Vesikiertoinen Lattialämmitys Vanhaan Taloon: Kattava Opas

Kirjaudu

Vesikiertoinen Lattialämmitys Vanhaan Taloon | Asennus ja Ylläpito

Kattava opas vesikiertoisen lattialämmityksen asentamiseen vanhaan taloon. Sisältää tietoa asennusprosessista, kustannuksista, säädöstä ja ylläpidosta. Lue lisää!

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
  • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
  • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Lattialämmityksen edut vanhassa talossa
Asennusvaihtoehdot
Suunnittelu ja mitoitus
Asennus vanhaan taloon

Lattialämmityksen edut vanhassa talossa

Tasainen ja miellyttävä lämpö

Vesikiertoinen lattialämmitys tarjoaa tasaisen ja miellyttävän lämmön koko taloon. Lämpö nousee lattiasta ylöspäin, mikä luo tasaisen lämpötilan huoneessa. Tämä on erityisen tärkeää vanhoissa taloissa, joissa voi olla kylmiä kohtia tai vetoa.

Energiatehokkuus

Vesikiertoinen lattialämmitys on myös erittäin energiatehokas. Se käyttää vettä lämmön siirtämiseen, mikä on tehokkaampaa kuin ilma. Tämä tarkoittaa, että voit säästää energiaa ja vähentää lämmityskustannuksia. Alla oleva taulukko esittää vertailun eri lämmitysmenetelmien energiatehokkuudesta.

LämmitysmenetelmäEnergiatehokkuus
Vesikiertoinen lattialämmitysKorkea
Sähköinen lattialämmitysKeskitaso
PatterilämmitysMatala

Tilan säästö ja sisustusvapaus

Toinen etu on, että lattialämmitys säästää tilaa, koska se on piilossa lattian alla. Tämä antaa sinulle enemmän vapautta sisustuksessa, koska sinun ei tarvitse huomioida pattereita tai muita lämmityslaitteita. Lisäksi, koska lattialämmitys on näkymätön, se ei häiritse talon alkuperäistä estetiikkaa, mikä on tärkeää vanhojen talojen kunnostamisessa.

Huomio: Vaikka lattialämmityksen asentaminen vanhaan taloon voi olla suuri projekti, sen edut voivat tehdä siitä kannattavan investoinnin. Tasainen lämpö, energiatehokkuus ja tilan säästö ovat vain joitakin syitä, miksi vesikiertoinen lattialämmitys on hyvä valinta vanhaan taloon.

Asennusvaihtoehdot

Lattialämmityksen asentaminen vanhaan taloon voi parantaa asumismukavuutta huomattavasti. Lattialämmityksen etuna on tasainen lämmön jakautuminen ja energian säästö, sillä huonelämpötilaa voi laskea mukavuuden kärsimättä. Lattialämmityksen asennusvaihtoehdot vanhaan taloon voidaan jakaa kahteen päätyyppiin: sähköiseen lattialämmitykseen ja vesikiertoiseen lattialämmitykseen.

Erot sähköiseen lattialämmitykseen

Sähköinen lattialämmitys on yksinkertaisin asentaa, erityisesti korjausrakentamisessa. Sähkölämmitys on yleinen valinta märkätiloissa, kuten kylpyhuoneissa, joissa se myös kuivattaa tilaa. Sähkölämmityksen lisäksi kylpyhuoneeseen suositellaan myös niin sanottua rättipatteria, joka auttaa kuivumista ja ilmankiertoa.

Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesikiertoinen lattialämmitys on yleisin lämmönjakotapa uudistaloissa, mutta sitä voidaan käyttää myös vanhoissa taloissa, erityisesti jos siirrytään öljylämmityksestä maalämpöön. Vesikiertoisen lattialämmityksen asennusvaihtoehdot voidaan jakaa seuraaviin alatyyppeihin:

Lattialämmityslevyt

Lattialämmityslevyjä voidaan käyttää, kun lattiassa on korotusvaraa. Eri valmistajilla on ohuita tehdasvalmisteisia lattialämmityslevyjä, joihin asennetaan ohuet putket. Floore-saneerauslevy on esimerkki ohuesta ja helposti asennettavasta lattialämmityslevystä, joka voidaan asentaa suoraan vanhan lattian päälle. Floore-levy on vain 13 millimetriä paksu, joten se sopii paikkoihin, joissa lattiapinta ei voi nousta paljon.

Perinteinen valuun asennettava

Perinteinen valuun asennettava lattialämmitys on toinen vaihtoehto, joka vaatii enemmän työtä ja aikaa kuin lattialämmityslevyt. Tämä menetelmä vaatii eristeen asentamisen vanhan lattian päälle, jonka päälle tehdään betonivalu. Betoniverkkoon kiinnitetään vesikiertoinen tai sähköinen lattialämmitys koko lattian alueella.

Märkätilojen erityispiirteet

Märkätiloissa, kuten kylpyhuoneissa, lattialämmitys on lähes itsestään selvä valinta. Lämmitykseen ja miellyttävään lattiatuntumaan riittää, että lattian lämpötila on vain muutaman asteen huonelämpötilaa korkeampi. Märkätiloissa käytetään yleensä 27–45-asteista kiertovettä. Märkätiloissa asennuslevyjen päälle tulee tehdä tasoitekerros ja myös vesieristys ennen pintamateriaalin asennusta.

Suunnittelu ja mitoitus

Lämmitystehon tarpeen arviointi

Lämmitystehon tarpeen arviointi on keskeinen osa lattialämmityksen suunnittelua ja mitoitusta. Rakennuksen lämmitystehon tarve määritetään useiden tekijöiden perusteella, kuten rakennusvaipan johtumislämpöhäviöteho, vuotoilman lämpenemisen lämpötehon tarve, tilassa tapahtuvan tuloilman lämpenemisen lämpötehon tarve, korvausilman lämpenemisen lämpötehon tarve, ilmanvaihtokoneen lämmityspatterin teho ja käyttöveden lämmityksen lämpötehon tarve.

Lattiarakenteen ja alustan vaikutus

Lattiarakenne ja alusta vaikuttavat merkittävästi lattialämmityksen suunnitteluun ja mitoitukseen. Lattialämmityksen saatava teho määräytyy lattian pintalämpötilan ja sen materiaalin mukaan. Lämmitysputket lämmittävät koko lattiarakenteen, joten lattia luovuttaa lämpöä sekä ylös- että alaspäin. Eristämättömissä välipohjissa on vaarana lämpövirran siirtyminen alaspäin.

Lattialämmityksen ohjaus ja säätö

Lattialämmityksen ohjaus ja säätö ovat tärkeitä tekijöitä lattialämmityksen suunnittelussa ja mitoituksessa. Lattialämmitysverkoston putkikoot ja asennusvälit suunnitellaan alustavasti mitoitusvirtaamia ja painehäviöitä varten. Lattialämmitystoimittajat tekevät kohteeseen tarkemmat suunnitelmat, kuten asennusvälit, piirien putkikoot sekä piirikohtaiset säädöt ja virtaamat.

Uusia alaotsikoita

Lämmitysverkoston suunnittelu

LVI-suunnittelija suunnittelee ja mitoittaa alustavasti lattialämmitysverkoston. Suunnittelijan tehtäviin kuuluu laskea huonekohtaiset lämpöhäviöt, merkitä tasopiirustuksiin jakotukkien paikat, rajata lattialämmityspiirin vaikutusalue, sijoittaa kenttälaitteet ja suunnitella lämmitysverkosto lämmönjakolähteestä lattialämmityksen jakotukille asti.

Lämmitystehon laskenta

Lämmitystehon laskenta on olennainen osa lattialämmityksen suunnittelua ja mitoitusta. Lämmitystehon tarve määritetään useiden tekijöiden perusteella, kuten rakennusvaipan johtumislämpöhäviöteho, vuotoilman lämpenemisen lämpötehon tarve, tilassa tapahtuvan tuloilman lämpenemisen lämpötehon tarve, korvausilman lämpenemisen lämpötehon tarve, ilmanvaihtokoneen lämmityspatterin teho ja käyttöveden lämmityksen lämpötehon tarve.

Lattialämmityksen asennus

Lattialämmityksen asennus on tärkeä osa lattialämmityksen suunnittelua ja mitoitusta. Lattialämmityksen saatava teho määräytyy lattian pintalämpötilan ja sen materiaalin mukaan. On edullisinta asentaa lattialämmityksen meno- ja paluuputket rinnan, jolloin lattian pintalämpötila on mahdollisimman tasainen.

Asennus vanhaan taloon

Alustan kunnostus ja tasaus

Ennen lattialämmityksen asentamista vanhaan taloon, alustan on oltava tasainen ja kunnostettu. Tämä voi tarkoittaa vanhan lattian poistamista tai tasoittamista. Alustan tulee olla kuiva, puhdas ja tasainen, jotta lattialämmitys toimii tehokkaasti ja turvallisesti.

Lämmöneristyksen parantaminen

Lämmöneristyksen parantaminen on tärkeä osa lattialämmityksen asennusta vanhaan taloon. Hyvä lämmöneristys estää lämmön karkaamisen alaspäin ja tekee lattialämmityksestä tehokkaamman. Lämmöneristys voi olla esimerkiksi eristyslevyjä tai puhallusvillaa.

Vesi- ja sähköliitännät

Vesi- ja sähköliitännät ovat olennainen osa lattialämmityksen asennusta. Vesikiertoisen lattialämmityksen asennuksessa tarvitaan vesi- ja sähköliitännät lämmitysjärjestelmälle. Sähköliitännät ovat tarpeen myös lattialämmityksen ohjausjärjestelmälle.

Itse asennus vaiheittain

Lattialämmityksen asennus vanhaan taloon tapahtuu useassa vaiheessa:

  1. Alustan kunnostus ja tasaus
  2. Lämmöneristyksen asennus
  3. Lattialämmitysputkiston asennus
  4. Lattialämmityksen testaus ja säätö
  5. Lattian valu tai levytys
  6. Lattian kuivuminen
  7. Lattian pintamateriaalin asennus

Pintamateriaalin asennus

Lattialämmityksen asennuksen viimeinen vaihe on lattian pintamateriaalin asennus. Pintamateriaalin tulee olla yhteensopiva lattialämmityksen kanssa. Esimerkiksi tietyt parketit ja laminaatit eivät sovellu hyvin lattialämmityksen kanssa käytettäviksi. Pintamateriaalin asennuksen jälkeen lattialämmitystä voidaan käyttää normaalisti.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy