Kilpailuta katon maalaus vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta katon maalaus nopeasti ja luotettavasti

Talon ulkokatto kannattaa maalata aina silloin tällöin. Katon maalaus on aika iso maalausurakka, mutta maalaaminen on palkitsevaa. Lopputuloksena on siistin ja huolitellun näköinen talo. Katto on kuitenkin iso osa talon ulkonäköä ja sitä ei todellakaan kannata jättää huomioitta.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Katon maalaus
Katon maalauksen vaiheet
Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät

Katon maalaus

Talon katot voivat olla hyvinkin erilaisia. Taloissa voi olla kattomateriaalina peltikatto, huopakatto, tiilikatto tai jokin muu kattomateriaali. Olipa materiaalina mikä tahansa, varmaa on, että katon maalaus parantaa katon käyttöikää. Kaikista katon huoltotöistä tulee tietenkin huolehtia, että katon käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Säännöllisesti huolletut katot eivät tarvitse kattoremonttia niin usein.

Kaikki katot joutuvat monen rasituksen kohteeksi, sillä lumi, jää ja aurinko kuluttavat katon pintaa. Niinpä katon maalaus on vain yksi kattojen huoltotoimenpiteistä ja siihen kannattaa ryhtyä heti, kun se on mahdollista ja ajankohtaista.

Ulkokaton maalaus tulisi suorittaa noin kymmenen vuoden välein. Jos katto on maalauksen tarpeessa aikaisemmin, se tulisi huoltomaalata aiemmin.

Ulkokaton maalaus on sellainen projekti, jota ei välttämättä kannata suorittaa itse. Katon maalaus kannattaa siis antaa suosiolle alan ammattilaisille, ja se on myös kotitalousvähennyksen alainen työsuorite. Yritys, joka suorittaa katon maalauksen, pitää kuulua ennakkoperintärekisteriin ja tällöin työn osuudesta voidaan saada 40 % hyvitystä.

Milloin on sopiva aika katon maalaukselle?

Suomen sää ei välttämättä ole kovin ihanteellinen kattojen maalaukselle, sillä vesisateella eikä liian kylmällä tai kuumalla onnistu kattojen maalaukset. Kattojen maalausprojekteissa tulee huomioida myös aamu- ja iltakasteet. Kattoa ei myöskään voi maalata aamuaikaisella tai iltamyöhällä. Sääennusteita tulee siis seurata hyvinkin tarkasti. Yleisesti ottaen sopiva vuodenaika kattojen maalaukselle on kevät - kesä - syksy, mutta tämäkin vaihtelee edellä mainituista syistä.

Katon maalauksessa tulee myös ottaa huomioon tuulisuus. Kovalla tai keskikovalla tuulella kattoa ei kannata alkaa maalata. Paras sää katon maalaukselle on tyyni ja pilvipouta.

Katon maalauksen vaiheet

Katon maalauksessa on erilaisia vaiheita ja niistä yleisimpiä ovat seuraavat:

  • Aloitus ja pohjatyöt
  • Pesu
  • Maalaus

Aloitus ja pohjatyöt

Katon maalausprojekti alkaa yleensä sen suunnittelulla ja tässä tapauksessa sanonta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Katon maalaus kannattaa antaa ammattilaiselle, sillä ammattilaisilla on sopivat välineet ja osaavat hoitaa homman kunnolla. Kattojen maalaus voi tuottaa tavalliselle ihmiselle myös hieman päänvaivaa esimerkiksi talon korkeuden suhteen. Mitä isompi ja korkeampi talo, sen vaativammat telineet ja muut välineet se vaatii.

Jos katon vanha maali on halkeillut, tulisi maali poistaa, hyvän lopputuloksen saamiseksi. Jos katossa esiintyy ruostetta, se tuo lisätyötä pohjatöihin. Ruoste ei sinänsä estä peltikaton maalaamista, kunhan katto on ehjä eikä siinä ole reikiä. Ruosteinen katto on saatava hyvälle pohjalle, jotta siihen saadaan uusi maali hyvin maalattua.

Ennen maalausta on myös hyvä suojata esimerkiksi kattokourut ja kattoturvatuotteet. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon katon ympäristö esimerkiksi lähellä olevat autot ja muut esineet. Jos mahdollista, autot tulee siirtää kauemmaksi. Muita esineitä voi yrittää suojata, ettei maalipöly sotke näitä.

Pesu

Kaikki kattomateriaalit vaativat ennen maalausta pesun. Niinpä katon maalauksen pohjatöihin kuuluu katon pesu. Ennen pesua on hyvä tarkistaa tiivistykset ja tarvittaessa paikata. Katot pestään yleensä ammoniakkipitoisilla pesuaineilla ja tällöin on hyvä käyttää suojavarusteita kemikaalien takia.

Maalaus

Talon ulkokatto voidaan maalata monin eri tavoin ja katon materiaalikin vaikuttaa maalaustapaan. Myös monilla ammattilaisilla on omia, mieluisia tapoja, jolla maalaavat katon. Maalaus voidaan suorittaa ruiskulla tai siveltimillä. Suoritettiinpa se kummalla tahansa, niin pohjatyöt pitää tehdä huolellisesti.

Katon malli ja materiaalikin vaikuttavat maalaustapaan esimerkiksi aaltoprofiiliset peltikatot ja tiilikatot on aina järkevämpää maalata ruiskulla. Ruiskulla maalaaminen on myös nopeampaa, mutta mikään ei tietenkään estä näiden maalaamista siveltimellä. Tela voi olla myös apuna, mutta tällöin maali pitäisi tasata siveltimellä, sillä telalla ei pääse maalaamaan pieniä ja tarkkoja paikkoja.

Katto voidaan maalata myös useampaan kertaan, jos tarve niin vaatii. Jos maalataan siveltimellä, silloin riittää yksi maalauskerta. Yleensä maalausalan ammattilaiset suorittavatkin katon maalauksen parityönä, jolloin toinen käyttää ruiskua ja toinen tasaa maalia telalla tai siveltimellä.

Maalauksen välineet

Katon ulkokaton maalauksessa tarvitaan erilaisia välineitä. Siinä tarvitaan ainakin seuraavia:

  • Erilaiset maalit
  • Painepesuri
  • Hiomakone tarvittaessa
  • Maalaustelineet
  • Ruisku tai sivellin
  • Tela
  • Suoja- ja turvavarusteet

Maalien valinta

Maaleissa on jonkin verran eroja. Lisäksi katon maalauksessa voidaan tarvita sekä pohjamaalia että pintamaalia. Korroosionestomaalikin voi olla hyödyllinen. Erikoisliikkeet ja ammattilaiset auttavat yleensä maalien valinnassa. Katon materiaali vaikuttaa myös maalin valintaan. Tämänkin vuoksi on tärkeää antaa katon maalaus ammattilaiselle, jolloin maalien valinnat ovat helppoja ja tulee varmasti valittua oikea maali.

Maaleissa on olemassa vesi- ja liuotinohenteisia maaleja ja esimerkiksi Teknoksen valikoimista löytyy molempia. Lisäksi on olemassa peltikattomaaleja, jotka sopivat erityisesti peltikatoille.

Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät

Ulkokaton hintaan vaikuttavat useat eri asiat. Yksi tärkeistä asioista on tietenkin katon pinta-ala. Lisäksi hintaan vaikuttaa pohjatöiden paljous tai vähyys. Pohjatöitä joudutaan tekemään enemmän, jos katon kunto on huono. Lisäksi katon maaleista tulee pieniä kuluja näiden päälle. Talon katon muoto, piiput ja jyrkkyys vaikuttavat myös ulkokaton maalauksen hintaan. Talon katto voi olla sellainen, että maalaustelineitä täytyy siirtää ja asetella uudelleen ja lisäksi katossa voi olla tarkkuutta vaativia kohtia.

Yleisesti ottaen ulkokaton maalaus ei ole kalleimpia töitä, mutta ei myöskään halvimpia. Ulkokaton maalauksen hinta voi olla tuhannesta eurosta ylöspäin aina kymmeneen tuhanteen euroon asti. Omakotitalon ulkokaton maalauksen keskihinta on noin 5000 euroa.

Lisäksi hintaan voi vaikuttaa katon kunto ja materiaali ja siihen vaikuttavat pohjatyöt. Jos materiaali on huonokuntoista ja jopa ruosteista, pohjatöihin menee enemmän aikaa ja maalauskerroksiakin voi olla useampia.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy