Sokkelin Maalaus ja Pinnoitus: Hinnat ja Vinkit

Kirjaudu

Sokkelin Maalaus ja Pinnoitus: Kustannukset ja Käytännön Neuvoja

Täydellinen opas sokkelin maalaukseen ja pinnoitukseen. Löydä tietoa sokkelin maalauksen ja pinnoituksen hinnoista, sekä vinkkejä ja neuvoja sokkelin kunnossapitoon.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Sokkelin maalaus
Sokkelin maalauksen hinta
Sokkelin maalaamisen vaiheet
Sokkelin maalin valinta
Sokkelin maalaamisen muistilista
Kuinka usein sokkeli kannattaa maalata?
Sokkelin maalaus ja kotitalousvähennys
Usein kysyttyä

Sokkelin maalaus

Sokkeli on osa maapohjaisen talon perustuksia, jonka tarkoituksena on siirtää kuormitusta yläpohjaisilta seiniltä varsinaisille perustuksille. Se on siis osa rakennuksen julkisivua ja sen viimeistelty kunto parantaa talon ulkoasua.

Laadukkaalla pintakäsittelyllä voidaan parantaa sokkelin kuivana pysymistä sekä auttaa suojaamaan paremmin talon perustuksia. Varsinaiseen pinnoitustyöhön voidaan käyttää maalausta tai muuta pinnoitetta, kuten esimerkiksi kivi- tai rouhepinnoitetta. Edullisin vaihtoehto on kuitenkin maalaus.

Sokkelin maalauksen hinta

Useimmiten sokkelin maalaamisen hinnoittelu osuu jonnekin 400 euron ja 2400 euron välille. Vertailemalla ja kilpailuttamalla alueella toimivat alan palveluita tuottavat yritykset löytyy varmasti jokaiseen budjettiin sopivin tarjous.

Sokkelin maalaukset hinnoitellaan yleensä tapauskohtaisesti, sillä jokaiseen maalaustyöhön kaikkine vaiheineen kuluu erilainen aika. Yleinen tuntihinta sokkelin maalaamiselle on 25 euroa. Työn kestoon vaikuttaa tietysti sokkelin tämän hetkinen kunto. Valitettavan usein huomio sokkelin uuden pinnoitteen tarpeelle tehdään vasta sen jo ehdittyä huonoon kuntoon.

Hintaan vaikuttavat asiat

  • Maalattavan sokkelin koko
  • Vaadittavat pohjatyöt ja esivalmistelut
  • Maalaustyö sekä materiaalit

Suurin sokkelin maalaamisen hintaan vaikuttava tekijä on tehty työ. Mitä huonokuntoisempi sokkeli, sitä enemmän käsittelyä se vaatii. Usein sokkelia on kaivettava esiin maan alta, ennen maalaustöiden tai edes esivalmisteluiden aloittamista. Maalaustyössä laskutetaan tietysti myös siihen kuluneista maaleista ja muista materiaaleista esimerkiksi tasoitteesta tai pesuaineista.

Sokkelin maalaamisen vaiheet

Ennen pinnallisiin töihin ryhtymistä on hyvä tarkistaa sokkelin kokonaiskunto, löytyykö siitä korjausta vaativia vaurioita. Mahdolliset rakenteelliset ongelmat on syytä tarkistaa ja korjata huolellisesti. Rakenteellisissa vaurioissa pelkkä pinnan korjaaminen ei riitä, pelkän seurauksen sijaan on syytä korjata vaurion varsinainen aiheuttaja.

Irtonaiselta osalta on poistettava pinnoite kokonaan. Näkyvät, ruostuneet raudoitukset voidaan leikata irti, jos ne säästetään, tulee niistä hioa ruoste pois. Lohkeilevasta sokkelista voidaan kevyesti vasaroida lohkareita irti.

Seuraava vaihe on sokkelin oikaisun tarpeellisuuden tarkistus. Kaunis sokkelipinta saadaan hyvällä, tasaisella pohjalla. Ennen pienten pintavaurioiden paikkaamista on sokkeli hyvä puhdistaa. Aukkojen paikkaamisen jälkeen päästään viimein aloittamaan varsinainen maalaaminen.

Sokkelin maalin valinta

Sokkelin maalaamiseen löytyy useista kodintarvikekaupoista erilaisia varta vasten sokkeleita varten valmistettuja maaleja. Vesiohenteiset sokkelimaalit sopivat hyvin valusokkeleille ja tasatuille harkkosokkeleille. Tärkeää sokkelimaaleissa on sen hengittävyys, sillä silloin maali päästää lävitseen rakennuksen kosteuden.

Maalin valinnassa on myös huomioitava sokkelin valmistusmateriaali. Kalkki on suurin syy maalipinnan halkeilulle erityisesti betonisokkeleissa. Jos sokkelin valmistuksessa on käytetty kalkkia on syytä valita epäorgaaninen maali, joka hengittää lävitseen sokkelin kalkkia. Aiemmilla kerroilla käytettyjen sokkelimaalien on myös sovittava yhteen uuden maalin kanssa.

Myös perinteistä bitumimaalia voidaan hyödyntää sokkelin maalaamisessa. Maalin on kestettävä kulutusta ja vettä, sillä sokkeli on osana talon julkisivua altis sääolosuhteiden vaihteluille. Kuumana päivänä sokkelimaali kuivuu herkästi, joten tasaisen pinnan saaminen voi olla hankalaa.

Sokkelin maalaamisen muistilista

  1. Huolellinen pohjatyö takaa tasaisen ja kauniin lopputuloksen.
  2. Halkeamien verkotus, maalipinta ei estä halkeamien muodostumista.
  3. Sokkelia kannattaa kaivaa vähän esiin, jotta maalia saadaan riittävän syvälle.
  4. Valitse hengittävä sokkelimaali, joka haihduttaa kosteuden rakenteista.
  5. Yleensä sopiva sokkelin maalaus lämpötila on 5- 10 astetta.

Sokkelin maalaus on osa talon julkisivun huoltoa. Se on hyvä tehdä ajoissa, ennen kuin sokkeli pääsee liian huonoon kuntoon ja vaatii enemmän työtä. Pohjatyöt ja puhdistus on hyvä tehdä tarkasti, jotta maalipinnasta saataisiin mahdollisimman tasainen ja siten hyvännäköinen. Viimeistelty ulkoasu nostaa talon arvoa.

Hölmön näköiseltä rajalta vältytään, kun sokkelia maltetaan kaivaa vähän enemmän esiin maan pinnan alta. Alarajaa maalatessa kannattaa talonrajaan laittaa esimerkiksi pelti, jotta maalitela ei keräisi roskia ja pölyä mukaansa maasta.

Kuten muissakin maalaustöissä, ihanteellisin maalaussää ei välttämättä ole se kesän kuumin hellepäivä. Pilvipoutaisella säällä sokkelimaali ei kuivu niin nopeasti ja on siksi helpommin levitettävä eikä kuivuneen maalin kokkareita tarvitse hioa myöhemmin pois sokkelin pinnasta. Esimerkiksi juuriharjalla voidaan luoda sokkelin maalipintaan elävyyttä raidoilla tai muilla kuvioilla.

Kuinka usein sokkeli kannattaa maalata?

Talon muun ulkoverhouksen yhteydessä keskitytään usein vain seinien, ovien ja ikkunoiden ehostukseen sokkelin jäädessä turhan usein vähemmälle huomiolle. Maalipinta alkaa repsottaa ja halkeilla, ennen kuin huoltotöihin tajutaan ryhtyä.

Sokkelin maalaus on oikeastaan yllättävän tärkeä osa talon huoltotöitä, sillä rikkinäinen pinnoite päästää vettä läpi tasoitelaastiin. Rapautumisen edetessä hiljalleen tasoite irtoaa lopulta kokonaan sokkelista.

Koska sokkeli on osa talon perustusta, se on yhtä kovassa vuosittaisessa rasituksessa kuin muukin talon julkisivu. Kova sade saattaa kimmota maasta ja lentää sokkelia päin. Tuuli voi kuljettaa sokkeliin lehtiä tai jopa kiviä, jotka kaikki vaurioittavat sen pintaa. Kunnolla tehdyt sokkelin huoltotyöt saavat sen huoltovälin kasvamaan parhaimmillaan jopa 10- 20 vuoteen.

Sokkelin maalaus ja kotitalousvähennys

Talon omistajalla on oikeus hakea verotoimistosta kotitalousvähennystä kaikista omakotitaloonsa tehtävistä sisäisistä ja ulkoisista maalaustöistä. Sokkeli on osa talon julkisivua, joten myös sen maalaustyöt ovat soveltuvia kotitalousvähennykselle.

Kotitalousvähennystä ei kuitenkaan myönnetä uudisrakentamiseen. Tämä tarkoittaa, että uuden omakotitalon sokkelin maalaustyöt eivät oikeuta kotitalousvähennykseen. Vanhempaan taloon tehtävät sekä huollolliset että ulkoasua päivittävät sokkelin maalaustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia korjaustöitä.

Usein kysyttyä

1.Kuinka paljon sokkelin maalaaminen maksaa?

Sokkelin maalaamisen hinta määräytyy tapauskohtaisesti, yleensä se osuu jonnekin 400- 2400 euron välille. Hintaan vaikuttavat muun muassa sokkelin koko, maalien ja materiaalien hinta sekä tarvittavien pohjatöiden ja muiden esivalmisteluiden määrä.

2.Millaisilla maaleilla ja välineillä sokkelin voi maalata?

Välineiksi sokkelia maalatessa käyvät yhtä hyvin maalitela kuin pensselikin. Yleensä telalla on hyvä tehdä pidemmät välit, kun taas tarkkuutta vaativiin kohtiin suositellaan pensseliä. Maaliksi sopii hengittävä maali, joka tiivistää rakenteiden kosteutta talon seinien ulkopuolelle.

3.Millaisia pohjatöitä sokkelin maalaaminen vaatii?

Tarvittavien pohjatöiden määrä riippuu sokkelin sen hetkisestä kunnosta. Hyvä kuntoiselle sokkelille riittää harjaus ja puhdistus. Huonokuntoista sokkelia on tasattava, hiottava ruosteet raudoituksista sekä paikattava vaurioita.

4.Kuinka usein sokkeli kannattaa maalata?

Sokkeli voi kestää hyvänä jopa 10- 20 vuotta huolellisella yllä pidolla. Kuntoa kannattaa tarkastella samalla kuin muunkin talon ulkoasua katselee. Repsottava maalipinta on paitsi ruman näköinen, se myös alkaa ajan kuluessa laskea vettä sisään rakenteisiin.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy