Hirsimökin Maalaus: Opas, Hinta ja Vinkit | OmaUrakka.fi

Kirjaudu

Hirsimökin Maalaus: Opas, Hinta ja Parhaat Vinkit

Kattava opas hirsimökin maalaukseen, hintatietoihin ja parhaisiin vinkkeihin. Lue lisää hirsimökin maalauksesta, hirsiseinän maalauksesta ja mökin maalauksesta sisältä. Tutustu nyt!

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Etsitkö vinkkejä pintaremonttiin. Teimme artikkelin mikä kaikkea kannattaa ottaa huomioon
Lue lisää
 • Paljonko maalaustyöt maksaa? Toteutuneita hintoja löydät täältä

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Hirsimökin maalaus
Hinta ja siihen vaikuttavat asiat
Hirsimökin maalauksen vaiheet
Maalin valinta hirrelle
Yhteenveto

Hirsimökin maalaus

Hirsimökin maalaus on maalausprojekteista suurimpia, sillä siihen voi liittyä useita eri vaiheita ja maalauspinta-alaakin voi olla todella paljon. Mutta se on kuitenkin kannattava projekti, sillä sen avulla saadaan hirsimökki näyttämään kauniilta ja hyvin hoidetulta. Hirsimökin maalauksessa täytyy ottaa huomioon myös muutama asia, joita ei välttämättä tarvitse muiden talojen maalauksessa ottaa.

Hirttä voi maalata, lakata, öljytä tai vahata. Näissä kaikissa täytyy ottaa vain huomioon hirren ominaisuuksien säilyttäminen. Ei ole ihan sama, kuinka hirsimökki maalataan tai käsitellään muutoin, sillä käsittelyiden hengittävyydellä saadaan hirren ominaisuudet säilymään.

Hirsimökin maalaus on myös hieman erilaista kuin esimerkiksi omakotitalon maalaus. Nimittäin hirsimökkien käsittelyyn suositellaan perinteisen talomaalin sijasta kuullotetta tai peittosuojaa. Syy tähän on kosteusvaihtelu ja siksi suojakäsittely on parempi ohuemmalla ja hengittävämmällä maalilla. Hirsi tällöin myös näyttää paremmalta.

Hinta ja siihen vaikuttavat asiat

Hirsimökin maalaukseen hintaan vaikuttavat useat eri tekijät. Karkeasti hintaan vaikuttavat ainakin seuraavat asiat:

 • milloin mökki on viimeksi maalattu
 • mökin maalauspinta-alan koko
 • maalauksen pohjatöiden laajuus

Asiantuntijoiden mukaan jopa 70 % - 80 % hirsimökin maalaamiseen käytetystä ajasta koostuu pohjatöistä. Mitä kauemmin aikaa sitten hirsimökki on maalattu edellisen kerran, sen kauemmin siihen nyt vaaditaan pohjatöitä. Pohjatyöt voivat koostua esimerkiksi seuraavista asioista:

 • irtoavan maalin puhdistaminen ja mahdollisen homeen poistaminen
 • maalattavan pinnan peseminen
 • ympäristön suojaaminen ja puupintojen pohjustaminen
 • kaikkien pintojen käsitteleminen esimerkiksi kuullotteella, erikoispeittosuojalla tai peittosuojalla

Lisäksi jos hirsimökki on suuri, niin maalaustelineiden laittaminenkin voi viedä jo paljon aikaa ja sekin lasketaan pohjatyöksi. Pohjatyöt vaikuttavat myös hintaan.

Näiden kaikkien asioiden vuoksi aivan tarkkaa hintaa hirsimökin maalauksesta on mahdotonta sanoa. Hirsimökin maalaus voi olla muutaman sadan euron ja usean tuhannen euron väliltä. Hintaan vaikuttaa myös se, että maalaako sen talkoohengessä vai pyytääkö maalausurakoitsijat. Talkoohengessä maalaaminen voi tulla halvemmaksi, mutta ammattilaisten jälki on lähes aina siistimpää. Antamalla työn ammattilaisille säästää ainakin omassa ajassa ja kesäloman voi käyttää lomailuun. Jos työn antaa ammattilaisille, työ kannattaa kilpailuttaa useilla eri ammattilaisilla. Mökin maalauksesta ei kuitenkaan yleensä saa kotitalousvähennystä.

Hirsimökin maalauksen vaiheet

Kuten jo hieman todettu, niin hirsimökin maalauksessa on useita eri vaiheita. Jos hirsimökki on maalattu edellisen kerran todella kauan aikaa sitten, voi eri vaiheet kestää myös pidempään. Jos maalipinta on hilseillyt tai haalistunut, voidaan maalaamista pitää välttämättömnä. Hirsimökin julkisivun maalipinta uusitaan maalin kestävyyden mukaan 7 -15 vuoden välein. Maalipinta säilyy hyvänä, jos välissä on tehty huoltotoimenpiteitä ja/tai huoltomaalauksia esimerkiksi ovien ja muiden pintojen huoltomaalauksia. Huoltomaalausta suositellaan noin 3- 7 vuoden välein.

Hirsimökin maalauksen vaiheet:

 • Pohjatyöt, tähän voidaan laskea kaikki pintojen pesemisestä, irtoavan maalin ja mahdollisen homeen puhdistamisesta lähtien
 • Maalaustelineiden paikalleen asettaminen, ympäristön suojaaminen
 • Pintojen käsitteleminen pohjusteaineella, kuullotteella yms.
 • Maalaus vähintään 1-2 kertaa

Hirsimökin maalauksessa vaiheita on hieman erilaisia kuin esimerkiksi omakotitalon maalauksessa. Hirsimökin maalaukseen voi mennä muutamista päivistä jopa viikkoihin. Kestoon voi vaikuttaa myös, että kuinka korkea hirsimökki on ja kuinka usein maalaustelineitä pitää siirtää tai asettaa uudelleen. Kestoon vaikuttaa myös pohjatöiden tekeminen. Jos hirsimökki on huoltomaalattu useasti, voi pohjatyöt jäädä vähemmälle. Jos huoltomaalauksia ei ole tehty kovin usein, pohjatöiden kanssa voi kestää jopa kauemmin kuin itse maalauksessa.

Pintojen peseminen tapahtuu parhaiten käsin pesemällä ja juuriharja ja puutarhaletku ovat parhaimmat työvälineet tähän. Tämä vie tietenkin aikaa paljon, mutta jälki on huolellisempaa kuin esimerkiksi painepesurilla. Nimittäin painepesuria käytettäessä vesi saattaa kastella myös hirsien välissä olevat eristeet. Toki painepesurilla jälki on myös puhdasta ja peseminen tapahtuu nopeasti. Jos eriste kastuu, saattaa se tietää maalausurakan viivästymistä.

Jos hirren pinnassa on hometta, niin se täytyy käsitellä homeenpoistoaineella. Tällöin todennäköisesti myös maalaus täytyy suorittaa kahdesti tai useammin, sillä homeenpoistoaineella käsitteleminen tekee pinnasta karhean. Vaikka hirsimökissä ei olisi hometta, niin peseminen tai putsaus on kuitenkin hyödyllistä. Se edesauttaa maalin tarttumista paremmin hirteen. Likaiseen tai pölyiseen pintaan maali ei tartu helposti ja ne saattavat tehdä pinnasta epätasaisen. Irtonaisen maalin poistaminen on myös hyödyllistä, sillä maalipinta kestää jatkossa paremmin, kun halkeava maali on poistettu alta.

Ikkunat

Hirsimökin maalauksessa on otettava huomioon myös ikkunat. Ikkunoiden rooli voi suurempi, sillä ikkunoiden karmit voivat olla yleensä maalattu eri värillä kuin mökki itsessään. Tällöin ikkunoiden karmit on maalattava toisella värillä ja ikkunat suojattava mökin maalaamisen ajaksi. Mökin maalauksen on myös kuivuttava ennen kuin ikkunoiden karmeja aletaan maalata. Sen voi tehdä myös toisinpäin ja ensin aloittaa ikkunoiden karmien maalaamisesta, mutta tällöinkin ikkunat ovat suojattava. Jos mökki on maalattu eri väreillä, niin eri maalivärien kannattaa antaa kuivua kunnolla, jotta maalit eivät sekoitu keskenään.

Useat eri maalausoppaat suosittelevat myös ikkunoiden irroittamista maalauksen ajaksi ja jos se on mahdollista, niin se kannattaa tehdä.

Maalin valinta hirrelle

Hirsimökin maalin valinta on myös hieman haastavampi valinta kuin perinteisen omakotitalon maalin valinta. Kannattaa yrittää selvittää, millä maalilla tai kuullotteella hirsimökki on maalattu tai käsitelty aiemmin. Aina parempi, jos aiemmat sävyt ja tiedot ovat tallessa. Jos edellisen kerran maalitiedot ovat tallessa, niin samalla maalilla hirsimökin voi maalata uudelleen.

Jos hirsimökki on maalattu peittävällä maalilla, niin sen voi huoltomaalata öljymaalilla tai vesiohenteisella akrylaattimaalilla. Kuitenkin on huomioitava, ettei akrylaattimaalin päälle voi levittää öljymaalia. Maalin ja kuullotteen valinnassa kannattaa kääntyä alan liikkeiden puoleen esimerkiksi www.tikkurila.fi tai www.teknos.fi.

Yhteenveto

Hirsimökin maalaamisessa on monia huomioon otettavia seikkoja. Se saattaa kuulostaa mukavalta kesälomapuuhalta, mutta useat eri työvaiheet saattavat tehdä siitä kunnon työn. Siksi ulkoistaminen alan ammattilaisille on oiva valinta. Kuten tässäkin asiassa, huoltotoimenpiteet edesauttavat maalipinnan kestämistä pitkään.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy