Tiilikaton Maalaus: Miten Pidentää Kattosi Käyttöikää

Kirjaudu

Tiilikaton Maalaus | Asiantuntijan Opas | Tiilikaton Käyttöikä

Täydellinen opas tiilikaton maalaukseen. Saat tietoa tiilikaton maalauksen hinnasta, sopivista maaleista, tiilikaton pesuaineista, tiilikaton käyttöiästä ja paljon muuta. Lue lisää ja opi kuinka voit pidentää tiilikattosi käyttöikää.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Tiilikaton maalaus
Miksi tiilikatto pitää maalata uudestaan?
Paljonko maalaus maksaa?
Saako tästä kotitalousvähennystä?
Onko pinnoitus myös vaihtoehto?
Milloin on paras aika maalata tiilikatto?
Miten tiilikatto maalataan?
Useimmiten kysytyt kysymykset

Tiilikaton maalaus

Uusi tiilikatto kestää tavallisesti huoltamatta noin viisi vuotta. Sen jälkeen siihen alkaa tulla pikku hiljaa kasvustoa. Mikäli tiili on säilyttänyt alkuperäisen värinsä, huolellisesti tehtävä pesu kuumalla vedellä ja suoja-ainekäsittely voi riittää ja on vähintäänkin suositeltavaa. Mikäli näin tehdään, kattoa ei normaalisti tarvitse pinnoittaa värillisesti ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen.

Miksi tiilikatto pitää maalata uudestaan?

Kun käytetään väritöntä suoja-ainetta, sen tarkoitus on estää kosteutta pääsemästä rakenteisiin. Talon hengittäminen ja lämmöneristyskin paranevat. Nykyiset pinnoitteet ovat sellaisia, että vesi valuu pois, eikä imeydy tiiliin. Näin tiilien pinta ei vaurioidu.

Vanha tiilikatto tarvitsee aina ensin arvioida, jotta huoltotarpeet saadaan selville. Tavallista on, että yli kymmenen vuotta huollotta olleet tiilikatot tarvitsevat perusteellista huoltoa. Siihen kuuluvat pesu kuumalla vedellä, rikkoutuneiden tiilien vaihtaminen ja maalaus pariin kertaan.

Paljonko maalaus maksaa?

Tiilikattojen maalauksilla ja suojakäsittelyillä on tarkoitus välttää kalliit kattoremontit. Kokonaan tehtävä remontti tarkoittaa tillien vaihtamista uusiin tai eri materiaaleihin. Kattoremontit ovat tyyriitä, kun taas tiilikaton maalauksen tai suoja-ainekäsittelyn hinnat alkavat noin 1800 eurosta alveineen.

Remonttiin verrattuna edullisen hinnan lisäksi kannattaa huomioida maalauksen tuomat muut hyödyt. Maalaus vaikuttaa huomattavasti rakennuksen ulkonäköön. Kiinteistön arvoa voidaan nostaa maalauksella, koska sillä voidaan tuoda katto lähelle alkuperäistä loistoaan.

Säästänkö jos teen itse?

Meillä on tämä kuuluisa sanonta: "Tein itse ja säästin." Se pätee varsin hyvin myös kattohommiin. Kannattaa huomioida, että kotikäyttöön tarkoitetut pesurit eivät ole parhaita kattopesureita. Veden paine on eri, ja pesun jälkeen katolle voi alkaa ilmestyä sammalta ja muuta kasvustoa. Mikäli tekee itse, on syytä kiinnittää erityishuomiota työturvallisuuteen. Ennen maalaamista katto pestään ja sen annetaan kuivua hyvin. Oikealla maalilla ja työvälineillä työn voi tehdä myös itse.

Saako tästä kotitalousvähennystä?

Verohallinto sanoo lähtökohtaisesti, että: "Vähennyksen saa myös rakennuksen ulkokunnostukseen kuten maalaukseen tai katon uusimiseen, korjaukseen ja kunnostukseen liittyvistä töistä." Vähennykseen vaikuttaa onko asunto omassa käytössä jne. Ajankohtaiset ehdot kannattaa tarkistaa kun maalausta suunnittelee.

Onko pinnoitus myös vaihtoehto?

Katon ulkonäöllä ja kunnolla on valtava merkitys koko talon ulkoasuun. Estetiikka paranee, mutta lisäksi maalauksella saadaan katolle kestävyyttä. Tiili kestää materiaalina pitkään ja se on lisäksi helppohoitoinen. Siitä huolimatta tiilikattoakin kannattaa huoltaa säännöllisesti. Perusasioihin on hyvä kiinnittää huomiota, eli mahdollisten vaurioiden korjauksiin, puhdistukseen ja suojaukseen. Näin toimimalla voidaan katon käyttöikä maksimoida.

Tiilikattoja suojataan kasvustoja, vettä ja likaa vastaan. Suoja-aineissa löytyy vaihtoehtoja ja niitä kannattaa vertailla keskenään sopivimman löytämiseksi.

Milloin on paras aika maalata tiilikatto?

Jos käytetään vesiohenteisia maaleja, on suositeltavaa toimia, kun lämpötila on yli viisi astetta ja on tyyni pilvipoutainen päivä. Kovin kuumalla maali saattaa kuivua liian nopeasti, eikä se ehdi imeytyä niin hyvin kuin viileämmässä. Tästä syystä kovin helteiset päivät eivät ole ihan niitä parhaita tähän hommaan.

Sateen ei pitäisi päästä yllättämään kesken maalaustöiden, joten ennusteita kannattaa seurailla. Kostea ilma ja esimerkiksi aamukaste ja illan kosteus eivät tuo parasta lopputulosta. Vesiohenteiset maalit ovat kuitenkin hyviä senkin vuoksi, että ne kuivuvat nopeasti. Tiilen pinta on myös niin huokoinen, että se imaisee maalia tehokkaasti. Nopeimmillaan maali kuivuu jopa tunnissa.

Ennen maalausta

Tiili on huokoinen materiaali, joten se on varsin helppo maalattava. Maali pysyy hyvin ja imeytyy helposti huokoiseen pintaan. Oleellinen valmistautumiseen liittyvä työ on tiilikaton peseminen ennen maalaamista. Parhaiten se onnistuu hyvällä painepesurilla. Tekniikka on se, että ensin estetään vesivahinkojen mahdollisuus. Sitten yläviistosta suihkutetaan vettä. Varovainen pitää olla, ettei tiilien väliin suihkuta vettä. Painepesuri ja harjaus vievät pinnoitteita pois, eli uusi pinnoitus tarvitaan.

Lehtipuhallin voi olla oiva apuväline irtoroskien, lehtien ym. pois saamiseksi. Kasvustoa täytyy tietenkin myös poistaa ennen maalaamista. Se ei välttämättä lähde pesemällä, vaan tarvitaan kunnon harjausta. Mikäli kattoa jaksaa putsata säännöllisesti, on sen peseminen ja maalaaminen helppoa aina kun on sen tarve.

Miten tiilikatto maalataan?

Tiilikaton pintaa voidaan käsitellä maalaamisella ja pintasuoja-aineilla. Maalaamiseksi on erilaisia työmenetelmiä. Ruiskulla maalaaminen kannattaa aloittaa käymällä reunat ja rajakohdat ensin läpi joko telalla tai siveltimellä. Tämä auttaa ruiskulla tehtävästä maalausjäljestä siistimmän. Tarkkuutta vaativiin kohtiin ruiskulla ei ihan pääse ja alkukäsittelyllä ei maali sitten roisku minne sitä ei haluta. Korkeapainemaaliruisku on sopiva työväline siveltimen ja telan lisäksi.

Reunatiilet katolla kannattaa maalata leveälti, jotta vesikourut eivät sotkeudu ruiskutettaessa. Maalia on syytä käyttää reilusti ja yleensä se tehdään kahteen kertaan katon kunnosta riippuen.

On suositeltavaa käyttää tiilikaton pinnalle tarkoitettuja tehokkaita suoja-aineita. Suoja-aineet levitetään katolle tyypillisesti joko matalapaineruiskulla tai käsin siveltimellä. Tavallisesti yksi kerta riittää.

Useimmiten kysytyt kysymykset

Mitä valmistelutöitä täytyy tehdä ennen maalausta?

Selvitä katon kunto ja takenne, jonka jälkeen hanki tarvittavat välineet ja tuotteet. Suunnittele työ ja missä järjestyksessä mitäkin tehdään. Suojaa kaikki ne pinnat, joita ei käsitellä, esimerkiksi ympäristö, ikkunat jne. Huolehdi työturvallisuudesta käyttämällä suojavarusteita.

Mikä on paras tapa puhdistaa katto?

Kaikki kasvusto, sammalet ja jäkälät sekä irtoroskat pitää puhdistaa ennen maalausta. Levitä tiilikatolle tarkoitettu pesuaine ja anna vaikuttaa ohjeen mukaan riittävän pitkään. Pinnat pestään painepesurilla ja annetaan kuivua hyvin.

Voinko maalata vain tavallisella pensselillä?

Tiilen pinta on huokoinen ja kattopinta-ala usein suuri. Ruiskulla maalaaminen käy nopeammin, mutta mikään ei estä siveltimellä maalaamista jos aikaa riittää. Ammattilaiset tekevät työn nopeasti, turvallisuustekijät huomioiden. Tärkeää on käyttää oikeita maaleja. Hyvillä tarvikkeilla työ on täysin mahdollista tehdä itse jos niin haluaa.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy