Sisäkaton Maalaus: Hinnat, Vinkit ja Parhaat Käytännöt

Kirjaudu

Sisäkaton Maalaus Hinta | Vertaile ja Säästä

Kattava opas sisäkaton maalauksen hintaan ja prosessiin. Selvitä paneelikaton, lakatun paneelin ja vanhan paneelikaton maalauskustannukset sekä vinkit onnistuneeseen maalausprojektiin.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Paneelikaton maalaus
Paljonko maalaus maksaa?
Hintaan vaikuttavat seikat
Paneelikaton maalauksen vaiheet
Miten valita paneelikaton maali?
Muistettavaa paneelikaton maalauksessa
Kuinka usein paneelikatto kannattaa maalata?
Saako paneelikaton maalauksesta kotitalousvähennystä?
Usein kysyttyä

Paneelikaton maalaus

Paneelikaton maalaukseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Ennen työn aloittamista on hyvä miettiä, kuka katon maalaa. Lisäksi olisi hyvä miettiä maalauksen syy. Haluaako piristää huoneen ilmettä, kaipaako huoneeseen enemmän tilantuntua vai vaatiiko vanha ja kulunut katto kunnostusta?

Paljonko maalaus maksaa?

Hinta määritetään aina tapauskohtaisesti. Siksi kannattaakin kilpailuttaa eri remontti- tai maalausfirmat keskenään. Näin saat maalauksen hoidettua edullisemmin.

Yleensä paneelikaton maalaus maksaa noin 15-20 euroa neliömetriltä. Toisin sanoen 50 neliömetrin paneelikaton maalauksen hinnaksi voisi tulla noin 800 euroa.

Mikäli työn halua saada paljon halvemmalla tehtyä, katon voi myös maalata itse. Itse maalatessa tehdyistä työtunneista ei tule ylimääräisiä kustannuksia, minkä vuoksi maalaus tulee halvemmaksi. Tällöin kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että työn jälki ei välttämättä ole yhtä tasainen ellei ole itse aiemmin maalannut paneelikattoja.

Hintaan vaikuttavat seikat

Hintaan vaikuttavat useat seikat. Jos maalauksen tekee ammattilainen hän laskuttaa maalien yms. tarvittavien välineiden hinnan lisäksi asiakkaalta myöskin työstä koituvat kulut. Katon ollessa pieni maalaus luultavasti sujuu nopeammin kuin suuremman tilan paneelikaton maalaus. Tällöin myös työaikaa ei kulu maalaukseen yhtä paljon. Näin ollen myös hinta on halvempi.

Maalattavan paneelikaton sijainti vaikuttaa myös hintaan. Jos paneelikattoon on helppo päästä käsiksi, työn hinta on usein pienempi. Lisäksi tilan käyttötarkoitus voi vaikuttaa hintaan. Esimerkiksi tilan ollessa märkätila siihen käytettävällä maalilla tulee olla kosteussuoja. Maali, jolla on enemmän ominaisuuksia usein maksaa myös enemmän.

Paneelikaton maalauksen vaiheet

Paneelikaton maalaus kannattaa toteuttaa huolellisesti ja hyvin, sillä silloin lopputulos on parempi sekä katto pysyy parempana pidempään. Maalaus voidaan jakaa kuuteen työvaiheeseen.

  1. Tarvittavien valmistelujen ja suojauksien teko ennen työn aloittamista
  2. Pintojen puhdistus
  3. Paneelin hionta (mikäli katto on käsitelty aiemmin jollain, on vanha tai kellastunut)
  4. Kolojen ja reikien kittaus
  5. Pohjamaalaus
  6. Paneelikaton varsinainen maalaus

Ensimmäisessä työvaiheessa hankitaan tarvittavat välineet kuten maali ja suojataan käsittelemättömäksi jäävät pinnat. Huonekalut yms. olisi hyvä siirtää pois maalauksen tieltä, jotta työtilaa on riittävästi.

Toisessa työvaiheessa pinnat puhdistetaan. Ensiksi poistetaan kaikki irtonainen aines, kuten pöly. Sen jälkeen paneelipinnan voi puhdistaa puhdistusaineen ja kostean liinan avulla. On myös hyvä muistaa huuhtoa liinaa välillä. Puhdistuksen jälkeen pinnan olisi hyvä antaa kuivua ennen seuraavaa vaihetta.

Kolmannessa vaiheessa paneeli hiotaan, mikäli se on käsitelty jollain aineella aikaisemmin tai pinta on kellastunut. Kiiltävät ja kovat lakka- ja maalipinnat hiotaan himmeiksi kevyesti hiomapaperia käyttäen. Hionnan jälkeen hiomapöly tulisi pyyhkiä pois.

Neljännessä vaiheessa tarkastetaan paneelin pinta ja kaikki kolot sekä reiät kitataan. Tarpeen mukaan kittauksen voi tehdä kaksi kertaa. Kun kittauksen ovat kuivuneet, ne hiotaan ja niistä poistetaan hiomapöly.

Viidennessä eli toiseksi viimeisessä vaiheessa paneelikattoon maalataan pohjamaali. Maali tulisi sekoittaa huolellisesti ja sivellä se sen jälkeen paneeliin puunsyiden suuntaisesti. Parhaimman tuloksen saat, kun annat pohjamaali kuivua seuraavaan päivään saakka. Tarpeen mukaan pohjamaalia voi laittaa toisenkin kerroksen, kun edellinen kerros on kuivunut.

Viimeisessä eli kuudennessa vaiheessa paneelikatto maalataan varsinaisella maalilla. Maali on sekoitettava hyvin, jonka jälkeen se sivellään paneelin päälle puunsyiden mukaisesti. Maalia kannattaa laittaa reilusta, jotta saat peittävän ja tasaisen maalipinnan. Tarvittaessa maalikerroksia voi maalata kaksi kerrosta.

Miten valita paneelikaton maali?

Maaleja on saatavilla nykyään useita erilaisia. Tämän vuoksi olisikin hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan: missä maalattava katto sijaitsee ja millainen vaikutelma maalilla halutaan antaa.

Maalin väri vaikuttaa, millainen tilan tunnelmasta tulee. Vaaleat värit tuovat tilaan valoisuutta ja tilantuntua. Tummemmat maalit puolestaan madaltavat tilaa, eikä niistä heijastu valo. Maalin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös, missä maalattava katto sijaitsee. Onko huone esimerkiksi märkä- vai kuivatila.

Kosteisiin tiloihin tulisi valita maali, jolla on erityinen kosteudenkesto. Mikäli katon pesu ja alkukäsittely on mahdotonta, tilaan voidaan valita esimerkiksi homesuojattu maali, joka ei vaadi katon pesua. Jos maalattava paneelikatto sijaitsee saunassa, maalin tulisi olla sekä kosteuden- että lämmönkestävä.

Jos maalattava paneelikatto sijaitsee kuivassa tilassa, maalin ei tarvitse olla erityisen kosteuden- tai lämmönkestävää. Lisäksi maalin valintaan vaikuttaa myös, onko maalattava pinta sisä- vai ulkopinta. Ulkopintaa maalatessa maalin on hyvä olla säänkestävä ja tarkoitettu erityisesti ulkotiloihin.

Muistettavaa paneelikaton maalauksessa

Paneelikattoa maalatessa olisi hyvä ottaa huomioon muutama seikka.

  1. Valmiit paneelikatot olisi hyvä maalata talvella lämmityskauden aikana. Tällöin ilman suhteellinen kosteus on alhaimmillaan ja puupinta kuivimmillaan.
  2. Mikäli haluat maalata katon valkoisella, oksankohdat olisi hyvä käsitellä erityispohjamaalilla. Näin oksankohdat eivät tule esille niin nopeasti maalin alta.
  3. Paneelipinnat tulisi aina käsitellä siveltimellä.
  4. Paneelit olisi hyvä käsitellä kerralla aina päästä päähän, jotta jatkoskohdista ei tule tummempia. Näin lopputulos on tasaisempi.

Kuinka usein paneelikatto kannattaa maalata?

Paneelikattoa ei tarvitse maalata kovin usein, mikäli se on edellisellä maalauskerralla maalattu hyvin. Mikäli oksankohdat tulevat näkyviin, maalattu katto kellastuu tai siihen tulee vaurioita, paneelikatto kannattaa maalata uudelleen. Katon voi maalata myös uudelleen, jos haluaa tehdä pientä remonttia ja kohottaa huoneen ilmettä.

Saako paneelikaton maalauksesta kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennys on rahanarvoinen etu ja sen saanti kannattaa aina selvittää ennen työn aloittamista. Jotta kotitalousvähennystä voi ylipäätään saada, työn tekevän yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä.

Paneelikaton maalaus kuuluu kunnossapito- ja perusparannustöihin, jolloin siitä saa kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennystä ei kuitenkaan saa, jos paneelikaton maalaus tehdään esimerkiksi sijoitusasuntoon.

Usein kysyttyä

Voiko lakatun katon maalata?

Mikäli lakkapinta on siisti, maalin voi sivellä suoraan lakan päälle.

Mitä maalia kattoon kannattaa käyttää?

Katto on hyvä yleensä maalata himmeällä maalilla.

Miksi maali irtoaa katosta?

Mahdollisia syitä tähän ovat esim. jos maalia on ohennettu liikaa tai levitetty kerros on liian ohut.

Milloin pohjamaalia tarvitaan?

Pohjamaalin käyttöä suositellaan, kun vaihdetaan maalipinnan väriä toiseksi tai ollaan maalaamassa täysin uutta pintaa. Jos katosta on korjattu koloja tai halkeamia kitillä tai muulla tasoitteella, kannattaa paneelikatto pohjamaalata.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy