Vesikiertoisen Lattialämmityksen Termostaatti: Kattava Opas

Kirjaudu

Opas Vesikiertoisen Lattialämmityksen Termostaatin Käyttöön

Kattava opas vesikiertoisen lattialämmityksen termostaatin toimintaan, asennukseen, säätöön, erilaisiin malleihin, vaihtamiseen ja huoltoon. Opi ymmärtämään ja hallitsemaan lattialämmityksen termostaattia.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
 • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
 • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Vesikiertoisen lattialämmityksen termostaatin toiminta
Termostaatin asennus
Termostaatin säätö
Termostaattien tyypit ja mallit
Termostaatin vaihtaminen
Termostaatin huolto ja vianetsintä

Vesikiertoisen lattialämmityksen termostaatin toiminta

Vesikiertoisen lattialämmityksen termostaatti on keskeinen osa järjestelmää, joka säätelee lämmityksen toimintaa ja energiatehokkuutta. Tässä osiossa käsitellään termostaatin toimintaperiaatteita ja eroja sähköisen lattialämmityksen termostaattiin.

Toimintaperiaate

Vesikiertoisen lattialämmityksen termostaatti toimii seuraavasti:

 1. Termostaatti mittaa lattian lämpötilaa anturin avulla.
 2. Termostaatti vertaa mitattua lämpötilaa asetettuun tavoitelämpötilaan.
 3. Jos lämpötila on alhaisempi kuin tavoitelämpötila, termostaatti avaa venttiilin, jolloin lämmin vesi virtaa lattialämmitysputkistoon.
 4. Kun lämpötila saavuttaa tavoitelämpötilan, termostaatti sulkee venttiilin, jolloin lämmin vesi ei enää virtaa putkistoon.

Termostaatin asennus

Termostaatin asennus on tärkeä osa vesikiertoisen lattialämmityksen järjestelmän toimintaa. Tässä osiossa käsitellään asennusohjeita, sijainnin valintaa ja asennuksen yleisiä vaatimuksia.

Asennusohjeet

Asennusprosessi voi vaihdella eri termostaattimallien välillä, mutta yleiset vaiheet ovat seuraavat:

 1. Valitse sijainti: Valitse termostaatin sijainti huolellisesti. Se ei saa olla lähellä lämpölähteitä, kuten ikkunoita tai lämpöpattereita, eikä suorassa auringonvalossa.
 2. Kiinnitä termostaatti: Kiinnitä termostaatin runko seinään. Varmista, että se on vaakasuorassa.
 3. Liitä johdot: Liitä johdot termostaattiin ohjeiden mukaan. Tämä vaihe voi vaatia sähköasentajan apua.
 4. Testaa termostaatti: Kytke virta päälle ja testaa termostaatin toiminta.

Sijainnin valinta

Termostaatin sijainnin valinta on tärkeä osa asennusprosessia. Termostaatin tulisi olla paikassa, jossa se voi mitata huoneen lämpötilaa mahdollisimman tarkasti. Tässä on joitakin vinkkejä sijainnin valintaan:

 • Termostaatti ei saa olla lähellä lämpölähteitä, kuten ikkunoita tai lämpöpattereita.
 • Termostaatti ei saa olla suorassa auringonvalossa.
 • Termostaatti tulisi sijoittaa noin 1,5 metrin korkeudelle lattiasta.

Asennuksen yleiset vaatimukset

Termostaatin asennuksessa on joitakin yleisiä vaatimuksia, jotka tulee ottaa huomioon:

 • Sähköasennukset: Termostaatin asennus voi vaatia sähköasennuksia, jotka tulisi tehdä ammattilaisen toimesta.
 • Turvallisuus: Varmista, että termostaatti on asennettu turvallisesti ja että se ei aiheuta vaaraa esimerkiksi putoamisen tai sähköiskun muodossa.
 • Yhteensopivuus: Termostaatin tulee olla yhteensopiva lattialämmitysjärjestelmän kanssa. Tarkista tämä ennen asennusta.

Termostaatin säätö

Termostaatin säätö on keskeinen osa vesikiertoisen lattialämmityksen tehokasta ja mukavaa käyttöä. Tässä osiossa käsitellään säätöprosessia ja annetaan vinkkejä termostaatin säätämiseen.

Säätöprosessi

Termostaatin säätöprosessi voi vaihdella eri termostaattimallien välillä, mutta yleiset vaiheet ovat seuraavat:

 1. Määritä tavoitelämpötila: Valitse haluamasi lämpötila termostaatin asetuksista. Tämä on lämpötila, johon termostaatti pyrkii säätämään huoneen lämpötilan.
 2. Seuraa lämpötilaa: Seuraa huoneen lämpötilaa ja säädä tarvittaessa tavoitelämpötilaa. Huomioi, että lattialämmityksen lämpötilan muutokset tapahtuvat hitaasti, joten anna järjestelmän toimia jonkin aikaa ennen kuin teet säätöjä.
 3. Tee tarvittaessa hienosäätöjä: Jos huomaat, että huoneen lämpötila ei pysy halutulla tasolla tai jos lämpötilan vaihtelut ovat suuria, tee hienosäätöjä termostaatin asetuksiin.

Säätövinkit

Tässä on joitakin vinkkejä termostaatin säätämiseen:

 • Huomioi vuorokaudenajat: Voit asettaa termostaatin lämpötilan alhaisemmaksi yöksi tai kun olet poissa kotoa. Tämä voi säästää energiaa ja kustannuksia.
 • Huomioi eri huoneet: Eri huoneissa voi olla erilaiset lämpötilavaatimukset. Esimerkiksi makuuhuoneessa voi olla mukavampaa, jos lämpötila on hieman viileämpi kuin olohuoneessa.
 • Älä säädä liian usein: Lattialämmityksen lämpötilan muutokset tapahtuvat hitaasti, joten anna järjestelmän toimia jonkin aikaa ennen kuin teet säätöjä. Liian usein tehty säätö voi johtaa epätasaiseen lämpötilaan ja suurempaan energiankulutukseen.

Termostaattien tyypit ja mallit

Lattialämmityksen termostaatteja on monia erilaisia, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin. Tässä osiossa käsitellään perinteisiä termostaatteja, älytermostaatteja ja joitakin markkinoilla olevia malleja.

Perinteiset termostaatit

Perinteiset termostaatit ovat yksinkertaisia laitteita, jotka säätävät lattialämmityksen lämpötilaa manuaalisesti asetetun tavoitelämpötilan mukaan. Ne ovat yleensä edullisia ja helppokäyttöisiä, mutta niiltä puuttuu joitakin älytermostaattien tarjoamia ominaisuuksia, kuten etäohjaus tai automaattinen aikataulutus.

Älytermostaatit

Älytermostaatit ovat nykyaikaisia laitteita, jotka tarjoavat monia lisäominaisuuksia perinteisiin termostaatteihin verrattuna. Ne voivat esimerkiksi:

 • Etäohjaus: Älytermostaatteja voidaan ohjata etänä älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen kautta.
 • Automaattinen aikataulutus: Älytermostaatit voivat säätää lämpötilaa automaattisesti päivän tai viikon aikataulun mukaan.
 • Energiankulutuksen seuranta: Jotkut älytermostaatit voivat seurata ja raportoida energiankulutusta, mikä voi auttaa säästämään energiaa ja kustannuksia.

Markkinoilla olevat mallit

Markkinoilla on monia erilaisia termostaattimalleja, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin. Tässä on joitakin esimerkkejä:

 • Honeywell Home T6: Tämä älytermostaatti tarjoaa etäohjauksen, automaattisen aikataulutuksen ja energiankulutuksen seurannan.
 • Nest Learning Thermostat: Tämä älytermostaatti oppii käyttäjän tottumukset ja säätää lämpötilaa automaattisesti. Se tarjoaa myös etäohjauksen ja energiankulutuksen seurannan.
 • Danfoss Eco™: Tämä on edullinen ja helppokäyttöinen perinteinen termostaatti, joka sopii erityisesti niille, jotka haluavat yksinkertaisen ja toimivan ratkaisun.

Termostaatin vaihtaminen

Termostaatin vaihtaminen voi olla tarpeen, jos vanha termostaatti ei toimi kunnolla tai haluat päivittää uudempaan malliin, joka tarjoaa lisäominaisuuksia. Tässä osiossa käsitellään termostaatin vaihtamisen vaiheita ja huomioon otettavia seikkoja.

Vaihtamisen vaiheet

Termostaatin vaihtaminen koostuu seuraavista vaiheista:

 1. Valitse uusi termostaatti: Valitse uusi termostaatti, joka sopii lattialämmitysjärjestelmääsi ja täyttää tarpeesi ja mieltymyksesi.
 2. Irrota vanha termostaatti: Kytke virta pois päältä ja irrota vanha termostaatti seinästä. Muista ottaa kuva tai merkitä johdot ennen irrottamista, jotta tiedät, miten ne liitetään uuteen termostaattiin.
 3. Asenna uusi termostaatti: Noudata uuden termostaatin mukana tulevia asennusohjeita. Tämä voi sisältää termostaatin kiinnittämisen seinään, johdotuksen liittämisen ja mahdollisten muiden osien asentamisen.
 4. Testaa uusi termostaatti: Kytke virta päälle ja testaa uuden termostaatin toiminta. Varmista, että se säätää lattialämmitystä oikein ja että kaikki lisäominaisuudet toimivat.

Huomioon otettavia seikkoja

Termostaatin vaihtamisessa on joitakin huomioon otettavia seikkoja:

 • Yhteensopivuus: Varmista, että uusi termostaatti on yhteensopiva lattialämmitysjärjestelmäsi kanssa. Tarkista tämä ennen ostamista ja asennusta.
 • Sähköasennukset: Termostaatin vaihtaminen voi vaatia sähköasennuksia, jotka tulisi tehdä ammattilaisen toimesta.
 • Asennusohjeet: Noudata uuden termostaatin mukana tulevia asennusohjeita huolellisesti. Tämä varmistaa, että termostaatti toimii oikein ja turvallisesti.

Termostaatin vaihtaminen voi parantaa lattialämmityksen toimintaa ja energiatehokkuutta, erityisesti jos päivität vanhasta perinteisestä termostaatista uudempaan älytermostaattiin.

Termostaatin huolto ja vianetsintä

Termostaatin huolto ja vianetsintä ovat tärkeitä osia lattialämmitysjärjestelmän ylläpidossa. Tässä osiossa käsitellään termostaatin huoltoa ja vianetsintää.

Termostaatin huolto

Termostaatin huoltoon kuuluu seuraavat vaiheet:

 1. Puhdistus: Puhdista termostaatti säännöllisesti pölystä ja liasta. Käytä pehmeää, kuivaa liinaa ja vältä veden tai puhdistusaineiden käyttöä, jotka voivat vahingoittaa termostaattia.
 2. Tarkistus: Tarkista termostaatin toiminta säännöllisesti. Varmista, että se säätää lämpötilaa oikein ja että kaikki näytöt ja painikkeet toimivat.
 3. Paristojen vaihto: Jos termostaatti käyttää paristoja, vaihda ne säännöllisesti tai kun termostaatti ilmoittaa niiden olevan vähissä.

Termostaatin vianetsintä

Jos termostaatti ei toimi oikein, voit tehdä joitakin vianetsintätoimenpiteitä:

 • Tarkista virta: Varmista, että termostaattiin tulee virtaa. Tarkista paristot, jos termostaatti käyttää niitä, tai tarkista sähkökytkennät, jos termostaatti on kytketty verkkovirtaan.
 • Tarkista asetukset: Varmista, että termostaatin asetukset ovat oikein. Tarkista erityisesti tavoitelämpötila ja mahdolliset aikatauluasetukset.
 • Resetoi termostaatti: Jos termostaatti ei vieläkään toimi oikein, voit yrittää resetoida sen. Tämä palauttaa termostaatin tehdasasetuksiin, joten muista kirjoittaa nykyiset asetukset ylös ennen resetointia.

Jos termostaatti ei vieläkään toimi oikein vianetsinnän jälkeen, ota yhteyttä ammattilaiseen tai termostaatin valmistajaan.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy