Opas vesikiertoisen lattialämmityksen saneeraukseen

Kirjaudu

Vesikiertoinen Lattialämmitys Saneeraus: Kaikki Mitä Sinun Tulee Tietää

Täydellinen opas vesikiertoisen lattialämmityksen saneeraukseen. Sisältää tietoa asennusprosessista, suunnittelusta, ylläpidosta, säädöstä ja kustannuksista. Asiantuntijan neuvoja ja vinkkejä.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Vesikiertoinen lattialämmitys saneerauskohteessa
Lattialämmityksen asennus eri lattiatyypeille
Lattialämmityksen suunnittelu ja asennus huonekohtaisesti
Lattialämmityksen kustannukset saneerauskohteessa

Vesikiertoinen lattialämmitys saneerauskohteessa

Asennusprosessi ja suunnittelu

Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus saneerauskohteessa vaatii huolellista suunnittelua ja asiantuntemusta. Asennusprosessi voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

 1. Suunnittelu: Tässä vaiheessa määritellään lattialämmityksen asennusalue ja suunnitellaan putkiston reitti. Suunnittelussa otetaan huomioon rakennuksen lämpöhäviöt ja lämmitystarve.
 2. Putkiston asennus: Putkisto asennetaan suunnitelman mukaisesti. Putkiston asennuksessa on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita ja varmistaa, että putkisto on asennettu oikein.
 3. Lämmitysjärjestelmän kytkentä: Lopuksi lämmitysjärjestelmä kytketään vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Tässä vaiheessa on tärkeää varmistaa, että järjestelmä toimii oikein ja että lämpö jakautuu tasaisesti koko lattialle.

Vanhojen lattiarakenteiden kartoitus

Vanhojen lattiarakenteiden kartoitus on tärkeä osa vesikiertoisen lattialämmityksen saneerausta. Kartoituksen avulla voidaan tunnistaa mahdolliset ongelmat ja esteet, jotka voivat vaikuttaa lattialämmityksen asennukseen. Kartoitusprosessi sisältää seuraavat vaiheet:

 1. Rakenteiden tarkastus: Tässä vaiheessa tarkastetaan lattian rakenteet ja materiaalit. Tarkastuksen avulla voidaan tunnistaa mahdolliset ongelmat, kuten kosteusvauriot tai rakenteelliset viat.
 2. Lattian pinnan mittaus: Lattian pinnan mittauksella varmistetaan, että lattia on tasainen ja sopiva lattialämmityksen asennukseen. Mittauksessa voidaan käyttää esimerkiksi laser-tasoa.
 3. Lattian lämpötilan mittaus: Lattian lämpötilan mittauksella voidaan varmistaa, että lattia on riittävän kuiva lattialämmityksen asennukseen. Lämpötilan mittauksessa voidaan käyttää infrapuna-lämpökameraa.

Taulukko 1: Vesikiertoisen lattialämmityksen asennusprosessi ja vanhojen lattiarakenteiden kartoitus

VaiheKuvaus
SuunnitteluMääritellään lattialämmityksen asennusalue ja suunnitellaan putkiston reitti.
Putkiston asennusPutkisto asennetaan suunnitelman mukaisesti.
Lämmitysjärjestelmän kytkentäLämmitysjärjestelmä kytketään vesikiertoiseen lattialämmitykseen.
Rakenteiden tarkastusTarkastetaan lattian rakenteet ja materiaalit.
Lattian pinnan mittausVarmistetaan, että lattia on tasainen ja sopiva lattialämmityksen asennukseen.
Lattian lämpötilan mittausVarmistetaan, että lattia on riittävän kuiva lattialämmityksen asennukseen.

Lattialämmityksen asennus eri lattiatyypeille

Asennus vanhan rossilattian tai puulattian päälle

Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus vanhan rossilattian tai puulattian päälle on mahdollista, kunhan lattian korkeutta voidaan nostaa hieman. Tässä tapauksessa putkisto voidaan kiinnittää suoraan vanhaan lattiaan, mikä tekee asennuksesta nopean ja kustannustehokkaan. Tämä rakenne sopii suoraan esimerkiksi parketin tai laminaatin alle tai muun vastaavan kelluvan pintamateriaalin alle. Jos pintamateriaaliksi valitaan muovimatto tai muu liimattava materiaali, putkiston ja kipsilevysoirojen päälle tulee asentaa vielä yksi ehjä lattiakipsilevy, jotta saadaan ehyt suora asennuspinta.

Asennus vanhan betonilattian päälle

Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus vanhan betonilattian päälle on myös mahdollista. Tässä tapauksessa vanha pintalattia poistetaan ensin, minkä jälkeen vanhan betonilattian pinta puhdistetaan ja primeroidaan huolellisesti. Tämän jälkeen putken kiinnitysalustaksi voidaan valita joko asennuslevyt tai asennuskisko, riippuen siitä, kulkeeko vanhassa betonilattiassa tekniikka (sähköjohdot, vesijohdot). Lopuksi päälle pumpataan esimerkiksi Knaufin LM35 (NE425) pumpattava lattiatasoite liitosrakenteena. Kuivuneen lattiatasoitteen päälle voi asentaa haluamansa pintamateriaalin.

Asennusohjeet eri lattiapäällysteille

Laminaatti

Laminaatin alle voidaan asentaa lattialämmitysjärjestelmä turvallisesti. Sähköinen lattialämmitys on usein paras ratkaisu kuivalla kerroksella, koska se ei vaadi monimutkaista monikerroksista rakennetta eikä betonin kaatamista, ja jopa korjausliiketoiminnan aloittelija pystyy selviytymään sen asennuksesta.

Betoni

Lattialämmityksen asennus tapahtuu pitkälti samalla tavalla, olipa kyseessä sitten asennus vanhan betonilattian alle tai uuden lattian valaminen. Vanhan lattian reunat käsitellään betonikiinnitteellä, jotta uusi betonilattia tarttuu kunnolla. Betonin tasoittamiseen voi käyttää tavanomaista menetelmää, jossa lattian toivottuun tasoon asetetun puun tai metallin avulla lattian pinta vain vedetään suoraksi.

Puulattia

Puulattiaan voidaan asentaa sekä sähkökäyttöinen että vesikiertoinen lattialämmitys. Sähkökäyttöinen lattialämmitys koostuu ohuista johdoista, johtoverkosta tai ohuesta lämmityslevystä, joka liimataan suoraan lattiaan. Vesipohjainen lattialämmitys on pienhalkaisijainen putki, joka asetetaan koristeellisen lattianpäällysteen alle ja kytketään lämmityskattilaan tai keskuslämmitysjärjestelmään.

Lattialämmityksen suunnittelu ja asennus huonekohtaisesti

Lämpöhäviöiden huomioiminen

Lämpöhäviöiden huomioiminen on keskeinen osa lattialämmityksen suunnittelua ja asennusta. Lämpöhäviöt vaikuttavat siihen, kuinka paljon lämpöä tarvitaan pitämään huone lämpimänä. Lämpöhäviöiden laskeminen on tärkeää, jotta lattialämmitysjärjestelmä voidaan mitoittaa oikein.

Lämpöhäviöiden laskemiseen vaikuttavat seuraavat tekijät:

 • Rakennuksen eristys: Rakennuksen eristyksen laatu vaikuttaa suoraan lämpöhäviöihin. Huonosti eristetty rakennus menettää lämpöä nopeammin kuin hyvin eristetty rakennus.
 • Ikkunoiden ja ovien laatu: Ikkunat ja ovet ovat usein rakennuksen heikoimmat kohdat lämpöhäviöiden kannalta. Vanhat ikkunat ja ovet voivat aiheuttaa merkittäviä lämpöhäviöitä.
 • Huoneen koko ja muoto: Huoneen koko ja muoto vaikuttavat siihen, kuinka paljon lämpöä tarvitaan huoneen lämmittämiseen. Suuret huoneet tarvitsevat enemmän lämpöä kuin pienet huoneet.

Lämpöhäviöiden laskeminen on tärkeää, jotta lattialämmitysjärjestelmä voidaan mitoittaa oikein. Lämpöhäviöiden laskeminen auttaa myös valitsemaan oikeanlaisen lattialämmitysjärjestelmän ja suunnittelemaan sen asennuksen.

Lattialämmityksen kustannukset saneerauskohteessa

Lattialämmityksen kustannukset saneerauskohteessa voivat vaihdella suuresti riippuen useista tekijöistä, kuten asennettavan järjestelmän tyypistä, kohteen koosta ja olemassa olevista rakenteista. Tässä osiossa tarkastellaan eri tekijöitä, jotka vaikuttavat lattialämmityksen kustannuksiin saneerauskohteessa.

Järjestelmän tyyppi

Lattialämmitysjärjestelmän tyyppi on yksi merkittävimmistä kustannuksiin vaikuttavista tekijöistä. Sähkökäyttöiset lattialämmitysjärjestelmät ovat yleensä halvempia asentaa kuin vesikiertoiset järjestelmät, mutta niiden käyttökustannukset voivat olla korkeammat riippuen sähkön hinnasta.

Kohteen koko

Kohteen koko vaikuttaa suoraan lattialämmityksen kustannuksiin. Mitä suurempi kohde, sitä enemmän tarvitaan lattialämmitysjärjestelmää, mikä nostaa kustannuksia.

Olemassa olevat rakenteet

Olemassa olevat rakenteet voivat myös vaikuttaa lattialämmityksen kustannuksiin saneerauskohteessa. Esimerkiksi, jos olemassa oleva lattia on epätasainen tai siinä on rakenteellisia ongelmia, se voi vaatia korjaustoimenpiteitä ennen lattialämmitysjärjestelmän asentamista, mikä voi lisätä kustannuksia.

Asennuskustannukset

Asennuskustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen asennuksen monimutkaisuudesta ja tarvittavasta työmäärästä. Asennuskustannukset sisältävät tyypillisesti materiaalit, työn ja mahdolliset lisäkustannukset, kuten luvat tai tarkastukset.

Taulukko 1: Lattialämmityksen kustannusten tekijät saneerauskohteessa

TekijäKuvaus
Järjestelmän tyyppiLattialämmitysjärjestelmän tyyppi vaikuttaa merkittävästi kustannuksiin.
Kohteen kokoKohteen koko vaikuttaa suoraan lattialämmityksen kustannuksiin.
Olemassa olevat rakenteetOlemassa olevat rakenteet voivat lisätä lattialämmityksen kustannuksia saneerauskohteessa.
AsennuskustannuksetAsennuskustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen asennuksen monimutkaisuudesta ja tarvittavasta työmäärästä.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy