Kilpailuta portaiden maalaus vain parissa minuutissa - Tutustu tästä
Kirjaudu

Kilpailuta portaiden maalaus vain muutamassa minuutissa

Kodin ilmeen keventäminen on helppoa portaat maalaamalla. Ne ovat usein tammea tai jotain muuta kovaa puulajia. Vanhojen talojen portaat ovat usein mäntyisiä. Mänty on puulajina pehmeä ja siihen tulee helposti kolhuja. Vanhat portaat ovat usein naarmuiset ja askelmat kuluneet. Puuta on kuitenkin helppo käsitellä ja maalaamalla portaiden käyttöikä pitenee.

Selvitä remonttisi hinta

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Sisällysluettelo

Portaiden maalaus
Paljonko portaiden maalaus maksaa?
Mitkä asiat vaikuttavat hintaan?
Mistä vaiheista portaiden maalaus koostuu?
Miten valita portaiden maali?
Mitä pitää muistaa portaiden maalauksessa?
Kuinka usein portaat kannattaa maalata?
Saanko kotitalousvähennystä portaiden maalauksesta?

Portaiden maalaus

Paljonko portaiden maalaus maksaa?

Portaiden maalauksen kustannukset syntyvät käytetystä työajasta ja tarvikkeista. Mitä huonommassa kunnossa portaat ovat, sen enemmän työaikaa tarvitaan. Hintaan vaikuttaa siis, kuinka paljon kunnostustoimia tarvitaan. Portaikkoja on erilaisia ja niiden koolla on hinnoittelussa merkitystä.

Työn hintaa arvioidessa kiinnitetään huomiota mm. mahdollisiin portaikosta irrotettaviin osiin, esimerkiksi kaiteisiin. Tämä usein nopeuttaa ja helpottaa työtä. Hintaan vaikuttaa aina tarvittavien pohjatöiden määrä ja se, kuinka moneen kertaan ne on maalattava, jotta lopputulos on haluttu. Karkea hintahaarukka edellä mainitut tekijät huomioiden on keskimäärin 600-1500 euroa. Edullisimmillaan ammattilaisen voi löytää noin 35 euron tuntihintaan. Arvonlisävero tai työnantajalle koituvat sivukulut lisätään. Työn osuudesta voi saada kotitalousvähennystä.

Mitkä asiat vaikuttavat hintaan?

 • portaiden kunto
 • kunnostustoimenpiteiden määrä
 • portaiden koko ja malli
 • työhön käytettävä aika
 • materiaalit ja tarvikkeet

Kun pyydät tarjouksia portaiden kunnostuksesta, kannattaa antaa mahdollisimman paljon tietoa tarjouksen tekijälle. Kerro minkälaiset portaat ovat kyseessä ja mikä niiden kunto on. Mahdollisuuksien mukaan valokuvan tai kuvien liittäminen on suositeltavaa, jotta lähtötilannetta on helpompi havainnoida ja tarjouksesta tulee osuva.

Mistä vaiheista portaiden maalaus koostuu?

Pohjatyöt

Portaiden kunnostustyöt alkavat pohjatöillä. Pohjatöillä on oleellinen merkitys lopputulokseen.

Vanha maali tai lakkapinta täytyy poistaa portaista. Se voidaan tehdä kuumailmapuhallinta ja teräslastaa apuna käyttäen. Pöly imuroidaan pois.Vanhan maalin poistaminen vie noin päivän tai kaksi.

Maalin ja lakan poiston jälkeen vanha pinta hiotaan. Siihen kannattaa käyttää hiomakonetta. Hienojakoinen hiontapöly leviää helposti, joten portaikko kannattaa eristää muusta asunnosta ja hiomakone kytkeä rakennusimuriin. Hiottava aine on usein öljypohjaista ja siksi tulenarkaa ja helposti syttyvää. Muista siis lopuksi kastella pölypussi ja hävittää se ohjeiden mukaan. Hiontaan menee helposti kokonainen päivä. Mikäli portaissa on esimerkiksi liimattu liukuesteitä, voi liiman irrottamiseen mennä lisäaikaa.

Mahdolliset naarmut ja kolot kitataan ja hiotaan tasaiseksi hiomapaperilla. Pöly imuroidaan pois ja lopuksi kannattaa käyttää vielä mikrokuituliinaa pinnan pyyhkimiseksi.

Käsittely

Hionnan jälkeen portaat voi käsitellä lakalla, vahalla tai maalilla. Kauppaan mennessä kannattaa tiedustella puisia maalattuja koepaloja nähtäväksi. Niitä on eri puulajeista ja käsittelyistä. Esimerkiksi hyvin ohut maali tai öljy ei sellaisenaan peitä kunnolla kolhuja ja naarmuja.

Portaista voi saada hyvällä käsittelyllä uudenveroiset. Esivalmisteluihin menee helposti kauemmin kuin itse maalaukseen.

Reisilankkujen ja seinän välinen raja kannattaa heti suojata maalarinteipillä. Pintakäsittelyaineena voidaan käyttää väritöntä tai värillistä lakkaa, puuvahaa tai öljypetsiä. Aine on sekoitettava hyvin puutikulla tai vastaavalla. Huomioi, että aine ja materiaali ovat yhteensopivat. Jos pinnasta haluaa peittävän, värikäsittely suositellaan tehtäväksi kahteen kertaan. Suojaus ja uusi pintakäsittely vievät muutamia tunteja.

Maalia käytettäessä sitä kannattaa sekoitella välillä, jotta sävy pysyy tasaisesena. Apuna voi käyttää puutikkua.

Monen ammattimaalarin mukaan paras tulos saadaan niukahkolla maalilla pensseliä käyttäen. Tasoitus kannattaa tehdä pitkin vedoin. Porrasaskelmat vaativat reilumman maalikerroksen kestävyyden vuoksi.

Kuivumiselle kannattaa varata paljon aikaa, öljytuotteille vähintään 12 tuntia. Öljypetsi suojataan tyypillisesti värittömällä öljyvahalla ja sekin tarvitsee 12 tuntia kuivuakseen. Pinnan kesto alkaa olla parhaimmillaan noin kahden viikon kuluttua.

Työvälineet

 • Kuumailmapuhallin
 • Teräslasta
 • Rakennusimuri
 • Hiomakone
 • Hiomapaperia (eri karkeusasteita)
 • Kuulosuojaimet
 • Maalarinteippiä
 • Mikrokuituliina
 • Maalausvälineitä: pensselit, pieni tela, maalikaukalo

Tarvikkeet

 • Puukittiä
 • Puuvahaa, Lakkaa, öljypetsiä tai maalia

Miten valita portaiden maali?

Maalivaihtoehtoja on himmeää, mattaa ja kiiltävää. Valinta kannattaa tehdä huolella, jotta lopputulos miellyttää. Oikean maalin valitsemiseksi täytyy tietää mistä materiaalista portaat ovat. Maaleja on ulko- ja sisäkäyttöön. Jos puun tekstuuri halutaan säilyttää, väriaineen värin on oltava mahdollisimman lähellä. Tiheällä pigmentillä voi maalata piiloon pinnan epätasaisuuksia. Eri maalit tarvitsevat sopivat työkalut. Pakkauksen ohjeet kannattaa lukea huolellisesti jos työn tekee itse.

Kiiltävät sisämaalit ovat hyvin kulutuksen ja pesun kestäviä ja niitä käytetään siksi tyypillisesti esimerkiksi eteisessä ja keittiössä.

Himmeäpintaisia maaleja käytetään usein olo- ja makuuhuonessa, koska ne luovat rauhallisempaa vaikutelmaa. Mikäli pohja on epätasainen, himmeä pinta on sopivampi.

Portaikkoon tuleva luonnovalo ja valaistus ylipäänsä vaikuttavat sävyyn ja se näyttää usein erilaiselta kuin kaupassa. Kannattaa huomioida, että mallipala näyttää usein vaaleammalta kuin lopullisessa kohteessa. Maalia voi ostaa pienen koepurkin verran ja testata sitä jos epäröi valintaansa. Yleinen nyrkkisääntö on, että vaalea väri avartaa, tumma pienentää.

Mitä pitää muistaa portaiden maalauksessa?

Pohjatyöt on tärkeää tehdä huolellisesti. Maalivalinta vaikuttaa kestävyyteen. Moni suosii venelakkaa, koska se on todella kestävää ja sietää hyvin harjaustakin. Ennen lakan levittämistä hiotaan ja poistetaan hiontapölyt. Portaiden askelmat joutuvat kovalle kulutukselle, joten ne kannattaa valmistella erityisen huolellisesti. Suojavarusteista etenkin hengityssuoja on tärkeä. Portaikon eristäminen kannattaa, jotta remonttipöly ei leviä ympäriinsä. Muista hakea kaikki tarvittava yläkerrasta ennen urakkaan ryhtymistä, sillä maali vaatii aikaa kuivuakseen kunnolla. Viimeisenkin kerroksen jälkeen tarvitaan vähintään viikko hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Kuinka usein portaat kannattaa maalata?

Maalauksella portaiden kuntoa voidaan tuoda lähelle uudenveroista ilman niiden uusimista kokonaan. Maalaamalla niin käyttöikää voidaan maksimoida ja estää vaurioita. Portaiden maalausprojekti vie kuivumisineen helposti muutaman viikon. Sopivin ajankohta voi olla muuton yhteydessä tai antaa ammattilaisen hoitaa työ esimerkiksi loma-aikana kun on itse pois talosta. Kulutuksesta ja käytöstä riippuen hyvin tehty maalaustyö voi kestää hyvänä muutamia vuosia.

Saanko kotitalousvähennystä portaiden maalauksesta?

Verohallinnon mukaan asuinhuoneiston sisäosien kunnossapito- ja perusparannustyöt, esimerkiksi sisäpintojen maalaus, lattiapintojen korjaus tai uusiminen kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. kotitalousvähennystä voi saada, kun työ tehdään omassa, vanhempien tai isovanhempien kodissa tai vapaa-ajan asunnossa. Työn osuudesta voi vähentää 40%. Tarkemmat ehdot voi tarkistaa Verohallinon sivuilta.

Selvitä paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Copyright © OmaUrakka.fi 2021 | miniSolution Oy