Kilpailuta puulattian maalaus vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta puulattian maalaus vain muutamassa minuutissa

Vanhan, jo kuluneen puulattian voi saada näyttävän näköiseksi maalaamalla se uudestaan. Maalia tarvitaan kuitenkin arviolta noin 3-4 kerrosta. Puulattian maalaaminen ei ole kovin vaikeaa, kun tekee järjestelmällistä jälkeä ja noudattaa ohjeita. Työn voi halutessaan teettää myös ammattilaisella. Myös uusi puulattia on mahdollista maalata, jos toiveena on saada joku tietty värisävy lattiaan. Uuden lattian maalaaminen vaatii vähemmän työvaiheita kuin vanhan lattian maalaaminen, sillä sitä ei tarvitse erikseen enää hiota tai tasoittaa.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Puulattian maalaus
Valmistelut ennen maalaamista
Puulattian maalaus
Miten valita oikea maali?
Paljon puulattian maalaus maksaa?
Voinko saada kotitalousvähennystä puulattian maalaamisesta?

Puulattian maalaus

Valmistelut ennen maalaamista

Ennen maalamisen aloittamista kannattaa tutustua huolella ohjeisiin, sekä valmistella lattia huolellisesti. Näin varmistat, että maali tarttuu hyvin ja lopputulos on kaunis ja toiveiden mukainen. Lattia kannattaa käydä läpi ensin hyvin huolellisesti. Jos lattiassa on epätasaisuuksia, ne tulee tasoittaa hiomalla lattiaa puiden syiden suuntaisesti, esimerkiksi hiomapaperilla. Jos lattiassa on paljon epätasaisuuksia, hiomakoneen käyttäminen on tässä vaiheessa suositeltavaa, ja se nopeuttaa prosessia huomattavasti. Mikäli lattiassa on kuoppia, ne tulee tasoittaa kitillä ennen maalaamista, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tasainen.

Kun epätasaisuudet on hoidettu ja tasoitettu huolellisesti, lattialautojen välit kannattaa puhdistaa hyvin. Välit voi vaikka kaapia puhtaaksi jollain terävällä pienellä kärjellä. Sen jälkeen koko lattiapinta tulee imuroida. Näin varmistetaan, että lika ei sekoitu maaliin, kun maalaus aloitetaan. Imuroinnin jälkeen kannattaa vielä pestä lattia kertaalleen huolellisesti. Pesun jälkeen on tärkeää, että annat sen kuivua kunnolla, ennen maalauksen aloittamista. Lopuksi vielä jalkalistat, karmit ja kynnykset tulee suojata. Tähän tarkoitukseen sopii perinteinen maalarinteippi loistavasti!

Ennen maalaamista

 • Hio lattia
 • Kittaa tarvittaessa kolot
 • Puhdista lautojen välit
 • Imuroi
 • Pese lattia
 • Suojaa jalkalistat ja kynnykset

Puulattian maalaus

Lattian maalaamiseen paras työkalu on tela, jolla maalia on helppo levittää tasaisesti. Jalkalistojen viereen ja muihin ahtaampiin kohtiin, joihin tela ei mahdu, maalia voi levittää pensselillä. Maalaaminen kannattaa aloittaa nurkasta ja edetä järjestelmällisesti lautojen suuntaisesti. Kun ensimmäinen maalikerros on kuivunut, voit vielä tarkistaa ja tasoittaa mahdolliset kolot tai kohoumat lattiassa.

Jos hiot lattiaa vielä ensimmäisen maalikerroksen jälkeen, kannattaa taas välissä imuroida ja pestä lattia huolellisesti, jotta mahdollinen pöly tai muu ei pääse maalin sekaan, kun maalaamista jatketaan taas.

Sen jälkeen voit maalata toisen kerroksen. Toinen kerros kannattaa maalata eri järjestyksessä kuin ensimmäisellä kerralla, jotta saumat jäävät piiloon. Odota taas, että maalikerros kuivuu.

Kolmas maalikerros kannattaa tehdä poikkisuunnassa lautoihin nähden. Jos kolmas kerros ei vielä tuo riittävää tulosta, voit maalata vielä neljännenkin kerroksen. Muista antaa kerrosten aina kuivata kunnolla maalausten välissä.

Usein maali kuluu ensimmäisenä saumakohdista. Puulattia on mahdollista saada saumattomaksi halutessaan, pienellä lisävaivalla. Tämä vaatii sen. että kaikki lautojen välit tasoitetaan akryylisaumamassalla, ennen kuin maalaaminen aloitetaan. Saumat voivat olla pari milliä lautoja alempana, jotta pinnasta tulee siisti. Puun rakenne jää kauniisti näkyviin, mutta saumat eivät ole yhtä herkkiä kulumiselle jalkojen alla.

Miten valita oikea maali?

Puulattian maalaamiseen kannattaa valita maali, joka on suunniteltu juuri tähän käyttöön. Puulattiamaali on vesiohenteinen, ja yleensä se on myös akrylaattimaali. Akrylaattimaalissa on tyypillisesti hyvin mieto tuoksu. Lisäksi se kuivuu nopeasti, ja kaikki työhön käytettävät välineet voit pestä vedellä käytön jälkeen. Vesiohenteisen maalin etuna on se, että pinta säilyttää kiiltonsa ja värinsä öljymaalia paremmin ja pidempään. Maaleissa, kuten myös akrylimaaleissa, on paljon silti eroja laadun osalta. Kannattaa valita kestävä ja peittävä maali, jotta lattiasi pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa pitkään. Oikean maalin etsimisessä kannattaa kysyä apua asiantuntijalta, esimerkiksi myyjältä maali- tai remonttikaupassa.

Lattian lakkaaminen maalaamisen jälkeen pidentää maalin kestävyyttä. Maali ja lakka yhdessä muodostavat kulutusta kestävän pinnan, ja se suojaa lattiamateriaalia kulumiselta. Hyvin ja huolellisesti tehty pintakäsittely helpottaa myös lattian hoitoa ja puhtaana pitoa, ja samalla se pysyy myös kauniina pidempään.

Paljon puulattian maalaus maksaa?

Puulattian maalaamisen hintaan vaikuttaa useampi eri asia, joiden perusteella kokonaishinta määräytyy. Esimerkiksi tarvittavan maalin määrä riippuu lattian pinta-alasta, ja se lasketaan aina tapauskohtaisesti. Myös maalien merkeillä ja laaduilla on eroja myös hinnan osalta. Kannattaa siis kartoittaa lattiaasi sopiva maali, ja sen jälkeen voit laskea alustavaa hintaa, mitä itse maalit tulisi maksamaan.

Jos maalaat lattian itse, silloin hinta muodostuu vain materiaalikustannuksista. Jos haluat varmistaa, että kaikki sujuu hyvin ja lopputulos on täydellinen, voit myös käyttää työssä alan ammattilaisia. Puulattian maalamiseen voit kysyä tarjouksia eri remonttiyhtiöiltä, jotta löydät juuri sinun tarpeisiin sopivan kumppanin toteuttamaan työvaiheen. Monesti ulkoistamalla työt ammattilaisilla löytyvät myös muut maalaamiseen tarvittavat laitteet, kuten hiomakone. Lisäksi monesti remonttiyhtiöt saavat alennusta materiaaleista, kuten maaleista.

Tarvittavat materiaalit puulattian maalaamiseen:

 • Maalit
 • Maalaustela
 • Siveltimet
 • Suojakäsineet
 • Sekoitustikku maalia varten
 • Hiomapaperia tai hiomakone
 • Imuri
 • Moppi ja sanko
 • Lakka tarvittaessa

Voinko saada kotitalousvähennystä puulattian maalaamisesta?

Olet oikeutettu kotitalousvähennykseen puulattian maalaamisesta, mikäli maalaamisen ja siihen liittyvät työt suorittaa joku ulkoistettu palvelu, eli remonttimies tai muu alaan erikoistunut yritys. Kotitalousvähennystä ei saa materiaalien osuudesta, vaan ainoastaan itse työn osuudesta. Myöskään matkakulut ja muut vastaavat kustannukset eivät oikeuta kotitalousvähennykseen. Asunnon, johon työ suoritetaan tulee myös olla se, jossa vähennyksen saaja on kirjoilla, tai esimerkiksi loma- tai kakkosasunto. Sijoitusasuntoa varten ei voi saada kotitalousvähennystä.

Mikäli teet lattian maalaamisen itse, et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen. Se koskee siis vain erikseen ostettua palvelua. Yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin, ja työtä ei voi ostaa yksityishenkilöltä. Kotitalousvähennyksen avulla kannattaa kuitenkin arvioida, olisiko helpointa teettää työ ammattilaisella ja säästää näin omaa aikaasi.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy