Uudista Kaakelit Maalaamalla: Keittiö ja Kylpyhuone

Kirjaudu

Kaakeleiden Maalaus: Helppo ja Edullinen Tapaa Uudistaa Tilat

Tässä oppaassa kerromme, kuinka voit maalata kaakelit itse ja uudistaa keittiön tai kylpyhuoneen ilmeen. Saat tietoa laattamaalista, kylpyhuoneen maalauksen hinnoista ja vinkkejä kaakeleiden maalaukseen.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Etsitkö vinkkejä pintaremonttiin. Teimme artikkelin mikä kaikkea kannattaa ottaa huomioon
Lue lisää
  • Paljonko maalaustyöt maksaa? Toteutuneita hintoja löydät täältä

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Kaakeleiden maalaus - uusi ilme kodin tiloihin
Kaakeleiden maalaamisen hinta
Maalaustyössä on useita eri vaiheita
Mitä pitää muistaa kaakeleiden maalauksessa?
Kysy neuvoja asiantuntijalta maalien valintaan
Kotitalousvähennystä saa myös kaakeleiden maalaamiseen

Kaakeleiden maalaus - uusi ilme kodin tiloihin

Onko kylpyhuoneesi hyvässä kunnossa, mutta se kaipaa vähän päivitystä? Ovatko keittiön kaakelit ehjät, mutta ehdottomasti väärän väriset? Jos laatat ovat hyväkuntoisia, niitä ei tarvitse välttämättä lähteä vaihtamaan. Kaakeleiden maalaus on nopea ja edullinen keino saada kodin ilme uudistettua. Täältä saat vinkkejä, miten toteutat kaakeleiden maalauksen näppärästi ja ilman purkutöitä.

Kaakeleiden maalaamisen hinta

Jos kylpyhuoneesi kaipaa päivitystä, perinteiselle kylpyhuoneremontille löytyy vaihtoehto, joka on sekä nopea että edullinen toteuttaa. Voit nopeuttaa kaakeleiden maalaustyöllä remontin aikataulua, jolloin remontin hinta laskee huomattavasti verrattuna perinteiseen kylpyhuoneremonttiin. Maalit maksavat keskimäärin noin 200--300 euroa. Suuremman kylpyhuoneen maalaus kaikkine työvaiheineen maksaa urakoitsina tekemänä 1000--3000 euroa. Hinta kannattaa tarkistaa urakoitsijalta.

Kylpyhuoneen kuten myös keittiön remontti maksaa usein hintava ja ne voivat olla myös hyvin työläitä. Laattojen uusimisen sijaan keittiön välitilan kaakeleiden maalaus voi olla hyvä vaihtoehto. Maalit ja tarvikkeet keittiön kaakeleiden maalaamiseen voi saada alle sadalla eurolla.

Mitkä asiat vaikuttavat hintaan?

Seuraavassa muutamia keskeisiä asioita, jotka vaikuttavat kaakeleiden maalaamisen hintaan. Hintaan vaikuttaa eniten maalattavan kohteen pinta-ala sekä se, millaisia pohjatöitä kohteeseen tehdään. Jos maalattavat tilat vaativat runsaasti pohjatöitä, ne voivat nostaa remontin hintaa. Remontoitavaan kohteeseen halutaan maalauksen yhteydessä ehkä uusia esimerkiksi allaskaappeja tai muita kalusteita. Myös niistä aiheutuvat kulut kannattaa huomioita kokonaiskustannuksissa.

Maalaustyössä on useita eri vaiheita

Kun valmistaudut kaakeleiden maalaamiseen, on hyvä aikatauluttaa maalaamisessa tehtävät eri työvaiheet. Kannattaa huomata, että kuivien sisätilojen seinäkaakelien käsittelyyn on eri toimenpiteet kuin kosteiden tilojen seinien ja lattioiden maalaamiseen. Ennen työhön ryhtymistä pitää tarkistaa, että maalattavan tilan kaakelit ovat ehjiä ja niiden alla oleva vesieristys on kunnossa.

  1. Esivalmistelut: Esivalmistelussa kannattaa tarkistaa, että laatat ovat ehjiä ja tilan vesieristys on kunnossa. Tavarat, kalusteet, silikonit ja listat poistetaan maalattavasta tilasta. Mahdolliset reiät seinissä täytetään. Kaakelit voidaan myös tasoittaa yli esimerkiksi saneerauslaastilla.
  2. Pintojen puhdistus: Maalattavan pinnan tulee olla puhdas, kuiva, eikä se saa olla rasvainen. Kaakeleiden maalipesu tehdään kaakelimaalin kanssa yhteensopivalla aineella. Pinnat käsitellään ennen maalausta esikäsittelyaineella. Pintojen pesuun ei saa käyttää rasvanpoistajaa tai yleispesuaineita, sillä niistä voi muodostua kaakeleille kalvo. Tällöin maali ei tartu kunnolla. Erityisesti märkätiloissa maalaustyön onnistumiseen vaikuttavat hyvin tehdyt pohjatyöt.
  3. Suojaus: Suojataan ja peitetään paikat, joihin ei haluta maalia. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, se kannattaa sulkea maalauksen ajaksi. Viileämmässä tilassa maalilla kuivuminen tapahtuu tasaisemmin.
  4. Kaakeleiden maalaus: Kaakelimaalin kanssa on tärkeä panostaa laadukkaisiin työvälineisiin. Niillä saadaan maalaustyössä siisti ja korkealaatuinen lopputulos. Tarvittaessa käytetään pohjamaalia. Seinäkaakeleiden ja -laattojen maalauksessa saa sileämmän lopputuloksen tekemällä kevyen välihionnan ensimmäisen kerroksen jälkeen. Kaakelit saattavat tarvita 2--3 maalauskertaa riippuen siitä, miten paljon uusi väri eroaa alkuperäisestä kaakeleiden väristä. Lattiaan on hyvä tehdä kolme käsittelykertaa. Maali voidaan levittää pintaan joko pensselillä tai telalla. Pensselillä pinta jää sileämmäksi, kun telalla maalattaessa pinta jää karheamman näköiseksi.
  5. Maalin kuivumisajat: Lattiamaali kuivuu nopeasti, ja sen voi maalata uudelleen 3 tunnin kuluttua. Seinämaalin kuivumiseen on hyvä varata kokonainen vuorokausi. Kaakelipinnat tarvitsevat vähintään kaksi maalikerrosta.

Mitä pitää muistaa kaakeleiden maalauksessa?

Ennen kuin otat kylpyhuoneen käyttöön, on syytä noudattaa ohjeita kuivumisajoista. Kaakelimaali vaati 72 tunnin kuivumisajan ennen käyttöä. Maali saavuttaa riittävän kovuuden vasta vähintään kahden viikon kuluttua. Ensimmäisten viikkojen aikana kannattaakin kylpyhuoneessa välttää pintojen kovaa kulutusta. Lattiat, jossa on kova mekaaninen rasitus, esimerkiksi eteisen ja keittiön lattiat, riittävän kestävyyden aikaansaamiseksi on hyvä maalata laatat kolmeen kertaan.

Kysy neuvoja asiantuntijalta maalien valintaan

Kaakelimaalit ovat nykyisin kestäviä, ja mysö lattioiden maalaamista kaakelimaalilla onnistuu hyvin. Lattioille on kehitetty omia, erityisen kestäviä maaleja. Laattamaali on tarkoitettu vain sisäkäyttöön.

Kaakeleiden maalaukseen tulee valita sopiva maali, joka kestää pesua ja hylkii likaa sekä vettä. Sopivilla maaleilla voit maalata kaikki seinä- ja lattiakaakelit kuivissa sekä kosteissa tiloissa. On tärkeää huomata myös, että lattialaattamaali ei sovellu seinäkaakeleille. Seinäkaakeleihin on olemassa eri maali. Kaikki maalit eivät sovi märkätiloihin, joten kannattaa valita tähän tarkoitukseen erityisesti suunniteltu maali. Keittiön välitilojen kaakelit käsitellään vesiohenteisella maalilla.

Kylpyhuoneissa toimii parhaiten kiiltävä maali. Mitä kovempi ja kiiltävämpi kaakelin väripinta on, sitä helpompi se on pitää puhtaana.

Värien valinnassa auttavat valmistajien värikartat

Maalisävyn valinta voi aiheuttaa päänvaivaa. Lattialle ja seinille on omat maalinsa useissa eri värisävyissä. Maalien valmistajilla on omat värikarttansa, joita voi hakea jälleenmyyjiltä esimerkiksi rautakaupoista. Jälleenmyyjien asiantuntijat auttavat myös mielellään värien valinnassa. Värien oikea tarkastelu on suositeltavaa tehdä aidosta mallipalasta tilassa, johon maali tulee. Voit myös testata värivalintasi testimaalilla.

Jos saumat halutaan eri värisiksi kuin kaakelit, ne voidaan maalauksen jälkeen värjätä saumauskynällä. Saumauskynällä saadaan saumat esiin, ja laattapintaan elävyyttä. Saumat voidaan myös maalata, kunhan rajaukset saadaan tehtyä siististi.

Jos uusi väri ei lopulta miellytäkään silmää, voi kaakelit maalata uudelleen.

Kaakelit voidaan myös pinnoittaa

Kylpyhuoneen kaakelien uudistamiseen voidaan käyttää myös mikrosementtipinnoitetta. Laatat voidaan tasoittaa yli esimerkiksi saneerauslaastilla. Mikrosementti on ohut pinnoite, jolla voidaan saada aidon betonin näköinen pinta. Laattojen pinnoitus on hyvä viimeistellä lopuksi lakalla, jolla laattojen pinnasta tulee kestävä.

Kotitalousvähennystä saa myös kaakeleiden maalaamiseen

Kotitalousvähennystä saa kaikista omakotitalon kunnostus- ja perusparannustöistä omakotitalon maalaus mukaan lukien. Tähän kuuluvat niin talon ulko- kuin sisätilojen maalaus. Ehtona kotitalousvähennyksen saamiselle on, että työn tekevän yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterin jäsen. Vähennystä ei saa myöskään itse tehdystä työstä. Lisätietoja kotitalousvähennyksestä saat esimerkiksi vero.fi -sivuilta. Voit myös ladata maksuttoman Veronmaksajien keskusliiton tuottaman oppaan kotitalousvähennyksestä täältä.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy