Saunan Maalaus: Opas ja Vinkit

Kirjaudu

Saunan Maalaus Opas - Vinkit, Hinnat ja Parhaat Maalit

Tässä oppaassa käsitellään saunan maalausta, lauteiden käsittelyä, maalien valintaa ja hintatietoja. Saat tietoa siitä, kuinka maalata sauna valkoiseksi ja miten valita paras sauna maali.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Etsitkö vinkkejä pintaremonttiin. Teimme artikkelin mikä kaikkea kannattaa ottaa huomioon
Lue lisää
  • Paljonko maalaustyöt maksaa? Toteutuneita hintoja löydät täältä

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Saunan maalaus
Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät
Saunan maalauksen eri vaiheet
Maalin valinta
Yhteenveto

Saunan maalaus

Maalaaminen on peittävä pintakäsittely. Kuultokäsittely puolestaan ei ole peittävä vaan puiden syyt näkyvät sen läpi. Sauna voidaan myös käsitellä värittömällä suoja-aineella ja se onkin hyödyllistä. Yleisesti ottaen saunassa maalattavia tai kuultokäsiteltäviä pintoja ovat seinät, katto, lauteet ja muuri. Kaupunkisaunoissa ei yleensä ole muuria, mutta maaseudulla olevissa tai mökkisaunoissa on.

Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät

Saunan maalaus ei ole maalausurakoista kalleimpia. Ammattimaalari veloittaa saunan maalauksesta useamman kymmenen euroa per neliö. Hinta voi vaihdella aina halvimmillaan kolmestakymmenestä eurosta hieman alle sataan euroon per neliö. Saunan maalaukseen vaikuttaa tietenkin myös saunan koko, vaikka saunat ovat aika samankokoisia esimerkiksi kerrostaloasunnoissa. Lisäksi saunan maalauksen hintaan tulee materiaalit, jotka koostuvat maaleista ja maalaustarvikkeista. Saunan maalaukseen ei tarvita telineiden pystyttämistä tai sellaisten siirtämistä joten aikaa ei kulu niihin.

Se on myös maalausprojekteista yksinkertaisia, sillä maalauspinta-alat eivät ole suuria eikä tarvita mitään erikoisvälineitä. Moni varmasti haluaisi yksinkertaisuuden vuoksi maalata saunan itse, mutta siihenkin pätee samat asiat kuin muiden tilojen maalaukseen.

Saunan voi maalata myös itse, mutta ammattimaalarin jälki on siistimpää. Ammattimaalari maalaa myös saunan jopa päivässä, joten saunan maalaaminen ei vie useita päiviä. Todennäköisesti saunan maalauksesta saa myös kotitalousvähennyksen, sillä kotitalousvähennys kattaa saunan remontoinnin. Sauna kannattaakin samalla kertaa mahdollisesti remontoida tai uudistaa eikä vain maalata.

Saunan maalauksen eri vaiheet

Saunan maalauksessa on seuraavat työvaiheet:

  • maalauksen valmistelu
  • pohjatyöt ja pintojen peseminen
  • maalaustyö
  • saunan tuuletus
  • saunan esilämmetys

Saunan maalauksessakin kannattaa pohjatyöt valmistella kunnolla, niin itse maalausprosessi on helpompaa. Maalauksen jälkeen jälkitöitä on hieman enemmän kuin esimerkiksi ulkotilojen maalauksessa. Nimittäin sauna pitää tuulettaa hyvin ennen käyttöä. Sauna on myös hyvä lämmittää kerran ennen varsinaista saunakertaa.

Pohjatyöt kattavat yleensä saunan lauteiden, seinien ja katon puhdistuksen ja pesemisen. Pesun ja puhdistuksen jälkeen pintojen on hyvä kuivahtaa, sillä saunasuojat ja -maalit imeytyvät paremmin, kun pinnat ovat kuivia. Pintoja voidaan myös hioa ja hiontapöly kannattaa muistaa poistaa.

Pinnoille riittää 1-2 käsittelyä, sillä useampi käsittely tekee pinnoista liukkaat. Jos puu ei ota vastaan kaikkea sille levitettävää tuotetta, niin sitä on jo riittävästi. Ylimääräisen voi pyyhkiä pois. Ennen maalausta on myös hyvä suojata lattia ja kiuas, sillä niihin ei saa mennä maalia. Jos maalaat saunaan useampaan kertaan, kertojen välillä on hyvä olla tarpeeksi suuri väli, että maali ehtii kuivua. Yleensä maalauskertoja on 1-2.

Yleensä maalataan saunan seinät ja katto. Saunan lauteet käsitellään vahalla tai saunasuojalla. Koska saunan lauteille kohdistuu mekaaninen rasitus, niin niiden maalausta ei suositella. Jos saunassa on puulattia, siihen kannattaa valita öljypohjainen maali. Kerrostaloasunnoissa harvemmin saunan lattia on puuta, mutta maalaissaunojen lattiat voivat olla puuta tai betonia.

Maalausvaihe on päättynyt, kun sauna on maalattu ja maalausvälineet pesty. Jäljelle jääneet maalit kannattaa kierrättää oikein ja maalausvälineet puhdistaa. Kun sauna on maalattu tai suojattu, sen tulisi antaa kuivua. Kuivumisen jälkeen tai jo mahdollisesti sen aikana sauna on hyvä tuulettaa useamman päivän ajan. Kun sauna on tuulettunut kunnolla, se tulisi myös esilämmittää ennen varsinaista saunan käyttökertaa.

Muutama vinkki saunan maalaamiseen

Maalaustela kannattaa valita sen mukaan, millaisen maalausjäljen haluaa. Jos haluaa mahdollisimman tasaisen jäljen, valitse tällöin lyhytnukkainen tela. Maalaamisessa tärkeintä on myös oikea järjestys ja rajaaminen.

Jos saunassa on muuri kuten maaseudulla olevissa saunoissa, niin muurin väri kannattaa valita vaaleaksi. Vaalea väri raikastaa koko tilan ja näin saunasta tulee hetkessä astetta raikkaampi. Eri maalinvalmistajilla on myös muurille sopivia maaleja ja niihin kannattaakin perehtyä alan liikkeissä.

Maalin valinta

Saunan maalin valinta on suhteellisen yksinkertaista, sillä saunat ovat yleensä valkoisia, harmaita, puunvärisiä tai mustia. Ensin täytyy tehdä valinta, että halutaanko sauna maalata peittävästi vai kuultokäsitellä. Jos halutaan kuultokäsitellä, niin valinta kannattaa olla väritön saunasuoja . Erilaisia saunasuojia ja -maaleja myyvät maalausliikkeet. Maalin valinnassa kannattaakin kääntyä liikkeiden puoleen, niin tulee varmasti valittua oikea maali tai suoja.

Saunan ja muiden märkätilojen maaleilta vaaditaan myös enemmän kuin tavallisilta maaleilta, sillä niiden on kestettävä kosteus ja mahdollinen mekaaninen rasitus. Tavalliset maalit eivät sovi saunan maalaukseen.

Saunan maalauksessa tulee noudattaa samoja ohjeita kuin muidenkin tilojen maalauksessa. Jos maali alkaa repsottaa ja halkeilla, tila kannattaa maalata. Saunassa tosin erona on se, että moni sauna on puunvärinen ja tällöin maalien halkeilua ei välttämättä huomaa. Saunaa kannattaa myös huoltaa, niin lauteet ja seinät pysyvät käyttökelpoisina eikä sen maalaus tule ajankohtaiseksi kovinkaan usein. Muutoinkin saunan käyttö ei ole kovillakaan saunojilla kovin suurta, niin sauna ei kulu siinä missä jokin muu tila.

Saunan maali on myös hyvä valita saunan pintamateriaalin mukaan. Kerrostaloasunnoissa saunat ovat yleensä puuta, mutta maaseudulla saunojen pintamateriaali voi olla myös betonia tai kipsilevyä. Saunassa ei asuta, joten maalien kemikaalikuormaa ei kannata pelätä. Maalaisjärjellä ja loogisella ajattelulla pärjää pitkälle tässäkin asiassa. Saunaa ei kannata maalata tai suojata ikivanhoilla avatuilla purkeilla vaan sitä varten kannattaa hankkia aina uudet materiaalit.

Jos saunan maalaus ei ole missään tilanteessa vaihtoehto, niin tällä hetkellä on olemassa myös hyviä vaihtoehtoisia tuotteita kuten esimerkiksi erilaiset sävytteet tai öljyt.

Yhteenveto

Sauna on tiloista kaikista harvemiten kaipaava tila, ja sitä ei välttämättä tarvitse maalata edes koskaan. Saunasta kannattaa huolehtia hyvin vuosittain, niin se säilyy hyvänä. Jos päätetään kuitenkin maalata tai suojata sauna, niin aikaa siihen ei mene kauan. Se kannattaa antaa ammattimaalareille, sillä pinnasta tulee siistimpi ja huolitellumpi. Perehdy tällöin asiantuntijaliikkeiden apuun ja valmistele vaiheet hyvin.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy