Valosokkelin korjaus luotettavasti - Opas ja Vinkit

Kirjaudu

Valesokkelin Korjaus Hinta: Opas ja Vinkit

Opas valesokkelin korjaukseen. Löydä tietoa korjauksen hinnoista, eri korjausmenetelmistä ja vinkkejä korjauksen suunnitteluun. Tutustu myös valesokkelin korjauksen hintaan.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Mikä on valesokkeli?
Valesokkelin korjaus
Valesokkeliremontin kotitalousvähennys

Mikä on valesokkeli?

Pähkinänkuoressa valesokkeli on talon perustamistapa, jota ei nykypäivän kosteuseristystietämyksen valossa pidetä toimivana tekniikkana. Valesokkelien kulta-aika sijoittuu 70- ja 80-luvuille, ja tässä riskirakenteeksi luokitellussa rakennustavassa seinän puurakenne asetettiin joko maan tasoon, tai juuri sen alapuolelle.

Valesokkelin haitat ja ongelmat paljastuivat, kun valesokkelilla perustetuissa taloissa alkoi esiintyä terveysongelmia asukkaiden keskuudessa. Syyksi paljastui sisäilmaongelmat, ja tarkemmin valesokkelin aiheuttamat kosteusvauriot. Kun koneellinen ilmanvaihto vain pahensi tilannetta poistuvan sisäilman korvautuessa epäpuhtaalla korvausilmalla sokkelin rakojen kautta, alettiin miettiä tapoja korjata haitallinen sokkeli korjausremontin avulla.

Valesokkelin ongelmat

Valesokkelin ongelma liittyy sen kosteusongelmiin, sillä puun joutuessa suoraan kosketuksiin maan kanssa on kosteusvaurioiden riski ilmeinen. Kosteutta voi imeytyä maaperästä, pintavalumista tai sisäilman kosteudesta. Moni siis huolestuu talonsa tulevaisuudesta, ja syystä.

Vinkit, jotka voivat viitata valesokkeliin ovat maakellarimainen haju, sekä tunkkainen haju vaatteissa. Mikäli asukkaat sairastelevat usein, ja ovi sijoittuu lähelle maanpintaa sokkelin alapuolelle, on syytä epäillä talon alla lymyävää valesokkelia.

Valesokkelin korjaus ei ole mahdoton operaatio, ja sitä kannattaa harkita halutessaan parantaa talon arvoa, kuntoa, sekä sisäilman laatua. Mutta mitä asialle sitten voi käytännössä tehdä, ja mitä maksaa sokkelin korjaus mahdollisilta kosteusvaurioilta välttymiseksi?

Mitä maksaa sokkeliremontti?

Valesokkeli korjataan asentamalla sokkelin alle betonilastu. Korjaamisen keskimääräinen hinta liikkuu 3 500 euron ja 18 000 euron välillä. Yhtä metriä kohden laskettuna valesokkeliremontti sijoittuu 7 000-11 000 euron välimaastoon.

Halvimmat sokkeliremontit ovat rivitalojen sokkelikorjaukset, ja kalleimmat sokkeliremontit toteutetaan isoihin omakotitaloihin. Mikäli seinä- ja lattiarakenteista löytyy hometta, sokkeliremontin kulut kasvavat remontin yhteyteen liitettävien muiden korjaustöiden vuoksi.

Valesokkelin korjaus

Sokkeliremontti alkaa vaurioituneen rakenteen todentamisella rakenneavauksessa. Joskus sokkeli näkyy rakennussuunnitelmasta, mutta aina niitä ei ole saatavilla tai valesokkelia ei ole merkitty asianmukaisesti suunnitelmaan.

Kun sokkelista ja sen remontin tarpeesta on varmistuttu, alkaa remontin suunnittelu yhdessä suunnittelijan kanssa, sekä sopivan urakoitsijan etsiminen kilpailutuksen kautta.

Tapoja korjata sokkeli

Hinnanmuodostukseen vaikuttaa sokkeliurakan laajuuden, eli korjattavan sokkelin juoksumetrien lisäksi sokkelirakenteen kunto, sekä remontin toteutustapa.

Mikäli sokkeli korjataan talon sisäpuolelta, vaatii se seinän rakenteiden avaamista. Tästä aiheutuu huomattava kuluerä, kun seinän rakenteiden avaamisen vaikutus asumisjärjestelyihin pakottaa asukkaan etsimään väliaikaisen vuokra-asunnon itselleen.

Sokkeliremontin budjettia mietittäessä on hyvä varautua siihen, että seinän rakenteita avatessa purkutöiden jälkeen rakenteista saattaa paljastua jotain muuta kuin mitä odotettiin. Tämä aikataulujen, suunnitelmien ja budjetin mahdollinen eläminen toki pätee aina remontin kuin remontin ollessa kyseessä, eikä sokkeliremontti ole tässäkään tapauksessa poikkeus.

Ulkopuolelta toteutettu sokkeliremontti

Sokkelin korjaustöitä suoritetaan sekä talon sisä- että ulkopuolelta käsin. Ulkopuolisiin toimenpiteisiin lasketaan salaojitus, joka ehkäisee maan liiallista kostumista ja näin ennaltaehkäisee valesokkelista koituvia kosteusongelmia. Kun sokkeli halutaan uusia kokonaan, ulkopuolelta toteutettavaan sokkeliremonttiin kuuluu sokkelin korkeuden nostaminen harkoilla, tai "kengittäminen" teräskengillä.

Tällöin valesokkelin alle asetellaan betonilastuja, ja sokkeli hiotaan huolella sen puhtauden ja kuivuuden varmistamiseksi. Sokkelin alle voidaan betonilastujen sijasta asentaa myös teräskengät, jolloin remontin kesto lyhenee betonin kuivumiseen vaadittavan ajan ollessa poissa laskuista.

Jotta valesokkelin alle päästään tekemään itse korjaustoimenpide, betonilastujen tai teräskengän asentaminen puusokkelin alle, on ensin vuorossa lista muita remonttitoimenpiteitä.

Näitä ovat:

  • Ulkoseinärakenteiden, levyjen ja eristeiden poisto
  • Mahdollisen tiiliseinän laastipurskeiden poisto
  • Korjattavan alueen seinärakenteen tukeminen

Tämän jälkeen päästään itse valesokkelin alapuun poistoon, rakenteen tiivistämiseen sekä kengittämiseen. Kun itse sokkelirakenne on korjattu, tulee asentaa uudet eristeet, tiivisteet ja levytykset. Seinän rakenteiden ollessa kunnossa seinä maalataan tai kitataan. Ennen remontin päätöstä tiivistyksen onnistuminen varmistetaan merkkiainekokeella.

Hyvä tietää ennen kilpailutusta

Ylläolevat seikat osaltaan vaikuttavat kokonaisuudessaan valesokkelin remontin lopulliseen hintalappuun, ja ovat aina talokohtaisia. Korjausharkkojen materiaalin suhteen on eroavaisuuksia lopullisen hinnan kannalta. On edullisempaa valaa harkko betonista, kuin käyttää teräskenkää.

Mutta myös aika on rahaa. Teräskengällä toteutettu remontti on taas betoniharkkoa paljon nopeampi, sillä betonin kuivuminen ottaa aikaa viikkokausia. Markkinoilla on olemassa myös nopeasti kuivuvaa pikasementtiä, mutta tämän hinta liikkuu usein korkealla.

Ennen kilpailutusta on syytä varata esiin talon pohjapiirrustukset, selvittää korjattavan valesokkelon pinta-ala sekä rakenneavauksessa tehty kuntoarvio. Jos kosteusvaurioita on jo päässyt syntymään, se vaikuttaa remontin laajuuteen ja budjettiin merkittävästi. Mahdollisten salaojaputkien olemassaolo tulee selvitää etukäteen. Kuntoarvioita on mahdollista tilata maksutta osalta urakoitsijoista.

Valesokkeliremontin kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksiä saa kiinteistön jo olemassaoleviin rakenteisiin kohdistuvista huolto- ja korjaustöistä. Kotitalousvähennys on ollut 50% huolto-ja korjaustöistä, ja myös mahdollinen homekoiran käynti lasketaan kotitalousvähennyksen piiriin. Homekoiran sisällytys remonttikustannuksiin kotitalousvähennyksessä hyväksytään vain silloin, kun tarkastuskäynti johtaa muihin lisätoimenpiteisiin.

Vähennyksen voi hakea myös isovanhempien tai puolison asuntoon, mutta vähennystä hakevan tulee olla remontin maksava osapuoli.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy