Muovimaton Maalaus: Kattava Opas ja Vinkit 2023

Kirjaudu

Muovimaton Maalaus: Opas, Vinkit ja Hinnat 2023

Täydellinen opas muovimaton maalaukseen vuonna 2023. Löydä tietoa siitä, voiko muovimattoa maalata, mitä maalia käyttää ja miten maalausprosessi toteutetaan.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Etsitkö vinkkejä pintaremonttiin. Teimme artikkelin mikä kaikkea kannattaa ottaa huomioon
Lue lisää
 • Paljonko maalaustyöt maksaa? Toteutuneita hintoja löydät täältä

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Muovimaton maalaus
Toimenpiteet ennen maalausta
Maalaamisessa huomioitavaa
Oikean maalin valinta
Muovimaton maalaamisen kustannukset
Saako muovimaton maalaamisesta kotitalousvähennystä?

Muovimaton maalaus

Muovimaton maalaus voi olla hyvän kuuloinen idea silloin, kun muovimaton pinta tai väri on kulunut, tai kaipaa vain vaihtelua. Se ei kuitenkaan ole ihan helppoa, eikä siihen ole olemassa mitään kaiken kattavaa neuvoa tai ohjekirjaa. Tämä johtuu siitä, että muovimatto on erittäin haasteellinen pinta maalille. Etenkin sellainen muovimatto, joka on hyvin pehmeä. Muovimattojen pinnoissa on paljon eroja, ja pinta vaikuttaa maalaamiseen onnistumiseen erittäin paljon. Maalin tarttuminen pehmeään pintaan voi olla hyvin haastavaa. Jos kuitenkin maalaaminen kuulostaa paremmalta kuin lattian vaihtaminen, aina voi aloittaa pienestä pinnasta kokeilemalla, miten maalaaminen onnistuisi. Etenkin, jos se on mahdollista tehdä paikassa, joka ei näy heti, kuten vaatekaapin lattiassa tai vaikka sohvan alta.

Lähtökohtaisesti ammattilaiset eivät suosittele muovimaton maalaamista, joten se kannattaa tehdä silloin, kun kyseessä on omistamasi asunto, ja pystyt tekemään maalauksen itse. Jos se jostain syystä menee pieleen, tai maali ei tartu siihen, olet valmis elämään sen riskin kanssa. Moni on onnistunut silti muovimaton maalaamisella kohentamaan koko asunnon ilmettä ja lisätä asumismukavuutta, joten se on silti ihan harkittavissa oleva mahdollisuus.

Kylpyhuoneen muovimattoa ei sen sijaan kannata maalata. Muovimatto itsessään, kuten edellä todettiin, voi olla hyvin haastava maalata. Kun siihen lisätään kostean tila, ja sen aiheuttama rasitus maalipinnalle, voi olla että maali pysyy vain hyvin lyhyen aikaa paikallaan. Maalauksen sijaan kylpyhuoneeseen kannattaa siis harkita koko lattian vaihtoa.

Toimenpiteet ennen maalausta

Ennen maalaamisen aloittamista pitää varmistaa, että koko lattia on pesty hyvin huolellisesti. Kaikki lika ja etenkin rasva tulee saada pois lattiasta. Jos lattiaan jää edes pieni määrä likaa tai rasvaa, se tekee maalipinnasta helposti irtoavan, ja maali voi myös lohkeilla.

Paras pesuaine tähän tarkoitukseen on maalipesuaine. Se poistaa tehokkaasti etenkin rasvan. Jos lattia on kovin epätasainen, se kannattaa vielä käydä läpi kokonaan ja hioa kevyesti tasaisemmaksi. Näin lattiapinnasta saadaan mahdollisimman helppo myös maalata, ja maalipinta pysyy tasaisessa lattiassa paremmin. Hiomisen jälkeen kannattaa imuroida huolellisesti, ja vielä kertaalleen pestä lattia hyvin. Anna lattian kuivua ainakin vuorokausi pesun jälkeen, jotta muovimatto ehtii varmasti kuivaa kunnolla.

Maalaamisessa huomioitavaa

Lattia kannattaa maalata ensin tartuntapohjamaalilla. Tämä varmistaa sen, että varsinainen maali pysyy lattiapinnassa paremmin. Pohjamaalin kuivumisen jälkeen voit aloittaa itse maalaamisen. Maalaa lattia kerran kokonaisuudessaan. Maalaaminen kannattaa aloittaa jostain reunasta, ja edetä järjestelmällisesti koko lattia läpi. Helpoin tapa maalata on käyttää telaa, jolla maalin saa levittymään tasaisesti ja isolla pinta-alalla yhdellä vedolla. Nurkat, reunat ja muut ahtaat kohtaat voi maalata siveltimellä. Ensimmäisen kerroksen jälkeen anna maalin kuivata rauhassa. Kuivumisen jälkeen lattiaan voi maalata toisen kerroksen, ja tarvittaessa vielä kolmannenkin kerroksen.

Muovimaton maalaamisen vaiheet

 • Huolellinen lattianpesu
 • Hionta tarvittaessa
 • Imurointi
 • Uudelleen lattianpesu
 • Tartuntapohjamaali
 • Maalaus, 1-3 kerrosta tarvittaessa

Oikean maalin valinta

Muovimaton maalaamista ei yleensä suositella, joten siihen ei ole olemassa omia maaleja. Jos kuitenkin haluat maalata muovimaton, niin betoni- ja puulattioiden maalaamiseen tarkoitetulla maalilla se yleensä onnistuu. Koska niitä ei ole tarkoitettu juuri muovilattian maalaamiseen, valmistajat eivät anna luonnollisesti takuuta siitä, että maali tulee pysymään. Moni on kuitenkin onnistunut maalaamaan itse muovimaton näillä maaleilla, ja saaneet ihan onnistuneen lopputuloksen aikaiseksi. Maalin valintaan voit saada apua myös maali- tai remonttikaupan myyjiltä, tai muilta asiantuntijoilta. Varaudu kuitenkin siihen, että ammattilaiset eivät suosittele varauksetta muovimaton maalaamista.

Muovimaton maalaamisen kustannukset

Muovimaton maalaamisen kustannukset riippuu täysin lattian koosta eli pinta-alasta, sekä myös valitusta maalista. Tarvitset pohjatöitä varten ensin maalinpoistoainetta, jolla lattia pestään huolellisesti. Voit tarvittaessa korvata tämän tavallisella pesuaineella, mutta huolehdi siitä että kaikki rasva ja lika lähtee varmasti pois. Lisäksi tarvitset tartuntapohjamaalin alkuun, sekä riittävän määrän itse lattian maalaamiseen tarkoitettua maalia oikeassa sävyssä. Maalin hinta riippuu sen merkistä, laadusta sekä siitä, kuinka paljon maalia ostetaan. Maalin tarvittava määrä taas riippuu maalattavan lattian pinta-alasta. Maalipurkeissa on yleensä kerrottu arvio, moneen neliömetriin yksi purkki maalia riittää. Jos maalia sävytetään oikean värin saamiseksi, se saattaa olla litrahinnaltaan hieman kalliimpaa kuin perusvärit. Näiden lisäksi tarvitset maalaamiseen oikeat välineet, eli telan ja siveltimen. Myös maalarinteippi on hyvä tapa suojata esimerkiksi kynnykset ja jalkalistat. Koska muovimaton maalaamista ei yleensä suositella ammattilaisten toimesta, tämä on työ joka kannattaa tehdä itse. Kustannukset jäävät näin ollen yleisesti aika pieniksi.

Tarvittavat materiaalit

 • Pesuaine (suositeltava maalinpoistoaine)
 • Moppi tai rätti lattianpesua varten
 • Hiomapaperi
 • Imuri
 • Suojahanskat
 • Tartuntapohjamaali
 • Maali
 • Tela
 • Sivellin
 • Maalarinteippi

Saako muovimaton maalaamisesta kotitalousvähennystä?

Muovimaton maalaamisesta ei suoraan saa kotitalousvähennystä, sillä materiaalit kuten maalit eivät ole vähennyskelpoisia. Jos lattian maalamisesta aiheutuneen työn teettää ammattilaisella, silloin itse työn osuus on mahdollista saada kotitalousvähennyksiin.

Silloin palkatun yrityksen tulee kuulua myös ennakkoperintärekisteriin. Jos käyttämäsi yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, et ole oikeutettu saamaan kotitalousvähennystä. Et voi myöskään teettää työtä toisella yksityishenkilöllä, vaan työ tulee tilata ammattilaiselta, jolla on alaan liittyvää yritystoimintaa.

Koska ammattilaiset luultavasti suosittelevat muovimaton vaihtamista maalaamisen sijaan, voi olla että maalaaminen on paras tehdä itse, siitä huolimatta että sitä ei saa vähennyksiin. Voit kuitenkin tilata halutessasi arvioinnin ammattilaiselta, joka suosittelee mitä kannattaisi tehdä ja osaa myös kertoa alustavan hinnan.

Jos kuitenkin haluat maalata muovilattian itse, kotitalousvähennys ei siis silloin ole mahdollinen. Onneksi itse tehdessä muovimaton maalaamisen kustannukset ovat yleensä hyvin maltilliset, ja voit pienellä sijoituksella saada uutta ilmettä kotiisi.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy