheisiin, mutta edellä mainitut erot vinyylilattiaan on hyvä ottaa huomioon.

Yhteenveto

Nykyisin on todella paljon erilaisia lattiavaihtoehtoja ja niihin kannattaakin tutustua huolellisesti. Ensin lattian vaihtoa kannattaa miettiä nykyisen lattian hyvät ja huonot puolet ja kuinka eri materiaalit sopivat juuri omaan talouteen. Helposti asennettava materiaali voi tulla kyseeseen kiireisille talouksille. Vinyylilattia on noussut yhdeksi suosikiksi juuri sen helpon asennettavuuden takia.

Lisäksi hinta on varmasti iso tekijä monissa talouksissa. Siihen liittyen vinyylilattia voi olla juuri oikea valinta. Jos lattia ei kaipaa mitään muutosta, niin ei sitä välttämättä kannata ulkoisten trendien takia lähteä vaihtamaan. Vinyylilattia sopii kuitenkin eri taloihin, eikä se ole vain kerrostalossa asujien valinta sen äänettömyyden takia.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy