Laattojen Maalaus: Käytännön Vinkkejä ja Neuvoja

Kirjaudu

Laattojen Maalaus Opas - Kuinka Maalata Laatat Itse

Täydellinen opas laattojen maalaukseen. Opi, kuinka valmistella, puhdistaa ja maalata laatat itse. Lue lisää nyt!

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Laattojen maalaus
Paljonko laattojen maalaus maksaa?
Mitkä asiat vaikuttavat hintaan?
Mistä vaiheista laattojen maalaus koostuu?
Miten valita laattojen maali?
Mitä pitää muistaa laattojen maalauksessa?
Kuinka usein laatat kannattaa maalata?
Saanko kotitalousvähennystä laattojen maalauksesta?

Laattojen maalaus

Remontin esteenä on usein liian suuri työmäärä ja raha. Laatoitettujen tilojen uusiminen kokonaan on aikaa ja rahaa vievä projekti. Helpompi, nopeampi ja edullisempi vaihtoehto on maalata vanhat laatat.

Paljonko laattojen maalaus maksaa?

Hinnoitteluun vaikuttaa aina muutama tekijä. Jos kaakelit ovat ehjät, eikä niitä tarvitse vaihtaa ja jos vesieristyksetkin ovat kunnossa, on maalaus mahdollista ja edullista.

Hintaan vaikuttaa tarvittava työaika ja materiaalit, sekä tarvikkeet. Mikäli työn teettää yrityksellä tai siihen palkkaa työntekijän, ammattilaisen voi edullisimmillaan löytää noin 35 euron tuntipalkalla. Sen päälle tulee alv tai mahdolliset työntekijän palkkaamiseen liittyvät sivukulut. Kannattaa huomioida, että työn osuudesta voi saada kotitalousvähennystä. Mikäli tekee työn itse, ei kotitalousvähennystä saa.

Perinteiseen kypyhuoneremonttiin verrattuna maalaaminen on edullista. Maaleja on eri hintaisia, mutta muutamalla satasella voi pärjätä. Esimerkiksi suurehkon kylpyhuoneen maalaus työvaiheet huomioiden voi remonttifirman tekemänä kustantaa tuhannesta eurosta ylöspäin. Maalitonkan hinta on muutamia kymppejä ja ne ovat hyvin riittoisia. Remonttikuluihin verrattuna pelkällä maalauksella saatu säästö voi olla melkoinen, vaikkakaan se ei mikään pysyvä ratkaisu ole. Se antaa kuitenkin 3-6 vuotta lisäaikaa ennen isompaa remonttia.

Mitkä asiat vaikuttavat hintaan?

 • kaakeleiden tai laattojen kunto
 • tarvittavien toimenpiteiden määrä
 • maalattavan alueen koko
 • työhön käytettävä aika
 • materiaalit ja tarvikkeet

Mikäli vesieristystä ei tarvitse uusia, eikä muita isompia toimenpiteitä tarvita, pysyy hinnoittelu kohtuullisempana.

Mistä vaiheista laattojen maalaus koostuu?

Pohjatyöt

Maalattavat laatat pestään ja käsitellään aluksi huolellisesti. Tarkoitukseen käytetään kaakeleille tarkoitettua pesuainetta. Myös saumakohdat on tarkoitus puhdistaa hyvin. Kun pesu on tehty, levitetään kaakeleiden pintaan esikäsittelyaine. Sen tarkoitus on syväpuhdistaa laatat ja niiden saumat. Tämä toimenpide myös lisää kaakelin huokoisuutta, joka on tärkeää maalin tarttumiseksi. Tätä käsittelyä voidaan tehdä muutamaankin kertaan. Kuivumiselle varataan vähintään vuorokausi aikaa.

Käsittely

Kun pohjatyöt, eli pesu ja esikäsittely on tehty, voi maalauksen aloittaa. Sitä ennen on vielä syytä suojata ympäristö maaliroiskeiden varalta. Maalaamisen voi tehdä joko pensselillä tai telalla. Pensselillä pinnasta jää usein sileämpi. Telaa käytettäessä maalausjälki jää hieman röpelöisemmäksi.

Laattoja maalatessa kannattaa kiinnittää huomiota maalin levittämiseen tasaisesti. Tämä onnistuu kun maalia sivelee vaaka- ja pystysuunnassa vuorotellen. Kerroksen kuivuttua maalaus kannattaa tehdä toistamiseen kestävän pinnan saamiseksi. Lattia suositellaan maalattavaksi kolmeen kertaan, jotta päästään todella kestävään lopputulokseen.

Muistilista maalauksen vaiheista

 1. Poista silikonit ja muut tiivisteet.
 2. Puhdista pinnat.
 3. Muista sulkea lattialämmitys.
 4. Käytä oikeanlaisia puhdistusaineita. Suositeltavaa on käyttää alkalisia ja soodapohjaisia maalin pesuaineita.
 5. Mikrokuituliina sopii pesuaineen, lian ja rasvan poistoon.
 6. Viimeistele huuhtelemalla pinnat puhtaalla vedellä.

Miten valita laattojen maali?

Kaakeleille tarkoitetut maalit ovat nykyisin kestäviä ja sietävät hyvin kosteutta ja kulutusta. Kylpyhuone on helppo maalata siinä missä muutkin tilat. Huomiota kannattaa kiinnittää kuitenkin siihen, että valitsee kosteisiin tiloihin tarkoitetut maalit. Ne kestävät kulutusta hyvin. Märkätiloissa pintoja joutuu pesemään, joten sinne kannattaa valita kiiltävä maali. Sen pinta on siivouksen kannalta helpompi pitää puhtaana. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kovempaa ja kiiltävämpää maalin pintaa on helpompi pestä ja harjata kuin mattaa.

Kiiltävän maalin huonona puolena voidaan sanoa, että se paljastaa helposti epätasaisen maalausjäljen ja pinnan epätasaisuudet. Jos maalia on käytetty epätasaisesti, myös kiiltoerot näkyvät helpommin. Maali kannattaa siis tasata huolellisesti. Jos lopputulos on epätasainen, sitä voi kuitenkin korjata maalaamalla toiseen kertaan. Muutenkin, jos alkuperäinen väri poikkeaa paljon

halutusta, voi joutua maalaamaan pariin kolmeen kertaan. Suositeltavaa on maalata ohuesti useampaan kertaan, kuin liian paksusti.

Mitä pitää muistaa laattojen maalauksessa?

Kuten muissakin maalausprojekteissa, myös laattojen kanssa työskennellessä pohjatöillä on iso merkitys. Tarkalla työllä maalin saa tarttumaan ja pysymään. Perusteellisesta pesusta ei kannata tinkiä ja kuivumisen kanssa vaaditaan malttia. Pintaa karhentamalla lopputulokseen voidaan vaikuttaa, joten se on suositeltavaa. Maalin oikealla valinnalla voi vaikuttaa laattojen kestävyyteen ja pidentää tilojen käyttöikää.

Itse maalaamisessa täytyy olla hyvin huolellinen, sillä kaakeleihin ei pitäisi jäädä telan tai siveltimen jälkiä keskelle. Yksittäinen laatta pitää maalata kerralla valmiiksi, eikä sitä pidä palata korjailemaan kuin vasta seuraavan kerroksen kohdalla. Muuten pinnan kiilto voi kärsiä. Saumakohdissa kannattaa painaa telee hieman kovempaa tai pensseliä käytettäessä olla nopea. Maalilla tulee saumoihin yhtenäinen kerros, joka estää likaantumista. Maalin täytyy malttaa antaa kuivua kolmisen vuorokautta. Mekaanista rasitusta on syytä välttää noin 15 vuorokautta. Maltti on valttia ja aikansa elänyt tila piristyy kummasti uudella maalisävyllä.

Kuinka usein laatat kannattaa maalata?

Maalauksella voidaan oleellisesti muokata laatat vastaamaan nykypäivän trendejä tai asukkaiden mieltymyksiä. Täysin uudenveroisiksi ei vanhoja laattoja maalilla tietenkään saa, mutta niiden käyttöikää voidaan pidentää ja maalaamalla voidaan joko siirtää isomman remontin tarvetta, tai kohottaa asunnon myyntiarvoa tuomalla se lähemmäs tätä päivää.

Laattojen maalaus on suht nopeaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tilojen on kuivuttava hyvin. Jos asunnossa aikoo samaan aikaa asua, kuivumisaika kannattaa huomioda arkeen vaikuttavana tekijänä. Yleensä paras ajnkohta onkin juuri muuton yhteydessä ennen tavaroiden sisäänkantoa. Toinen vaihtoehto on olla itse pois jaloista esimerkiksi loman aikana ja antaa ammattilaisten tehdä työt sillä välin. Maalauksen kesto on täysin riippuvainen kulutuksesta ja käytöstä. Huolellisesti tehty maalaus voi kestää mainiosti useita vuosia.

Saanko kotitalousvähennystä laattojen maalauksesta?

Saanko kotitalousvähennystä laattojen maalauksesta?

Verohallinnon mukaan asuinhuoneiston sisäosien kunnossapito- ja perusparannustyöt, esimerkiksi sisäpintojen maalaus, lattiapintojen korjaus tai uusiminen kuuluvat kotitalousvähennykseen oikeuttavien töiden piiriin. Kotitalousvähennyksen saamiseksi on tiettyjä edellytyksiä. Vähennykset koskevat työtä, joka tehdään tehdään omassa, vanhempien tai isovanhempien kodissa tai vapaa-ajan asunnossa. Työnosuudesta voi vähentää 40%. Tarkemmat ehdot voi tarkistaa Verohallinonsivuilta.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy